• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
  • דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.
להגיב לגוף הדברים אינני רוצה.
אבל על שיוך החזו"א למפלגה הזאת אני מוחה.
אם מישהו מכיר את הפרופיל שלי בפורום, אז אני בהחלט לא זה שידחה כל דבר על הסף בצעקות 'מסורת' 'השקופה' ו'זילברמן ארויס', ובנוסף יש לי גם אי אלו ידיעות בתחום המכונה 'חזו"א'.
ודווקא מהמקום הזה, אני מוחה על שיוך מרן זלל"ה לפרובקציות למיניהם.
החזו"א אכן נחלק על הגר"ח בדרך הלימוד (להגדרתי, שניהם נתקלו בעץ החיים ואכלו מפריו, אך בעוד החזו"א טיפס לענפיו, הגר"ח חפר לשורשיו), אבל לא מהסיבה שאותה אתה מכריז, ולא באותה רמה שאתה טוען.
ובמילים פשוטות, לדעתך - בסלבודקה ו'זכרון', כן לומדים לעניין?

(אגב, ישעיהו זה קיצור מאי"ש? ונחלת דן זה ב"ב? אופס..).
אמנם, אם כל הוויכוחים, ולא משנה כמה הצד השני חצוף או טיפש - נא לכבד את כל הצדדים, ללא קריאות גנאי והשמצות אישיות.

מצורף
אזהרת קריאה
לבעלי חוש בקורת אויבקטיבי ללא הנחות מוקדמות בלבד
הקובץ מותחל וממתין להמשך ע''י הציבור
לגופם של דברים לגבי הנידון הראשון של פריעת בע"ח.
א. למה לא קשה לך על הגמרא עצמה בכתובות פ"ו., שהגמרא מקשה ומאחר שפריעת בע"ח מצוה אמר לא ניחא לי דאיעבד מצוה מאי, וכל תשובת הגמרא מדין כופין על המצוות, ושיטת הרמב"ן [בב"ב] ורוב הראשונים הספרדים [הקרובים לפשט....] שדברי הגמרא הם גם במיניה דידיה, וקושיית הגמרא היא ממש קושיית הגר"ח לכאורה.
ב. ראיתי לציין לדברי הביאור הלכה בריש הלכות שבת [רמ"ב ד"ה לכבד] שדן אם לשלם לפועל או לכבד את השבת, ודן שם מדין עשדל"ת וכו, וכי זה הגיוני שבשביל המצוה שלך לא תשלם לפועל ומה בכלל דן המשנ"ב. ודי מזכיר לד הגר"ח.
ובענין זה יש להוסיף לדבריו של הח"ח באהבת חסד בח"א פ"ט אות ח, שבשכר שני פועלים ואין לו לשלם לשניהם, גם אם אחד תובע ראשון אין חיוב לתת לו את כל עבודתו אלא ישמור לשני ויחלק בין שניהם, בשביל לא לעבור בב"ת, והיינו אע"פ שבחיוב הממון לכאורה צריך להביא למי שתובע ראשון, המצוה של ב"ת גוברת על חיוב הממון. ויתרה מזו כתב שם בפ"י אות י"א שבשכיר יום של אתמול שעבר כבר בב"ת, ושכיר יום של היום שעדיין לא עבר, יקדים את השכיר של היום ואפילו שחייב קודם לראשון, ואפילו הוא עני, בגלל הב"ת, וממש רואים שסובר שהמצוה גוברת על הדין ממון [אולם ראה שם בנתיב אות י"ט וצ"ע].
ג. לגבי מה שהזכירו מהמשנ"ב בביה"ל בתרנ"ו ומהחזו"א קידושין קמ"ח לדף כ"ט אם בפד"ב יש דים של חומש, ואם קודם לעליה לרגל עיי"ש בחזו"א, אבל לא כ"כ קשור.

אני רק רוצה להבין, האם לדעת מחבר הקונ' עיון ישר והגיוני זה לא לתרץ בשני דינים, ולא כן ללמוד 'למה'?

לא הבנתי את טענתך על מצוה יותר מחומש בחוב
אם אין מצווה למה שאני אהיה חייב להחזיר חוב?
מי אמר שאסור שהעולם יהיה תוהו ובוהו
וכי לאקלים א הדואג?
נראה לי לדייק מדברי השו"ע שמי שאינו פורע חוב עובר על איסור גזל
אורח חיים הלכות פסח סימן ת"נ א'
ישראל שלוה ככר מחבירו קודם הפסח צריך לפורעו אחר הפסח ויש בו משום גזל אם אינו פורעו.

כתב הגר"ח מוואלאזין, "כי רבים כשלו לפרוק מעליהם עול יגיעת לימוד הגמרא להוציא ממנו הלכות ואומרים כי לימוד אשר למעשה הוא רק לימוד השולחן ערוך. ואף אם לומדים גמרא אינם לומדים אלא לחדד השכל, ויש שמזניחים התלמוד לגמרי ומסתפקים בלימוד השולחן ערוך לבד. ולא זו הדרך הישרה שחננו ה' בינה לדלות ממעמקי דברי הש"ס אשר כל תלמיד ותיק עתיד לחדש הכל. הכלל בדבריהם הק' – וצדיקים ילכו ביושר דרכם להיות עיקר הוראתם מן הש"ס, ולימוד השולחן ערוך הוא להיות להם למזכרת לזכור הדינים, כי הוא הסולת הנלקט משיטות הש"ס." [הקדמת הגר"ח לביאור הגר"א]

לא הבנתי את טענתך על מצוה יותר מחומש בחוב
אם אין מצווה למה שאני אהיה חייב להחזיר חוב?
מי אמר שאסור שהעולם יהיה תוהו ובוהו
וכי לאקלים א הדואג?
תלמוד בבלי מסכת פסחים דף פח עמוד א-ב
דתנן: מי שחציו עבד וחציו בן חורין - עובד את רבו יום אחד ואת עצמו יום אחד, דברי בית הלל,
בית שמאי אומרים: תקנתם את רבו, ואת עצמו לא תקנתם,
לישא שפחה אינו יכול, שכבר חציו בן חורין. לישא בת חורין - אינו יכול, שעדיין חציו עבד.
יבטל - והלא לא נברא העולם אלא לפריה ורביה, שנאמר לא תהו בראה לשבת יצרה!
אלא: מפני תיקון העולם כופין את רבו ועושה אותו בן חורין, וכותב שטר על חצי דמיו.
וחזרו בית הילל להורות כבית שמאי.

מצורף
אזהרת קריאה
לבעלי חוש בקורת אויבקטיבי ללא הנחות מוקדמות בלבד
הקובץ מותחל וממתין להמשך ע''י הציבור
מצד אחד
המהרש"א כתב "ובדורות הללו אותן שמורין הלכה מתוך שולחן ערוך והרי הם אין יודעין טעם הענין של כל דבר, אם לא ידקדקו מתחלה בדבר מתוך התלמוד שהוא שימוש ת"ח. וטעות נפל בהוראותם, והרי הן בכלל מבלי עולם, ויש לגעור בהן." [חדושי אגדות סוטה דף כ"ב א']

ומצד שני
ועוד כתב המהרש"א "מה שאין כן בני בבל דאפשר שהיו מפלפלים דוגמת חילוקים שבדור הזה אשר כל מי אשר יודע לכוין על צד היותר בפלפול של הבל הרי זה משובח וכל אחד מכוין לדחות דברי חבירו כדקרי להו מחבלים שאין נוחין זה לזה בהלכה ועל ידי כך לא סלקא להו שמעתתא אליבא דהלכתא כדקרי להו נמי התם במחשכים הושיבני והוא שאמר דלא נטרדיה כי פלפול כזה מטריד את האדם מן האמת ואין מגיעו לתכליתו המבוקש וק"ל" [חדושי אגדות בבא מציעא דף פ"ה א']

צריך לדעת לשמור על הגבול ולאזן בין ה"עיון" ל"בקיאות"

הייתי הרבה יותר נהנה מהמאמר אם הוא היה
א. פחות מריח זלזלול בגר"ח, וע"א שכותבו ודאי לא התכוון לזלזל מ"מ ריח של זלזול יש שם מכמה מקומות.
ב. מסביר יותר איך כן ללמוד ופחות איך לא ללמוד.

סגנון הקנטרס ממש רדוד, לדעתי. וחבל.
דעות בני אדם שונות זו מזו (ל' הרמב''ם בהלכות דעות)
וברור שאין הקונטרס בסגנון רציני של ביהמ''ד כי הרי הוא בא לדבר בשפה קלאסית של בחורי ישיבות כמבואר בהקדמה במפורש
למעשה הוא הודפס והופץ בישיבות בעשרות עותקים ורבים אמרו שנהנו ממנו מאוד

הייתי הרבה יותר נהנה מהמאמר אם הוא היה
א. פחות מריח זלזלול בגר"ח, וע"א שכותבו ודאי לא התכוון לזלזל מ"מ ריח של זלזול יש שם מכמה מקומות.
השתדלתי כפי יכלתי ואם שגיתי אתי תלון משוגתי
ב. מסביר יותר איך כן ללמוד ופחות איך לא ללמוד.
הערה נבונה מאוד
רק שהאלהים עשה את האדם ישר
ובשניה שהאדם יתפוס את עצמו שצריך לגשת ללימוד סוגיות בהגיון בריא מעמיק בדיוק כמו שניגשים להבדיל לקניית דירה הוא לא יצטרך הדרכה איך ללמוד לכאורה

רק שהאלהים עשה את האדם ישר
ובשניה שהאדם יתפוס את עצמו שצריך לגשת ללימוד סוגיות בהגיון בריא מעמיק בדיוק כמו שניגשים להבדיל לקניית דירה הוא לא יצטרך הדרכה איך ללמוד לכאורה
ובכל זאת רק אתה השכלת להבין את דרך הלימוד הנכונה?
בוש והיכלם.

להגיב לגוף הדברים אינני רוצה.
אבל על שיוך החזו"א למפלגה הזאת אני מוחה.
אם מישהו מכיר את הפרופיל שלי בפורום, אז אני בהחלט לא זה שידחה כל דבר על הסף בצעקות 'מסורת' 'השקופה' ו'זילברמן ארויס', ובנוסף יש לי גם אי אלו ידיעות בתחום המכונה 'חזו"א'.
ודווקא מהמקום הזה, אני מוחה על שיוך מרן זלל"ה לפרובקציות למיניהם.
החזו"א אכן נחלק על הגר"ח בדרך הלימוד (להגדרתי, שניהם נתקלו בעץ החיים ואכלו מפריו, אך בעוד החזו"א טיפס לענפיו, הגר"ח חפר לשורשיו), אבל לא מהסיבה שאותה אתה מכריז, ולא באותה רמה שאתה טוען.
ובמילים פשוטות, לדעתך - בסלבודקה ו'זכרון', כן לומדים לעניין?
אני למדתי בסלבודקה ואאמו''ר בזכרון
פעם למדו שם כדרך מרן זללה''ה וכפי שכתבתי בהקדמתי לאי''ש אשר כברכתו
כהיום סלבודקה בדרך להיות כישיבה רגילה כמעט
זכרון גם עברה שינויים וכבר התאונן על כך הגר''ח במכתבי התעוררות שעזבו את דרך מרן זללה''ה אצל הצעירים
מה בדיוק קורה בזכרון ומה מעודכן להיום איני יודע
(אגב, ישעיהו זה קיצור מאי"ש? ונחלת דן זה ב"ב? אופס..).
בהנאה על הניחוש
אמנם, אם כל הוויכוחים, ולא משנה כמה הצד השני חצוף או טיפש - נא לכבד את כל הצדדים, ללא קריאות גנאי והשמצות אישיות.
תודה

דומני שהקונטרס אינו ראוי לתגובה,
ובאשר על כן לא אצפה לתגובה מכותב תגובה זו רק אעיר לשאר הקוראים
בשביל להתמודד עם דרך הלימוד של ר' חיים צריכים אדם בסדר גודל של ר' חיים, וטענות בסדר גודל של טענותיו של ר' חיים,
ואת זה עשה החזו''א בגליונותיו ואמר הרב דסלר שאפשר לסכם את כל הגליונות במשפט אחד ''אני לא מסכים עם דרך הלימוד הזאת'' וכך אמר החזו''א במפורש לתלמידיו שבתחילה הוא למד בדרך זו אבל אח''כ הוא ראה שהראשונים לא דברו ככה ולכן הוא עזב אותה
לענות על שאלתו הפשוטה והמופלאה של הגר"ח על פריעת בע"ח מצוה עם סברות כרס אנושיות, זה לא חכמה, ובושה לחשוב שבסברות כאלו אנו צריכים לעסוק,
בושה לחשוב שתורת האמת אשר כל הגוים שישמעוה יאמרו רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה היא לא עוסקת בסברות 'כרס' של יושר וצדק מינימליים
ועם כלים כאלו צריכים אנו ללמוד את התורה.
אבל אדרבה, בא נחכה שמישהו ירים את הכפפה ויכתוב קונטרס שבנוי בצורה של המשך הויכוח, אך באופן שהגולם יקום על יוצרו, והמתווכח ישתכנע בצדקת דרכו הנכונה של אדונינו הגר"ח זללה"ה.
אני מחכה בכליון עינים
והיה אם יוכח שטעיתי אעמוד ואודה בראש גלוי טעיתי חטאתי עויתי פשעתי ואולי אבקש מקופת העיר לבקש מחילה בשמי על קברו של הגר''ח

עם סברות כרס אפשר גם להתיר להניח תפילין על הלב....
סברות שלנו מבוססות על מסורת תורתינו כמובן
כ"ש מעל היד כנגד הלב
שזה מה שאתה ואני עושים מידי יום, לא ?
אמנם יל"ד אולי הכוונה שהלב יראה את הקציצה ולא את המעברתא...
לצחוק צחקת מספיק
התורה נתנה מצוות עם טעמים ועם גדרים
לענ''ד עם טעמים ועם הוראות מעשיות
זה שר' חיים עסק בגדרים הוא לא שלל את הטעמים
בפרוש כן כמו שהבאתי בפנים נישט פרואס
ועוד היד נטויה
אולי נפתח אשכול סברות במבחן
מחכים לפתיחה

ובאשר על כן לא אצפה לתגובה מכותב תגובה זו רק אעיר לשאר הקוראים

ואת זה עשה החזו''א בגליונותיו ואמר הרב דסלר שאפשר לסכם את כל הגליונות במשפט אחד ''אני לא מסכים עם דרך הלימוד הזאת'' וכך אמר החזו''א במפורש לתלמידיו שבתחילה הוא למד בדרך זו אבל אח''כ הוא ראה שהראשונים לא דברו ככה ולכן הוא עזב אותה

בושה לחשוב שתורת האמת אשר כל הגוים שישמעוה יאמרו רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה היא לא עוסקת בסברות 'כרס' של יושר וצדק מינימליים

אני מחכה בכליון עינים
והיה אם יוכח שטעיתי אעמוד ואודה בראש גלוי טעיתי חטאתי עויתי פשעתי ואולי אבקש מקופת העיר לבקש מחילה בשמי על קברו של הגר''ח
רבינו הגר"ח לא נעלב - הכל בסדר

סליחה על החריפות, אבל: את הקונטרס הזה אסור לפתוח, חוצפה הזויה של דרדק בן כמה שנים הפוצה פיהו בלי להניד עפעף מול גדולי עולם רה"י שלנו שליט"א, כמעט היה אפשר לשמוע משם : תראו לאן זה הגיע בואו נעצור הזה,
מי שרוצה לבקר את סגנון הלימוד הישיבתי המקובל לנו בנוסח ביקורתי על גוזמאות שקורות על כל מיני שמועות מרבותינו בסגנון בריסקאי או כל נוסחאות אחרים יכול לכתוב על זה בצורה אחרת [ולמען האמת בינינו חבל על הזמן שלך תן למשגיחים לעשות את העבודה במה שהם בוחרים], או אם בכלל אני ממליץ לו להתחיל לגרוס ש"ס או "לחזור ללמוד כפי איך שלמדו בזמן הגאון" או בכלל להיות מזרוחניק - או בקיצור פשוט ללמוד איך שבא לו [או אולי לא ללמוד בכלל], בצורה הזאת לא מבקרים וחסל.
אגב:כתבת: למעשה הוא הודפס והופץ בישיבות בעשרות עותקים ורבים אמרו שנהנו ממנו מאוד, באיזה ישיבות, "בשפה של בחורים קלאסיים" - ה"י היל"ת

נערך לאחרונה:
סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון