- תודות
- 1,505
- נקודות
- 142
פעם שמעתי הסבר על הגמ' הידועה (ברכות סא:) בשעה שהוציאו את ר' עקיבא להריגה זמן ק"ש היה והיו סורקים את בשרו במסרקות של ברזל והיה מקבל עליו עול מלכות שמים אמרו לו תלמידיו רבינו עד כאן אמר להם כל ימי הייתי מצטער על פסוק זה בכל נפשך אפילו נוטל את נשמתך אמרתי מתי יבא לידי ואקיימנו ועכשיו שבא לידי לא אקיימנו:שבית שמאי סברו, האדם צריך להיות במצב מסוים, כשהוא קורא קריאת שמע - בלילה, בשכיבה. ובבוקר, בעמידה.
מגיעים בית הלל ואומרים: לא ולא, אלא בכל מצב שהיא, בין אם אתה בעמידה ובין אם אתה בשכיבה ובאיזו זמן זמן שרק יהיה - עליך לקבל 'שם' על עצמך, עול מלכות שמים!
וצ"ב למה כתוב בגמ' ש"זמן ק"ש היה" - וכי אם זה לא היה אז זמן ק"ש לא היה ר"ע קורא ק"ש לפני שיצא נשמתו?
ושמעתי לבאר שר"ע אמר "כל ימי הייתי מצטער על פסוק זה בכל נפשך אפילו נוטל את נשמתך" -דהיינו שצריכים לקיים את מצוות התורה במסירות נפש - וקריאת שמע לפני הפטירה אינו א' ממצוות התורה -ולכן אם היה ר"ע אוחז אז באמצע לימוד סוגיא בב"ק אז היה ממשיך במסירות נפש לא להתבטל מלימודו במסכת ב"ק -אבל כיון ש"זמן ק"ש היה לכן אז הוא קרא ק"ש במסירות נפש -וקיים במצוה זו "בכל נפשך - אפילו הוא נוטל את נפשך":
ושמעתי פעם סיפור שהגאון הצדיק הרב אביגדור מילר זצוק"ל מארה"ב נשאל פעם על ידי תלמידיו -"מה יעשה הרב אם הודיעו לו משמים -שהיום הוא יום האחרון בחייו?"
ענה להם הגרא"מ זצ"ל - "זה תלוי מתי נודע לי - אם לפני תפילת שחרית - אז אלך להתפלל שחרית -אם אחרי תפילת שחרית - אלך לאכול ארוחת בוקר -אם אחרי ארוחת בוקר אז אלך ללמוד סדר א' - אם אחרי סדר א' אלך לאכול ארוחת צהריים -אם אחרי ארוחת צהריים -אלך לנוח מנוחת הצהריים -אם כבר נחתי ואני צריך לסדר משהו בבית אז אני אסדר את הדבר בבית - ואח"כ אלך ללמוד סדר ב' וכו' וכו' - ככלל מה שאני עושה כל יום זה בכל זמן הוא מה שהקב"ה רוצה שאני אעשה באותו זמן -ולא משנה אם יש לי עוד 50 שנה לחיות או שזה היום האחרון בחיי":