- תודות
- 556
- נקודות
- 189
מה בין רוב לקרוב שתיהם אחוזים?
אתה יכול לתת לי דוגמא, כי מי שקובע מה הם אחוזים יותר גבוהים זה לא אנחנו
רוב מה שקרוב זה של הקרובוהמציאות של רוב לא שייכת בקרוב וכן להפך, אלא שניהם מדרכי ההכרעות שהכריעו חז"ל ללכת על פיהם
לא נכון
לא עולה לי בראש כרגע, אבל זכור לי שיש כמה דוגמאות, אשתדל בעז"ה בהמשךאתה יכול לתת לי דוגמא, כי מי שקובע מה הם אחוזים יותר גבוהים זה לא אנחנו
ההוכחה הכי פשוטה היא ממח' הרש"ש והרעק"א בכתובות יד ברוב כשאינו צד בספק אי חשיב רוב (10 חתיכות מרובעות כשירות ועוד 50 משולשות כשירות ו30 מרובעות טריפה ומצא חתיכ מרובעת אי אזלינן בזה בתר רוב)אתה יכול לתת לי דוגמא, כי מי שקובע מה הם אחוזים יותר גבוהים זה לא אנחנו
שהכריעה התורהוהמציאות של רוב לא שייכת בקרוב וכן להפך, אלא שניהם מדרכי ההכרעות שהכריעו חז"ל ללכת על פיהם
הכוונה איך שחז"ל פירשו את דברי התורה
אני לא מבין למה ברור לך כל כך שלא?יש סיבה שרוצח שמסתובב ביער בין שתי עיירות ומלסטם את הבריות יהיה יותר זמן קרוב יותר לעיירת המוצא שלו?
אני אישית לא מסתובב הרבה ליד העיר שהגעתי משם (כמובן לא כשאני בתוך העיר אלא ביער וכדו'...)
זה לכאורה ברור שבזמנם לא היה ערים כל כך סמוכת, וכמובן שלא היה אוטבוסים....אני אישית לא מסתובב הרבה ליד העיר שהגעתי משם (כמובן לא כשאני בתוך העיר אלא ביער וכדו'...)
אז למה שהרוצח כן?
ואתה חושב שרוב הלסטים הסתובבו דוקא איפה שמכירים אותם?זה לכאורה ברור שבזמנם לא היה ערים כל כך סמוכת, וכמובן שלא היה אוטבוסים....
אני רק בא להגיד שאין לתת מקרה זה לדוגמא של רוב נגד אחוזים
או שכן או שלא, אבל אני טוען שבאומדנא של חז"ל אולי יש יותר אחוזים לכך וכל עוד דזה לא איפכא מסתברא אתה לא יכול להוכיח מהמקרה הזה דרוב הוא מדרכי ההכרעות שהכריעו חז"ל\התורה ללכת על פיהם.ואתה חושב שרוב הלסטים הסתובבו דוקא איפה שמכירים אותם?
אני בתור שודד הייתי נוהג אחרת...
לדיוק הדברים אני יביא ציטוט דברי הרש"ש "אבל לענין דכל דפריש מרובא פריש מהני אפי' אותן שאינן בכלל הספק. וראיה מב"ב (כג ב) גבי נמצא בין ב' שובכות דאמרינן שם ואף על גב דבחד מנייהו נפיש מחבריה ע"ש. והרי בהנשארים בהשובך אין ספק שהם ודאי נשארו במקומן. והספק אינו אלא על הניפול הנמצא ואפ"ה אמרינן דמרובא פריש. ולפמש"כ היה נ"ל דאם בחנות אחת כשרה היו מ' חתיכות מרובעות ועשר משולשות. ובחנות הטרפה לא היה אלא כ' חתיכות וכולן משולשות. ונמצאת חתיכה משולשת כשרה. ודבר זה צריך עדיין תלמוד ואכמ"ל".ההוכחה הכי פשוטה היא ממח' הרש"ש והרעק"א בכתובות יד ברוב כשאינו צד בספק אי חשיב רוב (10 חתיכות מרובעות כשירות ועוד 50 משולשות כשירות ו30 מרובעות טריפה ומצא חתיכ מרובעת אי אזלינן בזה בתר רוב)
קרוב הוא דין הבא ממציאות הרוב, כי ברוב המקרים יהיה הדבר הקרוב ולא הרחוק, וכ"מ בפליתי [סי' קי] שכ' שקרוב לא מועיל בקבוע, כמו שרוב לא מועיל וכ"ה בדב"א [סי' ד' ס"ק ד'] וצ"ב א"כ באמת מ"ש מרוב.
רק ברובא דליתא קמן, אבל רובא דאיתא קמן הוא כן כהגדרתך בקרוב והדרא קושיא לדוכתהא. רוב דעלמא, היינו שללא כל קשר לנידו"ד, כיון דכ"מ כך האנשים מתנהגים אזלינן בתר רובא, דהרי זוהי ההתנהגות המקובלת בין בנ"א, אבל אין באמת טעם לומר שגם בנידו"ד נלך אחרי הרוב
הנקודה הראשונית אכן ליתא, אבל הנקודה שאין קשר בין הרוב לנידו"ד זה שייך בשני מיני הרוב.רק ברובא דליתא קמן, אבל רובא דאיתא קמן הוא כן כהגדרתך בקרוב והדרא קושיא לדוכתה
לא נכוןהנקודה הראשונית אכן ליתא, אבל הנקודה שאין קשר בין הרוב לנידו"ד זה שייך בשני מיני הרוב.
יש להביא ראיה ברורה שרוב זה לא אחוזים מזה שמצאנו סמוך מיעוטא למיעוטא והו''ל מחצה על מחצה [עי' ב''ב צג. ובתוס' שם], והא פשיטא דאין כל מיעוט 25 אחוז בדיוקאתה יכול לתת לי דוגמא, כי מי שקובע מה הם אחוזים יותר גבוהים זה לא אנחנו