א. כפירה - זה לא. נקודה.
ב. אין שום חובה להאמין בשום דבר שלא מופיע בתנ"ך או בש"ס, כ"כ כתב הרמב"ן ופסק להלכה החת"ס. אתה מאמין בכל 'סיפורי חסידים' שאי פעם סופר?
ג. נא להבדיל - כשאתה אומר שרב מסויים תקע בשיקול דעת, זה יכול להתפרש כחוצפה.
אבל לומר שמישהו סיפר לרב עובדה לא נכונה - מה הבעיה בזה? גם אתה כשסיפרו לך על הגולם האמנת, למה שהרב לא יאמין?
א. השתמשתי על ערך מה שהוא כתב, הקדמתי והבאתי בעצמי מקומות בהם טעו הגדולים, ואת העובדה כי ישנה חטאת ציבור והעל"ד.
אם מישהו בטוח ברבו שאינו יכול לטעות, זו אינה ע"ז זו אמונת חכמים מהצד החזק שלה, [שאת המינוסים שלה היינו חולמים כולנו לקבל!] דבר שקצת פחות מצוי בדורנו הרדוד - שבטוח שלהיות פלספנים ומייבינים ב"מי הוא גדול",
(יותר מידי אשכולות נפתחו בעניין הלז) ואדרבה האמנת ברב שהוא גדול? אתה עובד ע"ז!.
אז אמרתי שא"כ לזלזל בדברי כמה רבותינו, אותם העתקתי במתינות והשקעה - כן כדאי לשים לב גם לזה, - אין טענה יותר נבובה ויותר מופרכת לומר כנגד "גם הם יכולים לטעות". זה שהם יכולים לטעות, לא אתה תאמר, לא אתה תקבע, ובוודאי לא ממקומך...
באמת מצאתי שעסקו בזה בני החבורה, ושמתי קישור של האשכול, בכדי שלפחות יתאמץ להוציא טענות הגיוניות - ויש - כנגד עדותם של גדולים.
אז אני מסכם, להגיע עם חזה נפוח - במטאפורה - מול חוסר הבנה בבית יוסף ולבטל בהינף יד "טעות סופר" זה משולל הגיון וסליחה... קצת ילדותי ושיטחי.
על זה עמדתי, לא על עצם הטענות שכנגד, אותם הכרתי משחר נעורי.
ב. אשמח למקור הרמב"ן הנ"ל כי זה קצת נשמע לי מופקע לעמוד מול דברי הריי"צ או ה'ברכת אברהם' ולומר "לא חייב להאמין - לא מאמין".
ג. אני לא מדמה ביני לבין הסטייפלער זצ"ל שהזכיר אותו, הם אנשים שדקדקו במילותיהם ומקורותיהם, ושוב, זה יכול להיות - כי הכול יכול להיות, אבל קצת הייתי מסתכל עליהם ביתר יראת כבוד, וחושבני שהם קצת יותר שקולים מאיתנו.
כשאתה אומר שרב מסויים תקע בשיקול דעת, זה יכול להתפרש כחוצפה.
בעניין זה, אשמח להסבר, אני ממש לא הייתי רוצה שכך יישמעו דבריי.
כפי הנראה רובם ככולם כאן לא חסידי ברסלב - וכך גם אני, אבל ייתכן ולא יהיה מיותר להביא כאן פעם את ה"מעשה מהחכם והתם" מר"נ. כאשר נקודת המוצא שלי "לא חייב להאמין" ו"יכול להיות הלעיטו אותו, התלו בו, הטעו אותו" ושאר טענות, אז הנקודה הבאה היא לפקפק בכל דבר. עדיף להאמין בכל סיפור חסידי, בכל פולקלור יהודי עממי, ובכל מעשייה חלמאית, עד שנראה ראיות ברורות לסתירה. לא "גם הם בני אדם"!.
מקווה שהובנתי!