שירת העשבים

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
6,570
נקודות
503
ישנו דבר נפוץ שאחרי הת"ת התשב"ר הולכים למתמידים, ורציתי לדעת מחו"ר הפורום מה דעתם על כך, האם הוא טוב או לא?
והאם יש לכך התייחסות מגדולי ישראל או מגדולי המחנכים?

למה לא טוב?
החינוך הכי טוב זה שעיסוק יהיה סביב התורה.
(אני הבנתי למה לא אבל התשובה שזה לא שהם באמת "מתמידים" הרבה דיבורים לפני ואחרי ובאמצע פרסים וטיולים [תנסה בלי ותראה אם יגיעו...] והרווח הגדול שהעסק סביב התורה, החוויות הם רוחניות), כלענ"ד.

מהבחינה הזו זה ודאי טוב, אבל האם לא נצרך שיהיו קצת בבית עם המשפחה?
ובכל הזהירות המתבקשת - האם הם לא צריכים מעט שחרור?
ברור שאם כופים אותם ללכת זה לא טוב, אבל אם הם רוצים בגלל הממתק וכדו' זה השחרור שלהם בדרך כלל. וחוצ"מ עפ"י רוב המתמידים הוא בערך שעה ויש מספיק זמן להשתחרר.
כשאני הייתי ילד הלכתי למתמידים ולא זכור לי שום טראומה מזה. אולי הילדים היום יותר גרועים? לא נראה לי...

ברור שאם כופים אותם ללכת זה לא טוב, אבל אם הם רוצים בגלל הממתק וכדו' זה השחרור שלהם בדרך כלל. וחוצ"מ עפ"י רוב המתמידים הוא בערך שעה ויש מספיק זמן להשתחרר.
כשאני הייתי ילד הלכתי למתמידים ולא זכור לי שום טראומה מזה. אולי הילדים היום יותר גרועים? לא נראה לי...
האמת שאני שואל זאת בעקבות שביקשו ממני לפתוח כזה דבר, ועיקר החשש שלי זה ילדים שיבואו לשם רק בגלל האחרים...

האמת שאני שואל זאת בעקבות שביקשו ממני לפתוח כזה דבר, ועיקר החשש שלי זה ילדים שיבואו לשם רק בגלל האחרים...
זה שאלה שכל ילד צריך לדון לגופו, כי יש כאלו שצריכים תמריץ ויש כאלו שבאמת זה קשה, אולי תדרוש הסכמה של ההורים בכתב, וכדו' ותנסה לברר אצל ההורים לגבי כל ילד.

זה שאלה שכל ילד צריך לדון לגופו, כי יש כאלו שצריכים תמריץ ויש כאלו שבאמת זה קשה, אולי תדרוש הסכמה של ההורים בכתב, וכדו' ותנסה לברר אצל ההורים לגבי כל ילד.
הורי ילדי הת"ת שבו אני מלמד ביקשו זאת ממני, ודי ברור לי שישנם ילדים שזה לא יועיל להם ויתכן מאוד שאף יזיק, ובגלל זה אני מסתפק.
אולי תדרוש הסכמה של ההורים בכתב,
אני לא מכיר הרבה הורים שיעמדו עיקשים מול תחנוני הילד...

הורי ילדי הת"ת שבו אני מלמד ביקשו זאת ממני, ודי ברור לי שישנם ילדים שזה לא יועיל להם ויתכן מאוד שאף יזיק, ובגלל זה אני מסתפק.

אני לא מכיר הרבה הורים שיעמדו עיקשים מול תחנוני הילד...
אז אל תגלה להם מה דיברת עם ההורים, ובכל אופן ודאי ראוי לשאול את המנהל והמלמדים (יותר מחו"ר הפורום שלא מכירים את המקרה הספציפי)
כדאי לזכור שגם יש ילדים שהיה עדיף שיסיימו את הלימודים יותר מוקדם וכדו' וכן להפך כמובן (ולזה נועד המתמידים)
אציין הערה חשוב שרעיון המתמידים אם אתה אומר שיצר סחף לכיוון הזה בת"ת של בנך אות הוא שהינו חיידר מצויין, שזה מה שהילדים רוצים! ולזה הם יתחננו להורים. ואולי רק בשביל שזה יהיה הרצון זה שווה את זה...
מ"מ כפי שכתבת, ודאי שיכול להזיק לחלקם, ומה שצריך זה למצוא פתרון לסנן את אלו הניזוקין ולא לרדת מהרעיון החשוב כשלעצמו.
איך לסנן? העלתי הצעה, ואדרבה אולי יהיו פה רעיונות טובים יותר

ישנו דבר נפוץ שאחרי הת"ת התשב"ר הולכים למתמידים, ורציתי לדעת מחו"ר הפורום מה דעתם על כך, האם הוא טוב או לא?
מכניסין את התינוקות להתלמד כבן שש כבן שבע לפי כח הבן ובנין גופו ופחות מבן שש אין מכניסים אותו ומכה אותן המלמד להטיל עליהם אימה ואינו מכה אותם מכת אויב מכת אכזרי לפיכך לא יכה אותם בשוטים ולא במקלות אלא ברצועה קטנה ויושב ומלמדן כל היום כולו ומקצת מן הלילה כדי לחנכן ללמוד ביום ובלילה ולא יבטלו התינוקות כלל חוץ מערבי שבתות וימים טובים בסוף הימים ובימים טובים אבל בשבת אין קורין בתחלה אבל שונין בראשון ואין מבטלין התינוקות ואפילו לבנין בית המקדש.
לשון הרמב''ם בהלכות ת''ת

מכניסין את התינוקות להתלמד כבן שש כבן שבע לפי כח הבן ובנין גופו ופחות מבן שש אין מכניסים אותו ומכה אותן המלמד להטיל עליהם אימה ואינו מכה אותם מכת אויב מכת אכזרי לפיכך לא יכה אותם בשוטים ולא במקלות אלא ברצועה קטנה ויושב ומלמדן כל היום כולו ומקצת מן הלילה כדי לחנכן ללמוד ביום ובלילה ולא יבטלו התינוקות כלל חוץ מערבי שבתות וימים טובים בסוף הימים ובימים טובים אבל בשבת אין קורין בתחלה אבל שונין בראשון ואין מבטלין התינוקות ואפילו לבנין בית המקדש.
לשון הרמב''ם בהלכות ת''ת
לדברי הרמב"ם זה אמור להיות כבר בת"ת (שילמדו עד מאוחר)?

לדברי הרמב"ם זה אמור להיות כבר בת"ת (שילמדו עד מאוחר)?
נכון, במציאות זה לא אפשרי בדורנו
אז אני טוען שראוי לחנכם מגיל 6-7 ללימוד גם אחר הלימודים, וגם בלילה (אפילו קצת) וביומי דפגרא, כי מהרמב''ם רואים שצריך לחנכם ללמוד ביום ובלילה
חושבני שלית מאן דפליג, וכמובן ''כפי כחו'', כמ''ש הרמב''ם.

מהבחינה הזו זה ודאי טוב, אבל האם לא נצרך שיהיו קצת בבית עם המשפחה?
ובכל הזהירות המתבקשת - האם הם לא צריכים מעט שחרור?
בילדותי היו צריכים היה איזה מסגרת של לימוד כל הש"ס משניות בשנה
והיו צריכים להביא אישור מההורים ומהמנהל כדי להשתתף שם
כך שהאבא מכיר את בנו אם זה לכוחותיו
וכמו"כ השתתפתי באיזה מסגרת של לימוד משנ"ב ולא חילקו שם ממתקים כלל [אולי היה הגרלות פעם בשנה..]
והיה מענין כי נמסר בצורה מרתקת
וכמובן שהיה את הדרך לפני ואחרי והמפגש אם ילדי תתים אחרים זה עצמו היה השחרור
אבל הדור של היום הוא לא הדור של פעם
ולהיות בבית זה לא כ"כ טענה בדורנו א. רוב הפעמים הילד לא נמצא בבית אלא בגינה ב. לא תמיד המצב בבית כ"כ טוב..

יש גם "ישיבת ערב" (לבחורים קצת יותר גדולים).
העיקרון די פשוט: זו תוספת לימודית על הלימוד שכבר קיים, ולכן מביאים הרבה ממתקים וכו' אבל שמעתי שהיה בחור אחד שסיים כו"כ מס' בגמ' בזכות זה
וגם הרבה בחורים חלשים מתקרבים באמצעות הפרסים וכו' לתורה, וגם לתוכן הלימודי שמחוייב.
בילדותי זה הי' כחלק מהסדר הלימודי לבחורים "המתמידים" - כך שלא נצרך כ"כ אישור הורים...

צריך לשים לב שזו חלק מתופעה נרחבת יותר שהולכת ומתקבלת בציבור שלנו, הרצון הבסיס של כל הורה הוא לחבר את ילדו לתורה וליהדות, אך במקום לעשות זאת ע"י חיבור לדבר עצמו, דהיינו להראות ולהרגיש לילד את האור שיש בלימוד התורה [אין אנו מדברים על הבנה שכלית אלא על רגש יהודי] במקום זאת עיקר העסק הינו סביב מה שהילד ירוויח מהלימוד, דהיינו ע"י פרסים וממתקים, אני זוכר שבילדותי הייתי במתמידים מעין זה, ומה שנשאר לי בזיכרון הוא רק העסק סביב הרווחים מן הלימוד ולא הלימוד עצמו כלל!!!, ואמנם ברור שישנו מקום של שלא לשמה, אך מדוע זה נעשה לגמרי שלא לשמה, ולא נותנים לילד להרגיש כלל את התורה אלא בעיקר משתמשים בתורה כהיכ"ת להרוויח דברים, צריך לא לאבד את הצפון! מה יותר חשוב ממה!!! וע"כ לדעתי לפני שפותחים מתמידים צריך לשים לב שהאווירה שם תהא של לימוד ולא של ממתקים ופרסים...

להראות ולהרגיש לילד את האור שיש בלימוד התורה
איך עושים את זה ?
[אין אנו מדברים על הבנה שכלית אלא על רגש יהודי]
?!
במקום זאת עיקר העסק הינו סביב מה שהילד ירוויח מהלימוד, דהיינו ע"י פרסים וממתקים, אני זוכר שבילדותי הייתי במתמידים מעין זה, ומה שנשאר לי בזיכרון הוא רק העסק סביב הרווחים מן הלימוד ולא הלימוד עצמו כלל!!!, ואמנם ברור שישנו מקום של שלא לשמה, אך מדוע זה נעשה לגמרי שלא לשמה, ולא נותנים לילד להרגיש כלל את התורה אלא בעיקר משתמשים בתורה כהיכ"ת להרוויח דברים, צריך לא לאבד את הצפון! מה יותר חשוב ממה!!! וע"כ לדעתי לפני שפותחים מתמידים צריך לשים לב שהאווירה שם תהא של לימוד ולא של ממתקים ופרסים...
אני חושב שגם הילד לא ילמד שעה או שעה וחצי בשביל לקבל איזה ממתק. הוא מבין (כשהוא כבר לא בן 5-6, קצת יותר) שיש ערך ללימוד.

איך עושים את זה ?

?!

אני חושב שגם הילד לא ילמד שעה או שעה וחצי בשביל לקבל איזה ממתק. הוא מבין (כשהוא כבר לא בן 5-6, קצת יותר) שיש ערך ללימוד.
הדברים קצת ארוכים ובעצם מהוים את הבסיס של המושג חינוך, אני אנסה להסביר מעט,
לכל יהודי ישנה מידה בנפש ששמה אמונה, היינו רצון בסיס להתקשר ולהרגיש שייך לאותו משהו גדול שמנהל הכל וכו', התפקיד של חינוך בגיל הצעיר הוא להשקיע באותו חיבור, כשאתה לומד עם הילד ב'אבות ובנים' אל תנסה להראות לו דברים שכליים ועמוקים, אלא תנסה כמה שיותר להרגיש לו את היופי שיש כאן, כמו כשכאתה עצמך לומד ביכלתך לנסות להעמיק, וביכלתך לקחת את הדבר ופשוט להתבונן ולהרגיש בו, כשאתה הולך עם הילד ברחוב אתה יכול להראות לו כמה העולם יפה ולהבהיר לו במילים פשוטות שהכל בא מה' שרוצה להיטיב לנו, אך לא להעביר זאת כידיעה בעלמא אלא כמשהו מרגש וחשוב, פשוט לומר את הדבר ולהפך בו מכמה צדדים בצורה פשוטה ומוארת, [מקווה שהועלתי]

אתה צודק לגמרי שהילד יודע שיש ערך ללימוד, אבל כ"ז בידיעה השכלית שככה אבא אמר, אבל בפועל בהרגשה הוא כל הזמן שם לב שהדבר הנחשק הוא הממתק וסביבו כל העסק... כדאי יותר להתעסק עם ההרגש ללימוד עצמו, לחבר את ילד לשאלה של גמרא, להראות לו שהוא גם יכול להבין תשובה של גמרא, [תראה ילד מתחיל ללמוד גמרא פעם ראשונה, איזה אור בעיניים יש לו כשהוא מבין מה זה 'קב בארבע אמות' למה זה נעלם בהמשך?????]

זה מאוד תלו בהתנהלות המתמידים יש מתמידים שמגיעם ילדים קטנים קוראים אחת שאלתי ושואלים אותם אחרי זה שאלות על הסיפורים ועוד מקבלים כסף ובפרט אם כל השיח במתמידים זה על כסף אם הוא לומד בתענית דבור וכדומה בגיל הקטן לדעתי זה הורס וזה אסור ולצערי זה מנסיון אצלי

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון