• אנא הקדישו כמה רגעים לתפילה ולאמירת תהילים לרפואת אחד מחו"ר הפורום, הרב שלמה ברוך בן רבקה, לרפואה שלמה בתוך שאר חולי ישראל.
    קריאת תהילים  |  כל פרק תהילים, כל תפילה וכל חיזוק - לזכותו ולרפואתו

א. ל.

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
תודות
592
נקודות
126
בפסוק "בראשית ברא א-לוקים את השמים ואת הארץ" לכא' צ"ת שהסדר היה צריך להיות "א-לוקים ברא בראשית את השמים ואת הארץ" ומעתה לאחר שהכתוב הוא בראשית ברא (אף אי היה הכרח מצד הפתיחה באות ב' סו"ס הדברים צריכים להסתדר בצורה מושלמת - במעשה א-לוקים עסקינן -) נראה לכא' כי בתחילה ברא א-לוקים את השמים ואת הארץ ולבסוף אנחנו בנ"א מצטרפים לבריאתו וכבר נודע.
שאלתי היא האם אני צודק דקדוקית (כך נראה לי למיעוט ידיעתי בדקדוק) אשמח לדעתי מאלו המבינים היטב בדקדוק לשה"ק.
האם מאן דהוא יודע על מי שדן בנושא.

רק אציין שנכון שמפרשי התורה קצת נגעו בזה אך לא מצאתי מי שביאר להדיא את הדברים בצורה ברורה.
יש ברמב"ן דברים למי שזוכה להבין סוד מילת בראשית לצערי לא זכיתי.

נערך לאחרונה:
בפסוק "בראשית ברא א-לוקים את השמים ואת הארץ" לכא' צ"ת שהסדר היה צריך להיות "א-לוקים ברא בראשית את השמים ואת הארץ" ומעתה לאחר שהכתוב הוא בראשית ברא (אף אי היה הכרח מצד הפתיחה באות ב' סו"ס הדברים צריכים להסתדר בצורה מושלמת - במעשה א-לוקים עסקינן -) נראה לכא' כי בתחילה ברא א-לוקים את השמים ואת הארץ ולבסוף אנחנו בנ"א מצטרפים לבריאתו וכבר נודע.
שאלתי היא האם אני צודק דקדוקית (כך נראה לי למיעוט ידיעתי בדקדוק) אשמח לדעתי מאלו המבינים היטב בדקדוק לשה"ק.
גם אם נקבל את פירושך, עדיין ניתן לבאר אותו באופן אחר, כי כידוע הבריאה כוללת כמה דרגות 'בריאה' 'יצירה' ועשייה'. ואם כן ניתן לפרש כי 'בראשית' - בתחילה, 'ברא אלוקים את השמים והארץ' - בהתחלה התחיל הקב"ה בדרגת ה'בריאה', ולבסוף הביאה אל דרגת ה'יצירה' ועשייה', וכמו שמפורש בפסוקים לאחר מכן 'אלה תולדות השמים והארץ בהבראם, ביום עשות ה' אלוקים ארץ ושמים' - שזה הוא סוף תהליך הבריאה.
[אם כי לגופו של ענין באמת חלק ה'עשייה' של העולם יש לו שייכות להשלמת בני האדם, ונמצא ששני הדברים משלימים זה את זה, ואכמ"ל].

האם מאן דהוא יודע על מי שדן בנושא.

רק אציין שנכון שמפרשי התורה קצת נגעו בזה אך לא מצאתי מי שביאר להדיא את הדברים בצורה ברורה.
יש ברמב"ן דברים למי שזוכה להבין סוד מילת בראשית לצערי לא זכיתי.
יש הבדל בין ראשית לבין התחלה, שהתחלה שולל את הזמן הקודם וראשית משקיף על הזמן המתאחר. לדוגמא, 'ראובן התחיל לרוץ' - עתה התחיל לרוץ, לא מקודם. 'ראובן הראשון לרוץ' - יש עוד רצים אחריו והוא הראשון להם. לכן גם אם היה אומר אלוהים ברא בראשית, בכל זאת זה היה מורה שהשמים והארץ [או האור] הם הראשית לכל הבריאה לרבות האדם.

ואולם כאשר מקדים את השם לפועל, בא לדייק את השם לרוב. וכן כאן היה לו לומר אלוהים ברא לדייק שהעולם לא נוצר במקרה. ועל זאת השיבו במדרש שהבי"ת מצביעה למעלה ואומרת זה שלמעלה בראני, ומצביעה לאחוריה ואומרת ה' שמו. רוצה לומר שמה שאמר בראשית ברא אלוהים, כי ע"י הבריאה אנו יודעים שאלוהים קיים, כי בהיות שהבריאה נבראה בחכמה היא מעידה עליו, שעל זה אומר זה שלמעלה בראני. ולא היה צורך להקדים שם אלוהים בשביל הכסילים. וכן תירוץ נוסף שרק על ידי הבריאה אנו מכירים את אלוהים, כי אין לנו השגה באלוהים מצד עצמו אלא מצד מה שברא. לכן אומר בראשית ברא אלוהים כי רק על ידי מה שברא אנו יודעים מי זה אלוהים. ועל זה אומר מצביעה לאחוריה ואומרת ה' שמו כלומר ההשגה בה' היא רק דרך הבריאה.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓