געגועים
תנ"ך ופרשת שבוע - אוצר החידות

חבר צוות
מנהל תוכן
מנהל פורום
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
- תודות
- 6,938
- נקודות
- 640
סיפורי חסידים
להרב יוסף שלמה זוין
פרשת חקת
361
[241, 242]
להרב יוסף שלמה זוין
פרשת חקת
361
[241, 242]
זֹאת הַתּוֹרָה אָדָם כִּי יָמוּת בְּאֹהֶל (במדבר יט, יד)
- אין דברי תורה מתקיימין אלא במי שממית עצמו עליהן (ברכות סג:)
- אין דברי תורה מתקיימין אלא במי שממית עצמו עליהן (ברכות סג:)
הגאון הקדוש ר' יצחק אייזיק מקומרנא ז"ל סיפר על אביו הגאון הקדוש ר' אלכסנדר סנדר מקומרנא ז"ל, שכל כך היה דבוק בלימוד התורה, עד שפעמים היה שוכח ארבעה וחמשה ימים רצופים מלטעום טעם אוכל ומשקה. כל ימיו היה עני מדוכא, ולא הרגיש בדבר כלל. פעם אחת היה הדוחק בבית גדול כל כך עד שאני - מספר בנו ר' יצחק אייזיק - שהייתי ילד, לא היה לי לחם לאכול קרוב לשני ימים. ביום השני למד עמי אבי הקדוש משנה אחת במסכת "נדרים" להפיג צערי, ואחר כך למד עמי משנה זאת בדרך פנימית, לפי קבלת האר"י ז"ל. ונחלשתי מאד והייתי קרוב לבולמוס. ואמר לי אבי: לך אל השכנה ותתן לך לאכול. והייתי תמה, שידעתי שאותה שכנה לא תתן לי בלי כסף. אבל האמנתי בדברי אבי, והלכתי ועמדתי על הפתח. ישב שם גוי אחד ותיכף כשראני אמר אלי: בני! אתה רוצה יי"ש? אתה רוצה לחם? ונתן לי לאכול ולשתות כל צרכי. וכל הרואים היו מתפלאים, ואני מגודל רעבוני לא היה לי פנאי להתבונן בדבר. ואחרי כן הבנתי מדברי אבי ז"ל, שמגודל עוונותי לא זכיתי לראות את אליהו הנביא [1] אלא בבלבול כזה.
[1] * 241
תלמידי הבעל שם טוב ביקשו מאוד מרבם שיראה להם את אליהו הנביא. הפצירו בו הרבה פעמים, עד שהבטיח להם פעם אחת למלא בקשתם. פעם אחת הלך הבעל שם טוב עם תלמידיו הקדושים לקבל שבת. מנהגו היה תמיד לילך אל השדה ביום הששי בעוד היום גדול, ושם היה מקבל שבת, ואומר לפני התלמידים דברי תורה. פתאום אמר הבעל שם טוב: אני רוצה לעשן את המקטרת. התפזרו התלמידים על הדרכים, אולי ימצאו איזה איש המעשן מקטרת, ויבקשו ממנו לזמן קצר את המקטרת, עד שיעשן הבעל שם טוב בה. אבל לא פגשו שום אדם בדרך, וחזרו ריקם להבעל שם טוב. עמד הבעל שם טוב והזדקף מלוא קומתו, ויאמר: הנני רואה אדון "שליאכצ'יץ" (כך קוראים לאדון פולני) הולך, לכו נא לקראתו, אולי יש אתו מקטרת, ותבקשו ממנו להשאיל לכם. הלכו התלמידים לקראתו, ושאלוהו אם יש לו מקטרת. השיב להם, שאמנם כן יש. ביקשו ממנו להשאילה להם, והשיב שהוא בעצמו ילך ויתן להרב את המקטרת. הלך האדון אחריהם, לקח בעצמו את המקטרת, ושם טבק בתוכה, והכה אבנים זו בזו והוציא אש ונתן להבעל שם טוב, והוא עישן. בתוך העישון שאלו הבעל שם טוב על תבואת השנה אם טובה היא בגידולה, ואם פרצה על פני הארץ, ואם נותנת התבואה הרבה גרגרים בשעת הדישה, וכדומה. התלמידים לא פנו אליו, ולא דברו אתו, וחזרו בשעת מעשה על דיבורי התורה ששמעו מרבם שיהיו שגורים בפיהם. אחרי כן פטר הרב את האדון, וילך לדרכו. אז אמר הבעל שם טוב לתלמידיו: עתה קיימתי לכם הבטחתי כי הראיתי לכם את אליהו הנביא! השתוממו כל התלמידים, ואמרו: למה לא הגיד לנו רבנו כי הוא אליהו, והיינו מבקשים ממנו שילמד עמנו? השיבם הבעל שם טוב אילו הבנתם מעצמכם, והייתם שואלים מי הוא, הייתי מגלה אותו לפניכם, אבל כשאתם לא הבנתם, לא היתה לי רשות לגלות. אך אגלה לכם מה שדברתי עמו. כששאלתיו אם פרצה התבואה על פני הארץ, נתכוונתי אם היתה אתערותא דלתתא כראוי, ובשאלתי אם בשעת הדישה נותנת התבואה גרעינים הרבה, נתכוונתי אם היתה אתערותא דלעילא להשפיע כל טוב לבית ישראל. והוא ענה לי על זה מה שענה.
242
כשהיה הגאון הצדיק בעל "חידושי הרי"מ" ילד בן שלוש שנים, וכבר התפלאו כל רואיו על כשרונותיו העילויים, הלכה פעם אמו אל המגיד הקדוש מקוזניץ ולקחה אתה את הילד, והמגיד השתעשע עמו הרבה. בחזירתם, באם הדרך, חלה הילד. אחזתו חמה וכחו נחלש. לקחתו אמו על ידיה ונשאתו בערך פרסה ונתעייפה מאוד. ישבה על אבן אחת לנוח ובכתה בכי רב, כי ראתה שמחלת הילד הולכת ומתגברת והוא בסכנה גדולה. פתאום ראתה שעובר אורח בדרך, מראהו ולבושיו כ"דייטש" ובצווארו תלוי כעין אמתחת נוסעים. ההלך ניגש אליה ושאל אותה לסיבת בכייתה. סחה לו צרתה. אמר ההלך אתן להילד תרופה ותיכף יוטב לו. הוציא מכיס בגדו בקבוק, הטיף מתוכו כמה טיפות על חתיכת סוכר ונתן להילד. תיכף נהפך מראה הילד לטוב וחלצתו חמה. מיד המשיכה ללכת עם הילד לביתה בעיר מגנישוב, וההלך מלווה אותה. בבואם הביתה סיפרה האשה את כל המאורע, ותהום כל העיר, כי בבית הרב נמצא רופא אומן מפליא לעשות, ובאו הרבה חולים לשם להתרפאות - והאיש נעלם ואיננו. בימי גדלותו של "חידושי הרי"מ" סיפר פעם את המאורע, ואמר: אותו "דייטש" היה אליהו, ואבי הרב לא הכירו, יען כי דרכו של אליהו להיות אזור העור על מתניו, אבל לפעמים, לצורך רפואת חולה, האזור הוא בצווארו.
* ההערות וההקשרים הם מאבי שליט"א
242
כשהיה הגאון הצדיק בעל "חידושי הרי"מ" ילד בן שלוש שנים, וכבר התפלאו כל רואיו על כשרונותיו העילויים, הלכה פעם אמו אל המגיד הקדוש מקוזניץ ולקחה אתה את הילד, והמגיד השתעשע עמו הרבה. בחזירתם, באם הדרך, חלה הילד. אחזתו חמה וכחו נחלש. לקחתו אמו על ידיה ונשאתו בערך פרסה ונתעייפה מאוד. ישבה על אבן אחת לנוח ובכתה בכי רב, כי ראתה שמחלת הילד הולכת ומתגברת והוא בסכנה גדולה. פתאום ראתה שעובר אורח בדרך, מראהו ולבושיו כ"דייטש" ובצווארו תלוי כעין אמתחת נוסעים. ההלך ניגש אליה ושאל אותה לסיבת בכייתה. סחה לו צרתה. אמר ההלך אתן להילד תרופה ותיכף יוטב לו. הוציא מכיס בגדו בקבוק, הטיף מתוכו כמה טיפות על חתיכת סוכר ונתן להילד. תיכף נהפך מראה הילד לטוב וחלצתו חמה. מיד המשיכה ללכת עם הילד לביתה בעיר מגנישוב, וההלך מלווה אותה. בבואם הביתה סיפרה האשה את כל המאורע, ותהום כל העיר, כי בבית הרב נמצא רופא אומן מפליא לעשות, ובאו הרבה חולים לשם להתרפאות - והאיש נעלם ואיננו. בימי גדלותו של "חידושי הרי"מ" סיפר פעם את המאורע, ואמר: אותו "דייטש" היה אליהו, ואבי הרב לא הכירו, יען כי דרכו של אליהו להיות אזור העור על מתניו, אבל לפעמים, לצורך רפואת חולה, האזור הוא בצווארו.
* ההערות וההקשרים הם מאבי שליט"א