• וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.

בחקתיך אשתעשע

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,512
נקודות
142
בפסוק
]אָבִ֞י הִשְׁבִּיעַ֣נִי לֵאמֹ֗ר הִנֵּ֣ה אָנֹכִי֮ מֵת֒ בְּקִבְרִ֗י אֲשֶׁ֨ר כָּרִ֤יתִי לִי֙ בְּאֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן שָׁ֖מָּה תִּקְבְּרֵ֑נִי וְעַתָּ֗ה אֶֽעֱלֶה־נָּ֛א וְאֶקְבְּרָ֥ה אֶת־אָבִ֖י וְאָשֽׁוּבָה׃

מפרש רש"י אֲשֶׁר כָּרִיתִי לִי – כִּפְשׁוּטוֹ, כְּמוֹ "כִּי יִכְרֶה אִישׁ" וּמִדְרָשׁוֹ עוֹד מִתְיַשֵּׁב עַל הַלָּשׁוֹן, כְּמוֹ "אֲשֶׁר קָנִיתִי"; אָמַר רַבִּי עֲקִיבָא: כְּשֶׁהָלַכְתִי לִכְרַכֵּי הַיָּם, הָיוּ קוֹרִין לִמְכִירָה כִּירָה .

והתינח המדרש מובן -אבל הפי' הראשון ש'כריתי' פירושו כפשוטו שחפרתי - קשה וכי יעקב אבינו חפר את קברו במערת המכפלה?

באמת? יעקב כרה לעצמו קבר בתוך מערת המכפלה? מתי זה קרה?
לפני שהערתי את זה שמעת אי פעם על כזה דבר?
לא שמעתי היינו לא קיים?...

אמת שלא שמעתי על זה עד שציינת זאת, אבל במדרש זה כתוב.

אם זה לא מסתדר בשנים, או בעובדות המובאות בתנ"ך, אני שומע קושיא,
אבל אם רק לא שמענו על זה, או לא מסתבר לנו לומר כך, זה עדיין לא מתחיל להיות שאלה על מדרש.

בפסוק
]אָבִ֞י הִשְׁבִּיעַ֣נִי לֵאמֹ֗ר הִנֵּ֣ה אָנֹכִי֮ מֵת֒ בְּקִבְרִ֗י אֲשֶׁ֨ר כָּרִ֤יתִי לִי֙ בְּאֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן שָׁ֖מָּה תִּקְבְּרֵ֑נִי וְעַתָּ֗ה אֶֽעֱלֶה־נָּ֛א וְאֶקְבְּרָ֥ה אֶת־אָבִ֖י וְאָשֽׁוּבָה׃

מפרש רש"י אֲשֶׁר כָּרִיתִי לִי – כִּפְשׁוּטוֹ, כְּמוֹ "כִּי יִכְרֶה אִישׁ" וּמִדְרָשׁוֹ עוֹד מִתְיַשֵּׁב עַל הַלָּשׁוֹן, כְּמוֹ "אֲשֶׁר קָנִיתִי"; אָמַר רַבִּי עֲקִיבָא: כְּשֶׁהָלַכְתִי לִכְרַכֵּי הַיָּם, הָיוּ קוֹרִין לִמְכִירָה כִּירָה .

והתינח המדרש מובן -אבל הפי' הראשון ש'כריתי' פירושו כפשוטו שחפרתי - קשה וכי יעקב אבינו חפר את קברו במערת המכפלה?
אני רק מזכיר שיעקב קבר את לאה במערת המכפלה ותכנן להיקבר לידה כבת זוג.
וא"כ נראה לי שאין זה כזה מחודש שגם כרה את הבור לעצמו.
ובעיקר לא הבנתי מה ההתפלפלות כאן לחפש מדרש או מקור לדברי רש"י, לאחר שרש"י מסביר שזה המשמעות הפשוטה והפשטנית בפסוק.

בבקשה אם בכל קושיא על רש"י התרגלת שעונים "רוה"ק" -אין לי מה לענות לך.
כבר הסברתי לכבודו בטוב טעם,
כי השאלה שלך מקורה ב"לא שמעתי".
וזו בשום אופן אינה קושיא על רש"י!

רק בקשר למה שהתחלת לדון האם זה רש"י או מדרש עניתי שלגבי טענת "לא מסתבר" או "לא שמעתי" אין שום חילוק בין רש"י למדרש.

אגב, מתי בדיוק קבר יעקב את רחל?....

בקשר למה שהתחלת לדון האם זה רש"י או מדרש עניתי שלגבי טענת "לא מסתבר" או "לא שמעתי" אין שום חילוק בין רש"י למדרש.
אם מישהו היה כותב שכתוב משהו במשנה ובאמת זה לא כתוב במשנה אלא ברש"י על התורה -לא היית מעיר לו ש"אין כזה משנה"?
מדרש זה מהתנאים - כמו משנה -ולכן הערתי.

מה הכוונה "מתי בדיוק" - אתה שואל באיזה שנה? באיזה חודש? באיזה יום? באיזה שעה ביום?
אתה שאלת-
באמת? יעקב כרה לעצמו קבר בתוך מערת המכפלה? מתי זה קרה?
אז אני שואל: באמת? יעקב קבר את לאה בתוך מערת המכפלה? מתי זה קרה?

אם מישהו היה כותב שכתוב משהו במשנה ובאמת זה לא כתוב במשנה אלא ברש"י על התורה -לא היית מעיר לו ש"אין כזה משנה"?
מדרש זה מהתנאים - כמו משנה -ולכן הערתי.
יפה מאוד.
אבל זה עדיין לא דוחה את התי' שאמרתי לכן הטענה ש
בבקשה אם בכל קושיא על רש"י התרגלת שעונים "רוה"ק" -אין לי מה לענות לך.
לא הייתה במקומה.

באותו מעמד הוא גם חפר לו קבר...
זו הייתה שאלה רטורית,
שכוונתה להראות לכבודו כי בשום מקום - חוץ מהפסוק הזה - לא כתוב את העובדה שהוא קבר שם את לאה,
בדיוק כמו שבשום מקום - חוץ מהפסוק הזה - לא כתוב שהוא כרה לעצמו קבר.

כמדומני שמקובל שרש"י מביא מדרש במקום שהפירוש הפשוט קשה,
ואכן כאן הפירוש הראשון קשה כנ"ל.
ואמנם יתכן לומר שכאן כתוב שיעקב כרה וכדברי הרב @בד קודש, אך זה מחודש לומר כן,
ומשום שלא שמענו שהיה המנהג לחפור קבר מחיים, היה שכונת קברות של המשפחה אך לא חפרו קבר מסויים לאדם מסויים, לכאו',
{והרבה פעמים הקושי בפשט הוא קושי שאפשר להתמודד איתו... אך יש בזה חידוש ו'היפך ההתסכלות הפשוטה', ורש"י מביא מדרש - שיהיה יותר פשוט.}
ולכן פירש המדרש שהכוונה קניתי.
ויתכן לומר עוד שהפירוש השני מיישב קצת את הראשון,
כי כמו שהוצרך לקנות מעשו כדי שלא יערער, כך יתכן לומר שכרה הקבר כדי להחזיק בו, וכ"כ הרמב"ן בסוף הפסוק דזה מה שבא לומר להם.

ובעיקר הדבר, נ"פ דאין הכוונה דווקא שהוא בידיו כרה הבור, ויתכן שציוה לבניו או עבדיו לכרות,
וגם זה יכול להכלל בכלל 'כריתי', בפרט אם העניין בזה הוא חזקה.

הפי' הראשון ש'כריתי' פירושו כפשוטו שחפרתי - קשה וכי יעקב אבינו חפר את קברו במערת המכפלה?
שמעתי מהרב רפאל גריינימן שליט"א (אני לא זוכר בשם מי) פירוש יפה לפרש את הנ"ל:

מבואר בעירובין נד: (וברש"י שם) שאם שנים מהלכים בדרך, אז הרב הולך בימין והתלמיד משמאל, וכן מבואר בחולין צא.
ובגמ' יומא לז. "שלשה שהיו מהלכין בדרך, הרב הולך באמצע, התלמיד הגדול בימינו, והקטן משמאלו, וכן מצינו בשלשה מלאכי השרת שבאו אצל אברהם, מיכאל באמצע גבריאל בימינו ורפאל בשמאלו".
נמצא, שאם הלכו שנים בדרך, רב ותלמיד, והרב מימין והתלמיד משמאל, ואח"כ הצטרף אליהם תלמיד יותר קטן, אז התלמיד הגדול עובר לצד ימין של הרב, והרב באמצע, והקטן משמאל.
לפי זה מבואר יפה, מתחילה נקבר אברהם אבינו במערת המכפלה, כשנפטר יצחק אבינו, כרה יעקב קבר עבורו בצד שמאל של אברהם, שהרי רב ותלמיד הרב מימין והתלמיד משמאלו.
אח"כ כשנפטר יעקב אבינו, היו צריכים לחפור עוד קברמימינו של אברהם, ולהעביר את יצחק לקבר הימני, וקברו את יעקב בקבר השמאלי, שמקודם נקבר בו יצחק, וכנ"ל.
וזה מה שאמר יעקב אבינו - בְּקִבְרִ֗י אֲשֶׁ֨ר כָּרִ֤יתִי לִי֙ בְּאֶ֣רֶץ כְּנַ֔עַן שָׁ֖מָּה תִּקְבְּרֵ֑נִי - שאכן יעקב אבינו הוא זה שקרה את הקבר שהוא בעצמו עתיד להיקבר בו. ובתחילה כרה קבר זה עבור יצחק אבינו, אבל לבסוף יצא שהוא כרה את הקבר הזה לעצמו.
והדברים נפלאים!

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓