הצעיר שבחבורה

בית המדרש/הלכה ומנהג
gemgemgemgemgem
חבר צוות
מנהל תוכן
מנהל פורום
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
16,764
נקודות
655
יש להבין, פשטות הפסוק מורה כי חטאו של בלעם היה במה שלא ידע שהמלאך נצב לקראתו.

מבאר זאת המלבי"ם

"ר"ל חטאתי בזה במה שלא ידעתי כי אתה נצב לקראתי בדרך, שאם הייתי משים לב בדבר היה לי להרגיש שיש איזו סבה שעכבה את האתון מדרכה והייתי מתבודד עד שהייתי יודע שמלאך נצב בדרך"

הוי אומר, חטאו של בלעם היה במה שלא הרגיש, ולא נתן לבו להבין מפני מה קרה דבר זה עם אתונו, מה שלא קרה מעולם

וכפי שכתב המלבי"ם קודם לכן "הלא כשראית שנוי כזה שלא קרה לך מימיך היה לך לשום על לב שאינו מקרה רק שיש לו סבה, ולדרוש על הסבה, בפרט שדרך הקוסמים לשום לב על כל עכוב שיקרה להם בדרך, כמ"ש ולא נפתח אזור חלציו, ואמרו פתי נפלה מפי מקלי נפל מידי וכדומה:"​

אני לא בטוח שהכוונה של בלעם הייתה לחזור בתשובה על חטאו "חטאתי" כמו אצל להבדיל דוד המע"ה
יותר נראה לי שזה כמו שמי שנסע באדום הסביר לשוטר שעשה זאת כי לא ראה שהוא שם. ומה שהמלאך אמר לו זה שלא היה לו להכות את האתון

אני לא בטוח שהכוונה של בלעם הייתה לחזור בתשובה על חטאו "חטאתי" כמו אצל להבדיל דוד המע"ה​
במדבר רבה (וילנא) פרשת בלק
ויאמר בלעם אל מלאך ה' חטאתי שהיה רשע ערום ויודע שאין עומד מפני הפורעניות אלא תשובה שכל מי שחוטא ואומר חטאתי אין רשות למלאך ליגע בו.
מדרש תנחומא (ורשא) פרשת בלק
ויאמר בלעם אל מלאך ה' חטאתי כי לא ידעתי להודיע שהיה רשע גמור ידע שאין עומד על הפורעניות אלא תשובה שכל מי שחטא ואומר חטאתי אין רשות למלאך ליגע בו,​

יש להבין, פשטות הפסוק מורה כי חטאו של בלעם היה במה שלא ידע שהמלאך נצב לקראתו.

מבאר זאת המלבי"ם

"ר"ל חטאתי בזה במה שלא ידעתי כי אתה נצב לקראתי בדרך, שאם הייתי משים לב בדבר היה לי להרגיש שיש איזו סבה שעכבה את האתון מדרכה והייתי מתבודד עד שהייתי יודע שמלאך נצב בדרך"

הוי אומר, חטאו של בלעם היה במה שלא הרגיש, ולא נתן לבו להבין מפני מה קרה דבר זה עם אתונו, מה שלא קרה מעולם

וכפי שכתב המלבי"ם קודם לכן "הלא כשראית שנוי כזה שלא קרה לך מימיך היה לך לשום על לב שאינו מקרה רק שיש לו סבה, ולדרוש על הסבה, בפרט שדרך הקוסמים לשום לב על כל עכוב שיקרה להם בדרך, כמ"ש ולא נפתח אזור חלציו, ואמרו פתי נפלה מפי מקלי נפל מידי וכדומה:"​
היה לי מלמד בחיידר שהיה אומר שלומדים מבלעם שלא לדעת זה חטא...

במדבר רבה (וילנא) פרשת בלק
ויאמר בלעם אל מלאך ה' חטאתי שהיה רשע ערום ויודע שאין עומד מפני הפורעניות אלא תשובה שכל מי שחוטא ואומר חטאתי אין רשות למלאך ליגע בו.
מדרש תנחומא (ורשא) פרשת בלק
ויאמר בלעם אל מלאך ה' חטאתי כי לא ידעתי להודיע שהיה רשע גמור ידע שאין עומד על הפורעניות אלא תשובה שכל מי שחטא ואומר חטאתי אין רשות למלאך ליגע בו,​
המדרש לכאו' צ"ב שהרי תשובה זה משהו בלב, ולהיפך וידוי מן השפה ולחוץ הוא חטא. ובכל אופן כוונתי שא"א להקשות ממדרש על הפשט.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון