• מפת הישיבות - עולם התורה! כל המידע על הישיבות במקום אחד: ראשי ישיבות, רמי"ם, סגנון לימוד ובחורים, תוכניות לימוד, היסטוריה ועוד! מצא או פרסם את הישיבה המתאימה לך!
בשביל לראות דמות אי"צ לראות אותו דווקא בסדר או ש'יורה את הדרך לילך בה'..
ישנם חבורות, וחברותות, ושיעורים, ועליות לבתים, ואחרי מנחה, וכו' וכו'
מי שרק רוצה יכול לראות טוב מאוד את ה'גדול' וה'צעיר'.
כמובן, הבעיה שאת כל זה ניתן לקיים גם בעודך אברך בקהילת אחד מגדולי ישראל, משום שכל האמצעים שציינת אינם קשורים לחלק מהווי הישיבה, וזהו הפגם שלדעתי הוא פגם קלוש מדי.

(אגב, שמת לב מה כתבת - 'חבורות' ו'שיעורים' של ארבעים דקות יכולים להקנות דרך בתחילת החיים? לגבי חברותות אין לי מושג, אבל אם היום יש כמה מאות בכל שיעור בישיבה הנ"ל אזי חייב להיות שיש רק בודדים שזוכים לכך, ולגבי עליה לבתים - אל תהיה מצחיק - זה כל אדם יכול לעשות לגבי כל אחד מגדולי ישראל, ואדרבה בגלל שזה ההרגשה אז צורת הקשר עם הרבה שונה לחלוטין, לגבי אחרי מנחה אני חושב שגם בפוניבז' כמו בשאר הישיבות כמעט ולא אפשרי ליצור עם הרב קשר בזמן כה מועט, זה ממש בדיחה).
זה כלל לא שייך לצול ופתוח.
יש בחורים שהגיעו צולים ויצאו עם מושגים של חברונר מצוי, ויש פתוחים שמורים שאין להם יד ורגל ברשת.
ולצערי ביודעי ומכירי קא אמינא.
אולי כן ואולי לא,

אבל גם אם כן, צורת ההתפתחות הזה לא קשורה למשטר, והוא ודאי לא יעזור בכזה מקרה,
גם בחור "סיני ועוקר הרים" הוא עדיין בחור, על כל המשתמע והוא צריך אוכל נורמלי ותקין, אי אפשר להכניס בחור בן 17 לישיבה ולהגיד לו אתה רוצה לגדול, נכון? בבקשה! אין אוכל אין גשמיות וכדו', בחור הוא בחור.
אולי אתה צודק ואולי לא,

אבל יוכיחו אלפי בחורי ישיבת פוניבז' ותפרח ועליון ותפארתה וכן במידה מסויימת גם קפלן שפחות או יותר (!) כך הם נוהגים בחיי הבחרות שלהם, אשרי העם!

אולי אתה צודק ואולי לא,

אבל יוכיחו אלפי בחורי ישיבת פוניבז' ותפרח ועליון ותפארתה וכן במידה מסויימת גם קפלן שפחות או יותר (!) כך הם נוהגים בחיי הבחרות שלהם, אשרי העם!
שימו לב, לא אמרתי שזה צורה נכונה להתנהגות בישיבה (עוד יחשבוני כאן לפונצ'ער מובהק..).

אמרתי שזה לא פגם בישיבה, אי אפשר לומר "אני לא שולח את הבן שלי לישיבה כי הוא רדוד מדי בשביל לבוא לרמה הרוחנית הנדרשת", כמובן, אפשר לומר הילד שלי לא מתאים לכזו רמה, אבל לא לומר שיש פגם בישיבה משום שהיא מתעסקת ברוחניות גרידא (דומה הדבר לאחד שאומר שאונברסיטת הארוורד בארה"ב לוקה בחסר משום שהיא דורשת רמת משכל הגבוהה ביותר).

כפי הנראה לא למדת בישיבה המדוברת...

הרבה זמן לא ראיתי כזו הוצאה מהקשר והקצנה ללא קשר למציאות.
אף אחד לא סוגר בחור בישיבה ואומר לו - אין אוכל אין גשמיות.
אף בחור לא עומד ב"ניסיון" של רעב או "ירידה בשטייגען".
אלו שטויות של ממש.

נכון שיש כאלו שזה לא טוב להם,
אבל מכאן ועד להפוך את זה לסכנה וניסיון הדרך ארוכה מאוד מאוד.
אני אכן כן למדת בישיבה זו ומודה שאכן יש דמויות לקבל מהם.
וגבי מה שטענת שהוצאתי מהקשר לאחר בקשת מחילה אני חולק עליך משום שבחור ישיבה יש לו מספיק קושי גם אם יהיה לו כפית של זהב צמודה לפה ובפרט בישיבה שבנויה על לחץ, והרי כולנו בני אדם וכולנו ישנם תקופות שלא הכול כמו שרוצים ובחור צעיר בתחילת דרכו כבר בפעם הראשונה שקצת מזגזג יכול להכנס למשבר.
ובנוסף לזה כשיש חוסר תנאים והוא צריך להתחיל לקנות דברים לאכול (כי לא מספיק לו האוכל בישיבה) זה עוד עומס על הראש.
אני באופן אישי דיברתי אם בחורים רבים מישיבות כעין אלו שהודו בפני שעברו תקופות רבות שהרגשו קושי (והקושי הכי גדול שאין למי לפרוק וודאי לא לבחורים שחוששים להראות חולשה בפניהם כי יש לחץ).
ואי מכיר רבים בחורים שבסוף הישיבה קטנה היו כדוגמה של התאמה ובמבחן המציאות משהו לא עבד.
ולא נדבר על תופעה של בחורים שיוצאים לעבוד בבין הסדרים כדי לצמצם חובות (גם בחורים מצוינים) ואין אף אחד בעולם שיודע על זה וודאי לא ההורים שבטוחים שהבן יושב ולומד.
לא נשכח שהיום העלויות של מחיה מינמלית גבוהות כך שבחור מעשן לדוגמה רק על זה נגמר לו הכסף עוד לפני האוכל ואם אין לו תנאים מספקים כסף מנלן.
אני למדתי בישיבה זו לכאו' הרבה אחרך ואני דן לכף זכות שהשתנו העיתים והרב לא מודע לכך מספיק.

כמובן, הבעיה שאת כל זה ניתן לקיים גם בעודך אברך בקהילת אחד מגדולי ישראל, משום שכל האמצעים שציינת אינם קשורים לחלק מהווי הישיבה, וזהו הפגם שלדעתי הוא פגם קלוש מדי.
ברור שכן.
כל מה שציינתי הוא חלק בלתי נפד מהוי הישיבה, ודאי בישיבת פוניבז',
ואלו דברים שיהיו אחרת לחלוטין ב'אברך ואחד מגדולי ישראל'.
(אגב, שמת לב מה כתבת - 'חבורות' ו'שיעורים' של ארבעים דקות יכולים להקנות דרך בתחילת החיים? לגבי חברותות אין לי מושג, אבל אם היום יש כמה מאות בכל שיעור בישיבה הנ"ל אזי חייב להיות שיש רק בודדים שזוכים לכך, ולגבי עליה לבתים - אל תהיה מצחיק - זה כל אדם יכול לעשות לגבי כל אחד מגדולי ישראל, ואדרבה בגלל שזה ההרגשה אז צורת הקשר עם הרבה שונה לחלוטין, לגבי אחרי מנחה אני חושב שגם בפוניבז' כמו בשאר הישיבות כמעט ולא אפשרי ליצור עם הרב קשר בזמן כה מועט, זה ממש בדיחה).
שיעור יומי הוא הדרך המרכזית לקניית דרך מרב.
חבורה שבועית פחות, אבל בשיעור ג' (תחילת הייעוד של החבורה) כבר כן.
חברותות זה אכן רק בקיבוץ, וכהמשך לכל הנ"ל, אבל אם בכל קבוצה ישנם 15 בחורים ויש כ-6 קבוצות (לשני רמי"ם) אז זה לא ממש 'בודדים'.

בנוגע לעליה לבית - כנראה אינך מכיר את התעשייה של זה.
לא יודע על רב שעונה לשאלות על ג' סדרים במשך שעות ביום. עיון ובקיאות כאחד, דברים שמסר ודברים שלא מסר.

גם אחרי מנחה וגם לפני השיעור, יש זמן ממושך לדבר עם הרב, יש מהצוות שנשארים בישיבה אחרי מנחה עד שמסתיימות השאלות, יש שממשיכים את התשובות בבית, ובסך הכל כמו שאמרתי - בחור שרוצה יכול לקבל לא פחות מכל ישיבה אחרת.
אבל גם אם כן, צורת ההתפתחות הזה לא קשורה למשטר, והוא ודאי לא יעזור בכזה מקרה,
ודאי שכן.
ההתפתחות זה דבר שמגיע מהיסחפות אחר החברה.
ברגע שיש משטר הצול נשאר צול באמת, המודרני נשאר שמור והמקולקל לא נמצא בכלל.

אגב, מאחר ואתה לא יודע ואתה מדבר עם מישהו שכן יודע, ואומר לך את מה שהוא יודע, המילים-
אינן רלוונטיות.

ברור שכן.

חברותות זה אכן רק בקיבוץ, וכהמשך לכל הנ"ל, אבל אם בכל קבוצה ישנם 15 בחורים ויש כ-6 קבוצות (לשני רמי"ם) אז זה לא ממש 'בודדים'.

לא יודע על רב שעונה לשאלות על ג' סדרים במשך שעות ביום. עיון ובקיאות כאחד, דברים שמסר ודברים שלא מסר.

גם אחרי מנחה וגם לפני השיעור, יש זמן ממושך לדבר עם הרב, יש מהצוות שנשארים בישיבה אחרי מנחה עד שמסתיימות השאלות, יש שממשיכים את התשובות בבית, ובסך הכל כמו שאמרתי - בחור שרוצה יכול לקבל לא פחות מכל ישיבה אחרת.

ודאי שכן.
ההתפתחות זה דבר שמגיע מהיסחפות אחר החברה.
ברגע שיש משטר הצול נשאר צול באמת, המודרני נשאר שמור והמקולקל לא נמצא בכלל.

אגב, מאחר ואתה לא יודע ואתה מדבר עם מישהו שכן יודע, ואומר לך את מה שהוא יודע, המילים-

אינן רלוונטיות.
במחילה על השאלה אבל באותה גיבעה לעת עתה שוכנות שני ישיבות בשם זהה אפשר לשמוע על איזו אתה מתכוון

מדוע? וכי אין שיעורים וחבורות קצרים בכל הכוללים ברחבי הארץ?
תקשיב מה אתה אומר - בהאזנה אדירה של למעלה ממאה חמשים בחורים - נקראת אצלך "קבלה מרב"? כנראה המושג "קבלה מרב" התעוות לחלוטין אצל רבים.
שוב, אצלך "קבלה מרב" זה כנראה האזנה לרב כשהוא מוסר שיעור, אם כך צדקו דבריך.
גם אחרי מנחה וגם לפני השיעור, יש זמן ממושך חדבר עם הרב, יש מהצוות שנשארים בישיבה אחרי מנחה עד שמסתיימות השאלות, יש שממשיכים את התשובות בבית,
הכל עפ"י אותו יסוד.
בחור שרוצה יכול לקבל לא פחות מכל ישיבה אחרת.
זה המשפט היחיד שאתה טועה בו ובגדול - וכעת אולי אנסה לרדת לעומק העניין, הדרך היחידה לקבל מרב באופן מהותי זה לא לקבל ממנו מספר תשובות בקושיא על הרשב"א, ובידיעה מה ה"דעת תיירה" על נפילת הטילים בבני ברק.

קבלה מרב (במובנה הפשוט ולא במובנה ההלכתי) הכוונה היא ללכת בדרכי הרב, לדעת את הליכותיו ולחקות אותם (והיו עיניך רואות את מוריך, גדול שימושה יותר מלימודה, וכו' וכו') וזה מתאפשר רק בקימה (אפי' מדי פעם) לשחרית בישיבה בנוכחות רבני הישיבה, בסדרים מאורגנים תוך כדי מעבר תכוף ושיחות קבועות של הרבנים עם הבחורים, הליכה לשיעור וחזרה ממנו ביחד (ולא הגעה של הרב דקה לפני השיעור), מנחה בנוכחות כולם וכך אוירה כזו שחלק מהרבנים נותרים ללמוד בצהרים בישיבה, וכך שבתות בנוכחות רבים מבני הישיבה, וכו' וכו' כל זה מאפשר לראות את דרכי הרב, לקבל ממנו כיצד לחיות ולגדול לצמוח לתפארת.

בישיבת פוניבז' המעטירה אין אף היכי תמצי לבצע את זה, משום שבחורי הישיבה אינם נוכחים בשחרית כמעט אף פעם, יתירה מזו גם רבני הישיבה אינם נוכחים, הסדרים מאורגנים על ידי הבחורים ואין כלל מיקום מסודר לרבנים, אלא הם סתם 'קופצים' מידי פעם (כך שמעתי - מזה אני מסתייג מראש), אין ליל שבת או סעודת שבת בנוכחות הבחורים והרבנים יחד (ובלי לדבר על הבני ברקים וההתארחות בשבתות), בקיצור אין כמעט שום דבר במובן שיכול להוות את המושג "קבלה מרב".

יתירה מזו - אין מה להתווכח משום שאם אני טועה עובדתית אז אני חוזר בי למפרע מכל דבריי, ואני אומר זאת רק באופן כללי בדרכי ה"קבלה מרב" ולא התייחסות לישיבה הנ"ל (אמנם אם אתה סבור ש"קבלה מרב" זה מייצג רעיון אחר ממה שטענתי - אשמח לשמוע).

מדוע? וכי אין שיעורים וחבורות קצרים בכל הכוללים ברחבי הארץ?
אברך שמגיע לשיעור מראש ישיבה כלשהו הוא מגיע להעשיר ידיעות או לשמוע ספציפית על עניין מסוים.
מעטים אם בכלל המקרים בהם הוא מגיע 'לקבל דרך כלשהי'.
ומי שלא מחפש דרך, גם לא מוצא אותה.
קבלה מרב (במובנה הפשוט ולא במובנה ההלכתי) הכוונה היא ללכת בדרכי הרב, לדעת את הליכותיו ולחקות אותם (והיו עיניך רואות את מוריך, גדול שימושה יותר מלימודה, וכו' וכו') וזה מתאפשר רק בקימה (אפי' מדי פעם) לשחרית בישיבה בנוכחות רבני הישיבה, בסדרים מאורגנים תוך כדי מעבר תכוף ושיחות קבועות של הרבנים עם הבחורים, הליכה לשיעור וחזרה ממנו ביחד (ולא הגעה של הרב דקה לפני השיעור), מנחה בנוכחות כולם וכך אוירה כזו שחלק מהרבנים נותרים ללמוד בצהרים בישיבה, וכך שבתות בנוכחות רבים מבני הישיבה, וכו' וכו' כל זה מאפשר לראות את דרכי הרב, לקבל ממנו כיצד לחיות ולגדול לצמוח לתפארת.
במחילה,
אני מכיר הרבה שמרוב 'חיקוי', הם משחקים עם השעון בדיוק כמו הר"מ, או מדברים באותו סגנון ומנגינה, או עושים תנועות ידיים כמוהו, או מסדרים את המשקפיים כמוהו, וכן הלאה.
אלא שבדרך כלל את צורת לימודו הם לא כל כך יודעים, בטח לא לומדים...

קבלה מרב - כמו שאני רואה אותה - היא היכולת להבין את הלך המחשבה של צורת לימודו, להבין לדעת ולקבל את יסודותיו, לשמוע ולקבל את דרכו באורחות חיים במוסר ומחשבה ובאגדה בכלל, וכן הלאה.
את זה בהחלט ניתן להשיג על ידי כל הדברים שאני מניתי.

נערך לאחרונה:
מידיעה - כן.
100 - 150 בכל שכבת גיל זו ישיבה קלאסית בעולם הישיבות.
350 - 450 זה החריג ועל זה הדיון.

אם אתה בכל זאת מתעקש: דיברתי - כמו פותח האשכול - על ישיבת פוניבז' המעטירה בראשות הגרב"ד פוברסקי ובנשיאות הגר"א כהנמן.
כעת זה בסדר??...

זה שאין רבנים ומורים בדרך אשר יש לילך בה, ביודעי קאמינא דכן הוא ברוב עולם הישיבות, אבל כן יש בעיה בבחינה שאין לך 'דמויות' שמלוות אותך, אין לך רבנים שתוכל להתבונן בדרכם רבות ולנהוג כמותם, אבל אני חושב שבדיוק ההיפך, אם יושב לך בחור בחברון ומתבונן ברב דוד ורב לויסון וכיוצ"ב, יושב בקפלן ומתבונן בר' בונים ובר' רפופורט, הגם שיהא לו גישה עליהם, והוא יוכל לדבר עמם בלימוד, הוא עדיין ירגיש את העניין שאלו ה'רבנים' ואני ה'בחור', זה ה'גודל' ואני ה'צעיר', אבל בישיבה הנ"ל (וכמדומה בעקבות המספר העצום של בחוריה) יש כל כך הרבה בחורים בקיאים וידענים, למדנים ומתמידים, צדיקים וישרים, וכל זה בשכבת גיל שלך - ואת זה הבחור לא יכול להדחיק באימרה ש'אלו הם גדולים' שהרי הם ממש בשכבת גיל שלו, וזה הרבה יותר מחייב מכל סוג מחייב שהוא.
כפי הנראה לא למדת בישיבה המדוברת...
דבר היושר התכוון לומר שעם הדמות שלך היא רק אדם מבוגר ממך בפער גדול של שנים, יש לך מקום להצטדק ולומר שזה לא נוגע אליך כ"כ, כי הוא יותר גדול וודאי שיהיה ברמה יותר גבוהה ממני, משא"כ אם יש סביבך בחורים כדמויות אין לך תירוצים.

ובנוגע לעצם החברותות ומנחה וכו', התועלת בחברותות היא אפסית. כי קודם כל מדובר על פעם בשבוע בד"כ וגם אז זה רק שעה וביחד עם קבוצה גדולה של בחורים כך שאין כ"כ קשר עם הר"מ עצמו [לא לדבר על הרב אפשטיין שאצלו כל קבוצה מונה 25(!) בחורים]. רק אצל ר' דוד מדובר במקס' פעמיים בשבוע וכל חברותא היא שעתיים. וגם לאחר כל זה, התועלת היא לכמות מצומצמת של בחורים, אצל הרח"פ מדובר על חמישים בחורים בלבד בכל מחזור, ואצל ר' דוד קצת יותר מזה.

והעלייה לאחר מנחה ובלילות וכו', בד"כ צריך לחכות מינימום חצי שעה כדי לדבר 5 דקות בגלל העומס [יותר מ5 דקות זה כבר טירחא דציבורא לכל הממתינים מאחוריך...]. אם הדבר מתאפשר בקלות הוא רק בגלל שרוב הבחורים כבר התייאשו מלעלות ולמיעוט שנשאר יש יותר זמן [לאחרונה בגלל תופעת הייאוש של הבחורים, א' הרמי"ם החשובים ביותר התחיל לקרוא כל יום לקבוצת בחורים אחרת אליו לבית כדי שהוא יכיר את כולם].

בקיצור, ודאי שא"א לבנות קשר עם הר"מ ממפגשים אלו. ויש בזה עוד בעיה, שבגלל שהר"מ כ"כ רחוק מחיי הבחור - גם כשהבחור מדבר עמו הוא לא מרגיש שהוא מדבר עם מישהו בגובה העיניים אלא עם איזה דמות ערטלאית גבוהה וממילא גם הניסיון להבנת הר"מ לא כ"כ צולח.

דבר היושר התכוון לומר שעם הדמות שלך היא רק אדם מבוגר ממך בפער גדול של שנים, יש לך מקום להצטדק ולומר שזה לא נוגע אליך כ"כ, כי הוא יותר גדול וודאי שיהיה ברמה יותר גבוהה ממני, משא"כ אם יש סביבך בחורים כדמויות אין לך תירוצים.
זה מתחבר עם מה שסיימת איתו, אבל לענ"ד הרב @דבר היושר כתב זאת למעט את החיסרון ולא כמעלה. ועיי"ש.
ובנוגע לעצם החברותות ומנחה וכו', התועלת בחברותות היא אפסית. כי קודם כל מדובר על פעם בשבוע בד"כ וגם אז זה רק שעה וביחד עם קבוצה גדולה של בחורים כך שאין כ"כ קשר עם הר"מ עצמו [לא לדבר על הרב אפשטיין שאצלו כל קבוצה מונה 25(!) בחורים]. רק אצל ר' דוד מדובר במקס' פעמיים בשבוע וכל חברותא היא שעתיים. וגם לאחר כל זה, התועלת היא לכמות מצומצמת של בחורים, אצל הרח"פ מדובר על חמישים בחורים בלבד בכל מחזור, ואצל ר' דוד קצת יותר מזה.
כמו שאמרתי, החברותות הם כהמשך לשיעורים ולחבורות, ואז התועלת בהם היא עצומה.
וכמו שאמרתי - מי שרוצה יכול, דהיינו - יש מחזורים שאצל הגרח"פ יש 90 בחורים ומעלה בחברותות, עם הרב אפשטיין גופא ניתן לדבר ארוך מאוד כמעט בכל שעות היממה, ובתור אחד שהיה בחברותות עם הגרד"מ ועם הגרח"פ - ניתן ליצור קשר אישי מאוד בחברותות האלו.
שוב - הכל תלוי ברצון.
והעלייה לאחר מנחה ובלילות וכו', בד"כ צריך לחכות מינימום חצי שעה כדי לדבר 5 דקות בגלל העומס [יותר מ5 דקות זה כבר טירחא דציבורא לכל הממתינים מאחוריך...]. אם הדבר מתאפשר בקלות הוא רק בגלל שרוב הבחורים כבר התייאשו מלעלות ולמיעוט שנשאר יש יותר זמן [לאחרונה בגלל תופעת הייאוש של הבחורים, א' הרמי"ם החשובים ביותר התחיל לקרוא כל יום לקבוצת בחורים אחרת אליו לבית כדי שהוא יכיר את כולם].
לקרוא לכולם, גם מרן הגרי"ג היה עושה... זה באמת כלום.
אבל כשבחורי ישיבת פוניבז' יתחילו להתחשב ב"טירחא דציבורא" לממתינים לדבר עם הר"מ זה ממש ימות המשיח.
כרגע זה עדיין לא קורה.
כל אחד שרוצה יכול לדבר עם הר"מ עד שהוא מעיף אותו כשנמאס לו ולפעמים זה יכול לקחת רבע שעה לבחור.

אלו שהתייאשו מלעלות, זה לא שהם לא מצליחים לדבר, כי כל מי שעולה כן מצליח אם לא ביום אחד אז ביום שלאחריו והוא עושה זאת בכפול זמן...
אלו שהתייאשו, זה מפני שחסר להם מוטיביציה או שיש להם פחד מהר"מ או עצלות לשמה וכו'.

דרך אגב, אשמח לשמוע האם מחמת המספר העצום של הבחורים בישבה הנ"ל אזי רבו הסגנונות או שהחברה בגדול בני ברקית עם השפרך הבני ברקי כשהיה?

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון