• אנא הקדישו כמה רגעים לתפילה ולאמירת תהילים לרפואת אחד מחו"ר הפורום, הרב שלמה ברוך בן רבקה, לרפואה שלמה בתוך שאר חולי ישראל.
    קריאת תהילים  |  כל פרק תהילים, כל תפילה וכל חיזוק - לזכותו ולרפואתו
אבל את חיסרון הפרט הזה למדו מדרשה שיש על זה איסור אך מהיכן ללמוד שיש איסור על המראה על חכמי הדור גם בלי מושב בי"ד (וגם שאינם סמוכים)
שומע, אבל ברגע שמפרידים בין איסור המיתה שתלוי במקום, לבין חיוב השמיעה שאינו תלוי בדיני מקום, ממילא פשט הכתוב מוכיח ש'השופט אשר יהיה בימים ההם היינו כל סמכות תורנית שבכל דור ודור. (לשיטתי, לישעיהו זה משום מה תלוי במה שהוגדר בחז"ל סוף הוראה דווקא, ולא בכל דור, אבל גם הוא מסכים כי זה שייך אחרי הבי"ד של יבנה, עד חתימת הש"ס).

לישעיהו זה משום מה תלוי במה שהוגדר בחז"ל סוף הוראה דווקא, ולא בכל דור,
לא
רוב ההוראות שמבוססות על התלמוד זה שייך רק עד סוף הוראה ורק למי שיודע להוציא ההלכה מן התלמוד
הוראות מתחדשות או מה שלא ברור מהתלמוד ברור ששייך לכל דור ודור אבל רק למי שמוציא הלכה מהתלמוד

ממש ממש לא, כל זמן שהתורה עברה בע''פ לא היה עוזר סוף ההוראה כי השופט הוא מוסר את זה לדור הבא, ברגע שנכתב התלמוד בימי הגאונים אבד השופט משמעות רבה, וכמו שזה נגד התורה ללמוד מהכתב זה גם נגד השופט שיהיה בימים ההם והכול בכלל עת לעשות, אם כי פשוט שמי שלא בר הכי להבין את התלמוד עדיין ניגש לשופט שיהיה בימיו.
זה כבר טענה חדשה ומענינת, אבל האמת אודה כי איני רואה טעם אפילו להתווכח איתה, כי זו כמובן השערה בלבד, ופרשנות שלך והיא מליאת חידושים מופלאים, אם תביא לה בדל של ראי' יש לי בכלל טעם לדון עליה.
כל הפוסקים אחזו שמקור פסיקתם הוא מהתלמוד ולא מעצמם כמבואר בכל מקום בדבריהם וזה מבואר מאוד בשכל הישר.
נכון, ובדיוק ביחס לזה נאמר סוף הוראה, כי אין לנו כח לחדש הלכות (בתקווה שאתה מסכים לזה...), אבל בהחלט יש משמעות להוראה על פי פירוש התלמוד, כי אם לא כן בטלו כל הלכות 'מורה הלכה בפני רבו' 'חכם שהורה' 'שיקול הדעת וטועה בדבר משנה' ענין 'תלמיד שהגיע להוראה' ועוד המוני הלכות כאלו בש"ס, ומדוע הם נכתבו בכלל אם כאשר סידרו רבינא ורב אשי את הש"ס הם נהפכו ללא רלוונטיות, ומדוע כל הפוסקים דנו בהלכות אלו, זה הלכתא למשיחא?
ובהכרח כי יש משמעות להוראה גם אחר חתימת הש"ס, ורק צריך לברר ביחס למה נאמר בחז"ל כי רבינא ורב אשי סוך הוראה.
ולדעתי הכוונה, סוף הוראה להורות מעצמם, אבל ודאי שבכל הדורות יש הוראה לפרש התלמוד, וישנם עוד כמה דרכים ואכמ"ל.
מצוין, זה ערוך אצלי במחשב, ואני צריך להעביר את זה לכאן ולערוך את זה, בעז"ה בהמשך היום.

לא
רוב ההוראות שמבוססות על התלמוד זה שייך רק עד סוף הוראה ורק למי שיודע להוציא ההלכה מן התלמוד
הוראות מתחדשות או מה שלא ברור מהתלמוד ברור ששייך לכל דור ודור אבל רק למי שמוציא הלכה מהתלמוד
אשמח לדעת על פי מה אתה מבסס את דבריך.
ולגופם של דברים לא הבנתי את המשפט הזה:
כלומר למעשה זה לא שייך בזמנינו כלל? כי אנחנו אחרי סוף הוראה? אז מה נפק"מ כיום במי שיודע להוציא הלכה מן התלמוד? אגב, איך אתה מורה הלכה לעצמך, הרי אנחנו אחרי סוף הוראה, וממילא אין יכולת להורות בזמנינו כלל. אשמח לביאור.

כי אם לא כן בטלו כל הלכות 'מורה הלכה בפני רבו' 'חכם שהורה' 'שיקול הדעת וטועה בדבר משנה' ענין 'תלמיד שהגיע להוראה' ועוד המוני הלכות כאלו בש"ס, ומדוע הם נכתבו בכלל אם כאשר סידרו רבינא ורב אשי את הש"ס הם נהפכו ללא רלוונטיות, ומדוע כל הפוסקים דנו בהלכות אלו, זה הלכתא למשיחא?
הפוסקים כתבו שזה לא כ''כ שייך בזמנינו

אשמח לדעת על פי מה אתה מבסס את דבריך.
על פי הבנתי בתלמוד ומפרשיו
ולגופם של דברים לא הבנתי את המשפט הזה:

כלומר למעשה זה לא שייך בזמנינו כלל? כי אנחנו אחרי סוף הוראה? אז מה נפק"מ כיום במי שיודע להוציא הלכה מן התלמוד? אגב, איך אתה מורה הלכה לעצמך, הרי אנחנו אחרי סוף הוראה, וממילא אין יכולת להורות בזמנינו כלל. אשמח לביאור.
ההוראה היא ע''פ הבנת התלמוד כמובן והשלכה ממנו ומיסודותיו לסוגיות המתחדשות

הפוסקים כתבו שזה לא כ''כ שייך בזמנינו
על פי הבנתי בתלמוד ומפרשיו
ההוראה היא ע''פ הבנת התלמוד כמובן והשלכה ממנו ומיסודותיו לסוגיות המתחדשות
כל דבריך חידה בעיניי, וכמובן לא ענו לי מאומה. (וכל עוד לא תבסס את החידושים המרעישים שלך מדברי חז"ל בראיות, אין לי טעם לדון בהם, ובהמשך אשיב על הודעתך מהויכוח שלנו בעבר).

(וכל עוד לא תבסס את החידושים המרעישים שלך מדברי חז"ל בראיות, אין לי טעם לדון בהם,
מה יש לבסס ואיזה חידושים
תסביר לי מה מפריע לך
ובהמשך אשיב על הודעתך מהויכוח שלנו בעבר).
אין טעם בנתיים
לא הפסקנו סתם...

מה יש לבסס ואיזה חידושים
תסביר לי מה מפריע לך
כוונתי בעיקר לדברים האלו:
ממש ממש לא, כל זמן שהתורה עברה בע''פ לא היה עוזר סוף ההוראה כי השופט הוא מוסר את זה לדור הבא, ברגע שנכתב התלמוד בימי הגאונים אבד השופט משמעות רבה, וכמו שזה נגד התורה ללמוד מהכתב זה גם נגד השופט שיהיה בימים ההם והכול בכלל עת לעשות, אם כי פשוט שמי שלא בר הכי להבין את התלמוד עדיין ניגש לשופט שיהיה בימיו.
ולזה:

ומש"כ:
אין טעם בנתיים
לא הפסקנו סתם...
תמוה, לפני זה על מה שכתבתי:
אגב, @ישעיהו מנחלת דן , עכשיו ראיתי כי לא השבתי לך על התגובה הקודמת שלך לדבריי, ואם כי לא ראיתי בהם הרבה דברים שיש טעם להשיב עליהם, ובכל מקרה הם בעיקרם בנוים על הדברים הקודמים, מכל מקום ערוך אצלי תגובה ארוכה על כל פרט ופרט, ואם תרצה אמשיך את הדיון בהתכתבות אישית.
כתבת כך:

בכל מקרה, הסיבה שהפסקנו הייתה תלויה בי, ונבעה מסיבה מאוד פשוטה, הבאת שם חזו"א שלקח לי זמן למצוא אותו, ולכן דחיתי ונמנעתי מלהגיב עד שזה יהיה לי ברור, לאחר זמן מצאתי ועיינתי בו, וגם יצאו לי בו דברים ברורים, אלא שכבר יצא לי מהראש להמשיך, עכשיו מישהו העלה את הנידון שוב ונזכרתי, אני מאוד בענין להמשיך, כי זה מברר לי הרבה דברים בזכותך (ואני מקווה שגם לך), ביחוד שאלו דברים יסודיים העומדים בשורשי התפיסות שלי לעומת שלך.
בכל אופן הצעתי עדיין על תילה עומדת, להעביר את ההתכתבות לפרטי. [אתה כמובן גם יכול לסרב מכל סיבה שתרצה].

כוונתי בעיקר לדברים האלו:

ולזה:

ומש"כ:

תמוה, לפני זה על מה שכתבתי:

כתבת כך:

בכל מקרה, הסיבה שהפסקנו הייתה תלויה בי, ונבעה מסיבה מאוד פשוטה, הבאת שם חזו"א שלקח לי זמן למצוא אותו, ולכן דחיתי ונמנעתי מלהגיב עד שזה יהיה לי ברור, לאחר זמן מצאתי ועיינתי בו, וגם יצאו לי בו דברים ברורים, אלא שכבר יצא לי מהראש להמשיך, עכשיו מישהו העלה את הנידון שוב ונזכרתי, אני מאוד בענין להמשיך, כי זה מברר לי הרבה דברים בזכותך (ואני מקווה שגם לך), ביחוד שאלו דברים יסודיים העומדים בשורשי התפיסות שלי לעומת שלך.
בכל אופן הצעתי עדיין על תילה עומדת, להעביר את ההתכתבות לפרטי. [אתה כמובן גם יכול לסרב מכל סיבה שתרצה].
טעיתי והחלפתי עם אשכול אחר שסכמנו על הפסקת נשק מחוסר הבנה הדדית ואולי אפי' זה היה עם ניק אחר...
מתנצל
אבל עוד לא הסברת מה אתה לא מבין בדברי ולמה הם חידה בעיניך בעוד בעיני הם דברים ברורים ופשוטים ל @אברך מעמיק

סוף הוראה איננו הלכתא בלא טעמא
אלא שזימן הקב''ה בימי רב אשי שנתקבצו כל האמוראים ונשאו ונתנו במסורות שבידם וקבעו הלכות במחלוקות קודמיהם ע''פ עיון עמוק ונרחב בבית דינו של רב אשי במשך שישים שנה בשתי מהדורות כמבואר בסוף ב''ב וברשב''ם שם ומאז ואילך לא זכינו לבי''ד כזה עד היום
וזה ממש מה שאמרת

גם לו יצויר שיהיו כאילו שיעשו זאת היום כל עוד הם לא יעלו למנין לבי"ד אין לזה דימוי לפי פשוטו לפרשת זקן ממרא

אבל עוד לא הסברת מה אתה לא מבין בדברי ולמה הם חידה בעיניך בעוד בעיני הם דברים ברורים ופשוטים ל @אברך מעמיק
אנסה להסביר:
הוראה אינה קשורה רק למסירת התורה, הוראה זה הסמכות של חכמי התורה להכריע בן הדעות, גם שלא מכח קבלה, אלא רק מרוח החכמה ששורה בהם, ומכח הסמכות שניתנה להם בזה ש'הגיעו להוראה'.
כי תמיד בדברים שנמסרים, או שכתובים ישנה אפשרות לפרש כל מיני פרשנויות (כמו שמוכיחה המציאות ביחס אל התלמוד), ולזה צריך את ה'אחד יוצא להוראה' שיוכל להכריע.
וממילא ברור כי גם קודם חתימת התלמוד היה כח רב לשופט לא רק בגלל מסירת הדברים וההלכות, אלא גם בגלל כח ההכרעה לפרש את המקרא, ולפרש את המשנה, וזו הייתה הסמכות המיוחדת של בי"ד הגדול, ודרשוה חז"ל לענין איסור גם על דורות שאחרי בי"ד הגדול.
ממילא, העובדה שכתבו את התלמוד, לא מהווה ביטול לכח השופט להכריע במקום שמתעורר ספק בפרשנות התלמוד (כי זה בעצם אינו יכול להתקיים בחומר כתוב בלבד שמטבע הדברים יש בו מחלוקות, וזה היפך כוונת התורה שיהיה כל אחד הולך ומורה לעצמו), ועיקר כוונת חז"ל כי ביום שנחתם התלמוד איננו יכולים לבאר משניות ומקראות בדרכים אחרות, ויש לנו בסיס אחד שהוא נקודת המוצא ממנה מתחילים, וזה קרה כמו שכתבת:​
שזימן הקב''ה בימי רב אשי שנתקבצו כל האמוראים ונשאו ונתנו במסורות שבידם וקבעו הלכות במחלוקות קודמיהם ע''פ עיון עמוק ונרחב בבית דינו של רב אשי במשך שישים שנה בשתי מהדורות כמבואר בסוף ב''ב וברשב''ם שם
אבל ברור שכח השופט להכריע בין סברות התלמוד, לפרש את התלמוד, וברור שגם קודם לכן הייתה משמעות להוראה, ועד היום היא קיימת וחייבת להתקיים בכל הדורות, וגם אם אין בזה מיתה, ודאי כך צריך להיות דאל"כ נעקרת כוונת התורה לדעתי.
טכנית, לא הבנתי את פשט דבריך.

בכל אופן לא קיבלתי תשובה האם אתה מעוניין להמשיך.

אנסה להסביר:

הוראה אינה קשורה רק למסירת התורה, הוראה זה הסמכות של חכמי התורה להכריע בן הדעות, גם שלא מכח קבלה, אלא רק מרוח החכמה ששורה בהם, ומכח הסמכות שניתנה להם בזה ש'הגיעו להוראה'.
כי תמיד בדברים שנמסרים, או שכתובים ישנה אפשרות לפרש כל מיני פרשנויות (כמו שמוכיחה המציאות ביחס אל התלמוד), ולזה צריך את ה'אחד יוצא להוראה' שיוכל להכריע.
וממילא ברור כי גם קודם חתימת התלמוד היה כח רב לשופט לא רק בגלל מסירת הדברים וההלכות, אלא גם בגלל כח ההכרעה לפרש את המקרא, ולפרש את המשנה, וזו הייתה הסמכות המיוחדת של בי"ד הגדול, ודרשוה חז"ל לענין איסור גם על דורות שאחרי בי"ד הגדול.
ממילא, העובדה שכתבו את התלמוד, לא מהווה ביטול לכח השופט להכריע במקום שמתעורר ספק בפרשנות התלמוד (כי זה בעצם אינו יכול להתקיים בחומר כתוב בלבד שמטבע הדברים יש בו מחלוקות, וזה היפך כוונת התורה שיהיה כל אחד הולך ומורה לעצמו), ועיקר כוונת חז"ל כי ביום שנחתם התלמוד איננו יכולים לבאר משניות ומקראות בדרכים אחרות, ויש לנו בסיס אחד שהוא נקודת המוצא ממנה מתחילים, וזה קרה כמו שכתבת:​

אבל ברור שכח השופט להכריע בין סברות התלמוד, לפרש את התלמוד, וברור שגם קודם לכן הייתה משמעות להוראה, ועד היום היא קיימת וחייבת להתקיים בכל הדורות, וגם אם אין בזה מיתה, ודאי כך צריך להיות דאל"כ נעקרת כוונת התורה לדעתי.
כל זה מאוד נכון שכך אמור היה להיות
אבל מאחר וזה לא קרה עדיין ואין הרבנים מתאספים לדון במושב בי''ד ולהכריע כראוי במו''מ של הלכה ממקורותיה
אלא כל' היש''ש סבורים התורה נתונה למשפחות זה בורר לו אשכנזי וזה ספרדי וכו'
אז כרגע בלאה''כ בטלה כונת התורה בעווה''ר ואין סיבה לנהוג כצד מסוים דוקא
טכנית, לא הבנתי את פשט דבריך.
הסוגיות שנדונו בתלמוד והוכרעו ההכרעה צריכה להיות ע''פ פרשנות נכונה שלהם ולא ע''פ מנהגים וכללי פסיקה מאוחרים וכדומה
סוגיות חדשות שלא נדונו בתלמוד צריכות להיות מוכרעות ע''פ ברור יסודות התלמוד והוצאת הדינים מכוח היסודות הללו
בכל אופן לא קיבלתי תשובה האם אתה מעוניין להמשיך.
בודאי שכן.

אבל מאחר וזה לא קרה עדיין ואין הרבנים מתאספים לדון במושב בי''ד ולהכריע כראוי במו''מ של הלכה ממקורותיה
מה שאתה טוען זה כבר ענין אחר, ליצור גמרא מחודשת וכעין חתימת התלמוד, כמו כן לערוך פסקי הלכות ברורים לכל מה שדנו אחר חתימת התלמוד, ולכל הפירושים, ואז זה יהיה מחייב לדורות ברמה של גמרא. זה ענין אחד וזה נידון בפני עצמו למה לא עושים כך, ואין לי כוונה להיכנס לזה.

אבל עיקר טענתי פשוטה, כי יש מושג של הוראה גם לפני שעושים את זה, וגם אם ההכרעה אינה מוחלטת בשביל גדולי הדור הבא, וליחידים שבדור (כמו שאכן המציאות הוכיחה) ואין זה כמו התלמוד שאחריו אין לחלוק עליו גם לגדולים שבגדולים, אבל מכל מקום ברור שיש לתת משקל רב להוראות קודמות (ורוב ככל דרך סידור התלמוד נעשתה בצורה זו שרק גדולי הדור המובהקים הם שחלקו על הדורות הקודמים (ולא כל תלמיד, אפי' לא כל תלמיד ותיק), גם קודם שנסדר הש"ס על ידי רבינא ורב אשי, כי זה היה הגיון פשוט שכמעט ואין איך לחלוק עליו לדעתי, ביחוד אחר שהתקבלה הכלה ופשטה בישראל).

וזו כוונת התורה, כי אם לא כן אז אפשר למחוק את הלכות מורה הוראה מן השו"ע. אלא ברור שאפשר להורות, וברור שזה מחייב (כי אם לא כן אז מה המשמעות של זה...), רק שאין לנו כח להכריע במה שכבר הוכרע מן התלמוד, וכל דברינו הם רק פירוש, אבל למורה ההוראה ניתנה האפשרות להכריע במחלוקות בין בני דורו, וישנם צדדים עיקריים בהוראת ההלכה, ועכ"פ ברור כי יש משמעות רבה לצדדים שהועלו על ידי הראשונים וגדולי האחרונים, כי הוראתם הוראה גמורה, ואינה 'אמירה סתמית' כמו שנשמע מהצורה בה אתה מציג את דעתך.

וממילא סברא פשוטה כי כדי להכריע בדבר, צריך שיהיה יחס מכבד מאוד לדעות הקודמות, וביחוד לרוב בני האדם שבכלל לא הגיעו להוראה, וגם מי שהגיע להוראה, מוכח מן הש"ס שרובם לא היו רגילים לחלוק על דברי הקדמונים להם, גם קודם הסידור, מלבד גדולי הדור המובהקים, שמידת היושר מקנה להם דרגה אחת עם בעלי פלוגתתם.

זה כמובן קשור לויכוח הכללי שלנו, האם יש משמעות להסכמה כללית של החכמים על סברא מסוימת, והאם ישנו מסגרת מסוימת שיש כח לכלל ישראל, לפחות באופן כללי, לתחום ולהגדיר, וכמובן קשור לדברי החזו"א [ואגב, רק אדגיש, שהרי ברור שהיו יחידים בדור שאחר חתימת התלמוד לא הסכימו להנחה של החזו"א, ופוק חזי, רק לשם הדוגמא, כמה קראים היו באותם הדורות, ובודאי היו דעות אמצעיות, ומ"מ את הקביעה בעניני הפסק בכך שהדור הקודם בעל סמכות גבוהה יותר ולא נחלוק עליו, זה קביעה שמחייבת את כולם, כי זה לא ענין ליחידים, כי יש דברים שהם שייכים ל'כלל ישראל' ובעיניי ברור כי גם ההגדרות של ההוראה היום, וההגדרה כי בעיקר גדולי הדורות הם היכולים לחלוק או להכריע מחדש (וסימן לגדולי הדורות, הם אלו שיחלקו לעיתים רחוקות, בראיות גדולות ולא יהיו איפכא מסתברא...), כי אכן לסמכות ציבורית על עקרונות כלליים, יש לזה תוקף מחייב גם אם יש יחידים שמתעקשים לטעון שהם בדרגת הראשונים]...​
אלא כל' היש''ש סבורים התורה נתונה למשפחות זה בורר לו אשכנזי וזה ספרדי וכו'
אין קשר לדבריו (שכמדומני קשורים לויכוח עם הרמ"א והב"י שכמובן בפועל דעתם היא זו שהתקבלה להלכה להמון העם, ואכמ"ל), לבין הנידון שלנו האם יש בכלל סמכות להוראות שנפסקו אחר התלמוד, וגם מהרש"ל אוחז שיש סמכות רק שההכרעה במחלוקות נעשית בצורה מסוימת ועל פי שיקול דעת בסוגיות למי שראוי לכך, שאכן גדולי דורות מסוימים נהגו בה יותר, וזה מנהג הגר"א האמיתי, ואין לו קשר לטענתך המרכזית שאין שום מושג 'הוראה' אחר התלמוד.​
אז כרגע בלאה''כ בטלה כונת התורה בעווה''ר ואין סיבה לנהוג כצד מסוים דוקא
כוונת התורה שרירה וקיימת, גם אם ביחס לגדולי הדורות ההכרעה אינה מוחלטת (וזה ההגבלה של 'סוף הוראה' שנאמרה על הגמרא), ויכולים לחלוק בראיות גדולות, כל זה נכלל בכוחו ובסמכות הוראתו של 'השופט אשר יהיה בימים ההם' אבל לעקור את כל הכרעות הדורות מהשורש, ליתן לכל צורב צעיר להכריע מלימוד שטחי, ולא ליתן שום יחס רציני להכרעות החכמים שבכל הדורות, זו לא כוונת התורה, לא כוונת חז"ל ולא דעתם, ולא דעת חכמי הדורות בכל הדורות כולם.​

לא הצלחתי להבין איך לפרש את שתיקתך, בענין לדון על הנושא הקודם, או לא.

מה שאתה טוען זה כבר ענין אחר, ליצור גמרא מחודשת וכעין חתימת התלמוד, כמו כן לערוך פסקי הלכות ברורים לכל מה שדנו אחר חתימת התלמוד, ולכל הפירושים, ואז זה יהיה מחייב לדורות ברמה של גמרא. זה ענין אחד וזה נידון בפני עצמו למה לא עושים כך, ואין לי כוונה להיכנס לזה.​
חבל מאוד

אבל עיקר טענתי פשוטה, כי יש מושג של הוראה גם לפני שעושים את זה, וגם אם ההכרעה אינה מוחלטת בשביל גדולי הדור הבא, וליחידים שבדור (כמו שאכן המציאות הוכיחה) ואין זה כמו התלמוד שאחריו אין לחלוק עליו גם לגדולים שבגדולים, אבל מכל מקום ברור שיש לתת משקל רב להוראות קודמות (ורוב ככל דרך סידור התלמוד נעשתה בצורה זו שרק גדולי הדור המובהקים הם שחלקו על הדורות הקודמים (ולא כל תלמיד, אפי' לא כל תלמיד ותיק), גם קודם שנסדר הש"ס על ידי רבינא ורב אשי, כי זה היה הגיון פשוט שכמעט ואין איך לחלוק עליו לדעתי, ביחוד אחר שהתקבלה הלכה ופשטה בישראל).​
לא חולק על זה, ואמנם גם זה רק לאחר חתימת המשנה של רבי ור' נתן, וכן אינו רלוונטי לאחר חתימת התלמוד שירדה רמת החכמה פלאים, וכ''ש בדורנו.

וזו כוונת התורה, כי אם לא כן אז אפשר למחוק את הלכות מורה הוראה מן השו"ע. אלא ברור שאפשר להורות, וברור שזה מחייב (כי אם לא כן אז מה המשמעות של זה...), רק שאין לנו כח להכריע במה שכבר הוכרע מן התלמוד, וכל דברינו הם רק פירוש, אבל למורה ההוראה ניתנה האפשרות להכריע במחלוקות בין בני דורו, וישנם צדדים עיקריים בהוראת ההלכה, ועכ"פ ברור כי יש משמעות רבה לצדדים שהועלו על ידי הראשונים וגדולי האחרונים, כי הוראתם הוראה גמורה, ואינה 'אמירה סתמית' כמו שנשמע מהצורה בה אתה מציג את דעתך.​
חלילה 'אמירה סתמית' אבל מי שרגיל בלימוד התלמוד ומכוון פעמים רבות לדברי הראשונים וגדולי האחרונים, מאי אולמיה דדבריהם מדבריו?

וממילא סברא פשוטה כי כדי להכריע בדבר, צריך שיהיה יחס מכבד מאוד לדעות הקודמות, וביחוד לרוב בני האדם שבכלל לא הגיעו להוראה,​
זה ודאי נכון
וגם מי שהגיע להוראה, מוכח מן הש"ס שרובם לא היו רגילים לחלוק על דברי הקדמונים להם, גם קודם הסידור, מלבד גדולי הדור המובהקים, שמידת היושר מקנה להם דרגה אחת עם בעלי פלוגתתם.​
הסברתי לעיל

זה כמובן קשור לויכוח הכללי שלנו, האם יש משמעות להסכמה כללית של החכמים על סברא מסוימת, והאם ישנו מסגרת מסוימת שיש כח לכלל ישראל, לפחות באופן כללי, לתחום ולהגדיר, וכמובן קשור לדברי החזו"א [ואגב, רק אדגיש, שהרי ברור שהיו יחידים בדור שאחר חתימת התלמוד לא הסכימו להנחה של החזו"א, ופוק חזי, רק לשם הדוגמא, כמה קראים היו באותם הדורות, ובודאי היו דעות אמצעיות, ומ"מ את הקביעה בעניני הפסק בכך שהדור הקודם בעל סמכות גבוהה יותר ולא נחלוק עליו, זה קביעה שמחייבת את כולם, כי זה לא ענין ליחידים, כי יש דברים שהם שייכים ל'כלל ישראל' ובעיניי ברור כי גם ההגדרות של ההוראה היום, וההגדרה כי בעיקר גדולי הדורות הם היכולים לחלוק או להכריע מחדש (וסימן לגדולי הדורות, הם אלו שיחלקו לעיתים רחוקות, בראיות גדולות ולא יהיו איפכא מסתברא...), כי אכן לסמכות ציבורית על עקרונות כלליים, יש לזה תוקף מחייב גם אם יש יחידים שמתעקשים לטעון שהם בדרגת הראשונים]...​
לא מתעקשים, רק רואים במציאות שמבחינת הבנת הסוגיות יש חפיפה גדולה.
אין קשר לדבריו (שכמדומני קשורים לויכוח עם הרמ"א והב"י שכמובן בפועל דעתם היא זו שהתקבלה להלכה להמון העם, ואכמ"ל), לבין הנידון שלנו האם יש בכלל סמכות להוראות שנפסקו אחר התלמוד, וגם מהרש"ל אוחז שיש סמכות רק שההכרעה במחלוקות נעשית בצורה מסוימת ועל פי שיקול דעת בסוגיות למי שראוי לכך, שאכן גדולי דורות מסוימים נהגו בה יותר, וזה מנהג הגר"א האמיתי, ואין לו קשר לטענתך המרכזית שאין שום מושג 'הוראה' אחר התלמוד.​
אני לא חולק שצריך מי שראוי לכך.
כוונת התורה שרירה וקיימת, גם אם ביחס לגדולי הדורות ההכרעה אינה מוחלטת (וזה ההגבלה של 'סוף הוראה' שנאמרה על הגמרא), ויכולים לחלוק בראיות גדולות, כל זה נכלל בכוחו ובסמכות הוראתו של 'השופט אשר יהיה בימים ההם' אבל לעקור את כל הכרעות הדורות מהשורש, ליתן לכל צורב צעיר להכריע מלימוד שטחי, ולא ליתן שום יחס רציני להכרעות החכמים שבכל הדורות, זו לא כוונת התורה, לא כוונת חז"ל ולא דעתם, ולא דעת חכמי הדורות בכל הדורות כולם.​
כמובן, הויכוח הוא מהו לימוד שטחי ומהו לימוד של @אברך מעמיק וכבר נתווכחנו בזה רבות
לא הצלחתי להבין איך לפרש את שתיקתך, בענין לדון על הנושא הקודם, או לא.
ערכתי מיד בפנים שבודאי שכן, רק שכחתי לענות בהתחלה.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓