• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
הרבנים @יואל שילה @עוזי ומגני
כבר הדברים נתבארו מעלה באריכות על החילוק העמוק והיסודי היכא הדבר חיוב [או לכה"פ קרוב לזה], והיכא אינו אלא מנהג חיבוב או הידור וכדו',
והיינו, דגבי תפילה הוא כחלוקה א', משא"כ גבי מצוות וברכות יותר כחלוקה ב',
ואף בזה הכל לפי המקום הזמן והעניין,
יעוין לעיל.

אכן שמפרשים וודאי בברכה נוהגים ללבוש כו"ח [של יום חול]
אמנם האשה לא נוהגת בחבישת פאה בהפרשת חלה כשם שלא לובשת פאה בשחרית מנחה
מהיכן זאת לכבודו?
הדבר היחיד שמוזכר, ככל הזכור לי בפתחי תשובה, הוא לעמוד בעת הברכה, ככל ברכת המצות שעדיף בעמידה
כובע וחליפה - מאן דכר שמיה?

מהיכן זאת לכבודו?
הדבר היחיד שמוזכר, ככל הזכור לי בפתחי תשובה, הוא לעמוד בעת הברכה, ככל ברכת המצות שעדיף בעמידה
אמת,
אך ראה בסידור היעב"ץ (הנהגת הבוקר, סדר לבישה סוף אות ד) שכתב, ודרך הצנועים לילך בכובע על כובע התחתון. וכן עיין עוד לרבי פנחס מקוריץ זצ"ל בספר מדרש פנחס (אות לא). כמובן שאין בזה חיוב כלל.​

אכן שמפרשים וודאי בברכה נוהגים ללבוש כו"ח [של יום חול]
אמנם האשה לא נוהגת בחבישת פאה בהפרשת חלה כשם שלא לובשת פאה בשחרית מנחה
ועיני חזו וראו את מרן הגר''מ גריינמן מפריש בנוסח הארוך ללא כו''ח ,
וכמדומה שבמפעלים כוין שמגיעים עם משלחת ותמונות לובשים כו''ח .

בלת"ק
אם נאמר שציפוי קרנות השור בביכורים הוה בגדר מנהג, איני רואה סברא באם אבותיו וקהילתו נוהגין ללבוש כו"ח להדלקת נרות חנוכה, שיהיה מנהג האדם פחות מן השור.

אם מותר קצת רמז ודרוש באשכול הזה.
נראה דלבישת כו"ח למנורה הוא ממש ממצוות היום.
דהם גזרו כתבו לכם על קרן השור אין לכם חלק באלקי ישראל והטעם דקרן השור מכלל יצא, נראה ע"פ מש"כ המהרש"א (תענית כח ע"א) דהם גזרו שלא יבואו ביכורים עכת"ד, והיה קרנותיו מצפות זהב, וע"כ ההיפך מזה הם גזרו כתבו לכם על קרן השור אין לכם חלק באלקי ישראל, א"כ כאשר זכינו בשנה האחרת קבעום ועשאום יו"ט ראוי לן להדר בקרנות השור כבוד מצוה, וְקוֵֹי יי' יַחֲלִיפוּ (לשון לבוש) כו"חַ יַעֲלוּ אֵבֶר כַּנְּשָׁרִים בכנפי אהבה ויראה.

אתה שאלת אם נוהגים, ואמרתי שכן,
לא אם יש מקור,
הרבנים @יואל שילה @עוזי ומגני
כבר הדברים נתבארו מעלה באריכות על החילוק העמוק והיסודי היכא הדבר חיוב [או לכה"פ קרוב לזה], והיכא אינו אלא מנהג חיבוב או הידור וכדו',
והיינו, דגבי תפילה הוא כחלוקה א', משא"כ גבי מצוות וברכות יותר כחלוקה ב',
ואף בזה הכל לפי המקום הזמן והעניין,
יעוין לעיל.
מסכים עם כל מילה
ועיני חזו וראו את מרן הגר''מ גריינמן מפריש בנוסח הארוך ללא כו''ח ,
בוודאי שטעון ברכה? או בנוסח הארוך?

לא נראה כפי המאמרים המובאים בשמו, ויעויין ברצוף אות קעא.
ואולי במצב חולי ואין ראיה.
1765356236223.png
דברים נפלאים, אך גם מפורסמים דעת מרנא החזו"א בעניין החליפה הארוכה וכו',
אך הרב @האיש השרוי בשמחה דייק לאמר על הכובע וחליפה מדין הכובע, כנלענ"ד.
והן אמת הרב @תענוג מציאה מיוחדת ממרן החזו"א.

דבריך יתכנו אך ורק אם תייחס כוונות עמוקות לכל דבר בחייהם
גם לדברים שאין להם שום איזכור כ'מצוה' בספרות ההלכה הקלאסית
אבל מי שצופה ומחקה בלי להבין הוא פשוט מגוחך!
אולי ההוא לבש חליפה כי קר לו לעמוד בחוץ, וכובע כי לא אוהב שהרוח מעיפה את השערות שלו, ואתה תמים חושב שיש כאן ענין עמוק שראוי לחכות
או שההוא לא לבש חליפה כי לא רצה שתתלכלך בעשן או שחשש שתנועות היד שלו תהיינה מסורבלות ולא יצליח להדליק כראוי, והסיר את הכובע כי לא רצה שהרוח בחוץ תעיף אותו
אולי גם תחקה את זה שהוא אוכל רק תפוחים אדומים ולא ירוקים, ותחשוב שזה כי הוא מכוון באכילת התפוח את כוונות הפרה האדומה?
שאלת וקיבלת תשובה - תלמד ממנה, בודאי, וזהו שימוש חכמים קלאסי, אבל לחקות על סמך הדמיון שלך - מה פתאום?
אם אתה מבין שללבוש כו"ח בהדלקת נר חנוכה זה כמו לאכול תפוחים ירוקים או אדומים אתה צודק,
אני חשבתי שזה קצת שונה, אבל שכוייח דבריך דברי טעם,
תודה.

לא נראה כפי המאמרים המובאים בשמו, ויעויין ברצוף אות קעא.
ואולי במצב חולי ואין ראיה.
1765356236223.png
אגב ..
שמעתי שלא הסכימו ללכת עם חליפה ארוכה
אבל החזו"א שכנע אותם שלכה"פ לחתונה וליו"ט ילכו כך
והסכימו לללבוש פראק לחתונה ויו"ט
ומשם הכל התחיל....

מהיכן זאת לכבודו?
ב"ה אנחנו לא גרים ופוק חמע"ד, נוהגים להדליק בכו"ח.

אם אתה מבין שללבוש כו"ח בהדלקת נר חנוכה זה כמו לאכול תפוחים ירוקים או אדומים אתה צודק,
אני חשבתי שזה קצת שונה, אבל שכוייח דבריך דברי טעם,
תודה.
אם שמעת מאותו רב נימוק שמסביר מדוע הוא עושה, מה מקורותיו, מה ההכרח, וכד' - לחיי
אבל אם לא שמעת, ורק אתה מדמיין שיש בזה חשיבות יותר מתפוחים אדומים - המסורים לכל אחד כפי טעמו - אזי אין זו 'תורה' אלא מעשה קוף בעלמא.
ולא חסרים סיפורים הממחישים את הגיחוך שבזה, כאותו אדמו"ר שהיה גוזז את צפרניו רק לאחר הטבילה במקוה, והחקיין דימה שיש בזה סוד רציני, עד שגילה האדמו"ר שלאחר המקוה הצפרנים רכות יותר.
עשיו שימש את אביו בבגדי חמודות, ואנחנו לא לובשים כובע וחליפה כשמביאים לאבא כוס מים, וגם לא בעת קיום מצות עשה של ודברת בם, ולא בעת ברכת התורה שגם היא מצות עשה [לגבי ברכת המזון ככל הזכור לי כתוב רק כובע ולא כתוב חליפה], וכל כיו"ב, ומאי שנא נרות חנוכה [גילוי נאות, אני לובש כובע וחליפה בהדלקת נרות חנוכה בל"נ... אבל לא כי חיקיתי איזה רב אלא כי כך התחושה הפנימית שלי, כן, כמו התפוחים האדומים - לכל אחד הטעם שלו במצוות].

כאותו אדמו"ר שהיה גוזז את צפרניו רק לאחר הטבילה במקוה, והחקיין דימה שיש בזה סוד רציני, עד שגילה האדמו"ר שלאחר המקוה הצפרנים רכות יותר.
תביא הוכחות יותר טובות לטענותיך...
הסיפור הזה הוא סיפור קלאסי על הרה"ק ר' נפתלי צבי מרופשיץ זי"ע שדרכו היתה להסתיר את דרכיו במעשים משונים ואמירות שנונות שהעלו חיוך, אך לכל סובביו היה ברור שדבריו טומנים בתוכם סודות גדולים ועמוקים, וידועים סיפורים רבים על כך. נא לעשות שיעורי בית על הנהגותיו...
בסיפור מדובר על תלמידים שרצו להבין את הנהגתו והוא התחמק והטמין את הטעם בענין של נוחות.

נו שוין, העיקר העקרון
לא לכל דבר שאדם גדול עושה - יש באמת משמעות עמוקה
והדרך לדעת מה העומק היא רק לשאול אותו
וכל חיקוי סתמי אינו דבר רציני
לא נשלה את עצמנו שהרבנים היום הם רב [האמורא] שלמדו מכל מעשה או מילה שלו תילי תילים של הלכות והנהגות

מורי ורבותי ידידי חברי ורבני ביהמ''ד הגדול אוצר התורה ,
במחילה מכבודכם אני שאלתי שאלה פשוטה בשביל עצמי האם אני ילך עם כו''ח או לא בחנוכה ,
ומאחר שמו''ר לא הולך רציתי להבין אם יש ענין שלא ,
אבל לא ציפתי לאשכול של מחלוקת של התגרות בעומות.
צריך להבין שמי שלא הולך עם כו''ח הוא לא גוי,
וגם מי שהולך הוא לא חסיד .
אבל ברוך השם שע''ז המריבות ולא על דברים אסורים . יהי חלקי עם האנשים שע''ז שיחם .

כי כך התחושה הפנימית שלי
אשאלך שאלה - האם נראה לך ש-
אתה רק מדמיין שיש בזה חשיבות יותר מתפוחים אדומים
או שהתחושה שלך זה לא משום שסתם בא לך כו"ח בהדלקת נר חנוכה, כמו תפוחים אדומים או ירוקים אלא שאתה מבין שיש בזה איזשהו מעלה וכבוד למצוה, וא"כ למה לא יעלה על דעתך בפשטות שאותה תחושה שיש לך יש גם לרבנים?

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון