יהודי וזהו

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,978
נקודות
126
כדי לדעת מה מוגדר כתלמוד תורה נביט בפסוקים שמחייבים ללמוד תורה
בדברים פרק ו
וְזֹ֣את הַמִּצְוָ֗ה הַֽחֻקִּים֙ וְהַמִּשְׁפָּטִ֔ים אֲשֶׁ֥ר צִוָּ֛ה יְקֹוָ֥ק אֱלֹהֵיכֶ֖ם לְלַמֵּ֣ד אֶתְכֶ֑ם וכו'
וְשָׁמַעְתָּ֤ יִשְׂרָאֵל֙ וְשָׁמַרְתָּ֣ לַעֲשׂ֔וֹת אֲשֶׁר֙ יִיטַ֣ב לְךָ֔ וכו'
וְהָי֞וּ הַדְּבָרִ֣ים הָאֵ֗לֶּה אֲשֶׁ֨ר אָנֹכִ֧י מְצַוְּךָ֛ הַיּ֖וֹם עַל־לְבָבֶֽךָ:
וְשִׁנַּנְתָּ֣ם לְבָנֶ֔יךָ וְדִבַּרְתָּ֖ בָּ֑ם בְּשִׁבְתְּךָ֤ בְּבֵיתֶ֙ךָ֙ וּבְלֶכְתְּךָ֣ בַדֶּ֔רֶךְ וּֽבְשָׁכְבְּךָ֖ וּבְקוּמֶֽךָ:

וביהושע פרק א
לֹֽא־יָמ֡וּשׁ סֵפֶר֩ הַתּוֹרָ֨ה הַזֶּ֜ה מִפִּ֗יךָ וְהָגִ֤יתָ בּוֹ֙ יוֹמָ֣ם וָלַ֔יְלָה לְמַ֙עַן֙ תִּשְׁמֹ֣ר לַעֲשׂ֔וֹת כְּכָל־ הַכָּת֖וּב בּ֑וֹ כִּי־אָ֛ז תַּצְלִ֥יחַ אֶת־דְּרָכֶ֖ךָ וְאָ֥ז תַּשְׂכִּֽיל:

ואמרו בברכות דף ה עמוד א
ואמר רבי לוי בר חמא אמר רבי שמעון בן לקיש: מאי דכתיב ואתנה לך את לחת האבן והתורה והמצוה אשר כתבתי להורותם, לחות - אלו עשרת הדברות, תורה - זה מקרא, והמצוה - זו משנה, אשר כתבתי - אלו נביאים וכתובים, להורותם - זה תלמוד; מלמד שכולם נתנו למשה מסיני.

בפשטות האסור והמותר החייב והפטור חל ולא חל כללי המצוות וביאוריהן ותורה נביאים וכתובים נחשבים לתלמוד תורה
וכנראה שגם מדרשי אגדה ולכאורה מדרשי הלכה והוויות דאביי ורבא וגם זה לא ברור בכל מה נכנס אלא אם נאמר שמה שצריך ללמוד כדי להשיג את האמת נחשב לתלמוד תורה

אבל יש לעיין האם כל מה שכתוב בתלמוד ובמדרים הוא דברי תורה
שהרי מה דפים בשבת בגיטין ובפסחים נכתבו להורות לנו עניני רפואה ושדים
ונשאלה השאלה האם נחשב לדברי תורה שהרי תחת מה יהיה לדברי תורה
ואולי אין הכי נמי אינו אלא שיחת חולין של תלמידי חכמים שגם בה נאמר ועלהו לא יבול

כבר כתבתי לדון האם כשקרח אמר למשה המעט מכם
הוא קיים מצות ת"ת? ולכאו' בר מן דין זה מצוה הבאה בעבירה...
למה נחשב לתלמוד תורה איננו יודעין אבל יכולין אנו לשער שהטעם שאנו צריכין לידע את זה הסיפור לא היה אמת ונכון לקורח.

איתא בירושלמי ברכות סוף פרק ט
נכנס [דוד] למרחץ ראה את עצמו ערום אמר אוי לי שאני ערום מן המצות כיון שהביט במילה שלו התחיל לקלס להקב"ה. למנצח על השמינית מזמור לדוד,
ולכאורה קשה כיצד התחיל לקלס והלא זה הוא דברי תורה אלא אם נאמר מהלך מחודש שמה שדוד אמרה וכן משה כתבה זה לא סימן שזה ראוי להקרות דברי תורה לא סיבה ולפי זה נאמר דהוא הדין בכל דברי הש"ס וזה רחוק מהשכל לעניות דעתי.

פעם שמעתי שלימוד מוסר הוא חלק מלימוד מצוות והלכת בדרכיו. ואם כן הוא הדין לכל מיני...

פעם שמעתי שלימוד מוסר הוא חלק מלימוד מצוות והלכת בדרכיו. ואם כן הוא הדין לכל מיני...
תלמוד בבלי מסכת שבת דף לא עמוד א

אמר ריש לקיש: מאי דכתיב והיה אמונת עתיך חסן ישועות חכמת ודעת וגו' - אמונת - זה סדר זרעים, עתיך - זה סדר מועד, חסן - זה סדר נשים, ישועות - זה סדר נזיקין, חכמת - זה סדר קדשים, ודעת - זה סדר טהרות. ואפילו הכי יראת ה' היא אוצרו. אמר רבא: בשעה שמכניסין אדם לדין אומרים לו: נשאת ונתת באמונה, קבעת עתים לתורה, עסקת בפריה ורביה, צפית לישועה, פלפלת בחכמה, הבנת דבר מתוך דבר?
ואפילו הכי: אי יראת ה' היא אוצרו - אין, אי לא - לא.

משל לאדם שאמר לשלוחו: העלה לי כור חיטין לעלייה. הלך והעלה לו. אמר לו: עירבת לי בהן קב חומטון? אמר לו: לאו. אמר לו: מוטב אם לא העליתה.

ולפי זה לא הוי תלמוד תורה בעצמו אלא המשמר לת"ת

תלמוד בבלי מסכת שבת דף לא עמוד א

אמר ריש לקיש: מאי דכתיב והיה אמונת עתיך חסן ישועות חכמת ודעת וגו' - אמונת - זה סדר זרעים, עתיך - זה סדר מועד, חסן - זה סדר נשים, ישועות - זה סדר נזיקין, חכמת - זה סדר קדשים, ודעת - זה סדר טהרות. ואפילו הכי יראת ה' היא אוצרו. אמר רבא: בשעה שמכניסין אדם לדין אומרים לו: נשאת ונתת באמונה, קבעת עתים לתורה, עסקת בפריה ורביה, צפית לישועה, פלפלת בחכמה, הבנת דבר מתוך דבר?
ואפילו הכי: אי יראת ה' היא אוצרו - אין, אי לא - לא.

משל לאדם שאמר לשלוחו: העלה לי כור חיטין לעלייה. הלך והעלה לו. אמר לו: עירבת לי בהן קב חומטון? אמר לו: לאו. אמר לו: מוטב אם לא העליתה.

ולפי זה לא הוי תלמוד תורה בעצמו אלא המשמר לת"ת
לא מדובר שם בלימוד מוסר אלא בהתנהגות מוסרית.
תקן אותי אם אני טועה.

מי שאומר ואחות לוט תמנע מקיים מצוות תלמוד תורה
בק"ש שחרית וערבית מקיימים והגית, האם מוזכר שם הלכות
קצת ראיה עי' במשנ"ב על מאמר חז"ל בראתי יצר הרע ברתי תורה תבלין שהכוונה על מוסר ואגדות חז"ל

נערך לאחרונה:
מי שאומר ואחות לוט תמנע מקיים מצוות תלמוד תורה
למה נחשב לתלמוד תורה איננו יודעין אבל יכולין אנו לשער שהטעם שאנו צריכין לידע את זה הסיפור לא היה אמת ונכון לקורח.

בק"ש שחרית וערבית מקיימים והגית, האם מוזכר שם הלכות
דין שונה לתנ"ך
קצת ראיה עי' במשנ"ב על מאמר חז"ל בראתי יצר הרע ברתי תורה תבלין שהכוונה על מוסר ואגדות חז"ל
המילה תורה נגזרת מלשון הוראה
אומנם המילה באופן כללי משמשת לאו דוקא להוראה וכמו שצינתי לעיל תורה זה מקרא

מאי אהני לן לימוד המוסר אם לא ליראת שמים
ברור שלזה אהני.
אולם, לא כתוב שם שאותו אחד קבע עיתים ללימוד מוסר. (וידוע שענין קביעות עיתים הוא לא לכו"ע לימוד מדי פעם, אלא קביעות דייקא)
כמו כן מפורש במשנה שלא ע"ה חסיד, ולא בור ירא חטא, וממילא תקשי על גמ' הנ"ל? וי"ל כנ"ל בדברי שלא למד בעיקר אלא עסק בזה מהצד.

אבל יש לעיין האם כל מה שכתוב בתלמוד ובמדרים הוא דברי תורה
שהרי מה דפים בשבת בגיטין ובפסחים נכתבו להורות לנו עניני רפואה ושדים
ונשאלה השאלה האם נחשב לדברי תורה שהרי תחת מה יהיה לדברי תורה
ואולי אין הכי נמי אינו אלא שיחת חולין של תלמידי חכמים שגם בה נאמר ועלהו לא יבול
לגבי הדפים בגיטין לגבי רפואה ייתכן שזה כדי להראות לנו חכמת התורה ולומדיה שידוע שמי שלומד את כל התורה יודע גם אסטרונומיה, אם זה שיחת חולין יכול להיות שזה מצווה אבל אין סיבה שרב אשי ורבינא יכניסו את זה לתלמוד בבלי.

אם זה שיחת חולין יכול להיות שזה מצווה אבל אין סיבה שרב אשי ורבינא יכניסו את זה לתלמוד בבלי.
אם יש תועלת בשיחת חולין הזו לרפואה אז למה שלא יכניסו את זה לבבלי הרי הם בעצם תמללו את השיח שהיה בבית המדרש
וכמו שהרמב"ם כתב עניני רפואה כך גם הגמרא כתבה

אם יש תועלת בשיחת חולין הזו לרפואה אז למה שלא יכניסו את זה לבבלי הרי הם בעצם תמללו את השיח שהיה בבית המדרש
מי אמר שתלמוד בבלי זה תמלול של כל השיח בביהמ"ד ולא רק של השיח התורני המועיל

מי אמר [לא @יהודי וזהו ] שתלמוד בבלי זה תמלול של כל השיח בביהמ"ד ולא רק של השיח התורני המועיל
וכמו שאמרתי היה בזה תועלת אבל ת"ת אינו

צודק, אך עדין לא ענית לי על טענתי הב'
לגבי הדפים בגיטין לגבי רפואה ייתכן שזה כדי להראות לנו חכמת התורה ולומדיה שידוע שמי שלומד את כל התורה יודע גם אסטרונומיה,
ייש"כ.

לגבי הדפים בגיטין לגבי רפואה ייתכן שזה כדי להראות לנו חכמת התורה ולומדיה שידוע שמי שלומד את כל התורה יודע גם אסטרונומיה,
ולכן זה תלמוד תורה או לכן זה נכתב
כי לפי דעתי שניהם לא מסתברים [ואומנם זכור לי שאחד מהאחרונים אומר שזה להראות, ולא נהירא]

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון