אני לא אמרתי שיש זכות לבוא בטענות רק קוננתי ע"ז שחסר גומלי חסדים, וזה אבסורד שיש ממש מעט גומלי חסדים בענין הזה בעוד שבעניינים אחרים אין (חוץ מזה שיש זכות לבוא בטענות שהרי כופין על הצדקה, אז אני לא יודע אם דין כופין על הצדקה שייך במקרה הזה ספציפית אבל רואים שיש טענה על אנשים שלא גומלים חסד)
אמנם מצוי טובא שמנסים לכפות אותי על הצדקה בכגון זה, על ידי ירידה לנתיב הנסיעה.
מה שמכריח אותי או לעבור לנתיב השמאלי סמוך מאד לכיכר או להעלות חסרי דרך ארץ מינימאלי.
על פי רוב כשאני שוכר רכב הוא מלא מאחור עם שלושת ילדי הקטנים שאינם נראים כ"כ לטרמפיסטים...

לגופו של עניין לכפות על הצדקה צריך בי"ד, וממילא זה לא מצוי בדרכים.
ומידת סדום כתבו בתוס' שלא שייך כשיש הפסד כל שהוא, ולכן מעט הדלק שבעצירה ונסיעה מחודשת מוריד את הטענה הזו.
וזה עוד לפני שיחות אישיות וכד'.

זה בגלל בחורים שעולים לטרמפים ולא עושים חשק בכלל לעצור טרמפים,
המון בחורים מתחילים לדבר אם הנהג וכו' ושמעתי מכמה אנשים שהפסיקו לעצור טרמפים בגלל זה
אם זו הטענה, למה לא מעלים אברכים?

אין ספק שצריך לעורר יותר את המודעות של בעלי הרכבים לזמנים שבהם אין תח"צ לעזור לאנשים להגיע לביתם
וצריך גם לעורר את הבחורים להשתדל כן לנסוע בתחבורה הציבורית זה יותר שמור גם מבחינה גשמית וגם רוחנית

יש הרבה סיבות למה לא. אבל כמעט ואין סיבה למה כן?!
אני משתומם כל פעם מחדש לגלות שאני בין היחידים שעוצר כל יום טרמפ לאברכים.
חסד דאורייתא!
מי שיתרגל בזה יראה כמה זה קל.
בארצות הברית יש 6 מדינות שאוסרות על טראמפי (hitchhiking)
האם במקרה כזה יהודי צריך לעבור על החוק כדי לאסוף יהודי שפועל לא לפי החוק המקומי?

אמנם מצוי טובא שמנסים לכפות אותי על הצדקה בכגון זה, על ידי ירידה לנתיב הנסיעה.
מה שמכריח אותי או לעבור לנתיב השמאלי סמוך מאד לכיכר או להעלות חסרי דרך ארץ מינימאלי.
על פי רוב כשאני שוכר רכב הוא מלא מאחור עם שלושת ילדי הקטנים שאינם נראים כ"כ לטרמפיסטים...

לגופו של עניין לכפות על הצדקה צריך בי"ד, וממילא זה לא מצוי בדרכים.
ומידת סדום כתבו בתוס' שלא שייך כשיש הפסד כל שהוא, ולכן מעט הדלק שבעצירה ונסיעה מחודשת מוריד את הטענה הזו.
וזה עוד לפני שיחות אישיות וכד'.
ברור שאין כאן זכות תביעה מדין מידת סדום, מידת סדום לא מצליחה להגיע כאן לתביעה ממונית, אבל חד משמעית זו מידת סדום "שלי שלי שלך שלך וכו', וי"א זו מידת סדום" (אבות ה,י)

ברור שאין כאן זכות תביעה מדין מידת סדום, מידת סדום לא מצליחה להגיע כאן לתביעה ממונית, אבל חד משמעית זו מידת סדום "שלי שלי שלך שלך וכו', וי"א זו מידת סדום" (אבות ה,י)
חד משמעית מידת סדום?
מי ששכר או קנה רכב בשביל העדפת פרטיות על פני תחב"ץ
זה מידת סדום אם לא הופך את רכבו לתחב"ץ בשביל לחסוך לאחר עלות מזערית מעלות אחזקת רכב?

נ. ב. אני בד"כ מעלה כשיש לי מקום, רק את היורדים לכביש ומסכנים את עצמם ואותי איני מעלה.
רק היה מי שרצה לכפות על הצדקה...

מענין לענין באותו ענין:

בקו' אשר יצווה מובא שמרן מוהר"ח גריינימן זללה"ה אמר לאחד לא לעצור טרמפים כי זה יכול לעזור לאנשים לעשות עבירות.. (איני זוכר אם הנידון היה דווקא בחילונים).
אכן מדובר היה על חילונים
סיפר יהודי
פעם שמעתי בשם הגרח''ג לא להעלות חילונים לטרמפ מטעם שמסייע להם לעשות עבירות
אך אני לא הסכמתי אתו כי חשבתי שזה קידוש ש''ש שחרדים עושים גמ''ח
עד שפעם עצרתי טרמפ לחילוני ושמעתי אותו מתקשר ל---- ואמר שחשבתי שלא אספיק להגיע אבל עצרו לי טרמפ אז לכן אספיק להגיע (לדבר עבירה)
למעשה אותו יהודי אמר לחילוני שהוא פתאום מאוד ממהר והורידו באמצע בני ברק

חד משמעית מידת סדום?
מי ששכר או קנה רכב בשביל העדפת פרטיות על פני תחב"ץ
זה מידת סדום אם לא הופך את רכבו לתחב"ץ בשביל לחסוך לאחר עלות מזערית מעלות אחזקת רכב?

נ. ב. אני בד"כ מעלה כשיש לי מקום, רק את היורדים לכביש ומסכנים את עצמם ואותי איני מעלה.
רק היה מי שרצה לכפות על הצדקה...
רכבו לא ייהפך לתחבצ בכל מצב תהיה רגוע...
ואכן זו מידת סדום, אולי הגזמתי עם הביטוי חד משמעית אז זה מידת סדום בלי חד משמעית.
אני לא מדבר פה נגד אנשים ספציפיים, יתכן שחשוב עכשיו לאדם מאוד מאוד להיות עם עצמו, או עוד הרבה סיבות לא לעצור, אבל ככל שהסיבות האלו קיימות, לא יתכן שהאחוזים שעוצרים הם הרבה מתחת אחוז אחד, זה אומר שיש הרבה אנשים שלא מודעים לסבל של אותם שאין להם רכב.
לגבי הטענה של עלות מזערית מעלות אחזקת רכב, העצירה לטרמפ היא לא בשביל לחסוך את העלות של הנסיעה, (בפרט שהיום רוב מי שמתנייד הרבה עושה כבר חופשי) זה פשוט סיוט ליסוע באוטובוס, והמשפט שכתבת רק מאשש את טענתי של חוסר מודעות, ודרך אגב באמת יפה מצדך שאתה מעלה טרמפים אם חשבת שכל החסד שאתה עושה זה רק לחסוך את הסכום המזערי של הנסיעה, אבל תדע לך שזה הרבה יותר קשה, אני למשל נוסע כל יום משכונה לשכונה בירושלים, אם עצר לי טרמפ זה נסיעה רבע שעה, אם לא חצי שעה ואפילו ארבעים חמישים דקות תלוי באוטובוסים ובשעות, אז כל הכבוד לך שאתה עוצר לאנשים שלא מסכנים וכו', ותדע שאתה עושה כאן חסד עצום הרבה יותר ממה שחשבת
אם אתה בא וטוען עכשיו בא תחזיק רכב בעצמך, קודם כול מה תענה על בחורים, דבר שני אברך הרבה פעמים אין לו את הכסף להחזיק רכב (באזור 1500 בחודש זה חצי או רוב המלגה של הכולל) אז אתה מבין שמדובר כאן באנשים שאין להם את היכולת וביכולתך בעל הרכב להקל עליהם מאוד

רכבו לא ייהפך לתחבצ בכל מצב תהיה רגוע...
ואכן זו מידת סדום, אולי הגזמתי עם הביטוי חד משמעית אז זה מידת סדום בלי חד משמעית.
אני לא מדבר פה נגד אנשים ספציפיים, יתכן שחשוב עכשיו לאדם מאוד מאוד להיות עם עצמו, או עוד הרבה סיבות לא לעצור, אבל ככל שהסיבות האלו קיימות, לא יתכן שהאחוזים שעוצרים הם הרבה מתחת אחוז אחד, זה אומר שיש הרבה אנשים שלא מודעים לסבל של אותם שאין להם רכב.
לגבי הטענה של עלות מזערית מעלות אחזקת רכב, העצירה לטרמפ היא לא בשביל לחסוך את העלות של הנסיעה, (בפרט שהיום רוב מי שמתנייד הרבה עושה כבר חופשי) זה פשוט סיוט ליסוע באוטובוס, והמשפט שכתבת רק מאשש את טענתי של חוסר מודעות, ודרך אגב באמת יפה מצדך שאתה מעלה טרמפים אם חשבת שכל החסד שאתה עושה זה רק לחסוך את הסכום המזערי של הנסיעה, אבל תדע לך שזה הרבה יותר קשה, אני למשל נוסע כל יום משכונה לשכונה בירושלים, אם עצר לי טרמפ זה נסיעה רבע שעה, אם לא חצי שעה ואפילו ארבעים חמישים דקות תלוי באוטובוסים ובשעות, אז כל הכבוד לך שאתה עוצר לאנשים שלא מסכנים וכו', ותדע שאתה עושה כאן חסד עצום הרבה יותר ממה שחשבת
אם אתה בא וטוען עכשיו בא תחזיק רכב בעצמך, קודם כול מה תענה על בחורים, דבר שני אברך הרבה פעמים אין לו את הכסף להחזיק רכב (באזור 1500 בחודש זה חצי או רוב המלגה של הכולל) אז אתה מבין שמדובר כאן באנשים שאין להם את היכולת וביכולתך בעל הרכב להקל עליהם מאוד
אי אפשר לומר שאני לא מבין את הקושי בתחב"צ, או אין לי מודעות לכך.
מכיוון שאין לי רכב ואני מתנייד בתחב"ץ (וברגל) על פי רוב.
ובעת מגורי כשנה בירושלים לא היה לי גם רישיון, ונסעתי לכולל כל יום ע"פ רוב עם שתי אוטובוסים כל כיוון.
(ורוב בעלי הרכבים גם לא נולדו עם מפתחות הרכב בכיס... והולכי הרגל בד"כ לא היו בעלי רכבים.)
לעיתים אני שוכר רכב ליום, ואז כשמתאפשר אני משתדל להעלות טרמפיסטים.

הקושי העיקרי בעיני בתחב"ץ לנוסע בודד (לאפוקי משפחה) זה חוסר הדיוק בזמנים, העצירות התכופות והצפיפות.
ומי שמעלה טרמפיסטים גם עוצר בתכיפות גבוהה יחסית (בק"ס בכל כיכר שני מחכים טרמפיסטים)
ולעיתים קרובות מדובר בכאלו שרוצים לנסוע כרחוב וחצי. והשילוב גורם לעצירות מרובות בדומה לתחב"ץ.
וכמובן שזה גם מאריך את זמן הנסיעה (כולל כאלה שבסוף לא צריכים לכיוון וכו')
ויש בחורים שעוצרים רק טרמפים ולא נוסעים באוטובוסים לאותו הכיוון
ואמנם יש שיותר צריכים את הטרמפ, אך נהג שעצר הרבה לכאלו שלא היה צורך ממשי, וחלקם גם לא מנומסים במיוחד,
קשה לדון אותו אם יוצא לו החשק. (וכ"ש בטרמפי לחץ שיש לחוש בהם משום לא תחמוד.)

וגם עניין הפרטיות שלא מובן לך, כשם שפרצופיהן שונים וכו'
ורבים היום לא מבינים את "אין פתחיהם מכוונים" וכאשר יש אדם שזה כן חשוב לו, אי אפשר לזלזל בזה.

הטענה לגבי העלות המינורית היא הלכתית בשביל להבהיר שאין בזה כופין על מידת סדום.
וזה לא קשור אם זה הסיבה שלא עוצרים או לא.

בדיוק הפוך אמרתי שזה מובן לי אבל לא פורפציונלי לאחוזים שלא עוצרים
בפרטיות אין הכוונה דוקא לשיחה ספציפית.
אלא יש הרבה אנשים שזה דקות השקט שלהם עם עצמם מהמולת היום יום.
ועל כן אין עניין פרופורציות לכאן.
מלבד זאת יש רבים שבוסטרים ממלאים את מושביהם האחוריים כ"י,
ואין להם סבלנות לפני כל נסיעה עם הילדים לסדר הכל מחדש.

יש הרבה סיבות למה לא. אבל כמעט ואין סיבה למה כן?!
אני משתומם כל פעם מחדש לגלות שאני בין היחידים שעוצר כל יום טרמפ לאברכים.
חסד דאורייתא!
מי שיתרגל בזה יראה כמה זה קל.​
כי נוסעים עם... (השלם את החסר)
כי הרכב נראה הפוך וזה לא נעים להכניס לשם מישהו.
כי הטרמפיסטים האחרונים הטרידו אותו כל הנסיעה באופן הזוי.
כי זקוקים כעת לשקט נפשי מאלף סיבות.
כי מונחים ברכב חפצים אישיים שאין שום סיבה לחשוף (סטיקרים מדבקות או סתם חפצים)
כי הרכב בכלל לא של הנהג ולא אישרו לו להעלות טרמפיסטים (אולי מאחת הסיבות קודם)

אולי במקום להאשים את כולם בחוסר בין אדם לחבירו 'בגלל שלא לומדים מוסר' עדיף ללמוד מוסר להתחיל לדון בנ"א לכף זכות?

גילוי נאות - אין לי רכב כלל, ומאידך אני גם לא נוסע בטרמפים כך שמסתבר שאני לא מכיר באמת את תחושת האין אונים כשלא עוצרים לך...​
כבעל עגלה מן השורה... אפשר לומר שכבודו ערם בעגלתו (שאין לו..:) קש ותבן למכביר, ואת הפירות הבשלים הזניח לאחרים..
שערי תירוצים לא ננעלו. וכמו כולם (?) גם אני לא תמיד עוצר לטרמפמים, אבל לפחות מודע לכך שלפעמים אני סתם עצלן, ומתנחם בפעמים הרבות שיצר האגואיסטיות מניח לנפשי ואו אז מצרף יהודים יקרים שבביאתם לצל קורתי.. צריכים לשלוף את הבמבות של הילדים, וביציאתם ..להתנער מאבק הדרכים... (לא קלים הם חייו של טרמפיסט..).

בעל עגלה שיושב ברכבו הממוזג ומתכחש ליהודי שנלחם ברוחות בגשם או בשרב, שיחשוב פעמים, מה היה קורה בהיפוך תפקידים.
אני לא בא להרביץ מוסר, אבל כבעל עגלה ותיק.. אני עדיין זוכר את הימים הקשים כטרמפיסט..

רק במטותא מידידי הולכי דרכים. כשאתם יוצאים מהרכב אל תטרקו את הדלת. לתקן מנעול אוטומטי, עולה כמה מאות שקלים.
אז למה בכל זאת אני עוצר?
כי בדרך כלל מי שטורק את הדלתות, אלו הילדים. לא הטרמפיסטים. אבל הכי קל לי לתרץ את עצמי אז למה לא..​
הרב אליהו דיסקין מספר, פעם נסעתי ביום חם במיוחד באוטובוס, לציון של רבי שמעון בר יוחאי במירון. ירדתי בכניסה למושב, והמתנתי בכביש בצפיה שמא יהיה יהודי שיקח אותי 'טרמפ' לציון שבמעלה ההר. אני לא מקטרג, אבל עברו אחד, שנים, ואפילו שלושה יהודים ברכבים, ואיש מהם לא חשב אפילו לעצור.

באותו רגע חשבתי לעצמי: "יהודי נוסע במשך ארבע שעות לרבי שמעון כדי לקרוע את השמים בתפילות, ולא מפעיל את המחשבה לרגע אחד… הרי הגמרא (בבא בתרא י ע"א) אומרת שרבי אליעזר היה נותן פרוטה לעני קודם התפילה, כמו שנאמר (תהילים יז, טו): 'אני בצדק אחזה פניך'. אם אדם בא לארמון המלך לבקש ממנו טובה, והמלך רואה מהחלון שבנו ביקש רגע קודם לכן טובה קטנה מאותו אדם והוא סרב לעזור לו. האם הוא יענה לבקשתו? הזכות הכי גדולה לפני שאתה מתפלל אצל רבי שמעון היא למלא בקשה קטנה של יהודי שממתין כאן!"

'עזר מציון' ו'יד שרה', הם אירגוני חסד גדולים. אני מכיר את האנשים שמנהלים אותם, והסיעתא דשמיא שלהם היא רק מפני שמלבד הפרויקטים הגדולים שהם מנהלים, הם אוספים כל כך הרבה חסדים קטנים בהתנהלות היומיומית אחד על אחד. זה מה שבעיקר בונה את האדם!
בלת"ק בעיון:
הרהור לב אישי במיוחד לאור דברי הג"ר @נדיב לב @דור ודור :

ישנם רגעים בנסיעות היום-יומיות שבהם הלב פשוט מתכווץ. זה קורה כשהעין פוגשת אותם – אברכים ובחורי ישיבות, העושים את דרכם חזרה מבית התלמוד. הם עומדים בשולי הדרכים, תחת שמש קודחת או רוח פרצים, נוטפים זיעה ועייפים מעמלה של תורה, ממתינים לשירותי התחבורה הציבורית שלעיתים בוששים מלבוא.

כמובן, הדברים אינם נאמרים מתוך שיפוט או חלילה כפסיקת הלכה מחייבת. התבונה והמציאות מלמדות שישנן סיבות רבות ומוצדקות מדוע נהג חולף על פניהם ואינו עוצר. לעיתים הרכב מלא בבני משפחה או בציוד, לעיתים חוסר הסדר הפנימי יוצר אי-נעימות, או שישנו צורך חיוני בשקט נפשי ובפרטיות לאחר יום עבודה מפרך. ישנם נהגים שנושאים עמם חפצים אישיים, או כאלו שחוו בעבר אירועים פחות נעימים עם נוסעים מזדמנים. הדברים מובנים, הגיוניים ומתקבלים על הדעת.

ואף על פי כן, הלב אינו יכול להישאר אדיש.

השאלה המהדהדת בפנים אינה משפטית, אלא רגשית וערכית: האם מי שחונך על ברכי התורה, מי שיודע ומוקיר את ערכם של לומדיה ומבין מהו משקלו של רגע אחד של ביטול תורה או צער של תלמיד חכם – יכול לעבור כך לסדר היום? המראה של בן תורה הממתין בישועה לטיפת חסד בדרך, מעורר מחשבה עמוקה על מידת הערבות ההדדית שלנו ועל היכולת שלנו להקל, אפילו במעט, על מי שמחזיקים את העולם בלימודם.

אין כאן תביעה, אלא קריאה פנימית להתבוננות. אולי בפעם הבאה, כשהנסיבות כן יאפשרו זאת – ולו בדוחק – נפתח את הדלת. לא רק כדי לקצר להם את הדרך, אלא כדי להראות להם, ובעיקר לעצמנו, כמה אנו מעריכים את הדרך שבה הם הולכים.

חלק בלתי נפרד מהקושי וממיעוט הטרמפים נובע, לצערנו, מהתנהגות הטרמפיסטים עצמם, שמוציאה לעיתים את החשק גם לנהגים ה"צדיקים" ביותר. חסד הוא ערך עליון, אך כניסה לרכב של אדם זר דורשת כבוד בסיסי והתחשבות.

הרב @יואל שילה שיתף מקרוב על שתי חוויות כאלו

הכלל פשוט: נכנסת לרכב זר? תתנהג בהתאם ותשתוק. נהיגה דורשת ריכוז, והרכב הפרטי אינו מרחב ציבורי.

מנגד, גם כשיש קשיים, הנהג המאמין צריך לזכור את גודל הזכות של חסד מזדמן בדרך. וכפי שהביא הרב @דור ודור מביא הרב אליהו דיסקין סיפור עוצמתי שממחיש זאת.
זה מה שבונה את האדם באמת – היכולת לראות את השני, גם בפרטים הקטנים של הדרך.​
לוואי ונזכה
@התורה

אני ללא רשיון כלל, ונוסע הרבה בטרמפים בתוך העיר , אבל מגן בלהט על מי שלא רגיל לעצור , כל הטעמים שהוזכרו -לדעתי-טעמים מספיקים ורק אוסיף שסיפר לי מישהו שאמנם אינו רגיל לעצור אך פעם בשעות הערב ראה מישהו שמחכה והחליט לעצור ואותו א' רצה סיגריה ולא טרמפ, אם כן כיצד אפשר לא להבין אותם, אבל אם יורשה להציע שעכ"פ -על אף כל הטעמים הנכונים - יעשו חסד גדול אם יעצור כל א' פעם א' ביום או ביומיים , ויביאו תועלת עצומה לטרמפיסטים המהוגנים, ויזכו מדה כנגד מדה לחסד השם כל הימים.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון