- תודות
- 800
- נקודות
- 126
האם אמונה זה להאמין שיש הקב''ה ברגש [אני לא כזה מבין מה הכונה אבל כך אנשים אמרו לי]
או שהכונה לברר אמיתות הדבר.
האם אמונה זה להאמין שיש הקב''ה ברגש [אני לא כזה מבין מה הכונה אבל כך אנשים אמרו לי]
forum-otzar-hatorah.co.il
המונח אמונה מעצם מהותו הוא דבר ריגשי.האם אמונה זה להאמין שיש הקב''ה ברגש [אני לא כזה מבין מה הכונה אבל כך אנשים אמרו לי]
היינו דאמרי אינשי: גם האמונה צריכה להיות בדעת.המונח אמונה מעצם מהותו הוא דבר ריגשי.
אך יש שסברו שצריך להאמין מתוך ידיעה שכלית, ולא סתם להאמין כי ככה אמרו לי.
והיינו דכתיב וידעת היום, ענין ידיעה שכלית ולאחמ"כ והשבות אל לבבך, להאמין.
אם האמונה היא רק בשכל עכ"פ, נשאל כמה שאלות:האם אמונה זה להאמין שיש הקב''ה ברגש [אני לא כזה מבין מה הכונה אבל כך אנשים אמרו לי]
הרשב"א כתב בפי' כן (תשובות הרשב"א סי' תי"ד) ועוד ראשונים רבים שהטילו חרם על לימוד פילוספיה לפני גיל 25.כל הראשונים כולם!!! כתבו שיש לידע יסודות הדת בחקירה ועיון השכל, [לא מצאתי אף אחד החולק ע"ז, אשמח אם מישהו ימצא].
כתב שם בפירוש שזה רק מצווה מן המובחר, אבל עצם המצווה זה אמונה.
במאמר הגאולה פ"ב כתב כך "כי זה סכנה גדולה להביט ח"ו בראיות וכו' רק צריך להתדבק באמונה פשוטה וכו'.
רח"ל כך מתבטא יהודי חרדי על רוב גדולי ישראל טיפשות רדידות. ה"יאך הוא המושג הבסיסי ביותר האנושי ביותר הערכי ביותר והמוסרי ביותר וכמובן היהודי ביותר, למען השם איך יכול אדם משכיל ובר דעת לחשוב שכל חייו הוא אמור לשעבד ולהיות בהכרה של דעה מסוימת, רק כי כך אמרו לי!!!!! אין לך טיפשות ורדידות כזו, [ובאמת אדם כזה מוטב לו לא לחקור ביסודות הדת כלל וכמשנ"ת].
בבקשה נא להתייחס לענין,הרשב"א כתב בפי' כן (תשובות הרשב"א סי' תי"ד) ועוד ראשונים רבים שהטילו חרם על לימוד פילוספיה לפני גיל 25.
רוב הראשונים שיצאו נגד ספר מורה נבוכים.
הסתכלת לפני שכתבת?? נראה שלא.הרשב"א כתב בפי' כן (תשובות הרשב"א סי' תי"ד) ועוד ראשונים רבים שהטילו חרם על לימוד פילוספיה לפני גיל 25.
אם אתה לא יודע אז חקירה באמונה זה פילוספיה.
אדרבה כך שיטתי אבל לתשומת ליבך זו לא חקירה.האמונה יכולה להיסמך על עצם העובדה שנמסר במסורת אב לבנו דור אחר דור, מציאות יציאת מצרים ומעמד הר סיני אשר בו ראו כולם מציאותו של אלוקים. אף זה בשם שכל יקרא, הלא כן?!, הלזה יקרא הוכחה שכלית?, כן!!!!!
אם אתה לא יודע אז חקירה באמונה זה פילוספיה.
ההגדרה של פילוספיה זה חקירה של דברים מופשטים.
הרי שלא דיברנו כאן על חקירה ועיון השכלהרשב"א כתב בפי' כן (תשובות הרשב"א סי' תי"ד) ועוד ראשונים רבים שהטילו חרם על לימוד פילוספיה לפני גיל 25.
רוב הראשונים שיצאו נגד ספר מורה נבוכים.
מורה נבוכים זה ספר פילוספי לחלוטין.
הרשב"א אחז גם נגד תאולגיה.אלא על הפילוסופיה הטבעית - דברי הרשב"א, והחרם על לימוד הפילוסופיה
נכון, אבל מצידך.
נראה מדבריו שאין מצווה לחקור, אבל מותר.שו"ר דברי מורה דרכנו הרמ"א בנושא הנידון כאן, וז"ל בתשובה ז, "ואף הרשב"א ז"ל לא כתב שם אלא לאסרה בינקותו של אדם, קודם שילמד חכמת התלמוד, והוא הבשר ויין שכתב הרמב"ם בספר המדע פ"ד מיסודי התורה, ומי לנו גדול מהרמב"ם ז"ל שעשה ספר המורה, שכולו אינו אלא מזה המין וכו' באמת אומר שיש לי בזו שתי תשובות בדבר, ושתיהן אמיתיות לפי מיעוט השגתי, וזה, כי הם לא חששו אלא ללמוד בספרי היונים הארורים, כגון ספר השמע ומה שאחר הטבע, כמו שזכרן בתשו' הנזכרת, ובזה הדין עמם, כי חששו פן יבוא להמשך אחריהם באיזה אמונה מן האמונות, ויתפתה ביינם שהוא יין תנינים, ודעות מופסדות, אבל לא אסרו ללמוד דברי החכמים וחקירתם, במהות המציאות וטבעיהן, כי אדרבה, עי"ז נודע גדלותו של יוצר בראשית ית' וכו' והשנית, אף כי אם נאמר שאסרו ללמוד בכל ספריהם גזירה משום דברים האסורים שבהם, מ"מ בספרי חכמינו ז"ל אשר מימיהם אנו שותים, ובפרט הרב הגדול הרמב"ם ז"ל, בזה לא עלה על שום דעת לאסור, כי בודאי אין לחוש בספריו לשום דעת בטלה, כמו שהעיד עליו בעל בחינת עולם וכו' כי אף שהבאתי מקצת דברי אריסטו, מעידני עלי שמים וארץ שכל ימי לא עסקתי בשום ספר מספריו, רק מה שעסקתי בספר המורה שיגעתי בו ומצאתי ת"ל, ושאר ספרי הטבע כשיר השמים וכדומיהן, שחברו חז"ל ומהם כתבתי מה שכתבתי מדברי אריסטו, ואיך לא והנה הרב המורה כתב בפרק כה מח"ב שכל מה שהשיג אריסטו עד גלגל הירח הכול אמת וכו' וכתב עוד שכל דבריו הם דעת חז"ל מלבד במקצת אמונות התלויות באל ית' ובמלאכיו ובגלגלי השמים וכו' אך אומר שאני אם אברח אברח יותר מלעסוק בקבלה להבין מעצמי בדבריהם, ממה שאברח לעסוק בפילוסופיה וכו' מ"מ אומר שסהדי במרומים, שכל ימי לא עסקתי בזו רק בשבת ויו"ט וחוה"מ, בשעה שבני אדם הולכים לטייל, וכל ימות החול אני עוסק כפי מיעוט השגתי במשנה ובתלמוד ובפוסקים ובפירושיהם".
ברור כי אין לאדם מצוה לחקור ולהתחקות אחר קיומו של השי"ת, אבל כשמדובר באדם ריאלי, שמטבעו מטיל ספק בכל מה שאפשר, ודאי כי עליו לזקק את אמונתו עד שאפשר, ויש עליו מצוה לעשות כך. [וחבל שכיום ישנם הורים שנבהלים כשילדיהם הבוגרים - מתחילים לאתגר אותם עם שאלות באמונה, והם מהסים אותם בתדהמה ובלבול, בעוד שעלינו לקחת את אותם נערים, ולהבהיר להם את עיקרי האמונה הרלוונטיים [אין עניין להיכנס עמם לפילוסופיה של הגדרת "האין סוף", וכיו"ב, אלא ללמוד את הספרים "דעת תבונות", "דרך ה', הכוזרי. אלו דברים פשוטים.