• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

אברך מישיבת מיר

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
9,911
נקודות
535
ישנם הרבה סילופים בלשון הקודש אך בפרשתנו מצאתי כמה סילופים

א. נגע בתורה הכוונה מכה כמו שכתוב עוד נגע אחד אביא על פרעה ובעברית היינו כתם בעור.

ב. כהה - בתורה מבואר שכהה נעשה הצבע חלש ואילו בלשון העברית זה בדיוק הפוך שהצבע הוא חזק.

ג. ירקרק אדמדם - כאן באו המסלפים וסילפו להפך כי ברש"י מבואר שירקרק הוא ירוק שבירוקים דהיינו ירוק חזק וכן אדמדם הוא אדום חזק ובאו המסלפים בטיפשות או ברשעות אמרו כי ירקרק הוא ירוק חלש ואדמדם הוא אדום חלש.

ד. קרח בלשון הקודש הוא רק שאין לו שערו בחלק האחורי של הראש ואילו בחלק הקדמי נקרא גבחת ובעברית קרח הוא שאין לו שערות בכל חלקי הראש או מחלק כל שהוא בראש בין מלפניו ובין מאחריו.

ה. מים חיים - היינו מים הבאים ממקום נובע ואילו בעברית אלו מים שבאו מהטבע.

ו. תנוך - הוא הגדר האמצעי שבאוזן כדפרש"י, ובעברית היינו האליה שנמצאת תחת האוזן.

ז. תנופה - בתורה זה נקרא הרמה, ובעברית הכוונה היא תנועה חזקה ומתמשכת.

ח. מספחת - הוא של נגע טהור ובעברית פרוש שהוא טפל למשהו אחר.

ט. ממאיר - בלשון הקודש פרושו מלשון ארור (עי' רש"י דברים כח כ) ויש עוד פרושים או לשון חסרון (עי' אונקלוס) או כואב (עי' רמב"ן) אבל בעברית הכוונה שהיא מחלה קשה וחמורה.

י. שחין - רש"י מפרש ששחין היא שבשר לקוי מחמת מכה ובעברית זה סוג של צרעת.

יא. צרבת בלשון הקודש הוא רושם ובעברית צרבת היא תחושת צריבה כואבת או שריפה.

נערך לאחרונה:
א. נגע בתורה הכוונה מכה כמו שכתוב עוד נגע אחד אביא על פרעה ובעברית היינו כתם בעור.
נגע בשורשו יתכן לשון נגיעה, וכמו כי נגעה בי יד ה', נגיעה חזקה עד שנעשית מכה,

העברית במקרה זה אינה רחוקה מלשה"ק, שהרי התורה השתמשה בנגע ככתם לעור, אלא שבעברית להבנתך זה רק כתם לעור
אך האמת היא שבעברית נגע כן משמש כמכה, ראה כאן.
וכי אין אנחנו אומרים בעברית "הפרי הזה נגוע בתולעים"?

נגע בשורשו יתכן לשון נגיעה, וכמו כי נגעה בי יד ה', נגיעה חזקה עד שנעשית מכה,

העברית במקרה זה אינה רחוקה מלשה"ק, שהרי התורה השתמשה בנגע ככתם לעור, אלא שבעברית להבנתך זה רק כתם לעור
אך האמת היא שבעברית נגע כן משמש כמכה, ראה כאן.
וכי אין אנחנו אומרים בעברית "הפרי הזה נגוע בתולעים"?
כבודו צודק שבעברית זה מכה וטעיתי.
אך התורה לא השתמשה שנגע זו מכה בעור שהרי התורה כתבה נגע צרעת כלומר מכה של צרעת, נמצא דנגע פרושו רק מכה בעלמא וכמו שאמר הכתוב עוד נגע אחד הביא על פרעה שהכוונה מכה.

ב. כהה - בתורה מבואר שכהה נעשה הצבע חלש ואילו בלשון העברית זה בדיוק הפוך שהצבע הוא חזק.
כהה בלשה"ק הוא היחלשות, כמו כהו ידיו, ועין ימינו כהה תכהה,
כאשר התורה מדברת על נגע כהה, הכונה שנחלש הנגע,
לא הבנתי כלל מה ההבדל בין עברית ללשה"ק, גם בשימוש כלפי צבע, בשניהם הכונה שהשחיר יותר, ונחלש הצבע

כהה בלשה"ק הוא היחלשות, כמו כהו ידיו, ועין ימינו כהה תכהה,
כאשר התורה מדברת על נגע כהה, הכונה שנחלש הנגע,
לא הבנתי כלל מה ההבדל בין עברית ללשה"ק, גם בשימוש כלפי צבע, בשניהם הכונה שהשחיר יותר, ונחלש הצבע
אני הבנתי שאדום כהה היינו שהצבע התחזק להפך מלשון הקודש שהכוונה נחלש

ג. ירקרק אדמדם - כאן באו המסלפים וסילפו להפך כי ברש"י מבואר שירקרק הוא ירוק שבירוקים דהיינו ירוק חזק וכן אדמדם הוא אדום חזק ובאו המסלפים בטיפשות או ברשעות אמרו כי ירקרק הוא ירוק חלש ואדמדם הוא אדום חלש.
לפי רש"י אתה צודק.
אבל זכותנו להשתמש בלשון זה כפי שפירשו האב"ע והאברבנאל. ראה כאן.

ד. קרח בלשון הקודש הוא רק שאין לו שערו בחלק האחורי של הראש ואילו בחלק הקדמי נקרא גבחת ובעברית קרח הוא שאין לו שערות בכל חלקי הראש או מחלק כל שהוא בראש בין מלפניו ובין מאחריו.
יתכן כשמייחדים מקום מלפנים בראש או מאחור, יש חילוק כזה, אבל במקרא נראה שמי שכל הראש קירח קוראים לו קירח, כמו באלישע עלה קרח, וכמו לא יקרחו קרה בראשם שהולך גם על מלפנים.
יתכן שגם מי שקירח רק מלפניו שייך לקרותו קירח. ראה כאן.

אז תעיין בבקשה במקורות שפת העברית. ראה כאן. וכאן.
יתכן כשמייחדים מקום מלפנים בראש או מאחור, יש חילוק כזה, אבל במקרא נראה שמי שכל הראש קירח קוראים לו קירח, כמו באלישע עלה קרח, וכמו לא יקרחו קרה בראשם שהולך גם על מלפנים.
יתכן שגם מי שקירח רק מלפניו שייך לקרותו קירח. ראה כאן.
טוב אז אני מבין שאיני מבין עברית, וטעיתי.

טוב אז אני מבין שאיני מבין עברית, וטעיתי.
אין שום מצוה וצורך להבין עברית, אבל יש מצוה להבין לשה"ק, ולכן אני טורח להשיב כאן. אין לי שום ענין להוכיח שהעברית צודקת. אדרבה יש לי ענין להבין את שורש לשה"ק שהוא מצוה גדולה עד שיש שהתירו משום זה קריאת שטרי הדיוטות בשבת.

ז. תנופה - בתורה זה נקרא הרמה, ובעברית הכוונה היא תנועה חזקה ומתמשכת.
בזה עקרונית אתה צודק.
אבל מחברי העברית לקחו את הצורה שהכהן מניף למעלה ולמטה, וכן ימינה ושמאלה, ושייכו את זה איכשהו ל"תנופה" אצלנו, שאדם לוקח צעד אחורה כדי לזוז קדימה. ראה כאן.
אך באמת זה לא הכונה בלשה"ק.

בזה עקרונית אתה צודק.
אבל מחברי העברית לקחו את הצורה שהכהן מניף למעלה ולמטה, וכן ימינה ושמאלה, ושייכו את זה איכשהו ל"תנופה" אצלנו, שאדם לוקח צעד אחורה כדי לזוז קדימה. ראה כאן.
אך באמת זה לא הכונה בלשה"ק.
על זה נאמר שדבר א' נכון מציל את כל הספר

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון