עניין כתיבת משה י''ג ס"ת | בית המדרש – דיונים תורניים עניין כתיבת משה י''ג ס"ת | בית המדרש – דיונים תורניים
  • יִשְׂרָאֵל נוֹשַׁע בַּה' תְּשׁוּעַת עוֹלָמִים, גַּם-הַיּוֹם יִוָּשְׁעוּ מִפִּיךָ שׁוֹכֵן מְרוֹמִים, כִּי-אַתָּה רַב סְלִיחוֹת וּבַעַל הָרַחֲמִים:

פורום אוצר התורה מאחל לחברי הפורום וכל בית ישראל גמר חתימה טובה!

נחמן ל.

משתמש רשום
gemgem
תודות
58
נקודות
18
העניין קשה לי באמת,
בפסוק כתוב "ויכתב.. עד תומם" מפרשים מה זה עד תומם - עד המילה האחרונה, מב' של בראשית עד ל' של ישראל,
והרי ידוע שמוימת משה יהושע בן נון כתב ולא משה! אז איך נכתב "עד תומם" והכוונה בזה שמשה כתב הכול??

העניין קשה לי באמת,
בפסוק כתוב "ויכתב.. עד תומם" מפרשים מה זה עד תומם - עד המילה האחרונה, מב' של בראשית עד ל' של ישראל,
והרי ידוע שמוימת משה יהושע בן נון כתב ולא משה! אז איך נכתב "עד תומם" והכוונה בזה שמשה כתב הכול??
הגמ' כתבה בפירוש לא כן, אלא שמשה כתב את כל התורה (ב"ב דף טו:) וז"ל:
וימת שם משה עבד ה' - אפשר משה חי וכתב וימת שם משה? אלא, עד כאן כתב משה, מכאן ואילך כתב יהושע, דברי רבי יהודה, ואמרי לה ר' נחמיה. אמר לו רבי שמעון: אפשר ס"ת חסר אות אחת וכתיב: לקוח את ספר התורה הזה? אלא, עד כאן הקדוש ברוך הוא אומר ומשה אומר וכותב, מכאן ואילך הקדוש ברוך הוא אומר ומשה כותב בדמע, כמו שנאמר להלן: ויאמר להם ברוך מפיו יקרא אלי את כל הדברים האלה ואני כותב על הספר בדיו.
וכן פסק הרמב"ם (בהלכות תפילה וברכת כהנים, פרק י"ג, הלכה ו') וז"ל:
ו) שמונה פסוקים שבסוף התורה מותר לקרות אותם בבית הכנסת בפחות מעשרה אף על פי שהכל תורה היא ומשה מפי הגבורה אמרם הואיל ומשמען שהם אחר מיתת משה הרי נשתנו ולפיכך מותר ליחיד לקרות אותן.

הגמ' כתבה בפירוש לא כן, אלא שמשה כתב את כל התורה (ב"ב דף טו:).
וכן כתב הרמב"ם (בהלכות תפילה וברכת כהנים, פרק י"ג, הלכה ו').
אבל עדיין קשה לשיטת ר' יהודה או ר' נחמיה שם: בגמרא שם: וימת שם משה עבד ה' - אפשר משה חי וכתב וימת שם משה? אלא, עד כאן כתב משה, מכאן ואילך כתב יהושע, דברי רבי יהודה, ואמרי לה ר' נחמיה.

הודעות מומלצות

בגמ' בסנהדרין אמרו שלר"י מי שלא דיבר עם חבירו...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון