אחת שאלתי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,095
נקודות
107
בשנת תשכ"ז (1967) נשלחה משלחת ארכיאולוגים מאוניברסיטת ליידן שבהולנד לנהל חפירות מדעיות בתל עתיק בבקעת הירדן המזרחית, באתר המוכר כיום בשם 'דיר עלא' (בסמוך לתוואי נחל יבוק המקראי). המטרה המקורית הייתה לחקור את שכבות היישוב הקדומות באזור, והעבודות התנהלו כמסלולן.

אולם באחד הימים, הבחין אחד הפועלים המקומות בשברי טיח זעירים שנשרו מקיר מבנה קדום שחרב ברעש אדמה. על שברים אלו נראו בבירור אותיות עתיקות, שנכתבו בדיו שחורה ואדומה.

לקח לחוקרים כעשר שנים להרכיב כמו פאזל את ערימות שברי הגבס לטקסט קוהרנטי, ולפענח את הכתובת. זאת משום שהיא כתובה בשפה לא מוכרת הדומה לארמית, בכתב ארמי או עמוני.

הממצא שהתגלה לפניהם היה בלתי נתפס: כתובת עתיקה המספרת על "נבואה" של בלעם בן בעור:
ספר בלעם ברבער (בן בעור), הנביא חוזה אלהן (חוזה אלוהים). הנה האלים באו אליו בלַילה, ויאמרו אל בלע[ם] בן בעור כך: "כה יפעל בלא אחראה אש".

ויבואו אליו אלוהים בלילה, [ו]יחזה מחזה כמאמר אל. האור האיר את האחרון שלו, והאש זרחה במשפט.

ויקם בלעם בבקר [?] ימים, והוא בכה דמעות מרות. ואנשיו עלו אליו ויאמרו לבלעם בן בעור: "כה ייעשה, מה שמעת? למה תצום ולמה תבכה?"

ויאמר להם: "שבו ואני אגיד לכם. לכו ראו פעולות אלוהים".

השרים התאספו, והאלים נפגשו במועד, ונאמר: "תתפור, תסגור את השמיים עם הענן שלך. תן לחושך להיות שם, ולא אור, קדרות ולא זוהר. כן, הכה אימה עם ענן החושך, ואל תסיר אותו לעולם מ
[ב]ני [י]עקב. […] נץ, מהיר, עטלף, נשר, ושקנאי, נשרים, יען, חסידה, צעירי בזים, וינשוף, אפרוחי אנפה, יונה, ציפור דורס, יונה ודרור. במקום אשר רחלים ינוהגו במקל, שם ארנבים יאכלו.

ולא שתו יין בגביעים. שמעו מוסר. יקחוך לחכמים, עונת רוקחת מור וכהנת. ושמעו חרשים מרחוק, וכולם רואים מצוקת שגר ועשתר.
נ.ב. חלקים מהציטוט נשלמו/פוענחו ע"פ הערכות החוקרים ויש להתייחס אליהם בהתאם.

להרחבה: כתובת בלעם: הוכחה מדעית לסיפור בלעם.

קבצים מצורפים

• Deir_Allah_Inscription.jpg
    Deir_Allah_Inscription.jpg
    88.3 KB · צפיות: 14
נערך לאחרונה:
חוץ מהדמיון בשם, וזה שהוא קם בבוקר, אין שום דמיון בין המעשים.
זה שהוא קם בבוקר? אני ידעתי את זה קודם, אני מכיר עוד כמה שקמו בבוקר.
זה שהשם דומה הוא מאוד גמיש, יש אפשרויות רבות לבטא עיצורים גם בשפות מוכרות, כשמדובר שמילה שהיא ללא משמעות מצד עצמה, כמו שם של בן אדם אין כמעט יכולת לוודא שאכן זה הצורה הנכונה לקרא את המילה.
במקרים כאלה כאשר החוקר קורא את המילה בצורה מסויימת זה יותר כראיתו שלו מאשר קריאה מהטקסט.

יתכן שזה הספר האבוד של נבואת בלעם.
דהנה מבואר בריטב"א בבבא בתרא (ט"ו ע"א) דאיתא התם דמשה כתב ספרו ופרשת בלעם ופירש הריטב"א מהו פרשת בלעם, ופירש דאין זה פרשת בלעם האמורה בתורה כי זה כבר נכלל במה שכתב את ספרו אלא הכוונה בפרשה אחרת של נבואת בלעם והיתה מצויה להם ונאבדה.

יתכן שזה הספר האבוד של נבואת בלעם.
דהנה מבואר בריטב"א בבבא בתרא (ט"ו ע"א) דאיתא התם דמשה כתב ספרו ופרשת בלעם ופירש הריטב"א מהו פרשת בלעם, ופירש דאין זה פרשת בלעם האמורה בתורה כי זה כבר נכלל במה שכתב את ספרו אלא הכוונה בפרשה אחרת של נבואת בלעם והיתה מצויה להם ונאבדה.
הוזכר שם הגמרא בסנהדרין (קו ע"ב): "אמר ליה ההוא מינא לר' חנינא: לדידי חזי לי פנקסיה דבלעם".

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון