העתק את דבריך, אך תחליף כל הקשר של "רצח" ב"יבום", ובדוק אם הדברים מתאימים למקוש"ל.
כנראה שאני טיפש כי עדין איני יודע מה הקשר לדברי, בסך הכל טענתי שחוץ מצו הבורא אין ערך, וממילא דל צווי הבורא אין בעיה.
מה שהבנתי משם זה שאם עושים מצווה שלא לשם שמים אלא לתאוות ממון וכדומה אז אין מצוות יבום שאין עיקרה אלא לשם שמים.

נערך לאחרונה:
על זה (מחיית עמלק) אמרו חז"ל שם, (ילקו"ש שמואל, קכז')
אמר רבי יהושע בן לוי כל שהוא רחמן על אכזרים לסוף נעשה אכזר על רחמנים.

לכל אחד כדאי לקחת זאת בחשבון...
הבאתי לעיל תיאורים מזעזעים, וכן סברא הפוכה דאדרבה כיון שהיום אבד זכרם, הרי ברור שככל שמצווה זו תהיה לעתיד הרי זה יהיה ע"פ נביא, וכמובן שאם נביא אומר לך על אדם מסויים, זה כבר משהו אחר, גם מה שכתבת שאפי' על היטלר עם מוצץ היה קשה, אין הדבר נכון אם נביא היה אומר לך שזה היטלר עם מוצץ, והכל חלק מיסוד זה דכל המרחם וכו'.
נכון..
אבל א׳ מאמין שבבוא העת לגמרי לא תעשה זאת…
ב׳. לעניו״ד אין נידון בכלל.
היום התבלבלו האומות ע״י סנחריב,
כך שזה לדוש בדבר שאינו קיים…
לטחון מים..

כנראה שאני טיפש כי עדין איני יודע מה הקשר לדברי, בסך הכל טענתי שאין ערך לחיים חוץ מצו הבורא לא לרצוח, וממילא דל צווי הבורא אין בעיה לרצוח.
מה שהבנתי משם זה שאם עושים מצווה שלא לשם שמים אלא לתאוות ממון וכדומה אז אין מצוות יבום שאין עיקרה אלא לשם שמים.
אך מר כתב שבאופן זה הדבר מותר גם לשם בידור, וע"ז הבאתי דברי הרמ"א שאף כאשר שניהם רוצים ביבום, אין עושים זאת אא"כ כוונתם לשם מצוה.

ב׳. ךעניו״ד אין נידון בכלל.
לטחון מים..
לפי עניות דעתי נראה שמי שברור שלא יקיים רצון בוראו במקרה מסוים אם יבוא לידו אף קודם שיבוא לידו הוא עתיד ליתן את הדין על זה, בפני עצמו.

אך מר כתב שבאופן זה הדבר מותר גם לשם בידור, וע"ז הבאתי דברי הרמ"א שאף כאשר שניהם רוצים ביבום, אין עושים זאת אא"כ כוונתם לשם מצוה.
אני כתבתי שכמו שלא יעלה על הדעת לאסור להזיז כפית לשם בידור כך לא יעלה על הדעת לאסור דבר שה' התיר, יהיה אשר יהיה.

נכון..
אבל א׳ מאמין שבבוא העת לגמרי לא תעשה זאת…
ע"ז הנידון.
ב׳. לעניו״ד אין נידון בכלל.

לטחון מים..
ח"ו, ישתקע הדבר ולא ייאמר.
[א] כבר כתבתי לעיל
השאלה היא תיאורטית, אך כמובן יכולה להיות מעשית עם נפילת משפט הרשע בב"א (אף לפני ביאת גוא"צ) בהריגת רודף, או בן נח שעבר על א' משבע מצוות.
[ב] רע בעיניך לדרוש ולקבל שכר (עי' סנהדרין עא.)?

אני כתבתי שכמו שלא יעלה על הדעת לאסור להזיז כפית לשם בידור כך לא יעלה על הדעת לאסור דבר שה' התיר, יהיה אשר יהיה.
אה, הבנתי.
כוונתך לדברי הט"ז בכ"מ הידועים, שאין כח ביד חכמים לאסור דבר המפורש בתורה להיתר.
ואעפ"כ הלב יודע אם לעקל עם לעלקלקלות.

קבצים מצורפים

לא ראיתי עדנה את דבריו בפנים, אלא שמעתים בשיעורו של הגר"א וייס שליט"א, מצו"ב.
אז לא לזה כוונתי אלא שאין מושג 'אסור' בלי צווי אלהי מפורש או הבנה שכלית שכך רצון הבורא, סברא גרידא.

אז לא לזה כוונתי אלא שאין מושג 'אסור' בלי צווי אלהי מפורש או הבנה שכלית שכך רצון הבורא, סברא גרידא.
נדמה לי שנכב"ב, איני זוכר היכן.
יש דברים שלא צריך מקור כדי לאסור (כמו הדוגמא הלעוסה והנדושה של ללכת ערום ברחוב, דווקא זה מבואר בגמ' - פסחים איפשהו).

ע"ז הנידון.

ח"ו, ישתקע הדבר ולא ייאמר.
[א] כבר כתבתי לעיל

[ב] רע בעיניך לדרוש ולקבל שכר (עי' סנהדרין עא.)?
יש צד כזה, וכמדומה שהנו"כ ברמב"ם דנו בזה האם כעת שנתערבוואבד זכרם ממילא אין מצווה. אבל אם יוודע אכן יהיה נידון, וראיתי בעבר מסורת מהגר"א שמסר להגר"ח כד' סימנים להכרת עמלק, ואין לנו אותם, ויש בזה מעשה מפליא.

לפי עניות דעתי נראה שמי שברור שלא יקיים רצון בוראו במקרה מסוים אם יבוא לידו אף קודם שיבוא לידו הוא עתיד ליתן את הדין על זה, בפני עצמו.
באמת נושא לדיון
האם לדעתך אדם גם מחוייב לעבוד על עצמו להיות מסוגל לעשות דברים שאולי יבואו לפניו ואולי לא כי אם אתה סבור שלא לא נראה לי שיש הרבה מאיתנו שסבורים (באמת) שייצא להם להרוג עמלקי.
ואם אתה סבור שכן מה דעתך לעבוד שלא תכעס במציאות בה אדם ירחיב מעל הדירה שלך ויסתיר לך את כל מאור השמש

באמת נושא לדיון
האם לדעתך אדם גם מחוייב לעבוד על עצמו להיות מסוגל לעשות דברים שאולי יבואו לפניו ואולי לא כי אם אתה סבור שלא לא נראה לי שיש הרבה מאיתנו שסבורים (באמת) שייצא להם להרוג עמלקי.
פשוט לי שכמו שאין ה' חפץ בתוצאה ואף במעשה מצוות אנשים מלומדה אינו חפץ וכמדומה החינוך כתב את הטעם שלא די בכוונה לבדה אף שנראה שרחמנא ליבא בעי, מפני שכוונה שאין בה כדי להביא לידי מעשה אין לה משמעות של כוונה.
ולנידון דידן גם מי שלא נזדמן לידו עמלקי ואין הוא מחויב במעשה, מכל מקום ב'כוונה' הוא מחויב ואם יודע תעלומות מעיד שיהרוג לו יזדמן יצא ידי חובתו זו ואם לאו הרי הוא שקול כאותו אחד העושה מצוות אנשים מלומדה שבית דין לא כופים אותו ואינו נענש בידי אדם אבל עתיד ליתן את הדין ושוקלים את זה בשעת הפורעות ובמצב סכנה.
ואם אתה סבור שכן מה דעתך לעבוד שלא תכעס במציאות בה אדם ירחיב מעל הדירה שלך ויסתיר לך את כל מאור השמש
יש מושג שנקרא אין לו עליו אלא תרעומת דהיינו שאף שאין הדין מחייב בנזק ותשלום בכל אופן היות והשני עשה מעשה לא מוסרי מותר להתרעם עליו, כמובן שצריך להתפייס אבל זה נידון לעצמו.

ומכאן פונה השאלה לכל חו"ר הפורום - מה אתה היית מרגיש בסיטואציה שכזו?

שאלה מעניינת.
אבל עד שבאנו לדון בזה, בואו נדון בפרשת השבוע בעניין דין מסית ומדיח, שיוצא שהאבא יצטרך להיות זה שהורג את בנו שהסיתו.
זה כבר ניסיון קשה לאין ערוך.
לעומת זה, להרוג תינוק עמלקי יהיה משחק ילדים .

נערך לאחרונה:
פשוט לי שכמו שאין ה' חפץ בתוצאה ואף במעשה מצוות אנשים מלומדה אינו חפץ וכמדומה החינוך כתב את הטעם שלא די בכוונה לבדה אף שנראה שרחמנא ליבא בעי, מפני שכוונה שאין בה כדי להביא לידי מעשה אין לה משמעות של כוונה.
ולנידון דידן גם מי שלא נזדמן לידו עמלקי ואין הוא מחויב במעשה, מכל מקום ב'כוונה' הוא מחויב ואם יודע תעלומות מעיד שיהרוג לו יזדמן יצא ידי חובתו זו ואם לאו הרי הוא שקול כאותו אחד העושה מצוות אנשים מלומדה שבית דין לא כופים אותו ואינו נענש בידי אדם אבל עתיד ליתן את הדין ושוקלים את זה בשעת הפורעות ובמצב סכנה.
מאי דפשיטא למר מספקא לדידי מנלן הא
יש מושג שנקרא אין לו עליו אלא תרעומת דהיינו שאף שאין הדין מחייב בנזק ותשלום בכל אופן היות והשני עשה מעשה לא מוסרי מותר להתרעם עליו, כמובן שצריך להתפייס אבל זה נידון לעצמו.
למעשה לדבריך אף שיכול להיות שיהיה לך עליו תרעומת
(אע"פ שלא נראה לי שזה הפשט בתרעומת המוכרת בש"ס שקיימת רק מתוך עסק בין שתין שאחד לא עמד במילתו)
מ"מ בעיקרון אתה אמור לעבוד על כל מציאות שיכולה להיקראות בדרכיך (יעויין בכל מקרי האמוראים בסוף קידושין)

למעשה לעצם הנידון הרי מבואר לגבי עיר הנדחת שיש חידוש של התורה "ונתן לך רחמים..." על עמלקי לא מבואר שיש חידוש זה וא"כ הוה מדת אכזריות ונראה שאדם לא יכול להעמיד את עצמו במצב רגשי שהוא מקיים ציווי הבורא

מאי דפשיטא למר מספקא לדידי מנלן הא
הייתי אומר מהשכל הישר אבל גם אני לא אהבתי כשאמרו כשתגדל תבין, אז ארחיב מעט.
הכוונה במצוות חשובה מאוד לא כוונה לצאת ידי המצווה אלא לשם מטרת המצווה כגון תכלת דומה לים והרבה מצוות שפורש טעמם, ומטעם זה אמרו שלא דורשים טעמא דקרא כי מקרא אחד נחלק לכמה טעמים ולא בגלל שכל מצווה היא אך ורק מצוות מלך [לא שאינה אלא שמצד הכוונה ומצדדים מסוימים זה מטעם] ואם העיקר הכוונה על אותו משקל שיש בעיה בקיום מצווה בלי כוונה יש בעיה באי קיום מצווה מתוך כוונה. [לדעתי זה שונה ממחשבה שאינה דעה או מציאות]
למעשה לדבריך אף שיכול להיות שיהיה לך עליו תרעומת
(אע"פ שלא נראה לי שזה הפשט בתרעומת המוכרת בש"ס שקיימת רק מתוך עסק בין שתין שאחד לא עמד במילתו)
שמא על זה נאמר תפוס את הרעיון.
מ"מ בעיקרון אתה אמור לעבוד על כל מציאות שיכולה להיקראות בדרכיך (יעויין בכל מקרי האמוראים בסוף קידושין)
כן!

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון