• וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.
מהרמב"ם נראה דבן תורה לא יעשה כן כמו שהביאו לעיל ועוד יש להוסיף מש"כ בהל' דעות
מלבוש תלמיד חכם מלבוש נאה ונקי. ואסור לו שימצא בבגדו כתם או שמנונית וכיוצא בהן. ולא ילבש לא מלבוש מלכים כגון בגדי זהב וארגמן שהכל מסתכלין בהן. ולא מלבוש עניים שהוא מבזה את לובשיו אלא בגדים בינונים נאים. רמב"ם דעות פ"ה ה"ט.
ומה נחשב בינוני ומה מהודר היום, לכאורה ממה שאתה מגדיר "להתלבש יפה" כוונתך יותר משאר האברכים\הבחורים שלובשים יפה ונקי בד"כ, ושמא כיום חשיב "שהכל מסתכלין בהם".
ונראה שבינוני הכוונה במעמד ונאה הכוונה בתוך הבינוני בגדים החשובים נאים, ונראה שזה נחלת כלל הציבור שלנו ברוך ה'.

אין בכוחי להתחיל לדון כעת על כל רב ורה''י וכו' ועל הדור לפני השואה וכו'
מכל מקום כאחד שהסתובב הן בין התחי''ם של ב''ב והן בין התחי''ם של ירושלים המציאות בשטח אומרת שכמעט ולא בנמצא ת'''ח אמיתי[הינו לא רק שיודע להתפלסף ויודע אי אלו סוגיות פה ושם] אלא אחד כזה שכל הויתו היא בתוה''ק ובקי בחדרי חדריה ויהא משקיע בחיצוניתו
כמובן אין כונתי להזנחה הגובלת לעתים בחילול ה' אלא באופן נורמלי וקלאסי

ובינינו המציאות בפועל שהשאלה היא איפה הראש שקוע ולא שיכא כלל את שתי הדברים ביחד

עוד אוסיף שיש בנותן טעם לעין בדרשה התקיפה של הרגמ''ה הירש בכנס האיחוד שזועק בכאב על תופעת ה''מודה'' וכו'

אין בכוחי להתחיל לדון כעת על כל רב ורה''י וכו' ועל הדור לפני השואה וכו'
מכל מקום כאחד שהסתובב הן בין התחי''ם של ב''ב והן בין התחי''ם של ירושלים המציאות בשטח אומרת שכמעט ולא בנמצא ת'''ח אמיתי[הינו לא רק שיודע להתפלסף ויודע אי אלו סוגיות פה ושם] אלא אחד כזה שכל הויתו היא בתוה''ק ובקי בחדרי חדריה ויהא משקיע בחיצוניתו
כמובן אין כונתי להזנחה הגובלת לעתים בחילול ה' אלא באופן נורמלי וקלאסי

ובינינו המציאות בפועל שהשאלה היא איפה הראש שקוע ולא שיכא כלל את שתי הדברים ביחד

עוד אוסיף שיש בנותן טעם לעין בדרשה התקיפה של הרגמ''ה הירש בכנס האיחוד שזועק בכאב על תופעת ה''מודה'' וכו'
בדיוק שמתי לב בתקופה האחרונה שמרן מנהיג הדור הגרמ''ה מאוד מסודר ולא בקטע המודרני אלא בקטע של כבוד התורה וממש מזכיר לי את השיטה של האלטער .

וכבר ביארו פה גדולי ורבני הפורום שזה תלוי אם זה ככה מהבית או שזה מעניין אותו וכאן מתחילה הבעיה .
זה לא שני צדדים.
כשזה ככה מהבית, זה מעניין אותו.
הבה ונבחן את הדברים, למה בבית עשו כך?
כי זה דבר חשוב, וזה צריך לעניין.

ההבדל הוא, האם זה בא על חשבון דברים אחרים או לא.

כשזה ככה מהבית, זה מעניין אותו.
לא תמיד לפעמים זה ההרגל שככה נראים .
למשל בחור שנולד במשפחה חברונאית ירושלמית קלאסית שלא יגלח ויגדל צו''פ יסתכלו עליו כמשגיענר .
גם שהוא מחובר מאוד לתורה ולא מעניין אותו עוה''ז כלל כי זה הנורמה מבחינתו .
וגם לגבי ביגוד הם מתלבשים באופנה אירופאית לא בגלל שזה מעניין אותם אלא הנורמה .

אורחות צדיקים שער הגאווה:
"הדרך הישרה באדם, שיהא נקי בכל ענייניו, כי הנקיות הוא גדר של מעשים טובים. ילבש בגדים בינונים, ולא מלבושים עניים המבזים לובשם, אלא בגים נאים ונקיים, העני לפי עניו והעשיר לפי עשרו, ואסור שימצא כתם או שמנונית על בגדיו, ולא יהיו קרועים, ולא יהיו מתוקנים כבגדי גסי הרוח".

בינינו המציאות בפועל שהשאלה היא איפה הראש שקוע ולא שיכא כלל את שתי הדברים ביחד
מסופר על ר' שמואל רוזובסקי כמדומני שכך היה הסיפור שהעיר לבחור על בלורית או משהוא ונענה הבחור הרי גם לכם יש בלורית וענה לו לך הבלורית בתוך הראש ולי היא מעל הראש
והתכוון לומר שהשאלה איפה הראש שקוע וא''כ זה כן שייך
[אולי יש עוד הבדל שאדם שבמקום שגדל משפחה וכד' לא היו רגילים לזה אז זה נמצא אצלו בראש כי שינה משהוא וחושב על השינוי שעשה אבל אם רגיל ללבוש נאה במקום שגדל אז לא יחשוב וזה בא לו באופן טבעי]

לא קראתי בעיון את כל ההודעות ואולי אני חוזר על דברים שכבר נכתבו
על כל פנים לדעתי בנושא הזה ישנה חשיבות רבה האם זה מטרה בפני עצמה, או שזה משמש לערך גבוה יותר [אפי' כמו סדר, מראה מכובד וכיו"ב]
כאשר זה מטרה בפני עצמה אין ספק שזה מפריע מעט לרוממות האדם [למרות שבדרך כלל זה לא מאוד משמעותי].
אבל כאשר זה נעשה למען מטרה אחרת, מרוממת יותר זה גם לא מפריע לרמה, וגם זה ממילא ממוקד ביחס למטרה.
ואגב, כאשר זה נובע מתוך מטרה גם הגבול ברור, והכמות המדויקת מאוד ברורה.
[וכמובן זה גם משתנה לפי המטרה, ולפי הצורה בה מתבטא לבוש מכובד באותו מקום ובאותה תקופה]

סתם אני מדליק את זה שוב ,
אני מסתובב בבין הזמנים בבני ברק בבתי מדרשותיה ואני רואה בחורי ישיבות ופשוט מצמרר
איך בחור ישיבה נזר הבריאה הולך עם גרבים ועל זה ברווזים השני עם גרבים ועל זה סירות, השלישי עם גרבים ועל זה פרחים , תוך חצי שנה יהיה אולי הלו קיטי , מה הוא בגן שושי תענו לי בכנות,
בלי קשר ליראת שמים מה עם הרוממות מה עם גדלות האדם ורוממות הבן ישיבה ,

אני מסתובב בבין הזמנים בבני ברק בבתי מדרשותיה ואני רואה בחורי ישיבות ופשוט מצמרר
איך בחור ישיבה נזר הבריאה הולך עם גרבים ועל זה ברווזים השני עם גרבים ועל זה סירות, השלישי עם גרבים ועל זה פרחים , תוך חצי שנה יהיה אולי הלו קיטי , מה הוא בגן שושי תענו לי בכנות,
אם אתה רואה בחורי ישיבות בבין הזמנים בבתי המדרשות של בני ברק אז אשרינו ואשרי חלקנו!!!!
התרגשתי רק מעצם ההודעה שאתה רואה בחורים בבתי המדרש...
יש להם ציורים על הגרביים?... נו...
אשריכם תלמידי חכמים שדברי תורה חביבין עליכם ביותר וגם בבין הזמנים אתם יושבים ועוסקים בתורה ושמחים בה כנתינתה מסיני! אשריכם!

אם אתה רואה בחורי ישיבות בבין הזמנים בבתי המדרשות של בני ברק אז אשרינו ואשרי חלקנו!!!!
התרגשתי רק מעצם ההודעה שאתה רואה בחורים בבתי המדרש...
יש להם ציורים על הגרביים?... נו...
אשריכם תלמידי חכמים שדברי תורה חביבין עליכם ביותר וגם בבין הזמנים אתם יושבים ועוסקים בתורה ושמחים בה כנתינתה מסיני! אשריכם!
לא זלזלתי בתורתם,
אלא ניסתי להבין תופעה שמורידה אותם רמה ,
ופעם הבאה ענה על השאלה לגופו של עניין ובבקשה לא בדמגוגיה

כמו שאמר ר' שמואל רוזובסקי לתלמידו: 'הבלורית שלך היא בתוך הראש, ואילו הבלורית שלי היא מעל הראש'.
ממש!!!!
אני חושב שבחור יכול להתעסק בלבוש זה עדיף מהרבה יצר הרע שיעשה,
אבל למה בגרבים ריבונו של עולם זה ילדותי ותינוקי השטות הזאת

מזדהה איתך. יחד עם זאת, יש לשבח ולהלל את אותם בחורים שלא נסחפים לגמרי אחרי המודה החדשה, נעלים אלגנט בלי גרביים....! (כן כן זה מצוי בציבור אחר...).

האם קוד הלבוש הליטאי היפה נוגד יראת שמים כי הרי אברך רציני לא אמור לרדוף אחרי הנאות עו''ז ואם הוא מחובר לזה קשה לדעת כמה מחובר לתורה כי זה תרתי דסתרי, אך מצד שני יש בו משום כבוד אם כולם הולכים ככה.

מן העניין לצטט את מדברי אורחות צדיקים שער הגאווה:

סוף דבר, כל המקשט את גופו כדי להתגאות, הרי זה שוכח את השם, ברוך הוא, ולא יחוש על המצוות, ולא ירדוף אחר מעשים טובים, כי כל כוונתו על עצמו לקשט גופו הכלה אשר אחריתו רימה.
והמקשט גופו הוא קרוב לזימה, כי יתראה לפני נשים לישא חן בעיניהן, ומתוך כך יתקרב אצלן ויבא לידי שחוק וקלות ראש.

עוד שם:

הדרך הישרה באדם שיהא נקי בכל עניניו, כי הנקיות היא גדר של מעשים טובים.
כיצד? ילבש בגדים בינוניים, ולא מלבושים יקרים ונאים מאד שהכל מסתכלים בהם, ולא מלבושים עניים המבזים לובשם, אלא בגדים בינוניים נאים ונקיים, העני לפי עניו והעשיר לפי עשרו.
ואסור שיימצא כתם או שמנונית על בגדיו, ולא יהיו קרועים, ולא יהיו מתוקנים כבגדי גסי הרוח.
גם מאכלו יהא נקי, ולא יאכל מעדני מלך, אך מאכל בינוני ומשקה בינוני לפי השגת ידו.
ולא ישתה ולא יאכל בכלים מאוסים, פן יעברו ב"אל תשקצו את נפשותיכם" (ויקרא יא מג), אלא הכל יהא בנקיות.
גם שולחנו גם מטתו יהיו נקיים, וכל עניניו יהיו נקיים.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓