געגועים

תנ"ך ופרשת שבוע - אוצר החידות
gemgemgemgemgem
חבר צוות
מנהל תוכן
מנהל פורום
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
6,938
נקודות
640
וַיַּרְא אֱלֹקִים אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וַיֵּדַע אֱלֹקִים

בש"ך על התורה: שמעתי שנמצא במדרש, מה ראה, ראה שהיו מרחמים זה על זה, כשהיה אחד מהם משלים סכום הלבנים קודם חבירו היה בא ומסייע עם חבירו, וכשראה הקב"ה שהיו מרחמים זה על זה אמר ראוים אלו לרחם עליהם, כל המרחם מרחמים עליו, שנאמר ונתן לך רחמים ורחמך. עכ"ל.

ובהמשך כתיב והרבך, ועומק הענין, שכאשר הקב"ה רואה שמסייעים אחד לשני יכול להרבותם ששה בכרס אחד, לפי שיודע שאחד יעזור לשני לגדלם, וזהו וירא אלקים את בני ישראל, שכיון שראה שכל אחד בא ומסייע עם חבירו, יכול היה להרבותם שיהיו עוד בני ישראל, וְכַאֲשֶׁר יְעַנּוּ אֹתוֹ כֵּן יִרְבֶּה וְכֵן יִפְרֹץ, כיון שהם מסייעים אחד לשני.

[ועל דרך זה אפשר לבאר עומק מה שכתב החזקוני בפ' ויצא ילוה אישי אלי, עד עכשיו הייתי מנהלת שני בני בשתי ידי, ועכשיו שנולד לו בן שלישי יצטרך אישי לסייע לי לנהלם, דהיינו שכאשר הקב"ה רואה שהבעל מסייע בבית הוא מרבה ביתו בילדים כיון שיש מי שיסייע בגידולן].

ובני ישראל למדו זאת ממנהיגם משה רבינו ע"ה, דכתיב וירא בסבלתם מהו וירא, שהיה רואה בסבלותם ובוכה ואומר חבל לי עליכם מי יתן מותי עליכם וכו' והיה נותן כתפיו ומסייע לכל א' וא' מהן. (שמו"ר א, לב), וירא בסבלתם מה ראה, ר' נחמיה אומר ראה כתפותיהם שהיו יורדות דם מן המשאות, והיה עושה להם רטייה על גבי המכה (חומש תורה שלמה), וירא בסבלתם. נתן עיניו ולבו להיות מצר עליהם (רש"י), ולכן מידה כנגד מידה כתיב וַיֵּדַע אֱלֹקִים, נתן עליהם לב ולא העלים עיניו (רש"י).​

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון