חנוכה - כתבו לכם על קרן השור שאין לכם חלק באלוקי ישראל | ענייני דיומא חנוכה - כתבו לכם על קרן השור שאין לכם חלק באלוקי ישראל | ענייני דיומא
  • מחפשים אשכולות לפי נושא? השתמשו בקידומות! לחצו על קידומת ברשימה או בקידומת שמופיע בראש האשכול ברשימת הנושאים כדי לראות את כל האשכולות המסומנים בה.

געגועים

תנ"ך ופרשת שבוע - אוצר החידות
gemgemgemgemgem
חבר צוות
מנהל תוכן
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
5,842
נקודות
507
במדרשים, היוונים אמרו כתבו לכם על קרן השור שאין לכם חלק באלוקי ישראל.

היוונים הרי לא היו טפשים, אלא חכמים המה להרע, א"כ מה הענין במה שגזרו לכתוב כך דווקא על קרן השור.

אלא יתבאר ע"פ אמרם (זבחים נד:) שדוד ושמואל ישבו ועסקו בנויו של עולם, וחפשו מקום לעשות מקדש, וסברו לעשותו במקום הכי גבוה בעין עיטם, ולבסוף אמרו שצריך לעשות המקדש במקום נמוך, דכתיב ובין כתפיו שכן, אין לך נאה בשור אלא בין כתפיו (רש"י דברים לג, יב).

ואי' בספר בת עין (ליקוטים): איתא במדרש (עי' במנחה בלולה ויצא כט, י) כשגמר שלמה המלך ע"ה את בנין בית המקדש, עמדו שני צפרים על הגג, ואמר אחד לחברו הלא אתה רואה את בנין הגדול הזה, ואם ארצה אני אוכל לקלקל אותו בתנועה אחת, שמע המלך בדבר ההוא, וקרא אותו ושאל לו על זה, האיך אפשר כ"ז, והשיב מה איכפת לך, רשאי אני להתפאר לפני אשתי, ע"כ. הענין הוא, כי הצפור, זה היה היצר הרע והשטן, אמר, שאפשר שאקלקל את כל הבנין, שלא ישרה השכינה בהבית הקדוש, ויהיה כל עמלו לריק ח"ו, ושאל לו המלך היתכן, איך שאני גרשתי אותך על ידי תשובה ומעשים טובים מכבר, ועל ידי כמה יגיעות, ועדיין אתה מתפאר עלי, ועל זה השיב לו, בדבר עברות גשמיות ח"ו בוודאי אי אפשר להסית אותך, רק בדבר קל כזו, שתאמר כך לאשתך, ר"ל, בטוב גמרתי הבית הזה, ובתוך כך יכנס בו שום טינא של גסות הרוח, ולא תשרה השכינה עי"ז, כמ"ש (ישעיה נז, טו) אשכון ואת דכא וגו'. עכ"ל.

ואי' במהר"ל (נר מצוה ד"ה ת"ר נר חנוכה): היונים היו מטמאים את ההיכל, שכך כח יון מיוחד להתגבר על ההיכל יותר מכל האומות, וסימן לדבר היכל עולה למספרו ס"ה, ויון מספרו ס"ו, להורות כי יש למלכות יון כח גובר על ההיכל.

והכוונה בזה שהמקדש צריך להיות דווקא במקום נמוך, ענין של ענוה, כי על גסי הרוח אומר הקב"ה אין אני והוא יכולין לדור בעולם (סוטה ה.), וכדי שיוכל לדור ביניהם צריכים בנ"י להיות בענוה, ואין לך נאה יותר מזה, אבל מלכות יון היתה ההיפך מזה, שנתגאו בחכמתם ובנוי [יון אותיות נוי], להיות במקום הכי גבוה, מספר אחד יותר על היכל, ההיפך מההיכל שהורידוהו קצת שלא יהיה במקום הכי גבוה, ופרצו פרצות בהיכל ע"י הרהורי גאוה שהחדירו בתוך ישראל, והם המתייוונים רח"ל, ולכן אמרו כתבו לכם על "קרן השור" שזה המקום הכי גבוה בשור, ענין של גאוה, וממילא עי"ז אין לכם חלק באלוקי ישראל, כי הקב"ה אומר אין אני והוא יכולין לדור.

ומלכות בית חשמונאי התגברו על היוונים דווקא ע"י התחזקות בענוה, רבים ביד מעטים, פך אחד של שמן שלא היה בו אלא להדליק יום אחד. ודווקא ביום כ"ה כסלו, שהוא בגי' דכא כדאי', וחזרה השראת השכינה לשכון במקדש כמ"ש אשכון ואת דכא.

והנה מתתיהו בגי' קרן השור, זה לעומת זה כנגד קרן השור קם מתתיהו, נגד קרן השור שזה גאוה קם מתת י"ה שזוכר שכל דבר הוא מתנה מהשם יתברך.​

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

א"א לשתוק יותר, בימים האחרונים התפרסם שעשרות...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון
למעלה