• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

בעל דבר

משתמש רשום
gemgem
פרסם מאמר
תודות
187
נקודות
80
איתא בברכות - כל הקובע מקום לתפילתו, אויביו נופלים תחתיו, ואלוקי אברהם בעזרו וכו', וכן נפסק בשו"ע.
ושאלתי, אני מתפלל כל פעם בבית הכנסת אחר (בכולל, אצל השווער, אצל ההורים, וכו'), האם בכל מקום אני צריך לקבוע מקום, או שמכיון שאין לי בית הכנסת קבוע, אין אני צריך לקבוע מקום?

ראיתי תשובה על מקום מיוחד לימים נוראיים שנחשב מקום קבוע לאותם ימים, לא זוכר בשם מי, אבל כך נראה גם לומר מסברא,
ואגב יש גם דין של ביכנ"ס קבוע, דווקא על הצורך במקום קבוע בתוך הביכנ"ס נחלקו הראשונים אם צריך ונפסק שצריך

איתא בברכות - כל הקובע מקום לתפילתו, אויביו נופלים תחתיו, ואלוקי אברהם בעזרו וכו', וכן נפסק בשו"ע.
ושאלתי, אני מתפלל כל פעם בבית הכנסת אחר (בכולל, אצל השווער, אצל ההורים, וכו'), האם בכל מקום אני צריך לקבוע מקום, או שמכיון שאין לי בית הכנסת קבוע, אין אני צריך לקבוע מקום?
למה שלא לקבוע מקום רק לתפילה זו?

נערך לאחרונה:
ושאלתי, אני מתפלל כל פעם בבית הכנסת אחר (בכולל, אצל השווער, אצל ההורים, וכו'), האם בכל מקום אני צריך לקבוע מקום, או שמכיון שאין לי בית הכנסת קבוע, אין אני צריך לקבוע מקום?​
ענין קביעות המקום, יסודו הוא להתפלל באותו המקום שבו התפלל בפעם הקודמת, ונלמד הוא מאברהם אבינו.
א"ר חלבו אמר רב הונא כל הקובע מקום לתפלתו אלהי אברהם בעזרו וכשמת אומרים לו אי עניו אי חסיד מתלמידיו של אברהם אבינו ואברהם אבינו מנא לן דקבע מקום דכתיב (בראשית יט, כז) וישכם אברהם בבקר אל המקום אשר עמד שם ואין עמידה אלא תפלה שנאמר (תהלים קו, ל) ויעמוד פינחס ויפלל: (ברכות ו ב).

ומכאן תשובה לזה שהעיר​
למה שלא לקבוע מקום רק לתפילה זו?​
וכפי הנראה כוונת השואל לשאול במי שמתפלל בכל פעם בבית הכנסת אחר, האם יש טעם לקביעות מקום בבית כנסת זה על אף שאין התפילה בו קבועה.
וכפי שנכתב, יש דין לקבוע תפלתו בבית הכנסת, וכפי שכתב השו"ע "ואין די במה שיקבע לו בית הכנסת להתפלל אלא גם בבית הכנסת שקבוע בה צריך שיהיה לו מקום קבוע"

אך מן הראוי לציין את שכתב השו"ע "יקבע מקום לתפלתו שלא ישנהו אם לא לצורך", ואם כן, הלימוד בכולל, והשהייה אצל ההורים ואצל השווער, מן הסתם חשובה היא צורך.​

בזה יש מקום שמעלת התפילה בבית המדרש הקבוע לו ללימודו, עדיפה היא על פני מעלת קביעות המקום.​

הדין של קביעות מקום מגיע מזה שיהיה מרוכז.
ראה את שכתבתי בתחילת דבריי.
אמנם, יש להעיר, שכתב המגן אברהם "וגם כשמתפלל בביתו יקבע מקום שלא יבלבלוהו בני הבית"
ומשמע מזה שיש ענין נוסף בקביעות המקום, וכאן לא נזכר שהכוונה היא לאותו מקום שהתפלל בפעם שעברה.
והובאו הדברים להלכה במשנ"ב על אתר.

ועלה במחשבתי, שמא זהו הדין האמור בברכות (ז ב) "וא"ר יוחנן משום רבי שמעון בן יוחי כל הקובע מקום לתפלתו אויביו נופלים תחתיו שנאמר (שמואל ב ז, י) ושמתי מקום לעמי לישראל ונטעתיו ושכן תחתיו ולא ירגז עוד ולא יוסיפו בני עולה לענותו כאשר בראשונה רב הונא רמי כתיב לענותו וכתיב לכלותו בתחלה לענותו ולבסוף לכלותו:"​

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון