בראשית - מה אכפת לי מתי נבראו השרצים? | בראשית | פורום אוצר התורה בראשית - מה אכפת לי מתי נבראו השרצים? | בראשית | פורום אוצר התורה
זה לא ת' מספיק
בשביל מה צריך את הפירוט הנרחב כ"כ
עיין רמב"ן דקושית רבי יצחק אינה רק על בריאת העולם אלא על כל ספר הבריאה, אדה"ר, דור ההפלגה, תיבת נח וכדו, ומבו' דיש כן ענין באריכות ובביאור יתר,
והענין פשוט כי כך מספרים ראשית

בשביל יתוש קדמך וכו'.

לגוש"ע, המפרשים כבר עמדו בזה. הרמב"ן הספורנו המלבי"ם ועוד. אשתדל לעלות מקצת. כמו"כ לפי הקבלה כל יום מבראשית רומז לספירה או למידת הנהגה אחרת: חסד, גבורה, תפארת וכו', ויש משמעות לכל יצירה ואופיה.

מכבר הוקשה לי מדוע צריך לבאר באריכות את ימיהם של מתושלח ולמך, כמה חיו, וכמה ילדו, ובאיזה שנה?

המפרשים מבארים שרצף הסיפור הוא האמינות שלו.
לא כל כופר יכול לבוא ולהכחיש את התורה, כי היא מדוייקת ממש מהתחלה.
כמה נבראו, מי נברא, באיזה יום. מי האנשים, מתי חיו, מה עשו. וכן על זה הדרך.

מכבר הוקשה לי מדוע צריך לבאר באריכות את ימיהם של מתושלח ולמך, כמה חיו, וכמה ילדו, ובאיזה שנה?

המפרשים מבארים שרצף הסיפור הוא האמינות שלו.
לא כל כופר יכול לבוא ולהכחיש את התורה, כי היא מדוייקת ממש מהתחלה.
כמה נבראו, מי נברא, באיזה יום. מי האנשים, מתי חיו, מה עשו. וכן על זה הדרך.
אבל זה לא מתרץ על השאלה הנוכחית,
מכיון שהיה די אם נאמר שהבריאות נבראו בששת ימי המעשה, הרצף אינו משתנה בגלל העובדה שהשרצים נבראו ביום פלוני.

אכן, אך היה אפשר לומר באופן כללי, שכל הבריאות נבראו בששת ימי המעשה, והאדם נברא לאחריהם.
אכן זה נכתב ע"ד החידוד..
לגוש"ע המפרשים ראשונים ואחרונים עמדו בשאלתך וכפי שציינתי חלקם ואשתדל ב"ה לעלות.

אבל זה לא מתרץ על השאלה הנוכחית,
מכיון שהיה די אם נאמר שהבריאות נבראו בששת ימי המעשה, הרצף אינו משתנה בגלל העובדה שהשרצים נבראו ביום פלוני.
נכון.
אבל אנחנו טוענים שהקב"ה הוא מחדש העולם.
ויש לנו גם רצף סדיר מתי ברא כל דבר.

מה זה משנה אם האילנות נבראו ביום שלישי או ביום חמישי?
מדרש תהלים (שוחר טוב; בובר) מזמור קיד
אמר משה לים לא אמרת איני נקרעת, ועכשיו אתה בורח, מה לך הים כי תנוס, אמר ליה מן הדין איני ראוי ליקרע לפניך, שאני נבראתי ביום שלישי, שנאמר ואתה נבראת ביום ששי, לפיכך לא מפניך אני בורח ונס, אלא מלפני אדון חולי ארץ, מלפני אדון שיצר את הארץ, דכתיב ותחולל ארץ ותבל (תהלים צ ב), מלפני אלהי יעקב ההופכי הצור אגם מים חלמיש למעינו מים.

נערך לאחרונה:
אולי תכתוב יותר בפירוט? מה זאת אומרת לא הוא ברא? מדוע שאני אחשוב ככה? איך העובדה שהצמחים נבראו ביום שלישי תשנה את העובדה הזו?
הרי הכופרים טוענים עד היום שלא הקב"ה ברא את העולם.
וע"י שכתוב מפורש מי איך ומתי נבראו זה סותם את פיהם.

הרי הכופרים טוענים עד היום שלא הקב"ה ברא את העולם.
וע"י שכתוב מפורש מי איך ומתי נבראו זה סותם את פיהם.
וע"ז אני שואל אותך מדוע שעובדה זו תהוה נפק"מ? האם הכופר כופר בגלל שהוא חושב שהצמחים נבראו ביום שני ולא ביום שלישי? או לחילופין, האם אתה מכיר מישהו שהיה כופר והתחיל להאמין כי הוא ראה בתורה שהאור נברא ביום ראשון?

וע"ז אני שואל אותך מדוע שעובדה זו תהוה נפק"מ? האם הכופר כופר בגלל שהוא חושב שהצמחים נבראו ביום שני ולא ביום שלישי? או לחילופין, האם אתה מכיר מישהו שהיה כופר והתחיל להאמין כי הוא ראה בתורה שהאור נברא ביום ראשון?
הוא כופר בגלל כפירתו.
אבל אנחנו לא נותנים לו מקום לטעון.

הודעות מומלצות

האם בראש השנה קטנים נידונים בפני עצמם?
לא...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון
למעלה