• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

אברך מישיבת מיר

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
9,911
נקודות
535
כתב השו"ע (יו"ד סי' רס"ו סעי' י"ד) וז"ל: יש ליזהר שלא ימולו שני מוהלים מילה אחת בשבת, שזה ימול וזה יפרע, אלא המל הוא עצמו יפרע. הגה: ולא מצאתי ראיה לדבריו, ואדרבה נראה לי דשרי דהא מילה דחיא שבת כמו עבודה במקדש שכמה כהנים היו עובדים ומחללים שבת, דמאחר דשבת ניתן לדחות הרי הוא כחול לכל דבר. וכן מצאתי בספר התרומה ישן כתוב בקלף, שכתב בסוף הלכות שבת בהדיא, דשרי. אמנם מצאתי בקובץ שיש לאסור ועל כן טוב להחמיר לכתחלה, אף על פי שמדינא נראה לי מה שכתבתי, ע"כ.

והנה הרמ"א (שו"ת סי' ע"ו) כתב לדחות דעת השו"ע וז"ל: ועוד אני אומר דשרי וראיה מקרבן תמיד ומוספין של שבת, דלא משתמיט שום תנא דלא היה מעשהו בשבת כמו מעשהו בחול, וכן לענין פסח אמרינן פרק תמיד נשחט (פסחים ס"ד ע"א) כמעשהו בחול כך מעשהו בשבת שהיה נשחט ונפשט כמו בחול, והיו הרבה כהנים וישראלים מתעסקין בו ומחללין שבת, אף על פי שהיה אפשר בכהן אחד וכו, ע"כ.

והנה הרמ"א (שו"ת סי' ע"ו) כתב לדחות דעת השו"ע וז"ל: ועוד אני אומר דשרי וראיה מקרבן תמיד ומוספין של שבת, דלא משתמיט שום תנא דלא היה מעשהו בשבת כמו מעשהו בחול, וכן לענין פסח אמרינן פרק תמיד נשחט (פסחים ס"ד ע"א) כמעשהו בחול כך מעשהו בשבת שהיה נשחט ונפשט כמו בחול, והיו הרבה כהנים וישראלים מתעסקין בו ומחללין שבת, אף על פי שהיה אפשר בכהן אחד וכו, ע"כ.
ראשית, ראיה זו הוזכרה בתו"ד בשו"ע בקוצר אמרים.

ושנית, איני מבין די הצורך מה הביא ראיה מעבודה.
והרי בב' בריתות זו אחר זו, לא מצינו שיש מי שאוסר שימולו שני אנשים, כ"א תינוק אחד.
ולכאו' בעבודה בבית המקדש, כל עבודה הינה מצוה בפני עצמה, ודוחה שבת בפני עצמה.
ומסתברא לי (שלב"ע כה"צ) שהצד לאסור מילה ופריעה בב' מוהלים, היינו משום שמקצת מילה היא, ואין המילה שלמה.

ראשית, ראיה זו הוזכרה בתו"ד בשו"ע בקוצר אמרים.

ושנית, איני מבין די הצורך מה הביא ראיה מעבודה.
והרי בב' בריתות זו אחר זו, לא מצינו שיש מי שאוסר שימולו שני אנשים, כ"א תינוק אחד.
ולכאו' בעבודה בבית המקדש, כל עבודה הינה מצוה בפני עצמה, ודוחה שבת בפני עצמה.
ומסתברא לי (שלב"ע כה"צ) שהצד לאסור מילה ופריעה בב' מוהלים, היינו משום שמקצת מילה היא, ואין המילה שלמה.
ייש"כ! אולי אפשר לומר דמילה ופריעה הם ב' מצוות שמעכבות זה את זה, דהנה עי' בקובץ הערות (סי' ס"ד אות ה') דביאר דמל ולא פרע אע"פ דלא יצא ידי חובת מצות מילה מכל מקום מצוה קעביד, וכמו בעבודה דאע"פ ששחט ולא זרק לא יצא מ"מ מצוה קעביד. ומצאתי בצפנת פענח (תניינא ע"ז פ"ז ה"י) דכתב לדון בזה, וז"ל: אם הוי מילה ופריעה שני דברים המעכבים זה את זה או דבר אחד, ע"ש.

ייש"כ! אולי אפשר לומר דמילה ופריעה הם ב' מצוות שמעכבות זה את זה, דהנה עי' בקובץ הערות (סי' ס"ד אות ה') דביאר דמל ולא פרע אע"פ דלא יצא ידי חובת מצות מילה מכל מקום מצוה קעביד, וכמו בעבודה דאע"פ ששחט ולא זרק לא יצא מ"מ מצוה קעביד. ומצאתי יעוין בצפנת פענח (תניינא ע"ז פ"ז ה"י) דכתב לדון בזה, וז"ל: אם הוי מילה ופריעה שני דברים המעכבים זה את זה או דבר אחד, ע"ש.
העליתי צד זה בתוך דבריי, אלא שכפי שכתבתי, מסתבר לי מקופיא ש
הצד לאסור מילה ופריעה בב' מוהלים, היינו משום שמקצת מילה היא, ואין המילה שלמה.

העליתי צד זה בתוך דבריי, אלא שכפי שכתבתי, מסתבר לי מקופיא ש
סברא יפה!

באמת העלתי סברא זו באשכול אחר בשם החכמת אדם שחצי מצוה אינה דוחה לגבי מצות האב שאינה דוחה צרעת, וכן הבאתי באשכול אחר לגבי כלאים בציצית, שציצית בלא תכלת אינה דוחה כלאים שאין זה מצוה בשלימות, ויש להאריך בזה.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון