• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

האם אתה מחמיר בשבת להמתין עד זמן רבינו תם?

• ליטאי, מחמיר

• חסיד, מחמיר

• ספרדי, מחמיר

• ליטא, לא מחמיר

• חסיד, לא מחמיר

• ספרדי, לא מחמיר

תוצאות ניתנות לצפייה רק לאחר ההצבעה.
אני סבור שאם רבינו תם היה כאן היה אומר להוציא את השבת לא יאוחר מ50 דקות ויותר מסתבר באזור ה20 דקות וכעין זה אמר החזו''א שהמציאות מוכיחה אחרת אלא שכמובן ר''ת היה בחו''ל ושם המציאות היתה שונה

רבינו תם לא סבור כך...
ראיה ?
אינו הוכחה כלל השמטה מן הספר הענקי הזה היא לגיטימית לחלוטין וכדבר הזה אמר החזו''א על השמטה מהרמב''ם
ועובדה היא שהמנהג בירושלים לפחות היה דלא כר''ת עוד לפני בא החזו''א לארץ

כי הוא לא חילק . ואני יביא ראיה רק אחרי שתוכיח ששמירת שבת זה גם מחוץ לחלל החיצון ואחר אלף שנה(כמו התירוץ המקושקש על שלוש שבועות)
בקיצור התורה לא משחקת בקוביות... ותאורית אינשטיין וכדומה לא שינתה ולא תשנה קוצו של "י"

נמשיך עם זה, שמבואר בלשונות כמה ראשונים, שר''ת סובר למעשה כמו הגאונים. תוס' רא''ש, תוס' רי''ד, מאירי, מהר''ח או''ז.
אמנם, בדברי ר''ת עצמו אין הכרע.
אמנם גדולי ראשוני ספרד, הבינו אותו (לכאורה) בהבנה המקבולת, רמב''ן, רשב''א, ריטב''א, רא''ה, ר''ן, והבית יוסף.

כי הוא לא חילק . ואני יביא ראיה רק אחרי שתוכיח ששמירת שבת זה גם מחוץ לחלל החיצון ואחר אלף שנה(כמו התירוץ המקושקש על שלוש שבועות)
בקיצור התורה לא משחקת בקוביות... ותאורית אינשטיין וכדומה לא שינתה ולא תשנה קוצו של "י"
מה לעשות
התורה לא מתחילה מרבנו תם
יש פסוק צאת הכוכבים יש גמרא שנים או שלוש כוכבים שאינם נראים ביום
מה לעשות שרואים כוכבים הרבה לפני 72 דקות
שמע מינה שרבנו תם לא צדק בא''י (חזו''א)

ש ראיות ברורות שלא יתכן כלל שהלילה ייצא כל כך מאוחר בא''י.
נתחיל עם השו''ע ביו''ד רס''ב שכותב שאם נראו ככובים קטנים מתחיל בין השמשות גם אם הרקיע מזהיר כעין אורה של יום.
אני לא כזה תלמיד חכם שיכול את כל הסוגיה כמו עוד הרבה סוגיות . אני רק לא מסכים עם האמירה בשם רבינו תם כאילו טלפנת אצלו לפני דקה...

אני לא כזה תלמיד חכם שיכול את כל הסוגיה כמו עוד הרבה סוגיות . אני רק לא מסכים עם האמירה בשם רבינו תם כאילו טלפנת אצלו לפני דקה...
הבאתי ראיות מראשונים.
אם אתה לא בסוגיא, אז כדאי שתהיה. סוגיא מרתקת מאוד אבל קצת מסובכת.
בקיצור, המסקנא היא שלא בטוח בכלל שרבנו תם הוציא את השבת לפי זמן ר''ת המופיע בלוח, אלא אולי הרבה לפני כן. אבל אין להכחיש שיש אחרונים שבאמת סברו שר''ת סבר את מה שמיוחס לו.
בהצלחה.

אחרי שיש תירוץ הגר''א על קושיות רבנו תם, אין צורך בכלל לדחוק את המציאות. אפשר לסבור כמו הגר''א ולישב היטב את הסתירות.
אמנם, כנראה ר''ת לא סבר כהגר''א, וצריך להבין מדוע.
אמנם, מי שירצה להבין מה חשב ר''ת, כאמור, נחלקו בזה הראשונים וגדולי האחרונים איך להבין את דבריו.
ובכל מקרה, מעולם לא היה מנהג בשום קהילה, למעט קהילות בודדות במזרח אירופה - מלפני פחות מ-200 שנה, להוציא שבת יותר מאוחר ממה שנהוג היום ברוב עם ישראל. זה דבר ברור ומבואר בכל הפוסקים, תמיד סמכו על ג' כוכבים רגילים.

נערך לאחרונה:
ובכל מקרה, מעולם לא היה מנהג בשום קהילה, למעט קהילות בודדות במזרח אירופה - מלפני פחות מ-200 שנה, להוציא שבת יותר מאוחר ממה שנהוג היום ברוב עם ישראל.
אני שמח שסוף סוף יש לפנינו מישהו שהיה חי בזמנם - בזמן הראשונים, ומספר לנו איך ומה נהגו?
תודה יישר כוח!

זה בסך הכל משאלת לב. ללא הכרח.
לומר רק שהביטו על כוכבים, שלפי דעתך היו כוכבים בדרגה ובזמן מסוים כשיטתך - זהו נטו המצאה שלך. ללא הכרח גמור.

אני שמח שסוף סוף יש לפנינו מישהו שהיה חי בזמנם - בזמן הראשונים, ומספר לנו איך ומה נהגו?
תודה יישר כוח!
אין לנו מושג מה היה בזמן הראשונים.
אבל בזמן החאורנים יש עדויות ופוסקים שכותבים מה נהגו, ולא נמצאה שום קהילה שנהגה כן מקדמא דנא, כמו שהאריכו רבים וטובים בעשרות ספרים שיצאו בזה, (קהילות כמו סאטמר וצנז זו הנהגה מאוחרת)
אין שום סיבה לחשוב שבזמן הראשונים כל עמ''י נהג לילה מוקדם, ופתאום לפני 300 שנה כל עמ''י בכל הארצות העולם, שינו את מנהגם ללא סיבה, בדבר כל כך חמור.

אין לנו מושג מה היה בזמן הראשונים.
אבל בזמן החאורנים יש עדויות ופוסקים שכותבים מה נהגו, ולא נמצאה שום קהילה שנהגה כן מקדמא דנא, כמו שהאריכו רבים וטובים בעשרות ספרים שיצאו בזה, (קהילות כמו סאטמר וצנז זו הנהגה מאוחרת)
אין שום סיבה לחשוב שבזמן הראשונים כל עמ''י נהג לילה מוקדם, ופתאום לפני 300 שנה כל עמ''י בכל הארצות העולם, שינו את מנהגם ללא סיבה, בדבר כל כך חמור.
תודה.
אבל הלכות לא בונים על הנחות.
רק על יסודות,
ויסודות ברורים.

ולכן אני לא רואה בזה שום יתרון ושום בירור. (במקרה הרחוק זה אולי יכול לחזק דעה מסוימת הקיימת... אבל לא שלול את הדעה האחרת...).

ולכן אני לא רואה בזה שום יתרון ושום בירור. (במקרה הרחוק זה אולי יכול לחזק דעה מסוימת הקיימת... אבל לא שלול את הדעה האחרת...).
אכן, כשכל הראשונים והשו''ע סותמים שהלילה מתחיל כשיוצאים סתם ג' ככובים (ולא כוכבים מאוד מאוד קטנים שיוצאים אחרי 72 דק' ויותר) והמנהג כך בפועל בכל הקהילות, זה אמור לספק כל מי שיש לו מוח בקדקדו שזו הפשטות, לא שאי אפשר לחלוק -- אבל על החולק להביא ראיות גדולות, ולהסביר למה הראשונים סתמו, ולמה המנהג הונהג כך.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון