• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

האם אתה מחמיר בשבת להמתין עד זמן רבינו תם?

• ליטאי, מחמיר

• חסיד, מחמיר

• ספרדי, מחמיר

• ליטא, לא מחמיר

• חסיד, לא מחמיר

• ספרדי, לא מחמיר

תוצאות ניתנות לצפייה רק לאחר ההצבעה.
סתימת השו''ע ב-6 מקומות היא שצאת הכוכבים הוא בזמן ג' ככובים, כהחזו''א.
רק בסימן רס''א הוא מביא (בדין תוספת שבת בכלל) בדרך אגב, את שיטת ר''ת.
להיגד שהשו''ע פסק/הכריע כר''ת, זה מוגזם.
להגיד שהוא סבר/נהג כן, זה מסתבר

הגמרא אומרת ג׳ רבעי מיל. ואז בודקים במציאות: יש שלושה כוכבים בתוך 13.5 דקות? - לא!
קודם כל יש טוענים שכן יש ככובים, אבל לא משנה כי אתה לא מקבל את זה, וגם אני מפקפק קצת על זה.
דבר שני, ג' רבעי מיל יכול להיות גם 17-18 דקות שזה יותר סביר כבר.
דבר שלישי, אף אחד לא החליט מהי השקיעה, אם בהר או בעמק, לפי בעל התניא שהשקיעה העקרית לדינא היא שקיעת ההר, לא קשה מדי, כי צריך להוסיף 4-6 דקות, ומגיעים ל19 דקות בערך.
דבר רביעי, יש צד שהשקיעה היא לא ממש שקיעת השמש, לדעתי זה קצת מופרך (ולכן אני סבור כבעל התניא בזה) אבל זו מובא בשם הגרי''ש אליישיב, וגם בשו''ת אור לציון בכמה דוכתי, וכך סבר החז''א, ורוב פוסקי דורנו חששו לחומרא לזה, ולא ל72 דקות.
- שלושת הכוכבים של 27 דקות? הם של רבי יוסי!
התירוץ הזה כבר כתוב בתוס' שבת. אכן, רוב הראשונים חלקו על ולכן קשה לי לקבל כזה דבר, אבל אין הכי נמי, זה עוד 'צד'.
כלומר, אם לסכם את השיטה:
הגמרא לא מסתדרת עם המציאות — מזיזים את השיעור.
עדיין לא הבאת:
- מה מכריח לומר שאין כוכבים ב13-18 דקות ?
- מי החליט שזה שקיעה מישורית ?
- מי החליט מהי שקיעה ?
בגמרא אין זכר למה היא ''שקיעה'' והפשטות היא לקחת 'כוכבים' או 'הכסיף' ולחשב אחורה 14-18 דקות, וכמו שנהגו למעשה גדולי הפוסקים בדורות שונים, כמו המנחת כהן, מגן אברהם, חתם סופר, משנה ברורה, אגרות משה, ועוד.

הגענו לזמן שכבר רחוק מג׳ רבעי מיל — מחליפים תנא.
לא מחליפים תנא.
יוצא מפשט הגמ' שסימן הכוכבים הוא רק לר' יוסי, וכ''כ הגר''א.
הירושלמי אומר:
ראה כוכב אחד — פטור.
ראה שני כוכבים — אשם תלוי.
ראה שלושה כוכבים — חייב חטאת.

שימו לב: אדם ראה.

לא אסטרונום.
לא מומחה.
לא בעל טלסקופ.
לא ״מיטיבי ראות בתנאים אופטימליים״.
כדי לראות 3 כוכבים קטנטנים בתוך אלפי כוכבים שיש ב-72 דקות, בהחלט צריך להיות אסטרונום, מומחה, בעל טלסקופ
כדי לראות 3 כוכבים ברקיע יחסית מואר לא צריך את כל זה.
ואגב, פעם לא היה זיהום ותאורה, ופשוט שהראייה היתה הרבה יותר טובה, אין מה לדון על זה.
הרי על בין השמשות של רבי יוסי חז״ל אמרו שאין אדם יכול לעמוד עליו.
הגר''א כבר כתב את זה
אין לי שום בעיה שתחלקו על הגר''א - אבל אל תציג את זה כאילו זו המצאה שלי ושל חבריי בבקשה.
ואם התשובה היא: ״אפשר אולי למצוא אותם בדוחק עצום, על ידי מומחה, בתנאים מיוחדים״ — הרי זה בדיוק העניין.
שוב, כבר כתבתי שזו שטות גמורה.
הירושלמי לא כתב ״מומחה ראה״. הוא כתב ראה. כלומר הוא לא נתן לנו שיעור שמיועד ליחידי סגולה שמסוגלים לערוך תחרות חיפוש כוכבים בשמים.
שוב, כנ''ל.
ולכן אי אפשר לקחת קושי מציאותי, להזיז את השיעור מ־13.5 ל־20, משם ל־27, ואז כשהגמרא מתחילה לצעוק ״רגע, לא אמרתי 27״ — להחביא את כל העסק מתחת למטרייה של רבי יוסי.

זה לא נקרא ליישב את הגמרא. זה נקרא להמשיך להזיז את קו הסיום עד שהרץ סוף־סוף הגיע אליו.

והבעיה היותר גדולה היא שהירושלמי לא משתף פעולה עם המשחק הזה:
כי אם שלושת הכוכבים הם סימן מעשי שאדם רגיל רואה ועל פיו נקבע דינו — קשה מאוד להפוך אותם פתאום לכוכבים של בין השמשות של רבי יוסי, שעל זמנו חז״ל אמרו שאין אדם יכול לעמוד.

אז לפני שמאריכים את בין השמשות ל־27 דקות, ואחר כך מחפשים תנא שיכול לשמש כ״מטריית כיסוי״ לזמן הזה, אולי כדאי קודם להתמודד עם הירושלמי.

כי כל עוד לא הצלחתם לעשות את זה — 27 דקות אינן תירוץ לקושיה. הן פשוט הקושיה, עם עוד 13.5 דקות שהוספתם לה.
טוב, כשתסיר לי מה ההכרח לומר שהשקיעה היא השקיעה מישורית וגם מה ההכרח לומר שאין ככובים ב13-18 דקות, באמת אקבל את קושיותיך. בינתיים אתה מניח הרבה הנחות.
ושים לב, שאת שיעורי 20-30 דקות נוקטים אך ורק לחומרא, כי חוששים 'אולי' השקיעה מאוחרת, או שהמציאות מוכיחה כתירוץ השני של תוס' בשבת שביה'ש דר' יוסי מופלג. ואין לנו אלא מה ששענינו רואות, ויש קושיא, ואז מה ? השיטה של ה-72 גרועה בהרבה, כי אין שום אפשרות למצוא 3 כוכבים קטנים מאוד שלא יוצאים לפני 59 דקות, שיוצאים בחושך גמור כשיש מאות כוכבים ברקיע.

זה לא סתירה, אלא קושיא. קושי הנמצא בדבריהם הזקוק להרחבה והבנה נוספת.
שמה ?
מי שכותב שיש אור בצה''כ זו לא סתירה לד' מיל ???
מי שסותם בכל מקום ג' כוכבים, ולא שמע על התירוצים שהכוכבים צריכים להיות במערב ושאר אוקימתות דחוקות, זה פשוט לא מסתדר.
אבל מכאן ולהתחיל להפוך אותם כאילו הם כבר הבר פלוגתא של ר"ת - זוהי ליצנות עם טיפשות גם יחד.
שוב, רבנו תם עצמו לא כתב שצה''כ הוא כל כך מאוחר. הוא חידש שיש 2 שקיעות.
כי לא יתכן שאותו הראשון אמר מפורשת שמהשקיעה ועד לצאת הכוכבים יש ארבע מילין ואותו "הגאון שלנו" יכריח בדעתו של אותו הראשון שמעולם הוא לא חשב על מה שקולמוסו פלט. ממש מדהים!
שוב, 2 שקיעות לא אומר מיד 72 דקות. השאלה מתי השקיעה הראשונה ? יש ראשונים שכתבו בבירור שזה זמן רב לפני שקיעת השמש בפועל, וברבנו תם עצמו אין הכרח. בדעת הרמב''ן לכאורה נראה שמדובר על שקיעת האופק. מצד שני, השו''ע הביא את הרבמ''ן בסימן רס''א -- וגם סתם בכל שאר מקומות ג' כוכבים ו''שכח'' להזכיר את הד' מילין.
את דעת הרמב''ןבאמת קשה ליישב, אבל אין שום הכרח לסבור כמותו כשיש קושיות כ''כ גדולות על שיטתו, מהגמ', מהמנהג, ומהמציאות, וכשיש ראשונים רבים שחולקים או סתמו.

סתימת השו''ע ב-6 מקומות היא שצאת הכוכבים הוא בזמן ג' ככובים, כהחזו''א.
רק בסימן רס''א הוא מביא (בדין תוספת שבת בכלל) בדרך אגב, את שיטת ר''ת.
להיגד שהשו''ע פסק/הכריע כר''ת, זה מוגזם.
להגיד שהוא סבר/נהג כן, זה מסתבר
אתה שוב חוזר על הטענה ההזויה הזו? שכל מי שמזכיר כוכבים בהכרח מתכוון לזמן של לפני 72?

כדי לזרז את מי שלא הצביע?
אליה וקוץ בה.
כי מי שהצביע בעבר ורוצה לראות כעת לאחר שבוע שוב... ולא יכול (כי נמצא עם ניק אחר) אז הוא מצביע שוב, ואז אתה מקבל הטיה בתוצאות הסקר.
כלומר, סקר שלא מאפשר גישה חופשית יש סבירות גבוהה של הטייה בתוצאות.

טוב, כשתסיר לי מה ההכרח לומר שהשקיעה היא השקיעה מישורית וגם מה ההכרח לומר שאין ככובים ב13-18 דקות, באמת אקבל את קושיותיך. בינתיים אתה מניח הרבה הנחות.
ככל הנראה קראת את דברי במרוצה... ולכן אתה מקשה. אתה מקשה כי פשוט אתה לא הבנת מה כתבתי.

ולעצם הנקודה שהעלית שקיעה מישורית או מההר בכל מקרה שקיעה מההר לא מוסיפה לך ברוב המקומות יותר מ 3-4 דקות, ומה הרווחת?

אתה שוב חוזר על הטענה ההזויה הזו? שכל מי שמזכיר כוכבים בהכרח מתכוון לזמן של לפני 72?
לא בהכרח, אבל אם הוא לא מציין שום מקום את זמן ד' מילין, ומשמע מדבריו (ביו''ד רס''ב) שיש אור בביה''ש, ובודאי שזה קושיא מה שלא פירש כן בשום מקום כדי שלא יטעו לחשוב שכוכבים שיוצאים 20-30-50-60 דק' אחרי השקיעה הם כוכבי לילה

ככל הנראה קראת את דברי במרוצה... ולכן אתה מקשה. אתה מקשה כי פשוט אתה לא הבנת מה כתבתי.
לא התייחסת בכלל לזה.
ולעצם הנקודה שהעלית שקיעה מישורית או מההר בכל מקרה שקיעה מההר לא מוסיפה לך ברוב המקומות יותר מ 3-4 דקות, ומה הרווחת?
מגיעים די בקלות ל18-19, ולפי חלק מהשיטות ל23-24 שזה זמן סביר יותר מ13.5

@והב בסופה
שאלה פשוטה, האם עד ל 18 דקות מהשקיעה אנשים רגילים יכולים לראות שלוש כוכבים בצורה סבירה ללא טרחה ומאמץ מיוחד?

כן או לא?
היום עם האורות והזיהום - לא.
בזמן חז''ל או היום במדבר - סביר שכן. אני לא בטוח.
אבל בכל מקרה, אתה מתעלם שוב ושוב מהקושיא לומר שה3 כוכבים האלו יוצאים כשיש כבר חושך גמור, ומאות כוכבים בכל הגדלים, איך בדיוק יהיה ניתן להבחין באותם ג' כוכבים שהם בודאי יותר קטנים מכל הכוכבים שיוצאים לפני שעה מהשקיעה, זה אומר כוכבים ממש קטנים, ברקיע מלא מלא כוכבים. ולומר שלזה התכוונו חז''ל כשנתנו סימן הכוכבים, שנשמע בגמ' שהוא סימן פשוט (אני מודה, זה לא מוסכם)
כן או לא ?

@והב בסופה
הירושלמי אומר:
״ראה כוכב אחד ועשה מלאכה — פטור; שנים — מביא אשם תלוי; שלשה — מביא חטאת״.

את הכוכבים הללו אי אפשר להעמיד בכוכבי רבי יוסי — שהרי על בין השמשות של רבי יוסי אמרו חז״ל שאין אדם יכול לעמוד עליו. ממילא, אי אפשר לבנות דין מעשי על אדם רגיל שרואה כוכבים, כאשר מדובר בזמן שאי אפשר לעמוד על זמנו.

נשארה אפוא האפשרות היחידה: להעמיד את הירושלמי בכוכבי רבי יהודה.

אלא שכאן מגיעה הבעיה שאי אפשר להחליק מתחת לשטיח: בזמן הזה — פשוט אין שלושה כוכבים. אז איך בדיוק מתקיימים דברי הירושלמי?

הירושלמי מדבר על אדם רגיל שרואה כוכב אחד, שניים ושלושה — ועל פי ראייתו נקבע דינו. לא על אסטרונום, לא על מומחה, ולא על מי שמסוגל לזהות כוכבים בתנאי ראייה קיצוניים.

אם כך, נשאלת השאלה הפשוטה: אם לא רבי יוסי — ורבי יהודה אינו מתאים למציאות — אז על מי ועל מה בדיוק נאמר הירושלמי הזה?

וזו כבר לא קושיה על המציאות. אלא זו קושיה על עצם האפשרות ליישב את הירושלמי עם השיעור שמנסים לכפות עליו.

הירושלמי אומר:

את הכוכבים הללו אי אפשר להעמיד בכוכבי רבי יוסי — שהרי על בין השמשות של רבי יוסי אמרו חז״ל שאין אדם יכול לעמוד עליו. ממילא, אי אפשר לבנות דין מעשי על אדם רגיל שרואה כוכבים, כאשר מדובר בזמן שאי אפשר לעמוד על זמנו.
ואולי על אותם כוכבים אי אפשר לעמוד כי הם יוצאים ממש סמוך אחד לשני. כמו שכתב הגר''א.
גם כוכבי ר' יהודה זה לא מסתדר, כי למה שב14 דקות של ביה''ש יצא רק כוכב אחד ?
אלא שכאן מגיעה הבעיה שאי אפשר להחליק מתחת לשטיח: בזמן הזה — פשוט אין שלושה כוכבים. אז איך בדיוק מתקיימים דברי הירושלמי?
כי החלטת שחייב להיות שהשקיעה של ר' יהודה היא המישורית.
אז על מי ועל מה בדיוק נאמר הירושלמי הזה?
או על ר' יוסי כהרף עין, וכהגר''א (תעשה לי טובה, תפסיק להעתלם מהגר''א ומהראשונים שאני מביא, אין לי שום בעיה שתחלוק עליהם, אבל תתיחס בבקשה, אני לא זוכר בע''פ את ההכרח של הגר''א שמדובר בכוכבי ר' יוסי, אולי תועיל בטובך להתיחס לזה)
עם השיעור שמנסים לכפות עליו.
ואתה לא מיישב שוב קושיא שהקשיתי עליך, מעמיד אוקמיתות ומקשה קושיות, ואז אני כופה שיעור על הירושלמי ?

ואולי על אותם כוכבים אי אפשר לעמוד כי הם יוצאים ממש סמוך אחד לשני. כמו שכתב הגר''א.
גם כוכבי ר' יהודה זה לא מסתדר, כי למה שב14 דקות של ביה''ש יצא רק כוכב אחד ?

כי החלטת שחייב להיות שהשקיעה של ר' יהודה היא המישורית.

או על ר' יוסי כהרף עין, וכהגר''א (תעשה לי טובה, תפסיק להעתלם מהגר''א ומהראשונים שאני מביא, אין לי שום בעיה שתחלוק עליהם, אבל תתיחס בבקשה, אני לא זוכר בע''פ את ההכרח של הגר''א שמדובר בכוכבי ר' יוסי, אולי תועיל בטובך להתיחס לזה)

ואתה לא מיישב שוב קושיא שהקשיתי עליך, מעמיד אוקמיתות ומקשה קושיות, ואז אני כופה שיעור על הירושלמי ?
אני רואה שאתה לא מבין מה אמרתי, אז אנסה לחזור שוב בקצרה;

יש דבר אחד יסודי, והוא, אי אפשר להעמיד את הירושלמי במצב שבו אדם ראה שני כוכבים ועשה מיד מלאכה - לפי רבי יוסי.

וכעת צריך להבין,
למה אי אפשר להעמיד את הירושלמי גם לפי רבי יוסי? מה הבעיה בכך? למה הירושלמי הזה אינו יכול להסתדר ולהיות גם לפי רבי יוסי?
התשובה היא:
מפני שחז"ל קבעו: שעל זמן בין השמשות של רבי יוסי - אין אדם בעולם שיכול לעמוד עליו! וכלומר שאם אותו אדם ראה שני כוכבים של רבי יוסי ואז עשה מלאכה - נמצא שהצליח לעמוד על זמנו של רבי יוסי, ודבר זה לא יתכן! כי חז"ל קבעו: שאי אפשר לאף אדם בעולם לעמוד על זמנו של רבי יוסי.

ואם אתה כן מצליח לעמוד עליו - בניגוד למה שקבעו חז"ל - שאי אפשר! סימן שאין זה הכוכבים של רבי יוסי!
כי פשוט, אי אפשר ולא שייך לעמוד על ביה"ש דרבי יוסי!!!

כעת מובן מה אמרתי?

כעת, אם הבנת מה אמרתי, אז תנסה להבין מה הם ההשלכות החמורות והרציניות היוצאת מהירושלמי הזה....

אני לא מעוניין לענות טרם שעוד לא קיבלתי תשובות לשאלות החזקות ששאלתי.

אם אקבל תשובות לשאלותיי - לא תהיה לי כל בעיה להשיב על שאלותיכם. (ויש לי הרבה מאוד מה להשיב...)

ואם אתה כן מצליח לעמוד עליו - בניגוד למה שקבעו חז"ל - שאי אפשר! סימן שאין זה הכוכבים של רבי יוסי!
כי פשוט, אי אפשר ולא שייך לעמוד על ביה"ש דרבי יוסי!!!
אז איך ר' יוסי עצמו ידע מתי ביה''ש ?
אי אפשר לעמוד עליו, אפשר להיגד שזה רק ביטוי לכך שהוא שניות בודדות, אבל עדיין מי שבקי יכול לעמוד על סימן הכוכבים, ובאמת דעת הגר''א שסימן הכסיף יותר טוב מהכוכבים, כי הכוכבים נאמר רק לבקיאים.

אז איך ר' יוסי עצמו ידע מתי ביה''ש ?
אי אפשר לעמוד עליו, אפשר להיגד שזה רק ביטוי לכך שהוא שניות בודדות, אבל עדיין מי שבקי יכול לעמוד על סימן הכוכבים, ובאמת דעת הגר''א שסימן הכסיף יותר טוב מהכוכבים, כי הכוכבים נאמר רק לבקיאים.
תלמוד ירושלמי מסכת ברכות פרק א הלכה א
"איזהו בין השמשות? משתשקע החמה כדי שיהלך אדם חצי מיל, דברי רבי נחמיה,
רבי יוסי אומר, בין השמשות כהרף עין, ולא יכלו לעמוד עליו חכמים".

כעת אתה מסכים?

אי אפשר לעמוד עליו, אפשר להיגד שזה רק ביטוי לכך שהוא שניות בודדות, אבל עדיין מי שבקי יכול לעמוד על סימן הכוכבים,
לא,
כי כוכב אחד ודאי יום, שלשה לילה, והזמן של ב' כוכבים קשה לעמוד עליו.

תוספתא מסכת כריתות (צוקרמאנדל) פרק ב הלכה טו
יום הכפורים שחל להיות ערב שבת, עשה מלאכה בין השמשות - ר' אליעזר מחייב חטאת, ור' יהשע פוטר.
אמר ר' יוסי, איני רואה דברי ר' אליעזר בזו, שאני אומר כתב שתי אותיות אחת בשבת ואחת ביום הכפורים - פטור, שאין שני ימים מצטרפין למלאכה אחת.
אמרו לו (לרבי יוסי) - מכה בפטיש יוכיח!
אמר להן (רבי יוסי) - הגבהה היתה בשבת, והורדה ביום הכפורים! (ולכן פטור).
עשה מלאכה בין השמשות של יום הכפורים בין מלפניו בין מאחריו - פטור מאשם תלוי, שכל היום מכפר. עשה מלאכה בין השמשות של שבת - בין מלפניו בין מאחריו - הרי זה חייב:

חזינן דשיעור ביה"ש קצר ביותר כהרף עין - כשנייה בלבד. דאי לאו הכי היה מקום לחייב חטאת אף אליבא דרבי יוסי.

כעת ברור יותר למה אי אפשר לעמוד עליו?

בראשונים כתוב בפירוש שאי אפשר לעמוד על ביה"ש דרבי יוסי, כי זמנו כהרף עין, וכפשוטו - הרף עין! שהוא פחות משנייה אחת!

תוספות מסכת עירובין דף מא עמוד א
אי אתם מודים בתשעה באב - וא"ת והא אמר שמואל בפרק מקום שנהגו (פסחים דף נד:) תשעה באב בין השמשות שלו מותר,
וי"ל דמ"מ מתחיל מבעוד יום, לפי שאי אפשר לכוין תחילת הלילה,

ועוד דר' יוסי סבירא ליה בין השמשות כהרף עין ואין אדם יכול לעמוד עליו,

חידושי הרשב"א מסכת שבת דף לה:
דלא אכלי כהני תרומה עד דשלים בין השמשות דרבי יוסי.
איכא למידק ומאי נפקא לן מינה דהא לבתר דשלים בין השמשות דר' יהודה מתחיל בין השמשות דרבי יוסי,
ובין השמשות דרבי יוסי כהרף עין ואין אדם יכול לעמוד בו, ובשיעורא זוטא כי האי, מאי נפקא לן בין סוף בין השמשות דרבי יהודה לסוף בין השמשות דרבי יוסי?

כעת אתה מסכים שאדם רגיל לא יכול לראות - כוכב אחד, ושוב מיד עוד כוכב נוסף, ותיכף ומיד להספיק לעשות מלאכה - בין הכוכב השני לשלישי?

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון