תזריע - עשרה פרשיות בנגעים כנגד עשרת הדברות | ויקרא תזריע - עשרה פרשיות בנגעים כנגד עשרת הדברות | ויקרא

תזריע עשרה פרשיות בנגעים כנגד עשרת הדברות (4 צופים)

געגועים

תנ"ך ופרשת שבוע - אוצר החידות
חבר צוות
מנהל תוכן
פרסם 30 מאמרים!
הודעות
1,385
תודות
2,913
נקודות
485
אָדָם כִּי יִהְיֶה בְעוֹר בְּשָׂרוֹ וכו'

במדרש תדשא: עשרה פרשות של נגעים הם כנגד י' דברות, שאם יקיימו ישראל אותן הקב"ה מצילן מהם, ואם לאו לוקים בהם, ואלו הן: ששה בגופו של אדם וד' בנכסיו, יש נגע בגופו של אדם שיצא מעצמו של אדם בעור בשרו, ויש נגע שיש בתוכו מחית בשר חי, ויש נגע שפרחה מצרבת השחין, ויש נגע שנעשה ממכות אש, ויש נגע בראש או בזקן, ויש נגע בקרחת או בגבחת, הרי שש, ויש נגע בבגדי צמר או בבגדי פשתן, ויש נגע בשתי או בערב, ויש נגע בעור או בכל כלי עור, ויש נגע בקירות הבית, הרי יו"ד.

וכן מובא בבעל הטורים: עשרה פרשיות של נגעים הם בין נגעי אדם בין נגעי בגדים ונגעי בתים, שאם יקיימו עשרת הדברות ינצלו מאלו עשרה.​

אפשר להביא לכך כמה רמזים.

פרשת אדם כי יהיה כנגד דיבור אנכי ה', אנכי ר"ת אדם כי יהיה נגע. אדם כי יהיה בגי' אנכי ה'.

פרשת נגע שפרחה מצרבת השחין כנגד דיבור לא תשא את שם ה' לשוא, [והיה במקום השחין] שאת אותיות תשא, שאת לבנה או ר"ת נרמז לשוא.

פרשת נגע שנעשה ממכות אש כנגד דברת השבת מרמז למה שאמרו בזוה"ק פרשת תרומה (קנ:) דהרשעים כולם נוחים בגיהנם בשבת חוץ ממחללי שבתות, ועליהם נאמר לא תבערו אש ביום השבת. מכות אש בגי' ימי השבת.

פרשת נגע בראש או בזקן כנגד דיבור כיבוד אב, שהוא ראש וזקן המשפחה, ואיש או אשה כי יהיה בו ר"ת אביך.

פרשת נגע בקרחת או בגבחת כנגד דיבור לא תרצח. בקרחת בגי' זה תרצח.

פרשת נגעי בתים כנגד לא תחמוד בית רעיך (ועי' עוד לקמן).
 
פרשת נגעי בתים כנגד לא תחמוד בית רעיך, ואי' במדרש פינחס להרה"ק ר' פינחס מקוריץ ז"ל טעם למה אינו שכיח שיעבור אדם על לא תחמוד (כמ"ש בגמרא (ב"מ ה:) לא תחמוד לאינשי בלא דמי וכו', וכן האמת כמ"ש התוספות) כמו על כל י' הדברות, כי איתא בגמ' כל דיבור ודיבור שיצא מפי הקב"ה נתמלא כל העולם כולו בשמים, וכיון שמדיבור ראשון נתמלא דיבור שני להיכן הלך, הוציא הקב''ה הרוח מאוצרותיו והיה מעביר ראשון ראשון, נמצא שבכל הדברות שייך זה, אך בדבור עשירי לא היה צריך ונשאר בזה העולם.

ואולי כיון שנגעי בתים כנגד לא תחמוד לכן אמרו חז"ל שהיה נגעי בתים בשורה טובה שימצאו אוצרות, דהיינו אוצרות וכוחות להתגבר על לא תחמוד, ולכן אי' (סנהדרין עא.) בית המנוגע לא היה ולא עתיד להיות ולמה נכתב דרוש וקבל שכר, לא היה ולא עתיד להיות היינו שיש בזה פחות יצר הרע ואפשר יותר בנקל להתגבר, והטעם משום דרוש וקבל שכר הם האוצרות והכוחות שקיבלנו מהבשמים שנשארו בעולם הזה מדיבור לא תחמוד.​
 

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון