אתה מתכוון שצבע התכלת בפועל הוא שחור?
קודם אני יענה לך על זה.
הרמב"ם מסביר את עצמו טוב מאד. תקרא בהלכות ציצית פ"ב.
הצבע של החלזון הוא שחור כמו דיו, ואז לוקחים את הצבע ומכניסים ליורה עם סממנים, ואז הצבע השחור נהפך לתכלת. זה מה שכתוב ברמב"ם

(בלי הדחיקות של טבגר ושות').

והתכלת האמורה בציצית צריך שתהיה צביעתה צביעה ידועה שעומדת ביופיה ולא תשתנה וכל שלא נצבע באותה צביעה פסול לציצית. (רמב"ם שם ה"א).
@ישעיהו מנחלת דן רק אני הבנתי ברמב"ם שזו צביעה מסויימת?

בגוף מש"כ בקונטרס רק מוכיח שמשפחת הארגמון היא המשפחה הנכונה
הוא לא הוכיח זה כלל.
והאק''ק מתוניס צובע רק סגול ולא כחול.
(גם האריג ממצדה הוא סגול והוא לא תכלת אלא ארגמן)

מה לא מתאים לך? (חוץ מגופו דומה לים).
בגמרא מבואר שהאק''ק היה נדיר ו"לפיכך דמיו יקרין" בגלל נדירותו.
האק''ק מעולם לא היה נדיר והיה יקר רק בגלל הטירחא בצביעה, שצריכים עשרות אלפי חלזונות לכל בגד.
וכתב הגרי''א הרצוג שזה פירכא על האק''ק כחילזון התכלת. ועל אף שהגריא''ה חשב בטעות שאפשר לצבוע כחול מהאק''ק, עדיין שלל אותו מסיבה זו.
הפורפורא היה תמיד ידועה אך ורק כצבע סגול, והוא הארגמן של התורה, ואין שום סברא להניח שהתכלת זה מאותו משפחה. (חוץ אם נגיד שתכלת הוא סגול.)

הצורה של האק"ק הרבה יותר דומה לדג
ממש לא. זה באמת דומה יותר לאווז.
אף אחד בעולם עתיק כשהיה רואה האק''ק לא היה מתאר זה כדומה לדג.
יתכן שיש עוד תירוצים אבל להגיד שכונות הגמרא בגלל צורתו החיצונית אם אוחזים האק''ק הצידה הוא ממש הבל.

הוא לא הוכיח זה כלל.
ניסה להוכיח.
והאק''ק מתוניס צובע רק סגול ולא כחול.
לא בדקתי את הנושא יתכן.
(גם האריג ממצדה הוא סגול והוא לא תכלת אלא ארגמן)
לפי מה שראיתי בתמונה הוא כחול.
בגמרא מבואר שהאק''ק היה נדיר ו"לפיכך דמיו יקרין" בגלל נדירותו.
האק''ק מעולם לא היה נדיר והיה יקר רק בגלל הטירחא בצביעה, שצריכים עשרות אלפי חלזונות לכל בגד.
וכתב הגרי''א הרצוג שזה פירכא על האק''ק כחילזון התכלת.
אא"כ רק זן מסויים צובע בתכלת, והראיה שהוא נדיר, שעוד לא מצאו אותו.
הפורפורא היה תמיד ידועה אך ורק כצבע סגול, והוא הארגמן של התורה, ואין שום סברא להניח שהתכלת זה מאותו משפחה. (חוץ אם נגיד שתכלת הוא סגול.)
לא הייתי תמיד, אין לי מושג. (אבל אני מניח שאתה מתכוון על המאות שנים האחרונות, אז זה לא רלוונטי, כי אנחנו דנים על לפני אלפיים שנה).

ממש לא נכון הממצאים בשקמונה מראים שכבר בתקופת בית ראשון צבעו מהאק"ק גם ארגמן וגם תכלת

לפי מה שראיתי בתמונה הוא כחול.
יש כמה תמונות לפעמים זה נראה כחול ולפעמים סגול, אבל כשרואים בעיניים זה סגול, כך או רים ינקלביץ וקורן שראו אותו.

לא הייתי תמיד, אין לי מושג. (אבל אני מניח שאתה מתכוון על המאות שנים האחרונות, אז זה לא רלוונטי, כי אנחנו דנים על לפני אלפיים שנה).
לא אני מדבר בימים הקדמונים, האק''ק הוא צבע מפורסם ונכתב על כך באריכות בפליניוס ושאר ספרים, ותמיד מוזכר אך ורק כצבע סגול.

ממש לא. זה באמת דומה יותר לאווז.
אתה מתכוון ברצינות?
שוב, לא הייתי בעולם העתיק. אבל דומה לדג הוא כנראה לא דג בעצמו, והפירוש הפשוט הוא כמוש"כ רש"י בריית גופו, דהיינו צורת הגוף.
יתכן שיש עוד תירוצים אבל להגיד שכונות הגמרא בגלל צורתו החיצונית אם אוחזים האק''ק הצידה הוא ממש הבל.
למה?

ממש לא נכון הממצאים בשקמונה מראים שכבר בתקופת בית ראשון צבעו מהאק"ק גם ארגמן וגם תכלת
יש אכן בגד אחד שבו נראה ירוקה בשונה מכל שאר הממצאים וכל ספרי ההיסטוריה, כנראה זה נעשה מצביעה שנייה ממה שנשאר ביורה אחר צביעת סגול, וכמש''כ קורן במאמרו, וכן היו שאר בגדים בשקמונה (סגול) שביררו שנעשה מצביעה שנייה עם הוספת עוד צביעה.
זה גם הסיבה כנראה שהיה ירוק, שצביעת שנייה זה לא צביעה איכותית ולכן הבגד החליד אחר כמה שנים.

כך אומרים ינקלביץ וקורן שראו אותו.
תוכל להדריך אותי לדבריהם? ייש"כ.
לא אני מדבר בימים הקדמונים, האק''ק הוא צבע מפורסם ונכתב על כך באריכות בפליניוס ושאר ספרים, ותמיד מוזכר אך ורק כצבע סגול.
אני לא מבין בזה, תתווכח על זה עם @ישעיהו מנחלת דן , אבל אם אתה יודע עם מה צבעו, אז אולי תבדוק עם מה צבעו את התכלת?
עריכה:
ציטוט מדברי @כרי לדוגמא: ממש לא נכון הממצאים בשקמונה מראים שכבר בתקופת בית ראשון צבעו מהאק"ק גם ארגמן וגם תכלת

בלשון חז"ל כשאומרים דומה הכוונה שיש מכנה משותף ביניהם הם לא השתמשו בלשון דומה כמונו הדבר הזה פשוט כביעצא בכותחא ואינו צריך לראיה כלל אבל רק לסבר את האוזן כשאמרו חז"ל [ברכות סא] יצר הרע דומה לזבוב או דומה לחיטה ודאי שאין הכוונה שיש ביניהם דמיון במראה אלא שיש מכנה משותף ביניהם

נערך לאחרונה:
אני לא מבין בזה, תתווכח על זה עם @ישעיהו מנחלת דן
כבר התווכחתי איתו הוא טען שגם הוא לא מבין, אז אני היחיד כאן שמבין

אבל אם אתה יודע עם מה צבעו, אז אולי תבדוק עם מה צבעו את התכלת?
התיעודים שיש לנו הם בעיקר מסוף בית שני, והם לא מדברים כלל על איזה חילזון שצובעים כחול איתו, כנראה כחול לא היה צבע חשוב אצל הרומיים בגלל שעברו לסגול שהיה אז יקר מאוד.
בזמן שתכלת היה נפוץ, כמו בזמן המגילה, יש אכן כמה תיעודים מאותו זמן על "יקינטוס" אבל שום דבר לא כתוב שיעזור לזהות אותו,
בזמן חז''ל אצל כתבי הגוים כבר לא תמצא כמעט בשום מקום שהשתמשו עם צבע יקינטוס" לצביעה.
עריכה:
ציטוט מדברי @כרי לדוגמא: ממש לא נכון הממצאים בשקמונה מראים שכבר בתקופת בית ראשון צבעו מהאק"ק גם ארגמן וגם תכלת
כבר עניתי למעלה זה היה צביעה חלשה ממה שנשאר ביורה אחר צביעת סגול והיו משתמשים עם השיריים ולפעמים בתוספת עוד צבעים, כמש''כ קורן

תוכל להדריך אותי לדבריהם? ייש"כ
ינקלביץ הוא טוען כן בע''פ תשאל אותו. קורן כתב כן אלי בפרטי, שלחתי לו שני תמונות (מצורף) ושאלתי איזה נכון, והנה תשובתו

Masada 2 is more correct, more violetish. Masada 1 is too blue. Obviously depending on the light that is used one gets different images, but I'm indicating normal light conditions as seen by the eyes.
masada 1.png masada 2.jpg

בלשון חז"ל כשאומרים דומה הכוונה שיש מכנה משותף ביניהם הם לא השתמשו בלשון דומה כמונו הדבר הזה פשוט כביעצא בכותחא ואינו צריך לראיה כלל אבל רק לסבר את האוזן כשאמרו חז"ל [ברכות סא] יצר הרע דומה לזבוב או דומה לחיטה ודאי שאין הכוונה שיש ביניהם דמיון במראה אלא שיש מכנה משותף ביניהם
לא קשור כלל, כשכתבו על יצה''ר כל אחד יודע מה זה וכמובן לא באו לתאר האיך זה נראה, אבל ברייתו דומה לדג באו לתאר בדיוק האיך זה נראה וזה לא נראה כלל כמו דג, ראה לדוגמא מש''כ רבינו חננאל מובא בספר הנר ברכות דף ט' אותו לשון ממש
בין זאב לכלב(ים) – שברייתן דומה ואינה מכוונת אלא באור המצוחצח, וכן חמור וערוד

ודאי. אם תכלת הוא סגול אז מובן שזה פסול משום שצביעה שנייה הוא חלשה ולפעמים יוצא כמו כחול.
אבל בפשטות תכלת הוא כחול אז הוא מדבר על חילזון אחר לא על המיורקס, ולא ברור מה קורה אז בצביעה שנייה.

ודאי. אם תכלת הוא סגול אז מובן שזה פסול משום שצביעה שנייה הוא חלשה ולפעמים יוצא כמו כחול.
אבל בפשטות תכלת הוא כחול אז הוא מדבר על חילזון אחר לא על המיורקס, ולא ברור מה קורה אז בצביעה שנייה.
הבעיה היא שהמציאות מוכיחה שההבדל בין צביעה ראשונה לשניה אינו גדול כל כך

(אבל אני מניח שאתה מתכוון על המאות שנים האחרונות, אז זה לא רלוונטי, כי אנחנו דנים על לפני אלפיים שנה).
יוסיפון כותב (לא זוכר כרגע היכן) שאת הארגמן של ביהמ"ק השתמשו בארגמון צורי שהוא הכי חשוב. (כי ארגמן כשר גם מדברים אחרים).

הבעיה היא שהמציאות מוכיחה שההבדל בין צביעה ראשונה לשניה אינו גדול כל כך
לפעמים כן לפעמים לא, וגם אם אין הבדל בצבע ייתכן שיש הבדל באיכות הצביעה.
עכ''פ אני לא רואה את זה כבעיה על תיאוריית האק''ק, יש מספיק בעיות אחרות.

ומרתיחין אותו ונותנין בו הצמר עד שיעשה כעין רקיע וזו היא התכלת של ציצית. (מלשון הרמב"ם פ"ב ה"ב). מבואר שהצבע נשאר אותו דבר, הצמר נצבע כצבע הרקיע, ואי"ז קשור לסממנים.
כיצד צובעין תכלת של ציצית, לוקחין הצמר ושורין אותו בסיד. ואחר כך מכבסין אותו עד שיהיה נקי. ומרתיחים אותו באהלא וכיוצא בו כדרך שהצבעין עושין כדי שיקלוט את העין. ואח"כ מביאין דם חלזון והוא דג שדומה עינו לעין התכלת ודמו שחור כדיו ובים המלח הוא מצוי ונותנין את הדם ליורה ונותנין עמו סממנין כמו הקמוניא וכיוצא בהן כדרך שהצבעין עושין ומרתיחין אותו ונותנין בו הצמר עד שיעשה כעין רקיע וזו היא התכלת של ציצית.

כלומר, לוקחים דם שחור כדיו, מכניסים אותו ליורה ביחד עם סממנים, (למה הסממנים אם לא בשביל לשנות את הצבע?) ונותנים את הצמר עד שיעשה הצמר כעין הרקיע, כלומר שהצמר יקבל צבע כחול מהדם השחור והסממנים ביחד.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון