בין הרבנים הלובשים ניתן למנות את הרב ישראל מרמרוש (שמעתי מעדי ראייה, ומאדם ששמע הודאת בע"ד).
אני יודע בבירור שהרב חזקיהו דוב קוק שליט"א שה' ישלח לו רפו"ש לובש תכלת ולהבדיל הרב מאיר מזוז זצוק"ל היה לובש גם תכלת והרב יצחק יוסף בספרו שו"ת הראשון לציון כתב שלא נהגו גדו"י אולם לא שלל זאת וכתב שהוצה לנהוג כן שיעשה זאת בצנעא מחשש יוהרא

ידוע לי מלפני כמה שנים שהגאון ר' דב לנדו שליט"א, בדק את הנושא
אינני יודע אם המשיך לבדוק את הנושא, ואינני יודע מה יצא לו.
שמעתי מהרב שטיינברג (מ"וזכרתם") שר' דב בדק והיה ממש משוכנע שזה התכלת,
אבל משום מה הפסיק לבדוק. (או שיצא לו שלא אבל זה קצת רחוק כי הוא היה ממש משוכנע בראיות)

ואגב זה מעניין שהרבה רבנים ששאלום מדוע אינם לובשים ענו שמי אמר לך שאנו לא לובשים בצנעא?
(כדוג' ר חיים הרב שפרן ועוד רבים שאיני זוכר)

אין לי את הכוח ללמוד את כל הקונטרסים הקיימים בענין בתכלת אם יועיל מישהו לשכנע אותי ולו מטעם אחד (שיתישב על לבי) וכמה שיותר בדרך קצרה שהיא קצרה למה זה לא נחשב ספיקא דאוריתא אודה לו
ואם זה האמיתי כך אתה מוותר על זה משום שאין לך כוח
אתה לא רוצה לזכור את כל מצות ה' אלוקיך!!!

כי אין מצווה מיוחדת ללבוש תכלת
זה אותה מצווה של הלבן ולא חייבים בתכלת

אני מצטט את הרמב"ם

הלכה ד​

התכלת אינו מעכב את הלבן, והלבן אינו מעכב את התכלת. כיצד? הרי שאין לו תכלת עושה לבן לבדו. וכן אם עשה לבן ותכלת, ונפסק הלבן ונתמעט עד הכנף, ונשאר התכלת לבדו כשר.

הלכה ה​

אף על פי שאין אחד מהן מעכב את חבירו, אינן שתי מצות, אלא מצות עשה אחת; והלובש טלית שיש בה לבן, או תכלת, או שניהם כאחד הרי קיים מצות עשה אחת. אמרו חכמים הראשונים (במדבר טו לט) ״וְהָיָה לָכֶם לְצִיצִת״ מלמד ששניהם מצוה אחת. וארבע ציציות מעכבות זו את זו, שארבעתן מצוה אחת.
אם הקב"ה ציוה משהו ואתה מתחיל לפלפל ולומר שלא חייבים
אז מה הסיבה שאתה עושה את כל הדברים בתורה שלא מובן לך תועלתם?

יש לו בן ר' אשר בן ציון שהוא לובש תכלת, וכשהוא אחראי על הענין זה מה שקורה.
נראה לך שגדולי הדור הולכים אחרי הבנים שלהם ולא בודקים?
(ומה שקרה זה שהבן שכנע את אביו לבדוק את הנושא ויצא לו שצריך אז התחיל להטיל.)

נראה לך שגדולי הדור הולכים אחרי הבנים שלהם ולא בודקים?
(ומה שקרה זה שהבן שכנע את אביו לבדוק את הנושא ויצא לו שצריך אז התחיל להטיל.)
אני מדבר מידיעה ולא מהשערה.
איני חושב שאסור ללבוש תכלת, רק שאין ראיה שהוא סבור שצריך ללבוש תכלת.

לדעתי חובה ללבוש תכלת כי לא משנה מה גדולי ישראל וכל הווכוחים
לפי כולם אין בעיה ללבוש תכלת ואם כך למה לא ללבוש אולי אתה עושה מצווה ואולי לא,
לא הפסדת כלום ואולי קיימת מצווה דאוריתא

יסלח נא מר
שאלתו איננה מקובלת. אפשר לשאול מהם הראיות ואם הם משכנעות, אפשר גם לשאול מה דעתו של כל אחד ואחד מחברי הפורום על נושא התכלת, אפשר לברר סטטיסטיקות ומצוא מי מגדולי ישראל הולך עם תכלת ומי עם לבן. אך לשאול אם גדולי ישראל עושים את מעשיהם ברצינות? זו שאלה שלא מקובלת בכלל.
סליחה שאני חוזר על דברי, אך אצטטם כאן שוב:
אני לא חושב שהוא התכווין לזלזל ...
הוא התכווין לשאול האם ההחלטה לא ללבוש נבעה מבדיקה של הנושא
או שמא מסיבות אחרות כמו מסורת וכדו'
והיה ואכן
הוא לא כל דבר עושה לפי 'מסורת וכו''
ולכן הוא ירגיש כן חובה ללבוש
כידוע מר' הלל זקס, ששאלו אותו האם הח''ח היה מברך על כמה אתרוגים
ואמר שלא
וא''כ מדוע הרב כן מברך על כמה ..., שאלו אותו
ואמר שלח''ח היתה רק חולצה אחת וכו'
ולו עצמו יש כמה חולצות
ולכן אין לדמות
והמבין יבין [ ואולי גם יסביר לציבור הרחב ] ....

הסיפור בכללותו באמת נראה תמוה
ונראה מאוד כמו פחד מהיגררות אחרי ציבורים ולכן
שאל השואל האם זו הסיבה או סיבה אמיתית
שאם זו הסיבה אין סיבה שהוא יקל בזה
ולכן גם רואים שהרבה תח''ים שלא ממש ממסדיים לובשים תכלת
וזה מרגיש כהסיבה הנ''ל

תודה על השיח, אני רק רוצה לכתוב התרשמות כנגד הרושם שהתרשמתי שנוצר בציבור, הציבור תופס שיש הוכחות ברורות שזה התכלת והחולקים חולקים מתוך נטיה לשמרנות או מקורות שזה לא יכול להיות, אך לא הוכחות ענייניות,
אני רוצה לומר שהשבת קראתי בספר משנה אחרונה בחלק הראשון בסופו, יש לו שם מאמר מסכם וקצר על הענין ואחרי שקראתי אותו התרשמתי דוקא להפך שבכלל לא פשוט שזה החלזון, הדמיון לדג לא ברור, העובדה שהצבע שאמור להיות סגול הופך לכחול ע"י חשיפה לשמש כלומר שהחשיפה לשמש היא חלק מהתהליך לא מופיעה בגמרא, יכול להיות שצריך סממנין שאין אנו יודעים מה הם, וכהנה ע"ש.

ככלל יש לומר שמחדשי התכלת הם האקטיביים בנושא ואילו המתנגדים פחות אקטיביים מכמה סיבות למשל, כי המתנגדים לא חושבים שיש בזה איזה איסור, כי המחדשים הם הראשונים והמתנגדים נמצאים בעמדת תגובה, ולכן נוצר הרושם כאילו להם יש מה לומר ולהם אין מה לומר ולא היא.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון