דבר היושר

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
תודות
2,216
נקודות
296
ידועה התמיהה דאילו מצינו דין 'רובו ככולו', אזי מדוע צריך עשרה במניין, תיסגי בתשעה ו'רובו ככולו', וכך בכ"מ מדוע חייב מלקות על כזית שלימה של חזיק תיסגי ברובה, וכך שיטבול ברוב מ' סאין, ושיצא ידי חובת מצה ברוב כזית.

והתשובה פשוטה, שהכלל של 'רובו ככולו' אמור במקום שהמציאות הנצרכת קיימת, אלא שהיא באופן דיני לא מספקת אותנו, וכגון מקוה ארבעים סאה שיש בו סאה אחת שאובה דאז אמרינן רובו ככולו, וכגון בגוונא שרוב המנין לא התפלל ומיעוטו התפלל דאז במציאות יש עשרה, אלא שהיא אינה מועלת עפ"י דין דאז שייך רובו ככולו, אבל בלט' סאין או ט' במנין - פיסקא של 'רובו ככולו' משנה את עצם המציאות - וזה לא אמרינן וק"ל.

ומעתה תמוה לי דברי הגר"ח שכ' בב"ק כז' על התוס', שבי"ד חשיב המיעוט כמי שאינו - מפני שרובו ככולו, ולכ' הרי במציאות יש כאן דיינים שחלקו על הרוב??? וכי הרובו ככולו מסוגל לייצר מציאות של דיינים???

ידועה התמיהה דאילו מצינו דין 'רובו ככולו', אזי מדוע צריך עשרה במניין, תיסגי בתשעה ו'רובו ככולו', וכך בכ"מ מדוע חייב מלקות על כזית שלימה של חזיק תיסגי ברובה, וכך שיטבול ברוב מ' סאין, ושיצא ידי חובת מצה ברוב כזית.

והתשובה פשוטה, שהכלל של 'רובו ככולו' אמור במקום שהמציאות הנצרכת קיימת, אלא שהיא באופן דיני לא מספקת אותנו, וכגון מקוה ארבעים סאה שיש בו סאה אחת שאובה דאז אמרינן רובו ככולו, וכגון בגוונא שרוב המנין לא התפלל ומיעוטו התפלל דאז במציאות יש עשרה, אלא שהיא אינה מועלת עפ"י דין דאז שייך רובו ככולו, אבל בלט' סאין או ט' במנין - פיסקא של 'רובו ככולו' משנה את עצם המציאות - וזה לא אמרינן וק"ל.

ומעתה תמוה לי דברי הגר"ח שכ' בב"ק כז' על התוס', שבי"ד חשיב המיעוט כמי שאינו - מפני שרובו ככולו, ולכ' הרי במציאות יש כאן דיינים שחלקו על הרוב??? וכי הרובו ככולו מסוגל לייצר מציאות של דיינים???
אולי משום שא"צ דיינים אלא בי"ד, ומחמת הרובו ככולו נמצא שהבי"ד אומר כך.
ומצינו כעי"ז גבי סוכה גבי חמתה מרובה מצילותה שרש"י שהמיעוט בטל ברוב והמיעוט כמי שאינו עיי"ש ב.

אולי משום שא"צ דיינים אלא בי"ד, ומחמת הרובו ככולו נמצא שהבי"ד אומר כך.
אבל בי"ד מעצם מהותו זקוק לעשרים ושלשה דיינים, וכל כמה ששנים חסרים - אזי אין בי"ד!

אלא מה תאמר - שמדין רובו ככולו ניצור את הדיינים הללו שיצדדו כהצד של הרוב - אבל קי"ל ש'רובו ככולו' לא אמור בכה"ג וכהאמור בהודעת הפתיחה.
ומצינו כעי"ז גבי סוכה גבי חמתה מרובה מצילותה שרש"י שהמיעוט בטל ברוב והמיעוט כמי שאינו עיי"ש ב.
שם צריך הגדרה של סוכה, ותוכן היותה סוכה תלוי אך בהגדרתה ככזו,

אבל גבי דיינים הגדרתם כבי"ד תלויה בקביעת תוכן הבי"ד כהסכום הנצרך להיותם בי"ד, והחילוק פשוט.

זכור לי שזה מדין ביטול ברוב זה אותו דין של רובו ככולו?
בביטול ברוב לא שייך גם את כל השאלות ששאלת למעלה

אבל בי"ד מעצם מהותו זקוק לעשרים ושלשה דיינים, וכל כמה ששנים חסרים - אזי אין בי"ד!

אלא מה תאמר - שמדין רובו ככולו ניצור את הדיינים הללו שיצדדו כהצד של הרוב - אבל קי"ל ש'רובו ככולו' לא אמור בכה"ג וכהאמור בהודעת הפתיחה.

שם צריך הגדרה של סוכה, ותוכן היותה סוכה תלוי אך בהגדרתה ככזו,

אבל גבי דיינים הגדרתם כבי"ד תלויה בקביעת תוכן הבי"ד כהסכום הנצרך להיותם בי"ד, והחילוק פשוט.
אני מצדד שצריך שהפסק יצא מבי"ד,
כדי שיהא בי"ד צריך שיהיה בו כג' דיינים, ולא משנה מה הם אומרים
[אא"כ אומרים איני יודע שאז הם לא דיינים]
אבל הפסק צריך לצאת מבי"ד וכדי שיחשב שבי"ד חייבו אני צריך להגיע להגדרה שהבי"ד חייב וכעין סוכה
[אפשר לחלק, אבל אז יהא קושיא, אם תתאמץ לישב כמו שאתה מתאמץ להקשות, הכל יבוא על מקומו בשלום]

אני יתן דוגמא ששמעתי מפי מו"ר הגאון ר' יגאל רוזן שהדוגמא של רובו ככולו היא כגון בדבר שאינו צריך שיעור כגון בקידוש שאין דין לשתות שיעור של כוס אלא לשתות כוס וגם רוב כוס נחשב כוס אבל אם יש דין לדוגמא לשתות רביעית לא יעזור רוב רביעית כי צריך רביעית ולמעשה לא שתית ודו"ק היטב וכעי"ז בבי"ד אין צורך שיהיה שלושה שיפסקו חייב או פטור צריך שיהיה בי"ד שיפסוק חייב או פטור וגם פסיקה של רוב הבי"ד נחשב פסיקה מש"כ פשוט שלא יעזור שתעמיד שתי דיינים ותגיד רובו ככולו מחמת ששתיים זה לא בי"ד ודו"ק וזהו עומק דברי הגר"ח ואכמ"ל

כדי שיהא בי"ד צריך שיהיה בו כג' דיינים, ולא משנה מה הם אומרים.
יפה מאד (הייתי בטוח שאתה מתכוון למשהו אחר), זה הגרש"ש כותב בשער"י ג, ד אבל הגר"ח סבור אחרת יעוי"ש, ותמיהתי מכוונת לפי שיטתו (וכ"כ הרב @יאיר החושב אבל מה שכתב שזה עומק דברי הגר"ח אינו נכון, מומלץ לעיין שוב).

יפה מאד (הייתי בטוח שאתה מתכוון למשהו אחר), זה הגרש"ש כותב בשער"י ג, ד אבל הגר"ח סבור אחרת יעוי"ש, ותמיהתי מכוונת לפי שיטתו (וכ"כ הרב @יאיר החושב אבל מה שכתב שזה עומק דברי הגר"ח אינו נכון, מומלץ לעיין שוב).
האמת שאיני זוכר אם מו"ר הרב יגאל רוזן אמר זאת בהגר"ח או מדיליה אז יכול להיות שאתה צודק אני ראיתי בעבר את הגר"ח בפנים אבל איני מונח בסוגיא זו

בגמ' בחולין אמרי' שמדין הלך אחר הרוב הוא ולא משום רובו ככולו, אלא הביאור [אולי הגר"ח עצמו אומר כן], שמה שהבי"ד פוסקים כהרוב כשיש ויכוח הוא משום הלך אחר הרוב, אבל אח"כ נחשב שכך הוא הפסק בי"ד של 23, וא"כ ל"ה כמו שרק רוב מנין דיינים פסקו הפסק דודאי צריך בי"ד של 23, אלא דכך פסק כל הב"ד של 23.

בגמ' בחולין אמרי' שמדין הלך אחר הרוב הוא ולא משום רובו ככולו, אלא הביאור [אולי הגר"ח עצמו אומר כן], שמה שהבי"ד פוסקים כהרוב כשיש ויכוח הוא משום הלך אחר הרוב, אבל אח"כ נחשב שכך הוא הפסק בי"ד של 23, וא"כ ל"ה כמו שרק רוב מנין דיינים פסקו הפסק דודאי צריך בי"ד של 23, אלא דכך פסק כל הב"ד של 23.
עי' בגר"ח שרוב דבריו נסובים על קושיא זו, יעוי"ש שמסביר בשופי מדוע בעצם היסוד של רוב דסנהדרין צריך גם את היסוד של ביטול ברוב וגם את דין הרוב הרגיל.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון