• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
רבי יחזקאל אברמסקי (ו' באדר א' ה'תרמ"ו, 11 בפברואר 1886כ"ד באלול ה'תשל"ו, 19 בספטמבר 1976) היה ראש בית דין בלונדון, פרשן התוספתא, מראשי ישיבת סלבודקה בבני ברק וחבר מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל. חתן פרס ישראל ופרס הרב קוק לספרות תורנית.

חייו​

נולד לרב מרדכי זלמן בכפר דשקאוצי (בלא') שבפלך וילנה (היום בלארוס) למד בישיבת נובהרדוק שם התקרב אל "הסבא מנובהרדוק" ולבקשתו אף למד עם בניו. בגיל 17 נסמך לרבנות על ידי רבה של נובהרדוק, הרב יחיאל מיכל אפשטיין, בעל ערוך השולחן. למד גם בישיבת טלז, בישיבת רמיילס וב"קיבוץ" של רבי חיים עוזר גרודזנסקי בווילנה. נישא לרייזל, בתו של הרב ישראל יהונתן ירושלימסקי, חתנו של הרידב"ז. היה סמוך על שולחן חותנו ולמד גם ממנו דרכי פסיקה. אחרי נישואיו נסע ללמוד גם אצל הרב חיים מבריסק.

קצת קשה להוכיח מזה, במיוחד אחרי שנות השואה.
אם כי כמדומני שזו עובדה ידועה, ופעם קראתי על מפגש שהיה לר' ירוחם ממיר עם בחור מנובהרדוק, ובו שאל אותו ר' ירוחם בכאב על הנקודה הזו.
הוא רבי חיים זייציק זצ"ל (מובא בספר הנפלא "מפיהם")
ר ירוחם שאל אותו במהלך שיחתם למה נושרים כ"כ רבים מנובהרדוק, בשונה ממיר,
ור חיים ענה לו (בקורטוב של עזות נובהרדקאית...) "מפני שדורשים מהם, א"א ליפול מהרצפה, נופלים רק ממקום גבוה"

דרך נובהרדוק הייתה יפה לשעתה ולמקומה , אז בארץ רוסיה "תנועת נוער מהפכנית" הייתה דבר מבוקש,ובאמת הצטרפו אז לנובהרדוק צעירים רבים, היום הדרך הידועה לבעלי העבודה היא עבודה עדינה עם כוחות הנפש לבררם ולפורטם,אבל אז כמו שהיו נכנסים לרופא שיניים עם כאב בשן הרי שהיה לוקח צבת ועוקר אותה וחסל.אצלינו זה כבר מזמן לא כך...
למשל העבודה על "אמיצות" או להתגבר על עצמו לא להתפעל מאחרים הייתה בצורה אגרסיבית,דרך משל, היה נוטל נעליו בידיים ומהלך יחף לאורך כל הרחוב הראשי של העיירה וכך כביכול שבר את הבושה מהשורש, בדורינו כבר מזמן זה לא כך, גם הסבא מסלבודקא ידוע שכבר באונייה בדרך לארץ ישראל שינה הנהגתו עם התלמידים לרכה יותר,המקום והזמן נשתנה, אבל בניגוד לרושם החיצוני,מי שפתח ספר מדרגת האדם רואה שם דברים נפלאים ועמוקים בסדר נפלא...

עוד

קבצים מצורפים

נובהרדוק איננה שפלות האדם כלל וכלל כל המעיין בספר מדרגת האדם להסבא יווכח זאת.
לאחר עיון בקביעות בספר נפלא זה לענ"ד שיטת נובהרדוק היא תכלית ותו לא, הוי אומר הסתכלות האדם על העולם אמורה להיות בצורה תכליתית בלבד ומה רצון ה' בכל סיטואציה שהיא וממילא בא ביטול העצמיות ותיקון ובירור המידות,
לאורך כל הספר מעורר הסבא את ענין הלשמה והסרת הנגיעות בכל מקרה ובכל סיטואציה בעולם דהיינו, יש מציאות אחת בעולם שהכל מתנהל על פי רצונה ולשם רצונה והיא ה' יתברך ואין שום מציאות שיכולה להשפיע על מעשי האדם והליכותיו חוץ ממנו.
ולדבריו אדם שינקוט כדרך הזו בכל דבר דהיינו הסרת הנגיעות ופעולה לשמו יבוא לשלמות במידותיו ובהליכותיו ובנפשו ובשכלו.
מה שהובא על ענין המסמרים בבית מרקחת הרעיון הוא שבכדי שיהא אפשר לבוא ולהסיר הנגיעות בכל פעולה אין לו לאדם להתבייש משום דבר בעולם הזה כשעומד הוא בדרך לתכלית, ודבר זה דורש 'אימונים' יומיומיים אחד מהם זה להיכנס לבית מרקחת ולבקש מסמרים ולא להתבייש מהסובבים.

ולגבי מה שנתבאר שכיום נוקטים שיטת סלבודקא לדאבונינו לא מיניה ולא מקצתיה כיום מניחים העיקר ותופסים הטפל כל גשמיות מתרצים כסלבודקא [וכדוגמא הייתי נוכח פעם בסיטואציה בה עמד בחור והסתרק מול המראה ואחד העיר לו על זה שאין זה מתאים, מיד ענה אותו בחור גדלעס' האדם גם הגרב"מ אזרחי היה נוהג כך, ענה לו אותו חכם ההבדל הוא שהוא היה עושה את זה ב2:00 לפנות בוקר [אם בכלל] ואתה עושה את זה 20 דק' לפני זמן תפילה]

ודאי שלהעמיד ישיבה ומוסד בשיטת נובהרדוק זה כמעט בלתי אפשרי אבל בין אדם לעצמו נראה לי ששיטה זו איננה המצאה של הסבא אלא כך נהגו כבר מימים ימימה.
מי חולק על זה...
לא נראה לי שיש שיטה שלא סוברת שההסתכלות אמורה להיות על התכלית. ולא נראה לי שכל ההבדל בין השיטות מתנקז לעד כמה להשפיל את עצמך - דהרי כולם מסכימים "שלא יתבייש מפני המלעיגים עליו" וכו' ולשיטתך כל מה שחידשה נוברדוהוק זה שתלך לבית מרקחת... לענ"ד יש הרבה לעיין בשי' זו.
עכ"פ זה ודאי נכון ששי' סלבודקא זה לא להראות 'חתיך' אלא להראות נורמלי וכמו שאמר אדם גדול (נדמה לי שזה היה מרן בעל ה'ברכת מרדכי') שיותר ממה ששי' סלבודקא היא שתעריך את עצמך היא שתעריך את החבר שלך...
ובאמת ידוע שבוגרי סלבודקא דאז הבן לחבירו אצליהם היה יוצא מן הכלל.

כנתבאר שם בסו"ד
ודאי שלהעמיד ישיבה ומוסד בשיטת נובהרדוק זה כמעט בלתי אפשרי אבל בין אדם לעצמו נראה לי ששיטה זו איננה המצאה של הסבא אלא כך נהגו כבר מימים ימימה.
ולגבי מש"כ
ולא נראה לי שכל ההבדל בין השיטות מתנקז לעד כמה להשפיל את עצמך - דהרי כולם מסכימים "שלא יתבייש מפני המלעיגים עליו" וכו'
אה"נ היינו רק תוצאה.
ושוב ושוב ראוי לעיין בכתבי הסבא מנובהרדוק [מדרגת האדם] ובכתבי הסבא מסלבודקא [אור הצפון ובמאמר צלם אלוקים שם].

בעבר הייתי מוקסם מדרך נובהרדוק, אלו שבאים לבית מרקחת לבקש מסמרים... הייתי קורא הרבה בספר גשר צר... נותן לדמיון להתפרץ...
אבל החיים הראו לי שהדרך היא אחרת, יש מוסכמות. יש סדר.המערכת של כוחות הנפש מאוד מאוד עדינה וסבוכה.צריך להתייחס בעדינות וגם לעצמך.
מעניין שלא מזכירים כאן את רבי ירוחם ממיר... או החפץ חיים שגם כתב הרבה מוסר.
זה לא שהיו שלושה דרכים או שיטות וזהו.גם אם נפתח את ספר מדריגת האדם לסבא מנובהרדוק נראה בניין בנוי מסודר מאוד,וזה אומר משהו.

ששיטת נובוהרדוק לא הצמיחה גדולים, חוץ מהסטייפלר,
תלמידי ישיבות נובהרדוק
הרב יחזקאל אברמסקי
הרב דוד בליאכר
הרב יעקב גלינסקי - למד בישיבת נובהרדוק בביאליסטוק
הרב שמואל וינטרוב - ראש ישיבת "בית יוסף" בפינסק
הרב חיים אפרים זייצ'יק
הרב בנימין יהושע זילבר - מחבר שו"ת אז נדברו ועוד ספרים
הרב אברהם יפהן
הרב גרשון ליבמן - מייסד מוסדות "אור יוסף" בצרפת
הרב אברהם צוקרמן - ראש ישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה וראש מרכז ישיבות בני עקיבא, למד בישיבת "בית יוסף" בפינסק
הרב יעקב ישראל קניבסקי (הסטייפלר) - למד בישיבת "בית יוסף" בביאליסטוק ולימד בישיבת נובהרדוק בפינסק
הרב הלל ויטקינד - ראש ישיבת בית יוסף בתל אביב
הרב ירחמיאל אליהו בוצ'קו - ראש ישיבת עץ חיים במונטרה.

תלמידי ישיבות נובהרדוק
הרב יחזקאל אברמסקי
הרב דוד בליאכר
הרב יעקב גלינסקי - למד בישיבת נובהרדוק בביאליסטוק
הרב שמואל וינטרוב - ראש ישיבת "בית יוסף" בפינסק
הרב חיים אפרים זייצ'יק
הרב בנימין יהושע זילבר - מחבר שו"ת אז נדברו ועוד ספרים
הרב אברהם יפהן
הרב גרשון ליבמן - מייסד מוסדות "אור יוסף" בצרפת
הרב אברהם צוקרמן - ראש ישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה וראש מרכז ישיבות בני עקיבא, למד בישיבת "בית יוסף" בפינסק
הרב יעקב ישראל קניבסקי (הסטייפלר) - למד בישיבת "בית יוסף" בביאליסטוק ולימד בישיבת נובהרדוק בפינסק
הרב הלל ויטקינד - ראש ישיבת בית יוסף בתל אביב
הרב ירחמיאל אליהו בוצ'קו - ראש ישיבת עץ חיים במונטרה.
ועוד אלפים שנספו בשואה והשלכותיה.

הסטייפלר מעיד!

גדולים ממנו בדור הקודם כבר טענו את זה.
בזמנו הסבא ביקש מהסטייפלער שיוציא קונטרס בלימוד שיראו שגם בנובהרדוק יש תורה ובאמת הוא הוציא וזה עשה רעש גדול וקצת שינה את ההסתכלות על נובהרדוק

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון