• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
  • דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
@בד קודש,
לסיכון הדיון,
המוסר נכחד
מדיכאון שנובע מהתביעה העצומה של המוסרניקים. נקודה.
אם כוונתך 'לסיכום', אז זהו הצד שלך.
הצד הנגדי:
פעילות המוסר פחתה משמעותית בעקבות עצלות וחוסר רצון ואמון בשיקום עצמי, וכתופעת לואי של דור ה'כאן ועכשיו'.
שלב א': ה'עוילם' מפסיק ללמוד מוסר, ורק צו"לים דיכאוניים נשארו בין חושבי הספסלים בבית המוסר המתקלף.
שלב ב': נוצרת סטיגמה וסטראוטיפ ש'מוסרניק' זה מילה נרדפת לצו"לניק מדכא, ו'מוסר' כתחליף ל'דכדוך'.
וכעת, גם מי שעוד הייתה תקווה שילמד מוסר וישנה את חייו, אודות לסטיגמה הנ"ל ימנע מכך. בעידודם של הרבנים @נראה לפשוט (והמשגיח שלו) ו @הפורט התשיעי (וידידו היקר).

@נראה לפשוט @חד מבתראי שניכם, מרגע לרגע מוציאים את הדיון מהקשרו,
היה כאן ויכוח האם סיבת הכחדת המוסר היא מפחיתותו של דור התענוגות והתאוות, או מחמת שהמוסר הדכאוני לא מתאים טכנית לבחורים מלאי שמחת החיים 2025,
ברגע שהויכוח נהפך לגילם של הכותבים, גדלות המשגיחים שלהם וכל דבר שולי אחר
- - - נחתם הדיון.

@נראה לפשוט @חד מבתראי שניכם, מרגע לרגע מוציאים את הדיון מהקשרו,
היה כאן ויכוח האם סיבת הכחדת המוסר היא מפחיתותו של דור התענוגות והתאוות, או מחמת שהמוסר הדכאוני לא מתאים טכנית לבחורים מלאי שמחת החיים 2025,
ברגע שהויכוח נהפך לגילם של הכותבים, גדלות המשגיחים שלהם וכל דבר שולי אחר
- - - נחתם הדיון.
כוונתך לעצמך?...
או שחלה כאן טעות?
אבל היכן ראית ויכוח שלי על גיל הכותבים וגדלות המשגיחים?
(מלבד האמירה שמשגיח שאיננו 'בעל מוסר', לא יכול לבקר את המסר)

ע"ד מה שהי' נראה כפגיעה מדברי הריני מבקש מחילה סליחה וכפרה ממעלתכם, ח"ו לא עלתה על דעתי לרגע לבזות את רבותינו חכמי התורה לומדי המוסר ומגיניו, עפר אני תחת כפות רגליהם, וכפה"נ בשגגה פלט קולמוסי איזה תוארים שאינם ראויים כלפי הגאון האמיתי בד קודש [זוטא] שליט"א [אם כי שמעתים בשם רבינו הגדול מרן רה"י הבד קודש שליט"א [רבא] (כמובן שאמרו ע"ד בדיחותא אבל לא להכעיס נתכוונתי)] וגם הגאון חד מבתראי שליט"א כפה"נ ראה בדברי איזה נסיון של פגיעה ח"ו באיזה איש ישראל וחלילה מעשות הדבר הרע הזה ואם בכ"ז פלט קן קולמוסי דברים שכאלו מתנצל אני קמי' רבנן ותלמידיהון.
א] האם המוסר לא הועיל?
כותב המאמר המתקיף (והמותקף) טען שהמוסר לא הועיל, והראיה מסקר מעמיק שנעשה בעולמם האפלולי והדכאוני של הצו"לים.
תשובתו בצידו: כאמור, צו"לניק לא אומר 'מוסרניק'. נקודה. זה כמו להוכיח שדת לא מביאה אושר מהאנשים הנ"ל. לא כל מי שלומד מוסר מייצג.
ו

דומה שגם אני צידדתי כן דאין מביאין ראי' מן הצולי"ם וע"כ באה הבקשה לבדוק בשאר מחוזות ולא כתבתי שום דבר מוכרע.
ובעניין הטענה שלא הוכח שזה הועיל, ואף שאצלי יתכן שזה הועיל (נכרי מסל"ת), פשוט, שא עיניך לדורות הראשונים, חניכי תנועת המוסר, האנשים הגדולים בענקים.

כמדו' היה מובן מתו"ד שכל כוונתי היא לעשות בדיקה היום [דרא בתראי] ולא לדון ח"ו על דרא קמאי, וח"ו לא באתי להמשיך ברדיפת מאורנו קדושי קאוונא הי"ד שבודאי לו חייתי אלף שנים פעמיים וכו', קטן שבכולם כו', וירידת הדורות כנודע.
מחילה, אבל לא זו היו דבריך מלפנים, ואין לי כוח לפלפל ב'מגיד וחוזר ומגיד', והאם אף הר"י מיגאש יודה הכי דלא מהני, אז נניח לכך.
הכל דוקא א"נ דלול"ד דחוזר ומגיד הו"ל כתרי ותרי אז יש מקום לדון לד' הר"י מיגש ולע"כ.
כמדו' שזהו כונת החכם שבא לבאר הטעם שאינו קורץ מטעמי כבוד.
אוי ואבוי! אם ילמדו מוסר כי הוא 'מושך'! לימוד המוסר צריך להגיע מגישה והבנה עמוקה של 'אם אין אני לי מי לי'.
אכן.
א. כנ"ל. ב. כבודו לא הבין את דברי, וכשהשיח יתחיל להיות מתורבת יהיה על מה לדבר.
ג] מאי כנ"ל ב] אדרבה יאלפני בינה גם איני יודע מתורבת זה מהו [בשר וכדו'] ובאיזה תרבות [יוון וכדו'], ומקוה שהבין שהטעות הנזכרת בדברי היא טעותו של ידידי החכם נר"ו ולא של מעכת"ר שכפה"נ יצא קצפו על לא דבר.
ה] יחס מרן זלל"ה למוסר.
כמדומני שכת"ר הסכים עימי?
ובקשר ל'גנות', כמדומני שכבודו לא עבר על איגרת קנ"ד (ח"א).
אכן ייש"כ היה במעומעם בזכרוני אך לא זכרתי איה מקומה וע"כ לא ראיתיה קודם כתיבת הדברים ואכן ראוי היה לכתוב "ביקורתם" של רבותינו ולא "בגנותה" כמש"כ בטעותי, ויש בנו"ט להביאה אחר שיש ללמוד ממנה כמה הלכתא רבוואתא.
"רצוני יקירי הפעם לתבוע ממך, כי לא נהגת כמדת אורח טוב... והצגתני בפני רבים כמטרה לחץ, וכאילו אני שמתי לי לכיוון להטל דופי ח"ו במוסר יסוד נפש הישראלי, והכרוכות בזה חרחור ריב קטטות ושנאת חנם וכידוע.
נפתעתי מאד, כי דברי חידודים לגודל חביבותי׳ דמר שיחי׳ נהפכו לרועץ, וכמובן שאילו נפגשתי עם היו דברי כדבריך. ואני נמצאתי הרבה עם הסבא ז"ל מסלבדקא ועם הסבא ז"ל ממיר ועם גדולי תלמידיהון שיחיו וגם עם גדולי הנורדקאים ותמיד היתה שרוי׳ בינינו אהבה בלי מצרים והיו מסורים אלי בכל לב, ומעולם לא נמנעתי להזכיר בקורת בחריפות והם התענגו על זה [כי מטבע החכמים להתענג על מיתיבי יותר מתניא נמי הכי כמו שאמר ר"י בב"מ] וגם אני מתענג עליהם, ובפרט על הישיבות הצמודות בתורה ויראה ולא יפרדו. ועתה יקירי עשית מה שלא יעשה. ואבקשך לעשות תשובת המשקל׳ ולא לעשות מעשה, כי הדיבור בזה יוסיף כלימה רק לבלי להוסיף, וחק בטבע שזה שאינו מעדיף הוא מתמעט. ועתה יקירי׳ אל יחר עליך רוחך ואין לי עליך חלילה שום קפידא, כי ידעתי את טוהר לבך ואצילת רוחך ואין דברי רק בשביל לצאת ידי חובת הרחק מן... ומן... ואחתום ברכה הדוש"ת באהבה
באשר ל'חכם השלם פה קדוש' 'אשר כל המדבר בו סרה מות יומת' נשמח לדעת מי הוא ואיזה הוא, ואיה מקום כבודו.
החכם החבע"ש שליט"א וכפה"נ אינו מוכר לכת"ר ומאי נפק"מ אם אכתוב אחד מן שמות הניקים [כגון המשגיח זצ"ל, סדום ועמורה, מרן שליט"א, הרב הקדוש, אדמה וצבויים, החכם הכולל, בו"ה, חו"ב].
אבל בהחלט כן, לצערי, כשמך כן תהילתך, מנסה אתה לפגוע בקרנם של קדושי קובנה שוב.
עי' מש"כ לעיל ד"ה כמדו' [ואגב האם ידוע למני"ר אם היה זה הפורט השביעי או התשיעי כי פולמוס גדול ראיתי נטוש ע"ז].
אכן עתה ידעתי ערכו הרם של לימוד המוסר בראותי את העדינות המיוחדת שמשרה על לומדיו כמובן באופן הישר כמורנו חד מבתראי שליט"א אשר האמת חביבה עליו עד למאד.

ע"ד מה שהי' נראה כפגיעה מדברי הריני מבקש מחילה סליחה וכפרה ממעלתכם, ח"ו לא עלתה על דעתי לרגע לבזות את רבותינו חכמי התורה לומדי המוסר ומגיניו, עפר אני תחת כפות רגליהם, וכפה"נ בשגגה פלט קולמוסי איזה תוארים שאינם ראויים כלפי הגאון האמיתי בד קודש [זוטא] שליט"א [אם כי שמעתים בשם רבינו הגדול מרן רה"י הבד קודש שליט"א [רבא] (כמובן שאמרו ע"ד בדיחותא אבל לא להכעיס נתכוונתי)] וגם הגאון חד מבתראי שליט"א כפה"נ ראה בדברי איזה נסיון של פגיעה ח"ו באיזה איש ישראל וחלילה מעשות הדבר הרע הזה ואם בכ"ז פלט קן קולמוסי דברים שכאלו מתנצל אני קמי' רבנן ותלמידיהון.

דומה שגם אני צידדתי כן דאין מביאין ראי' מן הצולי"ם וע"כ באה הבקשה לבדוק בשאר מחוזות ולא כתבתי שום דבר מוכרע.

כמדו' היה מובן מתו"ד שכל כוונתי היא לעשות בדיקה היום [דרא בתראי] ולא לדון ח"ו על דרא קמאי, וח"ו לא באתי להמשיך ברדיפת מאורנו קדושי קאוונא הי"ד שבודאי לו חייתי אלף שנים פעמיים וכו', קטן שבכולם כו', וירידת הדורות כנודע.

הכל דוקא א"נ דלול"ד דחוזר ומגיד הו"ל כתרי ותרי אז יש מקום לדון לד' הר"י מיגש ולע"כ.
כמדו' שזהו כונת החכם שבא לבאר הטעם שאינו קורץ מטעמי כבוד.

אכן.

ג] מאי כנ"ל ב] אדרבה יאלפני בינה גם איני יודע מתורבת זה מהו [בשר וכדו'] ובאיזה תרבות [יוון וכדו'], ומקוה שהבין שהטעות הנזכרת בדברי היא טעותו של ידידי החכם נר"ו ולא של מעכת"ר שכפה"נ יצא קצפו על לא דבר.

אכן ייש"כ היה במעומעם בזכרוני אך לא זכרתי איה מקומה וע"כ לא ראיתיה קודם כתיבת הדברים ואכן ראוי היה לכתוב "ביקורתם" של רבותינו ולא "בגנותה" כמש"כ בטעותי, ויש בנו"ט להביאה אחר שיש ללמוד ממנה כמה הלכתא רבוואתא.
"רצוני יקירי הפעם לתבוע ממך, כי לא נהגת כמדת אורח טוב... והצגתני בפני רבים כמטרה לחץ, וכאילו אני שמתי לי לכיוון להטל דופי ח"ו במוסר יסוד נפש הישראלי, והכרוכות בזה חרחור ריב קטטות ושנאת חנם וכידוע.
נפתעתי מאד, כי דברי חידודים לגודל חביבותי׳ דמר שיחי׳ נהפכו לרועץ, וכמובן שאילו נפגשתי עם היו דברי כדבריך. ואני נמצאתי הרבה עם הסבא ז"ל מסלבדקא ועם הסבא ז"ל ממיר ועם גדולי תלמידיהון שיחיו וגם עם גדולי הנורדקאים ותמיד היתה שרוי׳ בינינו אהבה בלי מצרים והיו מסורים אלי בכל לב, ומעולם לא נמנעתי להזכיר בקורת בחריפות והם התענגו על זה [כי מטבע החכמים להתענג על מיתיבי יותר מתניא נמי הכי כמו שאמר ר"י בב"מ] וגם אני מתענג עליהם, ובפרט על הישיבות הצמודות בתורה ויראה ולא יפרדו. ועתה יקירי עשית מה שלא יעשה. ואבקשך לעשות תשובת המשקל׳ ולא לעשות מעשה, כי הדיבור בזה יוסיף כלימה רק לבלי להוסיף, וחק בטבע שזה שאינו מעדיף הוא מתמעט. ועתה יקירי׳ אל יחר עליך רוחך ואין לי עליך חלילה שום קפידא, כי ידעתי את טוהר לבך ואצילת רוחך ואין דברי רק בשביל לצאת ידי חובת הרחק מן... ומן... ואחתום ברכה הדוש"ת באהבה

החכם החבע"ש שליט"א וכפה"נ אינו מוכר לכת"ר ומאי נפק"מ אם אכתוב אחד מן שמות הניקים [כגון המשגיח זצ"ל, סדום ועמורה, מרן שליט"א, הרב הקדוש, אדמה וצבויים, החכם הכולל, בו"ה, חו"ב].

עי' מש"כ לעיל ד"ה כמדו' [ואגב האם ידוע למני"ר אם היה זה הפורט השביעי או התשיעי כי פולמוס גדול ראיתי נטוש ע"ז].
אכן עתה ידעתי ערכו הרם של לימוד המוסר בראותי את העדינות המיוחדת שמשרה על לומדיו כמובן באופן הישר כמורנו חד מבתראי שליט"א אשר האמת חביבה עליו עד למאד.
ועליך אמר הכתוב, ליצנות אחת דוחה מאה תוכחות (שנא', מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך..).
אשמח אם כבודו פשוט יסכם על איזה נקודות אנו חלוקים.
(ובנוגע לשאלתך על 'תרבות', תמהני עליך, זוהי גמ' ערוכה בארבעה אבות)

תנועת המוסר ללא ספק הביאה ירא"ש בעולם הישיבות.
אבל האם היא לא הביאה כבדות וחוסר שמחה בעשיית מצוות ובחיים היהודיים?
כיום זה נראה שמי שמשקיע במוסר נהיה מה שנקרא "צו"ל".
האם מעולם לזה כיונה תנועת המוסר?
מוסר מיסודו מייסר את האדם
מה שעלול להביא לעצבות ולכבדות.
מה הפתרון לדבר זה מבחינת תנועת המוסר?
שמא המוסר נח לו בדבר זה העיקר שלא יעשו עבירות?

טוב שאמרת וחבל שלא הדגשת - היום.
תורת המוסר, ברובה פסה ועברה מן העולם,
ורוב ההוגים בה - כיום - אינם אלו שיודעים להגות בה כמו שתכנן מרנא האור ישראל מסלנט.

נערך לאחרונה:
צריך לדעת לאזן כמו כל דבר בחיים לא לקפוץ למדרגות שאינם שלך
במצב הדור זה עובד הפוך מי שצו"ל לומד מוסר ולא מי שלומד מוסר צו"ל
ובאמת חבל על רבים שאינם לומדים מוסר
ואמנם אני מכיר הרבה נורמליים שלומדים מוסר ולא צמח להם קרניים
איפה ראית במוסר כבדות?

צריך לדעת לאזן כמו כל דבר בחיים לא לקפוץ למדרגות שאינם שלך
במצב הדור זה עובד הפוך מי שצו"ל לומד מוסר ולא מי שלומד מוסר צו"ל
ובאמת חבל על רבים שאינם לומדים מוסר
ואמנם אני מכיר הרבה נורמליים שלומדים מוסר ולא צמח להם קרניים
איפה ראית במוסר כבדות?

תנועת המוסר בניגוד לתנועת החסידות ששואפת לחיבור פנימי (רגשי) של האדם לתורה ומצוות,
או כיום "תנועת המחשבה" ההולכת וצוברת תאוצה שגם שואפת לחיבור פנימי לתורה ומצוות אם כי בניגוד לתנועת החסידות בעלי המחשבה מתמקדים יותר בחיבור שכלי ובהבנת שורשי הדברים.
תנועת המוסר מבקשת ליצור התעוררות רגשית לתיקון המעשים והמידות בפן הטכני.
ומזה יכול להווצר כמה בעיות.
הא' שבתנועת המוסר (המקורית, לא כפי עיצובה ע"י הסבא מסלבודקה) האדם אמור ללמוד לדעת ולהתבונן על פגמי הנפש וחסרונותיו הרבים דבר שעלול ליצור עצבות. כמובן שהמטרה של דבר זה הוא כדי להביא לתיקון הנפש, אבל הדבר עלול להביא לעצבות.
הב' שכיון שמתמקדים יותר בפן הטכני של עבודת ה' לא לכעוס לא להתגאות, עיתים שיעשה האדם זאת ללא חיבור וללא שמחה, ואך מתוך תחושה שאינני רוצה להיות רע ומאוס, וזה דבר בעייתי, משום שאדם מנסה להלחם בדברים שהוא חושק ופשוט כופה על עצמו לא לעשות זאת, דבר שללא חיבור פנימי למעשים יכול להביא לידי התמרמרות טבעית של הנפש שאיננה מקבלת את מבוקשה.
המוסר עפ"י הסבא מסלבודקה לכאו' פותר בעיות אלו ע"י כך ההתבננות במעלת וגדלות קדושת האדם ומתוך כך לבוא לתיקון המידות.
אך עדיין חוסר ההתעסקות בחיבור פנימי שכלי או רגשי הוא דבר בעייתי.
בכל שינוי משמעותי שעושים בחיים נדרש חיבור פנימי כדי שהוא יחזיק מעמד.
יתכן שפעם צורת החיים הכללית לא הייתה כזאת, אנשים עשו בעיקר "מה שצריך" לעשות והזניחו את חשיבות החיבור.
כיום צורת החיים בעולם המערבי [בניגוד לתרבות הרווחת בעולם האיסלאמי, שגם הוא אט אט הולך ומשנה פנים] הוא לעשות דברים בצורה יותר אינדבידואלית ולא כפי "מה שצריך". דבר שאומץ ע"י הציבור התורני ברובו, אם כי כמובן שפחות מהעולם המערבי.
לדעתי זה הסיבה שתנועת המוסר כיום זנוחה לצערינו.
אני מבקש מהמגיבים הנכבדים, לא להכנס לנישה של ביקורת על תנועת החסידות אלא להתייחס לדברי כלפי תנועת המוסר.

תנועת המוסר מבקשת ליצור התעוררות רגשית לתיקון המעשים והמידות בפן הטכני.
טעות.
זהו חלק אחד מתוך מכלול חלקי תנועת המוסר.
הא' שבתנועת המוסר (המקורית, לא כפי עיצובה ע"י הסבא מסלבודקה) האדם אמור ללמוד לדעת ולהתבונן על פגמי הנפש וחסרונותיו הרבים דבר שעלול ליצור עצבות. כמובן שהמטרה של דבר זה הוא כדי להביא לתיקון הנפש, אבל הדבר עלול להביא לעצבות.
א. זהו לא חידוש של תנועת המוסר.
דורות שלמים עסקו בחשבון הנפש, עוד הראשונים.

ב. תנועת המוסר העמיקה את העיסוק בראיית הטוב העצמי במקביל לראיית הפגמים העצמיים,
כך שמי שעובד לפי עקרונותיה של תנועת המוסר, אינו מגיע לעצבות.
הב' שכיון שמתמקדים יותר בפן הטכני של עבודת ה' לא לכעוס לא להתגאות, עיתים שיעשה האדם זאת ללא חיבור וללא שמחה, ואך מתוך תחושה שאינני רוצה להיות רע ומאוס, וזה דבר בעייתי, משום שאדם מנסה להלחם בדברים שהוא חושק ופשוט כופה על עצמו לא לעשות זאת, דבר שללא חיבור פנימי למעשים יכול להביא לידי התמרמרות טבעית של הנפש שאיננה מקבלת את מבוקשה.
מאחר וזהו רק חלק אחד, וחלק נוסף בתנועת המוסר הוא החיבור לעבודת ד',
הרי שהבעיה אינה מתחילה כלל.

@יהודי פנימי בשביל לדון על תנועת המוסר, צריך לדעת קודם מה היא.

ובכן,
לא הרבה יודעים כי התואר ההיסטורי של ר' ישראל הוא לא "מייסד" תנועת המוסר, אלא "מחולל" תנועת המוסר.
הגרי"ס לא ייסד מעולם שום שיטה, דרך או עבודה. הוא לקח דברים ישנים ולעיתים מפורסמים וייסד בהם העמקה ועיסוק מיוחד.

תנועת המוסר קמה לאחר הפריחה המפוארת של עולם הישיבות.
בעוד בחורי הישיבות העמיקו בתורה, החלק של יראת השם נזנח כמעט לחלוטין, וראה הגרי"ס צורך דחוף לחזק זאת על ידי קביעת לימוד, עיסוק והעמקה בעניינים אלו.

החלק של יראת שמים כולל - הן את תיקון המידות, הן את החיבור הרגשי למצוות, והן את החיוביים הרגשיים כמו אמונה, אהבה ויראה.
ובכל זה עסקה תנועת המוסר.

העבודה הייתה במקביל, גם לחזק את הקשר עם הבורא על ידי נחדרת האמונה במציאות והשגחתו ושכר ועונש, יחד עם הכרת מושגים כמו 'עבדות' ו'מלכות', וכדומה, גם לחזק את חיובי הפנימיות כמו אהבה יראה ודביקות, וגם בתיקון המידות על ידי הכרת נפש האדם הן החלקים הטובים והן הפחות.

המטרה הייתה להביא את האדם לעבוד לא רק על החלק ה"חיצוני" היינו לימוד התורה, אלא גם על החלק "הפנימי" היינו כל הנ"ל.

מכאן יכולים הרבנים שליט"א להתחיל לדון מה גרם להכחדת המוסר בדורינו...

המוסר הפסיק מכיון שאינו יעיל שאם בעבר על ידי שפתים דולקות ושאר דברים ומחשבה על חובת האדם בעלמו היום אינו פותר בעיות וכך אמר לי המשגיח בישיבה שלמדתי שהיום המוסר לא פותר את הבעיה
כל מי שמספיד את המוסר בעצם אומר- בדורנו אנו מופקעים מיראת שמים! ודו"ק היטב.

א. זהו לא חידוש של תנועת המוסר.
דורות שלמים עסקו בחשבון הנפש, עוד הראשונים.
נכון. אבל יש חשבון נפש ברמה הטכנית דהיינו מה עשיתי היום ומה לא עשיתי וכו', אבל אליבא דתנועת המוסר האדם אמור להתבונן על פגמי הנפש על חסרונותיה ופגמיה בלי קשר למה עשיתי היום ומה לא.
ב. תנועת המוסר העמיקה את העיסוק בראיית הטוב העצמי במקביל לראיית הפגמים העצמיים,
כך שמי שעובד לפי עקרונותיה של תנועת המוסר, אינו מגיע לעצבות.
תזכיר לי איפה בדיוק? תנועת המוסר אולי גם התעסקה בזה, אבל זה לא עיקר הדגש.
ובכן,
לא הרבה יודעים כי התואר ההיסטורי של ר' ישראל הוא לא "מייסד" תנועת המוסר, אלא "מחולל" תנועת המוסר.
הגרי"ס לא ייסד מעולם שום שיטה, דרך או עבודה. הוא לקח דברים ישנים ולעיתים מפורסמים וייסד בהם העמקה ועיסוק מיוחד.

תנועת המוסר קמה לאחר הפריחה המפוארת של עולם הישיבות.
בעוד בחורי הישיבות העמיקו בתורה, החלק של יראת השם נזנח כמעט לחלוטין, וראה הגרי"ס צורך דחוף לחזק זאת על ידי קביעת לימוד, עיסוק והעמקה בעניינים אלו.

החלק של יראת שמים כולל - הן את תיקון המידות, הן את החיבור הרגשי למצוות, והן את החיוביים הרגשיים כמו אמונה, אהבה ויראה.
ובכל זה עסקה תנועת המוסר.

העבודה הייתה במקביל, גם לחזק את הקשר עם הבורא על ידי נחדרת האמונה במציאות והשגחתו ושכר ועונש, יחד עם הכרת מושגים כמו 'עבדות' ו'מלכות', וכדומה, גם לחזק את חיובי הפנימיות כמו אהבה יראה ודביקות, וגם בתיקון המידות על ידי הכרת נפש האדם הן החלקים הטובים והן הפחות.

המטרה הייתה להביא את האדם לעבוד לא רק על החלק ה"חיצוני" היינו לימוד התורה, אלא גם על החלק "הפנימי" היינו כל הנ"ל.

מכאן יכולים הרבנים שליט"א להתחיל לדון מה גרם להכחדת המוסר בדורינו...
לדעתי הגרי"ס אכן במובן מסויים לא "ייסד" שיטה כמו שכתבת,
אבל במובן מסויים הדרך והצורה בה ניגשים ללימוד המוסר לא היתה קיימת קודם.
לפני זה ספרי מוסר היו נלמדים בצורה עיונית כפי איך שלומדים את האגדתות שבגמ'.
אבל אליבא דהגרי"ס לימוד מוסר אמור לפעול התעוררות נפשית ורגשית לתיקון המידות והמעשים.
הצורה שבה מוסר נלמד "בשפתיים דולקות" וכו' היא היא חידושו של הגרי"ס לחיות מוסר להתפעל מזה כמה שיותר.
מתנגדי תנועת המוסר התנגדו לעיסוק מוגבר במוסר וכן לרשיות שאפיינה את תנועת המוסר.
אחר כל זה עיקר מה שתנועת המוסר באה לומר היא תיקון המידות ע""י התעוררות רגשית ואי קיום מצוות "מצוות אנשים מלומדה" אלא עם כוונה ושימת לב לקיום המצווה.
אבל ספרי המוסר נעדרים אמירות של חיבור נפשי או רגשי למצוות ניקח את הספר יסוד ושורש העבודה כדוגמא האם סגנון הספר הזה רווח אצל בעלי המוסר?
ספרי המוסר הקדומים עוסקים בעיקר בגודל פגם החטא. למשל הנושא של "אלול" שמיד מעורר אוירה של פחד מה"דין" המתקרב ובא.
אבל אין דגשים על שמחה בעשיית המצוות אין ע"ז דגש מה אפשר לעשות? יש דגש שוב ושוב על יראה ופחד.
האמונה בשכר ועונש והשגחה אינם מביאים לחיבור!
דבקות היא אינה מושג רווח בתנועת המוסר, אין דגש על זה, לעומת למשל ספרי חסידות שאין דף שלא מוזכר שם המילה דבקות, כמה פעמים נזכר זה בספרי מוסר?
היום הציבור דורש חיבור פנימי לכל דבר שעושים גשמי כרוחני. וזה קשה למצוא בספרי מוסר בעיקר קדמונים.

נכון. אבל יש חשבון נפש ברמה הטכנית דהיינו מה עשיתי היום ומה לא עשיתי וכו', אבל אליבא דתנועת המוסר האדם אמור להתבונן על פגמי הנפש על חסרונותיה ופגמיה בלי קשר למה עשיתי היום ומה לא.
כל שערי תשובה מלא מזה.
לומר שהראשונים לא עסקו בבניית הנפש זה מגוחך לחלוטין.
ההבדל היחיד שלא היה קבוע לזה עיסוק מיוחד, אלא זה היה מוטמע בכל שלב משלבי החיים.
רק משירדו הדורות והפנימיות החלה להעלם, מיסד זאת הגרי"ס לעיסוק מיוחד.
תזכיר לי איפה בדיוק? תנועת המוסר אולי גם התעסקה בזה, אבל זה לא עיקר הדגש.
ברור שכן.
עי' באור ישראל עצמו!, אין שם פעם אחת שמוזכר גודל העונש שלא מוזכר גודל השכר.
עי' בכתבי הסבא מקלם ותלמידיו שהזכירו אלפי פעמים, תוך כדי המאמרים, את המשפט - ומידה טובה מרובה פי חמש מאות,
עיין באור יחזקאל שהאריך לבאר עד כמה גרוע מי שלא מעריך את עצמו.
וזה ממש התחלת ההתחלות, מה שאני זוכר בלי לבדוק בשום מקום.
אבל במובן מסויים הדרך והצורה בה ניגשים ללימוד המוסר לא היתה קיימת קודם.
לפני זה ספרי מוסר היו נלמדים בצורה עיונית כפי איך שלומדים את האגדתות שבגמ'.
אבל אליבא דהגרי"ס לימוד מוסר אמור לפעול התעוררות נפשית ורגשית לתיקון המידות והמעשים.
הצורה שבה מוסר נלמד "בשפתיים דולקות" וכו' היא היא חידושו של הגרי"ס לחיות מוסר להתפעל מזה כמה שיותר.
מתנגדי תנועת המוסר התנגדו לעיסוק מוגבר במוסר וכן לרשיות שאפיינה את תנועת המוסר.
כל זה תוצאה מהפיכת ענייני המוסר לעיסוק בפי עצמו.
אם המוסר לא תופס מקום בפני עצמו, אזי לימוד ספרי המוסר הוא לימוד כמו גמ'.

אבל הגרי"ס מעולם לא שלל את לימוד ספרי המוסר בצורה עיונית!
להיפך, ראה עד כמה בעלי המוסר מדקדקים במילותיו של השערי תשובה, מבארים כל מילה ועומדים על כל קטע מה הוא בא לומר בזה.

לימוד ב"שפתיים דולקות" הוא אך ורק תוצאה, וזה מקביל ללימוד העיוני.
ברגע שאנו קובעים עיסוק מיוחד בספרי מוסר, לא בתור עוד לימוד אלא בתור "לימוד מוסר" באופן עצמאי, ההרגש וההתפעלות מגיעים כמעט מאליהם,
אם רק שמים לב למילים ולתוכן.
אחר כל זה עיקר מה שתנועת המוסר באה לומר היא תיקון המידות ע""י התעוררות רגשית ואי קיום מצוות "מצוות אנשים מלומדה" אלא עם כוונה ושימת לב לקיום המצווה.
ערבבת שני חלקים שאין בהם שום קשר, והם אכן שני מטרות נפרדות של תנועת המוסר.
א. תיקון המידות.
ב. התעוררות רגשית ואי קיום מצוות "מצוות אנשים מלומדה" אלא עם כוונה ושימת לב לקיום המצווה.

אלו דברים שלא בהכרח תלויים האחד בשני, ויש כאלו שיהיה להם את החלק הזה בלא החלק הזה,
ושניהם נמצאים בליבת תנועת המוסר.
ספרי המוסר הקדומים עוסקים בעיקר בגודל פגם החטא. למשל הנושא של "אלול" שמיד מעורר אוירה של פחד מה"דין" המתקרב ובא.
לא נכון עובדתית.
ספרי המוסר מדברים הרבה מאוד על המלכה, יחד עם אימת הדין.
אבל אין דגשים על שמחה בעשיית המצוות אין ע"ז דגש מה אפשר לעשות? יש דגש שוב ושוב על יראה ופחד.
לא נכון עובדתית.
היסוד של "תחת אשר לא עבדת את ד' אלוקיך בשמחה" הוא אחד היסודות המוסריים.
האמונה בשכר ועונש והשגחה אינם מביאים לחיבור!
שלושת היסודות של מציאות ד', שכר ועונש ותורה מן השמים לא נלמדים בשביל החיבור, אלא בשביל מה שהם!
מי שלא לומד את היסודות הללו, חסר לו חלקים נרחבים מאוד בידיעת ד' שזו מצווה גמורה.

החיבור מגיע מהכרת המושגים של עבדות מלכות אהבה ויראה.
מה זה מלך? בתורת המוסר ביארו לך שמלך זה שורש ההטבה, שכל מהותו היא בשביל העם,
מה זה עבד? בתורת המוסר ביארו לך שעבד זה מי שעושה את המעשים בגלל שכך אמר לו המלך, בלי חשבון נוסף,
אלו דברים שככל שחושבים עליהם ושומעים אותם, וחוזרים עליהם - הם משפיעים בעוצמה בלב האדם.
דבקות היא אינה מושג רווח בתנועת המוסר, אין דגש על זה, לעומת למשל ספרי חסידות שאין דף שלא מוזכר שם המילה דבקות, כמה פעמים נזכר זה בספרי מוסר?
היום הציבור דורש חיבור פנימי לכל דבר שעושים גשמי כרוחני. וזה קשה למצוא בספרי מוסר בעיקר קדמונים.
תגיד, הצצת פעם בספרי מוסר??
הרי אחת מעשרה מעלות העליונות שרבינו יונה כותב שאלו מצוות עשה ממש, זו דביקות.

הדביקות שעליה שמו את הדגש בתנועת המוסר, היא באמת לא הדביקות ההרגשית שנמצאת בחסידות, ובדיוק לכן תנועת המוסר נקראת תנועת המוסר ולא תנועת החסידות,
אבל הדביקות שעליה שמו את הדגש היא כמו שאומר המסילת ישרים, שלא יהיה לו שום רצון אחר בעולם מלבד רצון ד'.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון