תני והדר מפרש זה כשהוא מרחיב את עצמו ולא כשהוא כופל את דבריו שלא לצורך.רמב"ם הלכות תפילה ונשיאת כפים פרק ד הלכה טו
כוונת הלב כיצד כל תפלה שאינה בכוונה כ אינה תפלה, ואם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה,
רמב"ם הלכות תפילה ונשיאת כפים פרק י הלכה א
מי שהתפלל ולא כיון את לבו יחזור ויתפלל בכוונה, ואם כיון את לבו בברכה ראשונה שוב אינו צריך
זאת היתה כונתי
בשביל לומר כשיטתך, צריך לומר שסתך כך בלי סיבה הוא החליט לחלק זאת לפעמיים ופעם אחת לדייק ופעם אחת לומר כללית.
זה מאוד מאוד דחוק, הרבה יותר מהפשט של הגר"ח.
כי הרמ"א פוסק זאת להלכה, וההלכה זה לא רק לעמי הארצות.למי שלא כיון לא היה טעם לחזור אבל מנין לך האם רוב הת''ח כיוונו או לא
כנ"ל. ההלכה מיועדת לכל כלל ישראל, אם זה מיועד רק לשכבת ה"לא תלמידי חכמים" יש לסייג זאת בהלכה.
יפה מאוד, אבל דווקא את העיקר בחרת לא להדגיש..עד שיהיו כל הדינין גלויין לקטן ולגדול בדין כל מצוה ומצוה ובדין כל הדברים שתיקנו חכמים ונביאים. כללו של דבר כדי שלא יהא אדם צריך לחיבור אחר בעולם בדין מדיני ישראל אלא יהא חיבור זה מקבץ לתורה שבעל פה כולה עם התקנות והמנהגות והגזירות שנעשו מימות משה רבינו ועד חבור הגמרא וכמו שפירשו לנו הגאונים בכל חיבוריהם שחיברו אחר הגמרא. לפיכך קראתי שם חיבור זה משנה תורה. לפי שאדם קורא בתורה שבכתב תחלה ואחר כך קורא בזה
"ומפני זה נערתי חצני אני משה בן מיימון הספרדי ונשענתי על הצור ברוך הוא ובינותי בכל אלו הספרים וראיתי לחבר דברים המתבררים מכל אלו החיבורים בענין האסור והמותר הטמא והטהור עם שאר דיני התורה.
כולם בלשון ברורה ודרך קצרה עד שתהא תורה שבעל פה כולה סדורה בפי הכל בלא קושיא ולא פירוק. לא זה אומר בכה וזה בכה. אלא דברים ברורים קרובים נכונים על פי המשפט אשר יתבאר מכל אלו החיבורים והפירושים הנמצאים מימות רבינו הקדוש ועד עכשיו. עד שיהיו כל הדינין גלויין לקטן ולגדול בדין כל מצוה ומצוה ובדין כל הדברים שתיקנו חכמים ונביאים. כללו של דבר כדי שלא יהא אדם צריך לחיבור אחר בעולם בדין מדיני ישראל אלא יהא חיבור זה מקבץ לתורה שבעל פה כולה עם התקנות והמנהגות והגזירות שנעשו מימות משה רבינו ועד חבור הגמרא וכמו שפירשו לנו הגאונים בכל חיבוריהם שחיברו אחר הגמרא.
מבואר להדיא באופן הכי ברור ובלשון שאינה משתמעת לשתי פנים כי חיבור הי"ד החזקה הוא חיבור הלכתי עצמאי שנכתב על פי הגמ' ושלל החיבורים המאוחרים עד לימי הרמב"ם, ולא "סיכום הגמרא" כפי שרצית לטעון.
זה נקרא להיתפס לשוליים...
אתה טענת שאין סיכוי שהרמב"ם חשב שהת"ח לא ילמדו את הגמ'.
עניתי שהוא לא חשב שלא ילמדו אותה כלל, אבל בשביל הלכה באמת לא צריך את הגמ', אלא ניתן להסתפק ברמב"ם.
את הכוללים הבאתי כדוגמה, אם היא לא נכונה אז לא. אבל אתה צריך לענות לגופה של תשובה - מדוע גם זה "לא יכול להיות שהרמב"ם חשב"...
מוזר להביא את לשון הראב"ד כסיוע לטענה שלא לכך התכוון הרמב"ם כשהראב"ד עצמו כותב ממש בפתיחת דבריו: סבר לתקן...ובכל זאת הראב''ד כותב
סבר לתקן ולא תיקן כי הוא עזב דרך כל המחברים אשר היו לפניו כי הם הביאו ראיה לדבריהם וכתבו הדברים בשם אומרם והיה לו בזה תועלת גדולה כי פעמים רבות יעלה על לב הדיין לאסור או להתיר וראייתו ממקום אחד ואילו ידע כי יש גדול ממנו הפליג שמועתו לדעת אחרת היה חוזר בו. ועתה לא אדע למה אחזור מקבלתי ומראייתי בשביל חבורו של זה המחבר. אם החולק עלי גדול ממני הרי טוב ואם אני גדול ממנו למה אבטל דעתי מפני דעתו. ועוד כי יש דברים שהגאונים חולקים זה על זה וזה המחבר בירר דברי האחד וכתבם בחיבורו ולמה אסמוך אני על ברירתו והיא לא נראית בעיני ולא אדע החולק עמו אם הוא ראוי לחלוק אם לא. אין זה אלא כל קבל די רוח יתירא ביה
וכך המציאות היום ויש להניח שגם בזמן הרמב''ם שלא קבלו דבריו כמשה מסיני אלא המון העם ולא הת''ח ואין סברא שיכתוב בל' מדוקדקת במיועדת לת''ח בלבד וכמו שנראה קצת באגרת הנ''ל שהטריד את הדיין רק מה מקור ההלכה ולא חיפש מה טמון בדקדוק לשונה
זו השגה של הראב"ד על הרמב"ם, יש לדון בסברתו של הרמב"ם, אבל זו הייתה דעתו.
ואגרת הרמב"ם לא מעידה מאום, מאחר וזו איגרת למתנגדיו בני זמנו שביקרוהו על חוסר מקורותיו, ויתכן שת"ח אחרים פחותים מהרמב"ם לא עשו כן.
אם שואלים בלי להניח שזו ההבנה בדברי הרמב"ם צריכים לומר "דביו תמוהין וצ"ע". והראב"ד חולק על ההנחה ולא טוען כי דבריו לא מובנים.אני חושב שהראב''ד לא למד כך ברמב''ם כאופציה אלא כקושיא ולכן זה לא נחשב אפשרות לגיטימית שאפשר להוכיח ממנה משהו ע' כדוגמת זה במ''ב ריש הלכות עירובין שכתב על ל' השו''ע שצריך ס' רבוא בכל יום שחיפש בכל הראשונים העומדים בשיטה זו ולא מצא ל' זו של בכל יום ואע''פ שבכמה ראשונים מופיע ל' זו אלא שראשונים אלו דחו שיטה זו ולכן הבין המ''ב שאין לדקדק בהם בפ' השיטה
והשו"ע לא קשור כאן כי המשנ"ב אומר זאת על הראשונים שהם דחו, וכאן אנו מדברים על הראב"ד שהוא עצמו דוחה.
לשיטתך, אדם שעבד ע"ז, הקריב לה קרבן והשתחווה לה ולא היה לו ממיל ללמוד הוא לא מוגדר כעובד ע"ז?
שים לב - אינך אומר שהוא שוגג או אפי' אונס. אתה טוען שהוא לא מוגדר עובד עבודה זרה בכלל!
זה חידוש עצום שחייבים לו מקור.
עי' לעיל, לא באתי לשלול בזה את דעתך, ולכן היא לא רלוונטית לציטוט הזה.וע''ז בדיוק אמרתי שזה ראיה שהרמב''ם היה משוכנע שכל מאמת מעיין יגיע למסקנה זו ולכן תקף את החולקים אבל אם היה חושב ומכיר באפשרות שהציג הראב''ד ושידועה במציאות שהיו מאמתים מעיינים שהגיעו למסקנות אחרות משום מה אני חושב שהוא לא היה קורא להם מינים וכדברי הראב''ד גם אם היה ממשיך לתקוף אותם שהם גרועים מעובדי ע''ז בעקרון אבל היה מסכים שהם שוגגים או אנוסים בדעתם ואינם מינים שיצאו מכלל ישראל
באתי לדחות את טענתך על פירושו של הגר"ח, והצלחתי בזה.
תן דוגמה.כמו שבחיים רגילים של טבע א''א בלי לשאול למה על כל דבר בדרך כלל כך אם רוצים שהתורה תהיה מחוברת לחיים מוכרחים לשאול למה כמה שאפשר
אני דווקא מתסדר בחיים מצוין בלי לשאול על הטבע למה כל הזמן...
כל עוד אין לך הוכחה לכך, זה מגוחך מאוד לתלות קלקול במישהו, גם אם נעזוב את החוצפה כלפי הגר"ח, כשאין לך בדל של ביסוס לתלייה זו.אני סבור שקלקולי הדור באים משורש שיטת הגר''ח אני מקבל שאתה חולק ע''ז
א. טענה אבסורדית לכשעצמה.בתחילה כתבתי כן להבהרת האבסורדיות בכוח הטענה אבל בהמשך כתבתי תרוץ
ב. עברתי שוב על הקטע כולו ולא ראיתי תירוץ. אשמח אם תצטט אותו.
לצערי אינני בסוגיא, אבל כשלמדתי את זה בש"א ישי"ג למדתי את זה מפי מו"ר הגרי"ג זללה"ה, וכדרכם של החורים צעירים ניסינו כמו כולם לחלוק על כח טענה וזכורני שכשהעמדנו את השאלות עם שני המהלכים, לא היה הרבה הבדל סהסתתברות בין כוח טענה לנאמנות.כתבתי כבר שכל הראיות והקושיות בדרך כלל נידונו בדורות ראשונים כך שאני לא מוטרד מזה אם אתה מוטרד אתה מוזמן להביא את הראיות ונדון בהם בעז''ה
אגב, למו"ר הגרי"ג יש חיבור בין שניהם משהו כמו שיש זכות טענה הנובעת מהנאמנות, אך כאמור איני בסוגיא בכדי לדון בכך.
וזה מה שאני אומר - שבדיני משפט אין קבילות כזו, וכשאין ראיות מספיקות זה נשאר ספק.נראה לי שזה מחלוקת במשמעות דורשים כונתי למעשה לסבירות מסוימת שמספיקה להכריע הדין בהעדר ראיות חזקות מזה
וזו שאלת העילוי ממיציט.
כבר ככה ההודעות ארוכות מארץ מידה...
נמתין עד למיצוי של הדיון העכשוי, ואז נעבור להמשך.
נערך לאחרונה: