- תודות
- 2,859
- נקודות
- 196
למה אסור לאכול כזית נותר הלא עומד לשריפה וכתותי מיכתת שיעוריה
יש מכתת שיעוריה כשאת זה גופא התורה אמרה?
בפשטות כתותי מיכתת שיעוריה נאמר במקום שבו השיעור הוא שיעור של צורת הדבר שמגודל מסויים אז זה נחשב צורה שלימה של החפץ ביחס למצווה המדוברת, שאז שייכת הסברא של מכתת שיעוריה, שבגלל שהדבר עומד לשריפה הוא ככתות, ושוב הצורה השלמה שלו אינה נחשבת צורה שלמה לעניין הגדרת צורה חשובה של הדבר.
אם התורה אסרה זאת - כנראה שאין, התורה היא באמת הוכחה לכך שאין כתותי מכתת שיעורא,
תשובה מצויינת.בפשטות - שיעור כזית הוא לא שיעור במאכל אלא בפעולת האכילה, כך שגם אם כתותי מכתת שיעורא - סו"ס האדם אכל כזית איסור,
אמנם, במנחות נד ע"ב מבואר שיש דיחוי בשיעור כזית, ויש שהוכיחו מכך ששיעור כזית הוא שיעור במאכל, שלא נתפס איסור בפחות משיעור כזית, כיון שמאכל שאין בו כזית אינו נחשב מאכל,
אך לא מסתבר לומר כך, ומסתמא זהו רק במקרה המדובר שם - בפיגול ונותר וטמא, שהאיסור הוא עניין חיצוני שחל על המאכל, שאז צריך כזית כדי שיחול האיסור, אך בשאר איסורים - כמו חזיר ונבילה - המאכל בעצמו אסור, וממילא אי"צ שיהיה מאכל כדי שיחול עליו איסור,
אך כאן השאלה היא על נותר, וא"כ הדק"ל, שכל חתיכת נותר לא יהיה לה חשיבות של מאכל בגלל שכתותי מכתת שיעורא,
וכנראה צ"ל שדין כתותי מכתת אינו מפקיע תורת מאכל מהחתיכה, ורק כאשר הנידון הוא על חשיבות החתיכה - מועיל דין כתותי מכתת לומר שהחתיכה אינה חשובה כיון שעומדת לשריפה, וצ"ע.
לא הבאתי ראיה שזה נכון.אם התורה אסרה זאת - כנראה שאין, התורה היא באמת הוכחה לכך שאין כתותי מכתת שיעורא,
אך זאת באמת השאלה, למה באמת אין? השאלה היא דווקא בגלל שברור שאין.
אם זאת תשובה בעיניך - אפשר לענות כך על כל שאלה, שהרי אם זה מה שהתורה אומרת - ודאי שזה נכון, אז אין שאלה, מש"ל.
ובדרך זה:לא הבאתי ראיה שזה נכון.
מה שהתכוונתי לומר זה, שזהו גופא מה שנאמר באיסור - שהתורה אסרה לאכול את הכזית המכתת שיעוריה.
וכל מה שנאמר מכתת שיעוריה הוא במקומות עליהן לא דיברה התורה על זה גופא כלולב שהציווי הוא ליטלו ואם הוא עומד לשריפה הרי מכתת שיעוריה.
ובאמת כן הוא בכל התורה, אם ניקח דוגמה את חיוב תשביתו שהוא עשה, ומדוע שלא נאמר יותר מחומש פטור (בי"ד אחר חצות להראשונים שאין בל יראה),
אלא שאת זה גופא ציוותה התורה - להשבית את היותר מחומש.
לא הבאתי ראיה שזה נכון.
מה שהתכוונתי לומר זה, שזהו גופא מה שנאמר באיסור - שהתורה אסרה לאכול את הכזית המכתת שיעוריה.
וכל מה שנאמר מכתת שיעוריה הוא במקומות עליהן לא דיברה התורה על זה גופא כלולב שהציווי הוא ליטלו ואם הוא עומד לשריפה הרי מכתת שיעוריה.
ובאמת כן הוא בכל התורה, אם ניקח דוגמה את חיוב תשביתו שהוא עשה, ומדוע שלא נאמר יותר מחומש פטור (בי"ד אחר חצות להראשונים שאין בל יראה),
אלא שאת זה גופא ציוותה התורה - להשבית את היותר מחומש.
כעת אני מתחיל לשמוע סברא, אך עדיין זה אינו.אך כאן - הרי כתותי מכתת שיעורא זוהי סברא, ואם אכן כל חפץ שעומד לשריפה שיעורו נכתת - אין שום טעם שתטיל התורה איסור לאכול דבר פחות מכשיעור, כך שמסתמא האיסור הוא לא לאכול כזית שלם, ולכן צ"ב שהרי אינו כזית שלם כיון שכתותי מכתת שיעורא.
וכמש"כ תוספות עירובין פ: ד"ה אבל לגבי לחי והאריך הגר"ח בספרו בקטע האחרון בהלכות שבל שבכתותי גוף הדבר קיים.כנראה צ"ל שדין כתותי מכתת אינו מפקיע תורת מאכל מהחתיכה, ורק כאשר הנידון הוא על חשיבות החתיכה - מועיל דין כתותי מכתת לומר שהחתיכה אינה חשובה כיון שעומדת לשריפה, וצ"ע.
אחשביה לכאורה דרבנן
כעת אני מתחיל לשמוע סברא, אך עדיין זה אינו.
מאחר והשריפה ואיסור האכילה מגיעים מאותו טעם ואף יותר נראה שהשריפה הוא תוצאה מאיסור האכילה,
בכה"ג ודאי שיש סברא חזקה לומר שהתורה תאסור באכילה ואז גם תחייב שריפה.
כל השאלה היא - כיום, דהיינו כיצד יש איסור על כזית כשהוא מכתת שיעוריה מפני השריפה,
וע"ז עניתי שאת הכזית הזה גופא התורה אסרה.
א. כדאי להפסיק להסביר אותי ולהתמקד בלהבין אותי.
אני השבתי על גוף השאלה, כי כל החיסרון של מכתת שיעוריה הוא בכה"ג שהתורה דיברה על כזית באופן כללי ולא כשהתורה דיברה על הדבר המכתת עצמו בפרטות, בדיוק כמו תשביתו.
ורק על מה שטענת שאין סברא לומר שהתורה תעשה איסור על זה - השבתי כי התורה עשתה את האיסור לפני המכתת שיעוריה, וממילא לא שייך כלל לשאול "כיצד התורה חייבה" אלא רק "כיצד זה אסור היום".
שוב חזרת לטעון דברים שאין בהם טעם.רק שאני טענתי שעדיין צ"ב, כיון שאם בפועל לא יתכן שמשהו הוא כזית כאשר מכתת שיעורא - נמצא שאין איסור אכילה בנותר, אפשר לטעון שלתורה היה אינטרס כלשהו לאסור מכיוון אחר ומטעם אחר (לא משורש איסור אכילה),
אך זהו דבר שאינו מסתבר, אם התורה אסרה לאכול - כנראה שיש בעיה בגוף האכילה, וזאת לא יתכן, ולכן צ"ב.