• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

התורה

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
16,598
נקודות
895
אַל נָא תְהִי כַּמֵּת וגו' (יב, יב). פירש"י אם אינך רופאה בתפלה מי מסגירה ומי מטהרה אני אי אפשר לראותה שאני קרוב ואין קרוב רואה את הנגעים, וכהן אחר אין בעולם.
לכאורה, אם אין אמירת כהן, אין טומאה כלל. מכאן עולה השאלה, מדוע היה צריך אהרן הכהן לראותה ולטמאה? הרי אם אהרן לא יקבע טומאה, היא לא תהיה טמאה ואין צורך בהסגרה, שהרי טומאת וטהרת המצורע תלויות בפעולת הכהן בלבד.
אולם, נראה שאף על פי שבהיעדר כהן אינה טמאה, מכל מקום אין לה רפואה. רק אם הכהן רואה את הנגע ומסגירה, ייתכן שתהא לה רפואה לאחר שנעשה בה דין מצורע ושבה אל ה'. אך אם כהן לא יראה אותה, אף על פי שלא תהא טמאה, היא תישאר בצרעתה ולא תתרפא ותיטהר. וזה שאמר משה: "מי מסגירה ומי מטהרה", שתכלית ההסגרה היא כדי שאחר כך תהא טהרה ותתרפא.
בזה מובן היטב מדוע התפלל משה "אֵ-ל נָא רְפָא נָא לָהּ". והלא, כיון שנעשית מצורעת, אף אם תתרפא, עדיין נדרשת ראיית כהן לטהרה. לפי ההסבר הנ"ל, הדברים מובנים: אם הכהן לא ראה אותה כלל והיא נתרפאה, הרי שלא נטמאה מעולם, וממילא אין צורך בראיית כהן לטהרה, ומאחר שנתרפאה – היא טהורה.
(להורות נתן-בפרשתנו, גליון מחוברים)

ואציין את דברי רבינו בחיי
אמר אהרן למשה איני יכול לראות את הנגע לפי שאני קרוב וכהן קרוב פסול לראות את הנגע ואין כהן אחר בעולם, ולפיכך אם אי אתה מתפלל עליה אין לה תקנה ותעמוד בצרעתה ולא תתרפא לעולם, וזהו שאמר אשר בצאתו מרחם אמו, כי מי שנולד כך מצורע מרחם אמו אין לו טהרה עולמית, וכן הזכירו רז"ל, ולכך יאמר תצטרך אתה על כל פנים להתפלל עליה שלא תהיה אחותנו כמצורע שחשוב כמת בצאתו מרחם אמו שאין לו טהרה לעולם.​

אַל נָא תְהִי כַּמֵּת וגו' (יב, יב). פירש"י אם אינך רופאה בתפלה מי מסגירה ומי מטהרה אני אי אפשר לראותה שאני קרוב ואין קרוב רואה את הנגעים, וכהן אחר אין בעולם.
לכאורה, אם אין אמירת כהן, אין טומאה כלל. מכאן עולה השאלה, מדוע היה צריך אהרן הכהן לראותה ולטמאה? הרי אם אהרן לא יקבע טומאה, היא לא תהיה טמאה ואין צורך בהסגרה, שהרי טומאת וטהרת המצורע תלויות בפעולת הכהן בלבד.
אולם, נראה שאף על פי שבהיעדר כהן אינה טמאה, מכל מקום אין לה רפואה. רק אם הכהן רואה את הנגע ומסגירה, ייתכן שתהא לה רפואה לאחר שנעשה בה דין מצורע ושבה אל ה'. אך אם כהן לא יראה אותה, אף על פי שלא תהא טמאה, היא תישאר בצרעתה ולא תתרפא ותיטהר. וזה שאמר משה: "מי מסגירה ומי מטהרה", שתכלית ההסגרה היא כדי שאחר כך תהא טהרה ותתרפא.
בזה מובן היטב מדוע התפלל משה "אֵ-ל נָא רְפָא נָא לָהּ". והלא, כיון שנעשית מצורעת, אף אם תתרפא, עדיין נדרשת ראיית כהן לטהרה. לפי ההסבר הנ"ל, הדברים מובנים: אם הכהן לא ראה אותה כלל והיא נתרפאה, הרי שלא נטמאה מעולם, וממילא אין צורך בראיית כהן לטהרה, ומאחר שנתרפאה – היא טהורה.
(להורות נתן-בפרשתנו, גליון מחוברים)
מצאתי מצאתי בערוך לנר ביבמות (ק"ג ע"ב) שביאר דבאמת בתחילה כשאמר אהרון אל תהי כמת באמת אף א' לא הסגירה ורק לאחר מכן אמר הקב"ה דהוא מסגירה ולכן נטמאה לבסוף ע"י הקב"ה.

מצאתי מצאתי בערוך לנר ביבמות (ק"ג ע"ב) שביאר דבאמת בתחילה כשאמר אהרון אל תהי כמת באמת אף א' לא הסגירה ורק לאחר מכן אמר הקב"ה דהוא מסגירה ולכן נטמאה לבסוף ע"י הקב"ה.
ומצאתי שכ'
ר' חיים פלטיאל פרשת בהעלותך
מי' תימא שפי' רש"י א"כ אין לה טהרה עולמית והלא גם טומאה אין לה דטומאה וטהרה תלויה בכהן כדפי' רש"י בפר' תזריע והובא אל אהרן הכהן וגו', מלמד שטומאה וטהרה תלויה בכהן. וי"ל דהכא הואיל וכתיב חרון אף ועושה רושם א"כ ה"ל כאילו הק' י"ש טימאה, ותדע דצעק למשה שהיה מתפלל עליהם ומה יועיל תפילתו והלא טהרה תלויה בכהן א"כ מי מטהרה אלא דכשיתפלל משה עליה יטהרנה השם.

אור החיים פרשת בהעלותך
תסגר שבעת ימים. נראה שפרחה ממנה צרעת בתפלת משה, וכמאמרו רפא נא פירוש עתה, אלא שגזר ה' שתשב כמנודה, שאם לא כן לא היה צריך הכתוב לומר תסגר פשיטא שתסגר עד שתתרפא מצרעתה, אלא ודאי שכבר נתרפאה, ולזה גם כן לא הזכיר טהרת צרעתה ביום אסיפתה, ולדברי רז"ל (זבחים קב, ספרי) שאהרן לא ראה צרעת מרים מטעם קורבה, יתבאר על נכון, כי לצד שאין כאן צרעת כי אין כהן שיאמר טמא אם כן כאן אלא סגירה לבד כמנודה, או אפשר שנסגרה על פי ה' אלהינו שהוא כהן, והוא אומרו תסגר וגו' הרי הסגירה, ונטהרה על פי ה' דכתיב ואחר תאסף:​

ומצאתי שכ'
ר' חיים פלטיאל פרשת בהעלותך
מי' תימא שפי' רש"י א"כ אין לה טהרה עולמית והלא גם טומאה אין לה דטומאה וטהרה תלויה בכהן כדפי' רש"י בפר' תזריע והובא אל אהרן הכהן וגו', מלמד שטומאה וטהרה תלויה בכהן. וי"ל דהכא הואיל וכתיב חרון אף ועושה רושם א"כ ה"ל כאילו הק' י"ש טימאה, ותדע דצעק למשה שהיה מתפלל עליהם ומה יועיל תפילתו והלא טהרה תלויה בכהן א"כ מי מטהרה אלא דכשיתפלל משה עליה יטהרנה השם.
האמת שזו כבר גמ' בזבחים (ק"א ע"ב) וז"ל הגמ': מרים מי הסגירה, א"ת משה הסגירה, משה זר הוא, ואין זר רואה את הנגעים וא"ת אהרן הסגירה, אהרן קרוב הוא, ואין קרוב רואה את הנגעים, אלא כבוד גדול חלק לה הקדוש ברוך הוא למרים, אותה שעה: אני כהן ואני מסגירה, אני חולטה ואני פוטרה, ע"כ.
כי מי שנולד כך מצורע מרחם אמו אין לו טהרה עולמית, וכן הזכירו רז"ל,
מה הכוונה בדברי קדשו בזה?

האמת שכבר תוס' הקשה כן בזבחים ק"ב ע"א וז"ל: ותימה במה היה מפסידה הא דאין אדם רואה את הנגעים כל שכן שהיתה טהורה.
אלא שלבסוף הקב"ה הסגירה כדאיתא בגמ'.

בפענח רזא מביא כן מדברי הספרי, וכעת לא מצאתיו.
וברשותך אצטט דבריו כי דברי הרבינו בחיי אינו ברורים כל כך
וז"ל: אל נא תהי כמת פירש"י שאם אינך מרפא לה מי מסגירה וכו' עד וזהו אשר בצאתו מרחם אמו, פי' שכן יש בספרי, קטן שנולד מצורע מבטן אמו אין לו טהרה עולמית לפי שאין יכולים לקיים בו והסגיר והוי כמת, א"כ ה"נ כיון שאין אנו יכולים לקיים בה והסגיר הוי נמי כמוהו ואין לה רפואה, ע"F.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון