• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

אברך מישיבת מיר

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
9,908
נקודות
535
כתבו רבותינו בעלי התוס' בדעת זקנים (כ"ב ל"ג) ונראה שהמלאך הרגאת האתון וגם את הנערים שהלכו עם בלעם שהרי אין נזכרין כלל מכאן והילך.

וקשה מדוע הרג המלאך את הנערים? מה חטאו?

הם בשונה מבלעם לא קיבלו ציווי שמתיר להם איכשהו ללכת לקלל את ישראל, וממילא ודאי שהייתה עליהם תביעה עצומה!
וגם בלעם לכאו' אלמלי ובסופו של יום נועד לשליחות לא יודע אם לא היה נענש במקום.

אולי מדין "סוס ורוכבו רמה בים"
אבל כאן הרוכב נשאר, ורק ה'סוס' נהרג.
אבל ודאי שהיו לו לעזר בעבירה.
ובן נח נהרג על עזר בעבירה?
ומלבד זאת לא ידעתי במה סייעו לו בעבירה.
והלכו עמו לכבודו, ותו לא. אם לא שנאמר שבלעדיהם לא היה הולך, וגם אז אין זה שותפות בעבירה ממש.

תוך כדי הדיבור, הרי למדו מבלעם שאדם חשוב יקח משמשים, וייתכן שבאו להראות שאינו אדם חשוב ולכן נענשו.
קיימ"ל שאנשי שכם נהרגו בחזקה שודאי כולם חטאו בז' מצוות בני נח, וככל הנראה זה היה רק הזדמנות להפרע.
ועיין באשכולות אחרים שהובא שהבעיה של בלעם שעשה נגד רצון ה', וודאי שמשרתיו היה זה נגד רצון ה'.
וודאי שסייעו לו בעבירה (גם אם אין זה תרי עברי דנהרא) שנשאו את כליו וכדו' והיו לו למשרתים.

(אני לא משוכנע שהסוס שנהרג מחמת רוכבו זהו רק אם נענש גם הרוכב)

קיימ"ל שאנשי שכם נהרגו בחזקה שודאי כולם חטאו בז' מצוות בני נח, וככל הנראה זה היה רק הזדמנות להפרע.
למיטב זכרוני, זוהי לא הסיבה שנהרגו, לדעת הרמב"ם נהרגו מחמת שלא קיימו 'דינים', והרמב"ן בטענה זו משיג עליו, אבל אם אני לא טועה הוא מביא זאת רק כטענה נגד דברי הרמב"ם ולא כסיבת הריגתם.
ועכ"פ, לא אאריך בזה בכדי שלא להטות האשכול ממסלולו.
ועיין באשכולות אחרים שהובא שהבעיה של בלעם שעשה נגד רצון ה', וודאי שמשרתיו היה זה נגד רצון ה'.
בלעם שהלך לקלל, עשה נגד רצון ה'.
אבל נעריו, וכי רצון ה' היה שילך בלעם בלא נערים לשמשו?
וודאי שסייעו לו בעבירה (גם אם אין זה תרי עברי דנהרא) שנשאו את כליו וכדו' והיו לו למשרתים.
חידוש גדול הוא לומר שלמרות שלא סייעו בעצם העבירה, מכיוון ששמשו אותו ואפשרו לו מבחינה טכנית לעבור את העבירה, חשובים הם כמסייעים בעבירה.
(אני לא משוכנע שהסוס שנהרג מחמת רוכבו זהו רק אם נענש גם הרוכב)
לפי פשוטו, הסוס לא נענש, אלא מחמת עונש הרוכב, והסוס נטפל לרוכב ונענש איתו, ולא נענש בפני עצמו, ולו מחמת שלא היה לו בחירה.
עכ"פ הנערים כאן, אינם שותפים לעבירה כשותפות הסוס.

קבצים מצורפים

• 1782679457152.png
    1782679457152.png
    61.7 KB · צפיות: 2
בלעם שהלך לקלל, עשה נגד רצון ה'.
אבל נעריו, וכי רצון ה' היה שילך בלעם בלא נערים לשמשו?
על פי ההגיון שלי אז אם הוא הולך למטרה רעה לא הגיוני שישמשו אותו.
חידוש גדול הוא לומר שלמרות שלא סייעו בעצם העבירה, מכיוון ששמשו אותו ואפשרו לו מבחינה טכנית לעבור את העבירה, חשובים הם כמסייעים בעבירה.
הם מסייעים לו לעשות נגד רצון ה' ללכת אפי' שהרי בסוף לא קילל העבירה הייתה בעצם ההליכה
לפי פשוטו, הסוס לא נענש, אלא מחמת עונש הרוכב, והסוס נטפל לרוכב ונענש איתו, ולא נענש בפני עצמו, ולו מחמת שלא היה לו בחירה.
עכ"פ הנערים כאן, אינם שותפים לעבירה כשותפות הסוס
ואני הבנתי שהסוס נענש עם הרוכב שלא יוכל לטעון שרק ביצע פקודות ולכן שמו אותם יחד. ולכאורה לגבי הנערים כנ"ל

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון