נפש שוקקה

משתמש חדש
gem
תודות
94
נקודות
13
יש לאחרונה תופעה שנקראת "מעמד ריתחא". אנשים לא שמים לב. אבל מה שבעצם השם הזה אומר שמתכנסים כאן כדי להתווכח בלימוד.. בלי בושה. זו המטרה הרשמית. לא ללבן סוגיא. לא להבין איזה נדבך. אלא לעשות ריתחא - כמטרה, כיעד. דו"ק היטב, זה מאותו השורש.

אכן כך. ולמה שתהא בושה בדבר המקייים שמים וארץ ואין דבר חביב לפני השם יתברך יותר מזה?
לא כדי להשיג משהו מסוים, או כדי לברר משהו למעשה - רק 'קאכן אין לערנען'! כך הייתה פסגת השאיפה אצל כל רבותינו ראשי הישיבות, וכך זה גם היום.
הלוואי שנזכה!

יש לאחרונה תופעה שנקראת "מעמד ריתחא". אנשים לא שמים לב. אבל מה שבעצם השם הזה אומר שמתכנסים כאן כדי להתווכח בלימוד.. בלי בושה. זו המטרה הרשמית. לא ללבן סוגיא. לא להבין איזה נדבך. אלא לעשות ריתחא - כמטרה, כיעד. דו"ק היטב, זה מאותו השורש.
מי שבא לשם בשביל "להתווכח כדי להתווכח", באמת לא חכם גדול. כמדומני שרוב האנשים הבוגרים, מגיעים ע"מ לקבל תוספת בלימודם, ידיעותיהם והעמקתם בתורה הקדושה. לכן, כשזה נעשה סביב הלכות החג בחול המועד, אין לך דבר גדול מזה. וכאמור, כל אחד ידאג לבוא בגישה הנכונה. אני לא מרגיש שמדובר באירוע שיש בו צלצולים כאלו שלא נותנים אפשרות לבוא בגישה החיובית הנ"ל.

אכן כך. ולמה שתהא בושה בדבר המקייים שמים וארץ ואין דבר חביב לפני השם יתברך יותר מזה?
לא כדי להשיג משהו מסוים, או כדי לברר משהו למעשה - רק 'קאכן אין לערנען'! כך הייתה פסגת השאיפה אצל כל רבותינו ראשי הישיבות, וכך זה גם היום.
הלוואי שנזכה!
פסגת השאיפה?!
אצל רבותינו?!
אצל כל רבותינו?!
אצל ראשי הישיבות?!
לא נראה לי.
ה"א. אני אישית פחות מתחבר לטרימינולוגי' של "דבר המקיים שמים וארץ", "אין דבר חביב מזה לפני הקב"ה", "פסגת השאיפה" וכיוצ"ב.
יש כאן תופעה. ואנו דנים אם היא טובה או לא. לא צריך לשבור את הכלים עם סיסמאות. זה לא משכנע.

להתווכח ולדון בלימוד בשביל להבין מה כוונת התורה
ככל הנהוג בכל סדר א' בכל ישיבה ליטאית
על מה נזעקת ?
אא"כ אתה חולק על דרך הלימוד בישיבות וזה כבר נושא לדיון נפרד באשכול חדש

האמת שבעבר גם חלפו בראשי מחשבות של מה העניין להתכנס כדי לדון בשאלות וכדומה,
אך עינינו רואות את צורת לימוד התנאים והאמוראים וכך בדיוק זה היה, הם התכנסו לבית מדרש וכל אחד אמר את מה ששמע את הסוגיא שבה אוחז עכשיו ודנו עליה.

האמת שבעבר גם חלפו בראשי מחשבות של מה העניין להתכנס כדי לדון בשאלות וכדומה,
אך עינינו רואות את צורת לימוד התנאים והאמוראים וכך בדיוק זה היה, הם התכנסו לבית מדרש וכל אחד אמר את מה ששמע את הסוגיא שבה אוחז עכשיו ודנו עליה.
ואוסיף שהתורה ניתנה כברית בין הקב"ה לעם ישראל כולו
ומשו"ה אדם לא יכול לחדש דין בלי אישור של שאר האומה
ומשו"ה אכן כל חידוד וכל לימוד היו דנים בו בבית המדרש
משום שהתורה זה ברית כלית של האומה ואינה רכוש של יהודי אחד לבדו

אנו רואים [כאן ובנושא אהלי הישיבות] כמה כואב ומציק לך הממסד הזה ודומיו, מה האובססיה לענין? נראה שצר לך ביושבי גבעה מסוימת.
עכ"פ לגופו של ענין בודאי שלא באים ללבן סוגיא, זה עושים הם בסד"א כל יום [ובסד"ג בחדוותא דכלה],
האירוע הזה הוא "אטרקציה תורנית ורוחנית", לא טוב?.
מלבד מה שנותן ידיעות חשובות ואהבת תורה.

נערך לאחרונה על ידי מנחה:
קושיא מוזרה לחלוטין ולא ברור מהיכן שורשה... אין אחד שלא יוצא לו מהדבר הזה תועלת בלימוד (כמובן למי שנמצא בעניינים או עכ"פ צופה מן הצד) חידוד הסברא ידיעות ישרות אמיתה ש"ת וריתחא דאורייתא דם טוב של יהודי מה רע, כנראה היית במקום בו השאלות לא היו משהו אבל גם זה משהו

אנו רואים [כאן ובנושא אהלי הישיבות] כמה כואב ומציק לך הממסד הזה ודומיו, מה האובססיה לענין? נראה שצר לך ביושבי גבעה מסוימת.
אני פחות מתחבר לגבעה מסוימת. בהחלט. (אם לא הבנת נכון, זו לא הגבעה שמיישמת את הרעיון, זו הגבעה שמביהמ"ד שלה נולד הרעיון).
אבל אני לא חושב שאני באובססיה. אני קורא נלהב של האהלים. משתדל לפלפל בהם.
וכן, מותר שתהי' לי צרימה על האופן שבו המפעל מתנהל באחד מהאגפים שלו. (שים לב, זה בעיקר במה שקשור לעולם הישיבות. הן באהלים והן בריתחא.
ישנה עמדי עוד ביקורת על מפעלי הלימוד בעולם הישיבות אבל אני שומר אותה לפעם אחרת. קשה לי לנהל כמה חזיתות במקביל).
עכ"פ לגופו של ענין בודאי שלא באים ללבן סוגיא, זה עושים הם בסד"א כל יום [ובסד"ג בחדוותא דכלה],

האירוע הזה הוא "אטרקציה תורנית ורוחנית", לא טוב?.
אטרציה רוחנית זה נהדר.
ואני חושב ששם זה גם התחיל.
הבעיה היא שהגולם קם על יוצרו. והיום זה כבר הפך לדרך. ומאירוע חד פעמי, זה הפך להיות תופעה מגמתית שקורה בכל שכונה אחת לכמה חודשים.
ואז, ישנם הרבה, לא אתה. אבל ישנם הרבה, שכבר רואים בזה ערך. ולא סתם ערך, ערך מקודש.
יעיד על כך @יצחק מירושלים למשל:
או הרב @מי אני בכלל?
הלוואי שנזכה!
לא. זה אטרקציה. זה לא דבר המקיים שמים וארץ.
כשקורה כזה היפוך יוצרות. ואנשים לא מבינים מה ההבדל בין מעמד ריתחא לסד"א. סימן שמישהו תופס פה את כל האירוע בצורה לא נכונה.
זה מה שמפריע לי, זה מה שצורם לי.
אני לא נגד אטרקציות בכלל. בייחוד לא כאלו רוחניות.
מי שזה נותן לו אהבת תורה. שיערב לו.
באשר לידיעות, התייחסתי לזה באשכול השני

אטרציה רוחנית זה נהדר.
ואני חושב ששם זה גם התחיל.
הבעיה היא שהגולם קם על יוצרו. והיום זה כבר הפך לדרך. ומאירוע חד פעמי, זה הפך להיות תופעה מגמתית שקורה בכל שכונה אחת לכמה חודשים.
ואז, ישנם הרבה, לא אתה. אבל ישנם הרבה, שכבר רואים בזה ערך. ולא סתם ערך, ערך מקודש.
יעיד על כך @יצחק מירושלים למשל:
איפה נאמר כאן בהודעה שזה נהפך לדרך ?
אתה מוציא דברים מהקשרם בצורה מוגזמת
אף אחד לא חושב שזה הדרך..
מה שנאמר בהודעה שזה נעשה לפי הדרך של עולם הישיבות ובסגנון הדרך המסורה לנו מרבותינו
ראוי לקרוא הודעה בצורה ישרה לפני שמגיבים סתם.....

מי שבא לשם בשביל "להתווכח כדי להתווכח", באמת לא חכם גדול.
וממילא אם כל המעמד נושא עליו את הכותרת הזאת הוא נהפך אוטומטית למעמד של...
על מה נזעקת ?
מה הדמיון?
כאשר קבוצת אנשים לומדים סוגיא מסוימת ותוך כדי בירור הדברים הם נקלעים לויכוח זה אכן דבר חיובי, לא כאשר מתאספים לשמוע ויכוחים בסוגיא שכלל לא אוחזים בה רק לשם הויכוח.
כנ"ל, אין דמיון.

צדק הרב @נפש שוקקה בדבריו.

די כבר לפולמוסים המיותרים האלה אנשים שהתורה זה החיים שלהם נהנים לדון עליה אם אנשים אחרים שהתורה זה החיים שלהם ול"צ לחפש דקדוקים אם זה מעמד ריתחא או מעמד ליבון או אטרקציה רוחנית רוחניות אטרטקיבית תופעה סחף וכו' אם אתה לא נהנה אתה לא חייב

וממילא אם כל המעמד נושא עליו את הכותרת הזאת הוא נהפך אוטומטית למעמד של...

מה הדמיון?
כאשר קבוצת אנשים לומדים סוגיא מסוימת ותוך כדי בירור הדברים הם נקלעים לויכוח זה אכן דבר חיובי, לא כאשר מתאספים לשמוע ויכוחים בסוגיא שכלל לא אוחזים בה רק לשם הויכוח.

כנ"ל, אין דמיון.
כשכולם נמצאים בסוכות או פסח, וקוראים למעמד "ריתחא דאורייתא", כולם יודעים שמטרתו לבוא וללבן את הדברים עם גדולי הדור, בענייני הלכות החג העומדות על הפרק. ולכן, כפי שכתבתי, זה תלוי כבר בגישתו האישית של כ"א ואחד למעמד.

בסופו של דבר העובדה היא שבאים לשם מגדולי רבותינו, נושאים ונותנים עם מרן הגרד"ל, ויוצאים משם דברים נפלאים. הסכת ושמע. אני מניח שאתה לא חושד ברבנים אלו, שבאים לכלות את זמנם בויכוחים לשם הויכוח חלילה.

אני מתחבר לכאבך אך אני חושב שלא זו הנקודה הכואבת, מה שכואב לי זה לראות את גדולי ראשי הישיבות של דורינו יושבים ומנסים לדון באיזו שהיא שאלה וכל אחד מנסה להראות בה את כוחו, אז גם אם זו לא כוונתם והם נמצאים שם באמת כאמור לעיל כדי ללבן את הסוגיא, מה שהמראה הזה נותן לציבור זה מראה של ישיב"ק שבאה להיבחן אצל אחד מגדולי הדור וכל אחד מנסה את כוחו....
אני מדגיש שוב זו לא המציאות אבל כך זה נראה ולי אישית זה מאוד הפריע, דיונים כאלו לא אמורים להתרחש אל מול המצלמות.

אני מתחבר לכאבך אך אני חושב שלא זו הנקודה הכואבת, מה שכואב לי זה לראות את גדולי ראשי הישיבות של דורינו יושבים ומנסים לדון באיזו שהיא שאלה וכל אחד מנסה להראות בה את כוחו, אז גם אם זו לא כוונתם והם נמצאים שם באמת כאמור לעיל כדי ללבן את הסוגיא, מה שהמראה הזה נותן לציבור זה מראה של ישיב"ק שבאה להיבחן אצל אחד מגדולי הדור וכל אחד מנסה את כוחו....
אני מדגיש שוב זו לא המציאות אבל כך זה נראה ולי אישית זה מאוד הפריע, דיונים כאלו לא אמורים להתרחש אל מול המצלמות.
כל מעמד תלוי לכשעצמו.... אבל את זה אני לא יכול לשמוע שאתה מציג את הגרד"ל כאחש שבוחן ישיב"ק....
הסכת, כל אירוע איך שלא יהיה ואיך שלא יהי מוצג אם הוא אירוע שבא להאדיר תורה הוא מבורך! אף אחד לא עושה מזה דרך! זה כבר גוזמא
ואם כל הקושיא נוראית כזו איך מצלמים אנשים שמדברים בלימוד עם ר' דוב עם זה כבר נסתדר... יש מאות שצופים בזה אח"כ (כמוני וכל האלו ששלחו תודות על צירוף הלינק... וסתם מחר בעזה"י יבוא אליפם לרח' הרב שר לראות את הד"ת האלו) ונהנים להתחכם מהענין, שוב לא כל שאלה היא יסוד אבל הרוב מחכים ומרתק לומדי תורה שאוהבים להתחשבן וד"ל

איפה נאמר כאן בהודעה שזה נהפך לדרך ?
אתה מוציא דברים מהקשרם בצורה מוגזמת
אף אחד לא חושב שזה הדרך..
מה שנאמר בהודעה שזה נעשה לפי הדרך של עולם הישיבות ובסגנון הדרך המסורה לנו מרבותינו
ראוי לקרוא הודעה בצורה ישרה לפני שמגיבים סתם.....
דיברתי ע"כ שזה מהפך את היוצרות ומשבש את הערכים. והסקתי שזה קורה משום שזה הפך להיות משהו רשמי ולא איזו אטרקציה חד-פעמית.
לצורך כך, ציטטתי את ההשואה שעשית בין מעמד הריתחא לסד"א. כדלהלן:
אני חושב שזו קריאה ישרה.
(לגופה של ההשוואה המגוחכת לא ראיתי צורך להתייחס. אבל בכ"א בשני מילים: בסד"א אנחנו לומדים סוגיא - ולפעמים מתווכחים כהיכ"ת. בריתחא, מתווכחים - לפעמים מגיעים למסקנא בסוגיא כהיכ"ת...)
*גם אם למעשה לא התכוונת למה שכתבת ברצינות. אני מצטט אותך בשביל הדוגמא. משום שבעיניי אתה מסמל רעיון, האם בפועל אתה חושב כך או לא - זה פחות משנה.

בלת"ק
כמובן שהמטרה בסוף היא לצאת עם תשובה, וכמובן כך ראוי שיהיה ולא שסתם ידברו בלי לרצות להתקדם בידיעת/העמקת/חשקת/הבנת וכו' התורה
אבל מה נאדר הוא המחזה, וכל אשר ראה לא היה שואל כאלו שאלות.
לא עליו נאמר "אבירי לב" (כמבו' על בני מתא מחסיא) דחזו יקרא דאורייתא!
מרנן גדולינו ומאורינו, השמים לבם לכל הערת דרדק וזאטוט מיישרים לב עיקש ופתלתול.
שמחים בחדוות התורה. וגיציה ניתזים לכל עבר.
איך שזה מחנך לגדלות. איך שזה מעורר.
אשרי הדור שאלו פרנסיו ומחזקים את עץ החיים. (ואוסיף שחבל שלא עשו כן בעשרות השנים האחרונות. ונראה לי שבשנים ממש האחרונות חזר ועלה ערך לימוד התורה רבות, ולמעמד זה ודומיו חלק רב בכך)

אכן - יש עניין להתדיין בלימוד אפי' אם לא מגיעים להכרעה אמתית, ק"ו כשכן מגיעים.
עי' בגמ' שבת סג. "אמר רבי אבא א"ר שמעון בן לקיש שני ת"ח המדגילים זה לזה בהלכה הקדוש ברוך הוא אוהבן שנאמר (שיר השירים ב, ד) ודגלו עלי אהבה".
ובתוס' ע"ז כב: "ומפר"ת המכחישין זה לזה ואינם עומדים על העיקר אפי' הכי הקב"ה אוהבן"

אני רק שאילה.
בחור מחפש לדעת הרבה ידע? בחור צריך לגמור סוגיא או לכה"פ לשאוף לגמור סוגיא כשהוא מחושבן עם כל הייכ"ת הקיימות? א"כ המטרה של הריתחא הושגה, התברר למעלה מכל ספק שיש עניין לדעת הרבה רייד לא ישיבתי, לדעת לחשבן היכ"ת, אולי נלמד קובץ יסודות וחקירות בסד"א? כמובן שח"ו אין הכוונה נגד רבותינו המשתתפים בפועל במעמד הקדוש הזה, מה שלא זכיתי להבין זה המסר שאותו המעמד בא להביא, ואם הוא בא להביא מסר של מעמד "ידיעת|אהבת| התורה" חוזרני בי.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון