• אנא הקדישו כמה רגעים לתפילה ולאמירת תהילים לרפואת אחד מחו"ר הפורום, הרב שלמה ברוך בן רבקה, לרפואה שלמה בתוך שאר חולי ישראל.
    קריאת תהילים  |  כל פרק תהילים, כל תפילה וכל חיזוק - לזכותו ולרפואתו

אור זרוע לצדיק

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
תודות
3,428
נקודות
355
רש"י על בראשית פרק ד פסוק כד
כי שבעתים יוקם קין - קין שהרג מזיד נתלה לו עד ז' דורות אני שהרגתי שוגג לא כ"ש שיתלה לי שביעיות הרבה:
שבעים ושבעה - לשון רבוי שביעיות אחז לו כך דרש רבי תנחומא. ומדרש בראשית רבה לא הרג למך כלום ונשיו פורשות ממנו משקיימו פריה ורביה לפי שנגזרה גזירה לכלות זרעו של קין לאחר שבעה דורות אמרו מה אנו יולדות לבהלה למחר המבול בא ושוטף את הכל והוא אומר להן וכי איש הרגתי לפצעי וכי אני הרגתי את הבל שהיה איש בקומה וילד בשנים שיהא זרעי כלה באותו עון ומה קין שהרג נתלה לו שבעה דורות אני שלא הרגתי לא כ"ש שיתלו לי שביעיות הרבה וזה ק"ו של שטות א"כ אין הקב"ה גובה את חובו ומקיים את דברו:​

ולכאו' יש להקשות דלדעת רש"י דנעמה אשתו של נח היתה, א"כ נשאר מקין זכר?
ועוד דעמדו לקין יותר מז' דורות, ודורות אלו היו עוד ודם שנולד שת וא"כ מה השייכות למבול?

כי שבעתים יוקם קין - קין שהרג מזיד נתלה לו עד ז' דורות אני שהרגתי שוגג לא כ"ש שיתלה לי שביעיות הרבה:
שבעים ושבעה - לשון רבוי שביעיות אחז לו כך דרש רבי תנחומא. ומדרש בראשית רבה לא הרג למך כלום ונשיו פורשות ממנו משקיימו פריה ורביה לפי שנגזרה גזירה לכלות זרעו של קין לאחר שבעה דורות אמרו מה אנו יולדות לבהלה למחר המבול בא ושוטף את הכל והוא אומר להן וכי איש הרגתי לפצעי וכי אני הרגתי את הבל שהיה איש בקומה וילד בשנים שיהא זרעי כלה באותו עון ומה קין שהרג נתלה לו שבעה דורות אני שלא הרגתי לא כ"ש שיתלו לי שביעיות הרבה וזה ק"ו של שטות א"כ אין הקב"ה גובה את חובו ומקיים את דברו:​

ועוד דעמדו לקין יותר מז' דורות, ודורות אלו היו עוד ודם שנולד שת וא"כ מה השייכות למבול?
הפנים יפות (לעיל כב) כי אף שפירש"י שנגזר על זרעו של קין לכלות אחר ז' דורות, היינו דווקא ממשפחות אב, אבל אשתו של (קין) [נח] אף על פי שהיתה מזרע קין אין זרעה נקרא על שם קין. וכ"כ הנזר הקודש (פר' כג).

ובספר אגרא דכלה פירש כי צילה ילדה בדרך נס, מאחר שהשקה אותה כוס של עקרין, והוצרך הולדת נעמה להיות בדרך נס, כי הנה נגזר על זרעו של קין למחות במבול, ומן נעמה נבנה העולם, על כן היתה תולדתה בדרך נס כאלו אינה מתולדות קין.

נערך לאחרונה:

בעצם כבר ברמב"ן מוזכר על נעמה שהיא אשת נח, ונמצא שיש זכר לקין.

ובעץ יוסף על המדרש הביא כי בכח מעשיה הטובים יצאה מכלל ארור לכלל ברוך.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓