אימתי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
תודות
2,389
נקודות
246
- נא לא לדון פה ביחס לאברכים שמלא תשובות בדבר, אפשר לפתוח אשכול מקביל -
כלי יקר שמות כג פסוק ה'
וחדלת מעזוב לו עזוב תעזוב עמו. לומר לך דווקא שרוצה להיות עמך במלאכתו ורוצה להקים עמך אז אתה מחויב לסייע לו אבל אם יושב לו ואומר הואיל ועליך מוטל הדבר חייב אתה להקים לבד, ע"כ אמר וחדלת מעזוב לו כי מלת לו אין במשמעותו עמו כי מותר לך לחדול מלעזוב לו כשאינו רוצה להיות עמך במלאכתו,

ומכאן תשובה על מקצת עניים בני עמינו המטילים את עצמם על הצבור ואינן רוצים לעשות בשום מלאכה אף אם בידם לעשות באיזו מלאכה או איזו דבר אחר אשר בו יכולין להביא שבר רעבון ביתם, וקוראים תגר אם אין נותנים להם די מחסורם כי דבר זה לא צוה ה' כי אם עזוב תעזוב עמו הקם תקים עמו כי העני יעשה כל אשר ימצא בכחו לעשות ואם בכל זה לא תשיג ידו, אז חייב כל איש מישראל לסעדו ולחזקו וליתן לו די מחסורו אשר יחסר לו ועזוב תעזוב אפילו עד מאה פעמים.

בפרשה שלנו מובא העמו של הקם תקים עמו,
ראיתי להביא את הכלי יקר המעניין מאוד הזה, ששמעתי עליו לפני שנים רבות והיה לחידוש בעיני.

ויש פה כמה שאלות
א. האם הוא נפסק להלכה?
ב. האם כל מי שאנו רואים שעושה סיבובים חוזרים ונשנים לאסוף, האם הוא נכלל בזה?
ג. האם כל סוג עבודה נדרשת מהאוסף כדי לקחת ע''ע את אחריות פרנסתו, או שמא ישנם עבודות שהוא בהחלט לא מחוייב, ומותר לו להתפרנס מהצדקה?
ד. האם לתת בכל זאת צדקה לאנשים כאלו, אין בזה בכלל קיום צדקה, או מדה טובה אחרת, האם זה בגדר מתנה בעלמא לחינם או ממש לא?

- נא לא לדון פה ביחס לאברכים שמלא תשובות בדבר, אפשר לפתוח אשכול מקביל -
כלי יקר שמות כג פסוק ה'
וחדלת מעזוב לו עזוב תעזוב עמו. לומר לך דווקא שרוצה להיות עמך במלאכתו ורוצה להקים עמך אז אתה מחויב לסייע לו אבל אם יושב לו ואומר הואיל ועליך מוטל הדבר חייב אתה להקים לבד, ע"כ אמר וחדלת מעזוב לו כי מלת לו אין במשמעותו עמו כי מותר לך לחדול מלעזוב לו כשאינו רוצה להיות עמך במלאכתו,

ומכאן תשובה על מקצת עניים בני עמינו המטילים את עצמם על הצבור ואינן רוצים לעשות בשום מלאכה אף אם בידם לעשות באיזו מלאכה או איזו דבר אחר אשר בו יכולין להביא שבר רעבון ביתם, וקוראים תגר אם אין נותנים להם די מחסורם כי דבר זה לא צוה ה' כי אם עזוב תעזוב עמו הקם תקים עמו כי העני יעשה כל אשר ימצא בכחו לעשות ואם בכל זה לא תשיג ידו, אז חייב כל איש מישראל לסעדו ולחזקו וליתן לו די מחסורו אשר יחסר לו ועזוב תעזוב אפילו עד מאה פעמים.

בפרשה שלנו מובא העמו של הקם תקים עמו,
ראיתי להביא את הכלי יקר המעניין מאוד הזה, ששמעתי עליו לפני שנים רבות והיה לחידוש בעיני.

ויש פה כמה שאלות
א. האם הוא נפסק להלכה?
ב. האם כל מי שאנו רואים שעושה סיבובים חוזרים ונשנים לאסוף, האם הוא נכלל בזה?
ג. האם כל סוג עבודה נדרשת מהאוסף כדי לקחת ע''ע את אחריות פרנסתו, או שמא ישנם עבודות שהוא בהחלט לא מחוייב, ומותר לו להתפרנס מהצדקה?
ד. האם לתת בכל זאת צדקה לאנשים כאלו, אין בזה בכלל קיום צדקה, או מדה טובה אחרת, האם זה בגדר מתנה בעלמא לחינם או ממש לא?
בקריאה שוטפת לא אבין די־הצורך, שאלתך הינה על ה'שנוררים' או על האדם הנותן להם?
פשיטא לי שהאדם הנותן קיים מצוות צדקה וכידוע ממתנות לאביונים כו'. ותו פשיטא לי שאותם ה'שנוררים' בתיאור שתיארת פשוט שאינם עושים כפי ההלכה, אא"כ אכן אין בכוחו למיעביד הכי וכיו"ב.
"פשוט נבלות בשוק ואל תזדקק לבריות" (ושמא הוא אך לפנים משוה"ד. ואכ"מ.)

וכידוע ממתנות לאביונים כו
ש... תוכל לפרט יותר.
כל נתינה לכל אדם שמחזיק עצמו כעני היא צדקה, לא בטוח.
אבל פה השאלה, עד כמה שהוא באמת עני, כשהוא לא עובד, אבל אם הוא יעבוד הוא לא יהיה עני, יש מצוות צדקה או לא.
חובה לתת זה וודאי שאין - על מי שהכלי יקר מדבר -.

ש... תוכל לפרט יותר.
כל נתינה לכל אדם שמחזיק עצמו כעני היא צדקה, לא בטוח.
אבל פה השאלה, עד כמה שהוא באמת עני, כשהוא לא עובד, אבל אם הוא יעבוד הוא לא יהיה עני, יש מצוות צדקה או לא.
חובה לתת זה וודאי שאין - על מי שהכלי יקר מדבר -.
מהרשד"ם (יו"ד סי' קסו):
1787647980139.png

מעשה רוקח (הל' אישות פי"ב הי"ד):
1787648351364.png
1787648330002.png

נערך לאחרונה:
אתה צריך לדעת שהוא לא עובד. זה אומר שאתה צריך להיות בטוח שהוא לא שוטף מדרגות באמצע הלילה וכו' ואולי בבית הוא עושה משהו לפרנסתו. ואולי הוא מחפש והוא לא מוצא.
ואפשר שהלכה זו נאמר לגבאי צדקה שמגיע עני לבקש פרנסה ביכולתו להזהיר אותו שימצא עובודה ויכנס לעניניו שאם יתברר לו שיכול ולא רוצה לעבוד אז אינו מויב לתת לו מקופת הצדקה

נערך לאחרונה:
לא נעים לי לדון בזה אני מאוד לא מעוניין שמישהו יפסיק לתת משהו למישהו,
אצלי אישית הנדון הזה לא למעשה אלא בגדר תורה וללמוד אני צריך.
אבל לענין מה שכתבת
אתה צריך לדעת שהוא לא עובד. זה אומר שאתה צריך להיות בטוח שהוא לא שוטף מדרגות באמצע הלילה וכו' ואולי בבית הוא עושה משהו לפרנסתו. ואולי הוא מחפש והוא לא מוצא.
אם אני רואה או יודע שהוא עושה סיבובים כל היום בכוללים וכו' או יושב באיזה שטיבלאך רוב שעות היום, במהלך השעות האלו גופא הוא היה צריך לעבוד,
- ושנית אולי הוא מחפש ולא מוצא, האם להיות מנקה הוא מחוייב זה נכלל בתביעה ממנו, להיות מסדר מדפים בסופר, קופאי, לא נראה לי שיש היום מישהו שאם הוא רוצה לעבוד במשהו שאפשרי לו מבחינת כוחות גוף, אין לו איפה, כמובן לא מדברים במישהו חולה, - ומאוד יתכן שאנחנו לא יודעים!

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון