בהיות שהנני הקטן העני והדל ראה ראיתי האיל מנגח חד מדרא בתראי לא ידענא איככה אתארהו, גם אשו"ר בא הוא וקדושיו עמו ונלוה אליו לשרתו ולדחות דברי החכם ידידי המופלג מאד י"נ, ויען הנני נמנה ל"ע ללומדי המוסר והאמת נר לרגלי הכהות, ואמון אני על מדת החסד ונשיאה בעול, נחלצתי חושים לנסות להגן על כבוד אהובי הרה"צ וו"ח החכם השלם נר"ו מוסר ההודעה יען לא הובנו כ"צ [וכאשר הקדים לכתוב כי כעוס הוא ואכן לא עשו דבריו כל השפעה ורגזן לא עלתה בידו אלא רגזנותו] גוי נתתי למכים ולחיי למורטים לא הסתרתי פני מכלימות, ואקו שלא יצא תקלה מתח"י.
הכותב מנסה לבאר מה הוא הגורם לבחור שלא יחפש להתחיל בכלל בלימוד המוסר וטיעוניו הם:
א] מעלה אפשרות שהוא משום שלא ניכרת ההשפעה על שאר הלומדים,
וכתב עלה חד מבתראי.
איני יודע מי הבודק והיכן בדק, ונראה לי שלא הבנת את ההבדל בין 'מוסרניק' לצו"ל'.
אבל אני יכול לומר לך,
העבודה! שבתקופות שאני לומד מוסר יותר טוב, המידות שלי משתפרות פלאים!
השאלה נשאלה כמטרה לדעת תשובה אמיתית אדרבה יבדקו החכמים מה המה התוצאות והכותב לא הביא אלא מה שעלתה בידו, מתוך סקר שערך בתוך עולם הצולאי"ם דייקא אף שאיננו נמנה על מחניהם כלל, ולומדי המוסר אין הכונה למונעי האבק מספרי המוסר ותופסי הספסלים למעריב מתחילת סדר המוסר אלא לאנשים הלומדים מוסר בצורה רצינית ובהתבוננות מעמיקה למרות היותם צולאי"ם [ואכן אפשר שאין מוסרניק צו"ל בעולם כלל, ולא ע"ה חסיד ולא צו"ל מוסרניק (וכבר שמענו בזה מחד מרבוואתא שקרא עליהם מקרא הזה ומשניאי אהבו מות כאשר דרשוהו חכמים על ת"ח שנמצא רבב על בגדו), ובאמת כדאי לפתוח אשכול נפרד מהו צו"ל לתולדותיו דרכו ומשנתו יכולותיו ומוגבלויתיו ועי' מה שהאריך למעניתו בזה בקונ' אחד כמוך (דת"ת נתיבות אביעזר ע' צולא"י כמוך) וצע"ש ולע"כ ואפשר יש בזה משום ליצנות ואולי מ"מ שרי וצ"ת], ואכן הכותב הציג אפשרות שמהרי החושך הוא בא, וביקש שיבדקו החברים בסביבתם המה למען דעת, ומה שהרב חד מבתראי משתפר במידותיו פלאים דומה שאין זו תשובה המספקת לנידוננו להיודע על קיומו של יותר מאדם אחד בעולם, יעזוב נא הרב חד מבתראי את בדיקתו בציציותיו שלו ויבדוק בסביבתו האם רוב לומדי והוגי ומהגגי המוסר אכן משופרים פלאים במידותיהם ובכמה אחוזים יתרים הם במידותיהם התרומיות על פני אלה שאינם לומדים מוסר, ויעמידנו על האמת כאשר היה באמנה אתו וקיי"ל הלכתא כבתראי. [אגב למרבית הפלא אציין כי גם אני זכיתי להכיר כאלו מלומדי המוסר ואף על פי כן היו מידותיהם טובות (כמה מוזר?!), ולאידך גיסא אפי' כאלה שלא למדו מוסר והיו מידותיהם מושחתות להפליא (כמה מוזר?!)].
ומש"כ הבד הקוה"ט שליט"א
פשיטא.
הצולי"ם לא לומדים כמו שצריך!
זה חלק מהכחדת המוס בדורינו, שגם מי שכבר לומד מוסר, לא עושה זאת כמו שהנחיל מרנא האור ישראל.
בודדים היום הם אלו שיודעים באמת מהי תורת המוסר, והם לומדים אותה ונראים אחרת לחלוטין.
ואולי לכן, בחברון שהם בכללי פחות צולי"ם, לומדים יותר נכון את המוסר, וצ"ע.
אכן צדקו דבריו וזהו מקום הספק ובאמת הוא פשיטא אבל כבר לימדנו המס"י בהקדמה שגם דברים פשוטים צריך לכתוב ורב בהם ההעלם לגודל פשטותם.
ב] מעלה נקודה נוספת שידור של חוסר כבוד ללימוד המוסר שמתחזק מקירוב הבינוניים וחסרי הערכה בקהל לומדיו ואנשים שאמורים לייצגו.
וכתב עלה חד מבתראי
מי דיבר על להוציא ספרים במוסר?! למה ללמוד משהו חצי שעה ביום, ולעשות חשבוון הנפש 5 דק' ביום, 'מוציא מהלימוד'? להפך, הם מנצלים יותר את הזמן!
הכותב לא בא להסביר למה לא ללמוד מוסר ולא עלה כלל נדון של ביטול הזמן, אלא מה קרה עובדתית שהפסיקו ללמוד וכמש"כ הרה"צ מו"ה הייליגע שמאטע נ"י שזו התוצאה ולא הבעיה, והוצאת הספרים היא לדוגמא בעלמא מהמצב [המשמח או העצוב] שאין הערכה מספקת [בצדק או שלא בצדק] למי שישקיע ראשו ורובו ושולחנו בעסקי המוסר, ואם היתה תפיסה רווחת הנותנת הערכה מספקת ללומדי המוסר ולא היתה בושה להוציא בזה קונטרסים ועלונים, ודאי לא היה מצב המוסר כיום כמו שהוא נראה, ואינו ענין דוקא של הערכה אלא כמה קורץ ונוצץ הוא לימוד המוסר, וזה הוא שעמד עליה הרמח"ל כמו שהביא הרב בד קודש נר"ו ש"נ,
"ולא ישאר לימוד הדברים האלה וקריאת הספרים מזה המין כי אם אצל אותם שאין שכלם כל כך דק, וקרוב להיות גס, שאלה תראה אותם שוקדים על כל זה ולא יזוזו ממנו, עד שלפי המנהג הנוהג בעולם, כשתראה אחד מתחסד, לא תוכל לימנע מלחשוד אותו לגס השכל.
ואולם, תולדות המנהג הזה רעות מאד לחכמים ולבלתי חכמים, כי גורם שמאֵלֶּה ומאֵלֶּה יחסר החסידות האמיתי, ויהיה יקר מאד למצוא אותו בעולם. כי יחסר מן החכמים למיעוט עיונם בו, ויחסר מן הבלתי חכמים למיעוט השגתם אותו"
ואכן אף הרמח"ל לא כתב שאינו נכון שלא לומדים אותו אלא גסי השכל אלא שבאמת כך הוא מנהג העולם ובצדק מנהג העולם לדון את לומדי המוסר והעוסקים בו לגסי השכל, אלא שמזה באו תולדות רעות מאד שבאמת גרם שיחסר מן החכמים למעט עיונם בו.
ג] נקודה נוספת היא שאף אם אכן המוסר בצורתו הנושנת איננו קורץ כ"כ לצעירי דורנו ואין כל מוטיבצי' לבחור סטנדרט להשקיע בו אף השקעה פעוטה כצווחת הרב חד מבתראי, מ"מ מצאנו קרן אורה מועטה כלשהי בדורנו, במה שיש שיח פורה בעניני מידות וארחות החיים ובכל הנושאים המדוברים במסילת ישרים, לא עניני מחשבה [ויציא"מ ומת"ת גם בהם יש לצד המוסרי מה לטעון בלקחים ובהתבוננות, וכיום חידשו המחדשים לקחי מוסר מופלגים אף בהילולת בת עין וכיוב"ז ובאמת טעות היא המילה 'להתחבר' ויותר נכון 'לקחת' הנוגע יותר לתחומי המוסר] ואף שציונו אדמו"ר אבי העזרי מחשבה אחת (וי"א בלבד) של מוסר, אמנם אין השיח רב אבל דומה שהוא מוסיף והולך, וכמדו' שקודם
תנועת המוסר היה פחות שיח ומודעות לעניני מוסר מהיום, ולזה צוין ערך עניני מחשבה ואגדה ועומקי היהדות חיבור למצוות [אפשר להוסיף פשש"מ], שהוא שינוי כללי בתפיסה שאין לי אלא תורה [ותורה מוגדרת מאד], ואמנם באמת אפשר שמעולם לא היתה תפיסה כזאת וצריך בירור היאך היה מצב הישיבות טרום עידן המוסר ואלו שלא קבלו את מרותו.
ומש"כ עלה חד מבתראי
עכשיו רואה אני, שלא רק שבין 'מוסרניק' לצו"לניק' נתחלף לו, אף בין מוסר למחשבה נתחלף לו!
לא הבין שאין כאן כל כונה לערב [ואולי אכן אגב שיטפי' (וכעסו) לא דק החכם הכותב שליט"א לעשות לשונו צחה כדבעי ויצאו הדברים מבולבלים מעטו], אלא להביא דוגמא מעניני מחשבה ואגדה שמצאו להם עדנה בדורנו ולבאר שיש כאן מגמת שינוי כללית, [ואמנם אני חוכך בזה ומ"מ לא באתי אלא לנקוט בשיפולי גלימתא דידידי החכם נר"ו].
ומש"כ כ"ק הבד שליט"א
אבל זה בדיוק ההבדל בין מוסר למחשבה.
אם זה נשאר רק ב"מהלך", וסדר א' מדשדש וסדר ב' הוא רק חצי, וסדר ג' זה מסיבת חנוכה - זה מחשבה,
אם זה יורד ומחלחל וסדר א' מתחיל מוקדם יותר מתמיד, וסדר ב' רק מתחלק לשניים, ולסדר ג' נוספת עוד שעה - זה מוסר.
הגדרתו טעונה בדיקה נוספת האם לומדי המוסר מתפקדים יותר מבחור סתמא שרואה בתפקוד מוצלחות.
ד] נקודה נוספת העלה החכם הכותב נר"ו שהחכמים התלמודיים מרשימים יותר בהבנתם וכושר ניתוחם.
כ' הבד הקדוש שליט"א
לא היתה הכונה היסטורית אלא לאנשי המוסר החיים עמנו לאוי"ט ואשר היו בסביבת החכם הכותב שליט"א ואכן יתכן ויושב הוא תחת הרי חושך, אך יש להדגיש כי עיקר הכונה בזה היא לויכוחים בקריאת טקסט ודאי אנשי המוסר ידעו יותר ציטוטים אבל ב'לדעת לקרא' וברמת ההבנה וכושר הניתוח היתה ידם של בעלי התלמוד על העליונה.
ה] לענין יחס מרן זללה"ה
כתב חד מבתראי
על שאר המכתב אינני רואה צורך להגיב, מכיון שמי שאינו מכיר 'מוסרניק' מהו, לא יכול להבחין בין 'תנועת המוסר' דאז, ל'לימוד המוסר' דהיום, והוא בכלל לא בר הכי בויכוח...
אה"נ גם דברי החזו"א ודאי נסובו על התנועה ולא על לימוד החמש דק' דומי' לע"נ הגרי"ג זללה"ה, אלא שנדון למעלה בדבריו ע"כ עלה קצפו של החכם בזוכרו דברי חכמינו בגנותה של תנועה זו [באמת יותר לסגנון הקיצוני שבהם דוג' נאווארדאהק], וקשה עלי הליקוט ישאלו להבקיאים שבחברת בית מדרשם של תלמידי מרן זללה"ה ונודעים דברי מרן זללה"ה בפי האתון דהעוכר הנודע גראדע שר"י, [ונודע הפקפוקים ומנגד יחס הגרח"ג זללה"ה ואכמ"ל], לדומיה שבחצי שעה מן הסתם היה מתנגד.
ובד קודש כתב
שוב, טעות היסטורית ועובדתית.
אמר התלמיד: לא נכון! אמר החכם: כן נכון! אמר התלמיד: אין מילים בפי להודות לך מורי על שהארת את עיני כה לחי! ודפח"ח
אגב גאון עוזנו שר התורה הגרד"ל שליט"א לומד מוסר [ומ"מ בקעמפ משתמט מלענות על השאלה של סדר מוסר ואומר שזה סדרי הישיבה ואינו בכלל השאלות שאמור הוא לענות, ובאלול היה מגיע לסדר מוסר הראשון שהיה כל יום חצי שעה לפני מנחה והי' הוא 50% מלומדי המוסר בביהמ"ד מלבד הרב פולק זללה"ה)], אבל איננו מוסרניק כלל ולהדיא ממש לא כידוע לכל מכיריו וד"ל למכירי הגרד"ל, ודו"ק להנ"ל ועי' ולע"כ.
ו] כתב הבד קודש
הרב מפוניבז' גם אמר "חצי שעה ביטול תורה" על סדר מוסר...
הוא העיד על עצמו, שמאז שבא למרן הח"ח שינה דעתו והסתכלותו על תורת המוסר, הפך לחסיד נלהב שלה, ולכן קבע את המוסר גם בישיבתו.
מתי אמר כך הרב דפוניבז' והיכן מופיע מה שידוע לי ששינה את פניו אחר היותו ר"מ דנאווארדאהק וידוע עניני טעלז ומצו"ב לאלו שאינם יודעים ולא זכו לאורו של הספר הנפלא אחד בדורו על מרן גאב"ד פוניבז'
אגב כבר אמר מורנו הראדיטשקאווער [מגדולי גידולי מתנגדי תנועת המוסר] "עד שבאו החסידים היו הבע"ב עצובים והלומדים שמחים באו המוסרניקס ועשאום לבע"ב לשמחים באו המוסרניקס ועשאום ללומדים לעצובים".
שמעתי בשם ת"ח אחד [כמדו' בשם ראש ישיבת ארחות תורה הג"ר דב דיסקין שליט"א] רשע אומרים לו למה לא עסקת בתורה ואומר רשע הייתי וטרוד בייצרי ומה תירוץ הוא? וביאר שטענתו שהיה עליו ללמוד מוסר ולא היה לו זמן ללמוד און הער בלייבט א רשע.
לענין שינוי השם שביקשני הרב חד מבתראי
דע לך! שם כזה מגיע ממאה שנה של מוסר לא מעניין שנלמד בצורה מאד לא נכונה מתוך כפייתיות ומסכנות ושביעת מרורות מכבשונם של.... לשמם ולזכרם דאבת נפש
זה שמי לעולם וזה זכרי לדור ודור מקוה שלא כשם שאני נכתב אני נקרא...